Hovedinnhold

Klart for stjernecomeback i MMA-buret

* Har vunnet flere kåringer i hjemlandet foran hockeyikonet Sidney Crosby

BORTE I 19 MÅNEDER: Georges St-Pierre måtte operere kneet etter å ha skadet seg i oppkjøringen til det opprinnelige møtet med Carlos Condit som skulle funnet sted på UFC 137. Halvannet år etterpå blir det endelig kamp. Foto: AP
BORTE I 19 MÅNEDER: Georges St-Pierre måtte operere kneet etter å ha skadet seg i oppkjøringen til det opprinnelige møtet med Carlos Condit som skulle funnet sted på UFC 137. Halvannet år etterpå blir det endelig kamp. Foto: AP
(VG Nett) Georges St-Pierre (31) har leget en alvorlig kneskade, og en av de aller største stjernene vender tilbake til UFC-sirkuset. Natt til søndag møter han Carlos Condit (28) i Montreal.

Denne saken handler om:

Dette er MMA

* Står for Mixed Martial Arts.
* Er fullkontakts kampsport med mange forskjellige elementer fra blant annet boksing, bryting, kickboksing og brasiliansk jiu-jitsu.
* Det er forbudt å gå MMA-kamper i Norge.
* Kampene foregår både i vanlige bokseringer og i såkalte bur med høye vegger – først og fremst for å beskytte utøverne fra å ramle ut av ringen.
* Det kjempes som regel i runder som varer fem minutter. De fleste proffkampene består av tre runder, mens mesterskapskamper som regel er fem runder.
* UFC er det største MMA-forbundet.
* Joachim Hansen vant i 2008 lettvektklassen i forbundet DREAM.
* Simeon Thoresen ble første nordmann til å vinne en kamp i UFC i april 2012. Han tapte i september sin andre kamp.

Møtet mellom St-Pierre og Condit er selvfølgelig hovedkampen under UFC 154 i den kanadiske storbyen. St-Pierre er en av MMA-sportens virkelige gentlemen, og tittelholderen i UFCs weltervekt-divisjon er svært populær.

- «GSP» må jo regnes for å være en av de aller største stjernene, men har vært lenge borte. Det vil han nok merke, sier den norske kampsportsveteranen Thomas Moon Lee Hytten til VG Nett.

Les også: UFC-analyse: En konge gjør sin retur

I Canada er han en av de aller største idrettsheltene, og tre ganger har han blitt kåret til beste idrettsmann av Sportsnet i hjemlandet. Der har han blant annet slått hockeystjernen Sidney Crosby - i det hockeygale landet.

St-Pierre favoritt

Georges St-Pierre, som altså er velkjent som «GSP», pådro seg en korsbåndskade i fjor, og har ikke vært i aksjon siden han slo Jake Shields på poeng 30. april 2011.

Dette er en tittelkamp som går kampen over fem runder av fem minutter - i motsetning til tre runder som er UFC-standarden på «vanlige» kamper.

- St-Pierre er nok favoritt og har mye å bevise, men jeg tror dette kan bli mer spennende enn mange regner med og dette er en fight jeg virkelig ser fram til, forteller Hytten.

På hjemmebane i Canada er St-Pierre klar favoritt foran møtet med amerikanske Condit, som uansett ikke skal undervurderes med sine 13 seirer av 28 mulige på knockout. Han har like mange seirer på submission (at mostanderen gir seg), og to ganger har dommerne dømt poengseier i favør Condit som står med fem tap i karrieren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HAR KNOCKOUTPUNSJ: Carlos Condit slo bråkebøtta Nick Diaz på poeng i februar, men slo før det ut både Kim Dong-Hyun og Dan Hardy på knockout. Foto: AP
HAR KNOCKOUTPUNSJ: Carlos Condit slo bråkebøtta Nick Diaz på poeng i februar, men slo før det ut både Kim Dong-Hyun og Dan Hardy på knockout. Foto: AP


St-Pierre på sin side har fått kritikk for ikke å vinne spektakulært nok, men 31-åringen går for å være en av de beste brytere i UFC-sirkuset og har en egen evne til å slite ut sine motstandere.

I forkant av helgens kamp har han for øvrig uttalt at han er klar for å ta flere kalkulerte risikoer, noe som igjen har skrudd opp folks forventninger.

- God ambassadør

Men uansett så er St-Pierre en av de store bærebjelkene i UFC de siste årene, og han har forsvart mesterbeltet sitt hele syv ganger mot en rekke sterke motstandere. De to tapene i karrieren (24 kamper) ligger så langt tilbake som i 2007 og 2004.

- «GSP» er en veldig god ambassadør for for MMA-sporten, og det blir veldig spennende å se om han får et vellykket comeback, sier Hytten.

- Det har tatt lang tid, men jeg er klar. Jeg føler meg mye bedre og er godt forberedt, men det er ikke enkelt når man har vørt borte så lenge. Jeg møtte veggen på et tidspunkt, og det var tungt. Jeg måtte jobbe hardt for å komme igjennom den veggen, men jeg klarte det og er tilbake på sporet, sier St-Pierre til Daily Mails kampsportskribent Gareth A. Davies.

PS! UFC-stevnet sendes på CMORE live fra kl. 04.00 natt til søndag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport