Hovedinnhold

Havnaa junior signerte proffkontrakt

* Fire norske boksere skal i aksjon på «Nordic Fight Night»-stevnet i København 29. november

24 år etter at pappa Magne Havnaa ble verdensmester i cruiservekt skal Kai Robin Havnaa (25) debutere som proffbokser i København.

Denne saken handler om:

HISTORISK: Avdøde Magne Havnaa poserer med WBO-tittelen i cruiservekt som han sikret seg i 1990. Til nå har ingen andre norske herreboksere klart å ta en VM-tittel. Om noen år får kanskje sønnen Kai Robin sjansen.
HISTORISK: Avdøde Magne Havnaa poserer med WBO-tittelen i cruiservekt som han sikret seg i 1990. Til nå har ingen andre norske herreboksere klart å ta en VM-tittel. Om noen år får kanskje sønnen Kai Robin sjansen. Foto: Willy Hansen, VG

- Jeg har vært i dialog med Team Sauerland det siste året, og fant ut at nå er riktig tidspunkt, sier Havnaa til VG etter å ha signert med det tyske promotorselskapet som blant annet Cecilia Brækhus har bokset for i mange år.

- Mange vil nok si at det er tidlig, men jeg kan ikke «kjøre safe» hele tiden. Det kan selvfølgelig gå til helvete, men jeg har sterkt troen på det motsatte, sier Havnaa som satset ganske sent på boksing, og har en kort amatørkarriere bak seg.

Nå har han skaffet seg en privat sponsoravtale og får hjelp av advokaten Anders Folkman til å ta seg av en del av det praktiske og økonomiske. For nå er tiden som amatør definitivt over.

- Selv om OL har vært en stor drøm, så er jeg ikke 20 år lenger. Jeg har ikke dårlig tid, men heller ikke god tid. Det negative med å bli proff er å forlate landslaget og bokseforbundet. Støtten jeg har fått der har jeg vært veldig fornøyd med fra dag én, og det kommer jeg til å savne, sier Havnaa.

Promotor Nisse Sauerland er meget fornøyd med å ha sikret seg Havnaa i stallen.

- Han er et «top prospect» som har alt, og så har han talentet i bunnen. Derfor har vi signert en langtidskontrakt med ham, sier Sauerland til VG uten å ville gå inn på detaljene.

FERSK PROFF: Kai Robin Havnaa har trent i København de siste ukene, og kaster seg nå ut i profflivet etter en kort amatørkarriere.
FERSK PROFF: Kai Robin Havnaa har trent i København de siste ukene, og kaster seg nå ut i profflivet etter en kort amatørkarriere. Foto: Peter Banke, Team Sauerland

Ti år siden faren døde

Han var bare et drøyt år gammel da pappa Magne ble den første, og hittil eneste, profesjonelle herrebokseren fra Norge med en VM-tittel i et av de store forbundene. 17. mai 1990 vant han på knockout mot cruiservekteren Boone Pultz i danske Aars.

Det var da Kai Robin for noen år siden begynte å se på gamle videoopptak av farens kamper, at han fikk inspirasjon til å begynne å bokse igjen – noe han hadde sluttet med da faren døde i 2004.

- Hva tenker du om presset ettersom du er sønnen til en verdensmester?

- Det presset jeg følte da jeg som helt fersk skulle gå min første amatørkamp og hørte folk viske at «nå skal sønnen til Magne Havnaa bokse», var langt verre en det jeg føler nå, sier 25-åringen som også skal bokse i cruiservektklassen.

- Men folk vil ha forventninger til at jeg skal være god, og det må jeg leve med. Jeg er bare et menneske og må jobbe like hardt som alle andre, sier Kai Robin.

- Målet er å vinne titler og bli verdensmester, legger han til.

Fire nordmenn i aksjon

AMERIKANSK TRENER: Det er Joey Gamache, som tidligere har trent blant andre Tim-Robin Lihaug (t.v.), som skal ha ansvaret for Kai Robin Havnaa opp mot proffdebuten om to og en halv uke.
AMERIKANSK TRENER: Det er Joey Gamache, som tidligere har trent blant andre Tim-Robin Lihaug (t.v.), som skal ha ansvaret for Kai Robin Havnaa opp mot proffdebuten om to og en halv uke. Foto: Vegard Grøtt, Scanpix

I går ettermiddag signerte han en avtale med Team Sauerland, og debuten blir i Falconer Hall i den danske hovedstaden 29. november – motstander er foreløpig ikke klar. På det samme stevnet skal Cecilia Brækhus forsvare sine fire VM-titler mot tyske Jennifer Retzke, og Tim-Robin Lihaug bokser om WBOs VM-tittel for ungdom. I tillegg bokser også Alexander Hagen.

Stevnet sendes delvis på Viasat 4 og Viasat «pay-per-view» - billetter ringside kan kjøpes her!

Det er amerikanske Joey Gamache, tidligere verdensmester, som skal trene Havnaa. Havnaa kommer til å ha base i København, men  er klar på at han må ha lengre perioder hjemme i Hopestrand like utenfor Risør.

Det var der han vokste opp med en far som trente boksing i det meget spesielle kjellerrommet som er uforandret etter at faren døde.

- Jeg blir i København i to måneder før hver kamp, men så skal jeg være en del hjemme. Jeg må hente litt inspirasjon i treningsrommet som pappa brukte, og jeg klarer ikke å være for lenge unna det, forteller Havnaa og legger til:

- Det er faktisk veldig viktig å komme inn der, få inn lukta og kikke rundt meg.

Les mer om den spesielle historien da faren døde og onkelen Erling Havnå ble arrestert og dømt for Nokas-ranet i VG + (krever abonnement).

Nå har han et tiårsperspektiv på sin egen proffkarriere hvis han unngår skader og beholder motivasjonen.

- Jeg tror jeg skal ha motivasjonen til å gå hele veien, og da vet jeg at jeg kommer til å lykkes. Men det er noe jeg ikke kan kontrollere – motivasjonen må komme innenfra, sier Kai Robin Havnaa – Norges ferskeste proffbokser.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Kampsport

Se neste 5 fra Kampsport