Hovedinnhold

Erling Havnå hjelper boksenevøen på direktesendt kamp

TILBAKE I BOKSESIRKUSET: Erling Havnå (t.h.) gjør seg klar til å være med i sekunderingen av nevøen Kai Robin Havnaa som bokser sin andre proffkamp i Frederikshavn i kveld.
TILBAKE I BOKSESIRKUSET: Erling Havnå (t.h.) gjør seg klar til å være med i sekunderingen av nevøen Kai Robin Havnaa som bokser sin andre proffkamp i Frederikshavn i kveld. Foto: Per Opsahl, VG
FREDERIKSHAVN (VG) Nokas-dømte Erling Havnå (57) har fått sin første permisjon til å dra utenlands på 11 år. Den bruker han til å sitte i hjørnet når nevøen Kai Robin Havnaa (26) bokser i Danmark.

Denne saken handler om:

– Det er overveldende rent følelsesmessig å være tilbake. Jeg får mange minner fra tiden med Magne, sier Erling Havnå til VG.

Vi treffer han og nevøen i garderoben halvannen time før Kai Robin skal i ringen. Humøret er på topp, og stemningen avslappet. Det kan også ha med å gjøre at unge Havnaa er storfavoritt før møtet med Merdjidin Yuseinov som skal være meget overkommelig motstand.

VANT I DEBUTEN: I november i fjor debuterte Kai Robin Havnaa som proffbokser da han slo Tomislav Rudan på poeng. Da var onkel Erling Havnå på Bastøy.
VANT I DEBUTEN: I november i fjor debuterte Kai Robin Havnaa som proffbokser da han slo Tomislav Rudan på poeng. Da var onkel Erling Havnå på Bastøy. Foto: Mattis Sandblad, VG

– Jeg var alltid veldig nervøs de gangene Magne bokset, men det er erfaringsmessig bedre å være med i ringhjørnet og være engasjert med noe enn å sitte blant publikum, forklarer Erling som før debuten til Kai Robin fortalte at han måtte varme opp for å roe nervene. Den gangen så han kampen på TV fra Bastøy fengsel. Nå får han det med seg live.

Følg Havnaas kamp direkte på Viasat 4 og Viaplay fra kl. 20.30. Tidligere i kveld har både Alexander Hagen og Simen Smaadal vunnet på knockout - les mer og se høydepunkter.

Manglet en hjelper

Det er hovedtrener Joey Gamache som har ansvaret for å sekundere Havnaa, men denne gangen trengte de en ekstra hjelper.

– Det var helt naturlig for meg å spørre onkel om han ville hjelpe meg siden vi manglet en mann i hjørnet, sa Kai Robin Havnaa til VG i ettermiddag.

Da hadde han nettopp fått «ja» fra onkelen.

– Den nest beste til å gjøre det er Erling. Det blir veldig bra å ha ham oppi der, og jeg er veldig glad for at han sa ja, sier Kai Robin som bokser sin andre proffkamp i kveld. Kampen vises på Viasat 4 og Viaplay fra kl. 20.30.

Historien om unge Havnaa er tidligere omtalt i VG. Da han var 15 år gammel døde faren, og Norges eneste mannlige profesjonelle verdensmester i boksing gjennom tidene, Magne Havnaa i en båtulykke. Kort tid etterpå ble onkel Erling fengslet for sin deltagelse i Nokas-ranet.

VG+: Les om den spesielle historien da faren døde og onkelen Erling Havnå ble arrestert og dømt for Nokas-ranet i VG + (krever abonnement).

11 år senere har altså Erling fått lov til å dra utenlands igjen. Han har lenge sonet i Bastøy Fengsel i Oslofjorden, men fredag ble det kjent at han skal fortsette soningen på Løten.

– Jeg var en tur i København i 2004, og nå er jeg tilbake i Danmark, sier Havnå til VG.

Han satt ringside i stort sett alle kampene til lillebror Magne som til slutt ble verdensmester i cruiservekt på 17. mai i 1990. Han satt også ringside da Magne Havnaa bokset sin siste kamp i februar 1993 i danske Randers.

NYTT BOKSEEVENTYR: Kai Robin Havnaa går i sin fars fotspor. Erling Havnå (bak) hjalp til da lillebroren ble verdensmester i proffboksing, og nå skal han være med nevøen. Her er et bilde tatt av de to i kjelleren der Magne Havnaa trente i sin aktive karriere. Bildet av ham med VM-beltet henger i bakgrunnen.
NYTT BOKSEEVENTYR: Kai Robin Havnaa går i sin fars fotspor. Erling Havnå (bak) hjalp til da lillebroren ble verdensmester i proffboksing, og nå skal han være med nevøen. Her er et bilde tatt av de to i kjelleren der Magne Havnaa trente i sin aktive karriere. Bildet av ham med VM-beltet henger i bakgrunnen. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

– Det blir veldig spesielt å være med Kai Robin i kveld, men jeg skal jo ikke gjøre så mye - bare holde bøtta og passe på at stolen er på plass mellom rundene, sier Erling med et smil.

– Jeg har jo ønsket å holde en litt lav profil, men jeg klarte ikke annet enn å takke ja da Kai Robin spurte meg. Det er klart jeg stiller opp, sier 57-åringen som sier at han også kan komme med et råd eller to - han har lang erfaring som kickbokser i Norges-eliten fra sin aktive karriere.

Bryr seg ikke om reaksjoner

Kai Robin Havnaa er lite bekymret for de reaksjonene som eventuelt måtte komme på at hans ransdømte onkel skal bidra.

– Jeg bryr meg faktisk ikke om det kommer reaksjoner på det. Jeg tror folk skjønner at det er naturlig når han er her nede i Danmark og vi trengte ekstra hjelp, sier Havnaa.

Kampen hans mot bulgarske Merdjidin Yuseinov sendes direkte på Viasat 4 og Viaplay fra kl. 20.30 i kveld.

PS! Erling Havnå skriver etternavnet med å, mens nevøen Kai Robin skriver det med dobbel a etter at faren endret navn på grunn av sin boksekarriere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Kampsport

Se neste 5 fra Kampsport