I helgens «UFC 189» i Las Vegas kan hypen rundt Conor McGregor gå på en kjempesmell

Over 10.000 tilskuere på innveiingen

VILLE TILSTANDER: Innveiingen i Las Vegas natt til lørdag var en heksegrye av de sjeldne. Over 10.000 tilskuere skapte enorm stemning, og de aller fleste var kommet for å heie på Conor McGregor. Foto:L.e. Baskow,Ap

UFC-analyse: Aldri har en MMA-fighter hatt mer å bevise

Sjeldent har det vært større forventninger knyttet til en enkelt utøver i UFC, og for den bråkjekke, irske folkehelten Conor McGregor (26) er Chad Mendes (30) uten den tvil tøffeste motstanderen.

Artikkelen er over fire år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Stevnet sendes direkte på CMore.no og CMore Extreme fra kl. 04.00. Se hele kampoppsettet på UFCs hjemmeisder. Det er også tittelkamp i weltervekt mellom mesteren Robbie Lawler og Rory McDonald - les den analysen her!

John Kavanagh, hovedtrener på den irske MMA-klubben Straight Blast Gym, var på telefonen med UFC-ledelsen etter at usikkerheten rundt fjærvektmester Jose Aldo oppstod. Aldo hadde skadet seg og kunne kanskje ikke møte iren den 11. juli. Kavanagh, Conor «Notorious» McGregors trener gjennom mange år, diskuterte situasjonen med sjefene. Da samtalen var over gikk han inn til McGregors hotellrom, lente seg inn døra og sa at det ser ut som om det blir Chad Mendes i stedet. Conor McGregor sin reaksjon?

Han løftet et øyenbryn og mumlet: «They're all the same to me».

MMA-Revyens bryter ned UFC 189 i episode 107med pro-fighter Torbjørn Madsen som gjest.

Situasjonen, svaret og mentaliteten til den irske superstjernen er utrolig. Vi må nesten sette «angivelig» foran hele historien. Situasjonen er kanskje til og med utrolig i ordets bokstavelige forstand.

Les om McGregor som «klikket» etter sin siste seier

«Mystic Mac» er jo kjent for å si at han til syvende og sist møter seg selv i oktagonet og at motstander ikke betyr noe. Det er lang vei fra Chad «Money» Mendes til Jose Aldo i stil, men også et helt annet type punkt i McGregors karriere.

Les også: Den polske mesteren knuste motstanderen

Verdensturneen

McGregor lanserer ofte visjoner og forsyn på hvordan motstanderne hans reagerer. Etter verdensturneen han og Aldo gjennomførte for å promotere denne kampen sa iren at han nå regnet med at Aldo kom til å reise hjem til Rio og trene så hardt at han var enten utkjørt eller skadet til juli-kampen. Dessverre kan det virke som om McGregor hadde rett. Aldo tok et spinnende hælspark til ribbeina på trening bare uker før kampen deres. Et av UFC toppoppgjør i moderne tid falt fra.

Youtube: Se video fra innveiingen med over 10.000 tilskuere

Ærlig talt, når man husker tilbake til de enorme forventningene skapt av Aldo og McGregor fra verdensturneen (bare se på hvilke som helst bilder fra turneen) så slår det meg atter en gang hvor stort tilbakeslag dette var for UFC. McGregor var den skapte utfordrer og timingen var perfekt. Han er arrogant, han har enormt imponerende resultater å vise til, og karismaen hans gjør ham til en unik figur i dagens UFC-landskap.

PRESSET MESTEREN: Chad Mendes (t.h.) var svært nær å slå Jose Aldo (t.v.) i det andre møtet mellom de to. Foto:Buda Mendes,Getty Images

Aldo er nesten et komplett motstykke. Han er UFCs første og eneste fjærvektmester. Han har forsvart tittelen sju ganger og har kun ett tap på 26 kamper, men han har ikke klart å trekke publikum. Han er lite karismatisk og trengte en motstander som McGregor. Uansett resultat var dette ment å være en enorm hendelse.

Det kan gjerne hende at motstander ikke betyr noe for McGregor, men det betyr utrolig mye for kampsportfans. Byttet av Aldo til Mendes endrer ikke bare kampen, men også rammene rundt kampen.

På forhånd hadde jeg trodd at kampen skulle virke mindre, men det gjør den ikke. Det er fortsatt McGregor som bærer hele stevnet. Dessuten har Mendes og McGregor litt historie fra før, som gjør alt litt mer personlig . Kampen har fortsatt de sammen dimensjonene, men nå er den blitt en siste test av McGregor-hypen, nemlig brytespørsmålet.

Brytespørsmålet

SOLID VERKTØYKASSE: Conor McGregor, som her er i ferd med å gi Dennis Siver rundjuling, har vist at han er en veldig allsidig fighter. Så gjenstår det å se hva han finner på mot Chad Mendes. Foto:Gregory Payan,Ap

I stedet for å være vitne til et karriereklimaks, nemlig den unge fremadstormende superstjernens tittelutfordringer mot den aldrende kongen av divisjonen, så legger denne kampen opp til et helt annet bilde.

Det store «brytespørsmålet» skal besvares. UFC-ledelsen har gjort mye for at det spørsmålet først skulle dukke opp etter at McGregor allerede vant eller tapte for Aldo, fordi bryteprøven kan sprekke McGregor-boblen.

Brytespørsmålet er enkelt å forklare: hva skjer når knockoutmaskinen McGregor møter en motstander med brytebakgrunn som hovedstyrke? Vil han holdes nede og bli nøytralisert, eller vil han unngå nedtakningene og sprette opp igjen når han lander på rompa? Mange spennende UFC-prospekter har blitt utsatt for bryteprøven, og blitt ydmyket.

McGregor er en sjelden vare. Han har blitt gitt tøff motstand i UFC, men ingen kamp har blitt satt opp mellom ham og en bryter. Etter debutkampen mot Marcus Brimage og UFC-ledelsen fant ut hvor spesiell han var ble han matchet opp mot fightere som sannsynligvis var villige til å holde seg stående og veksle slag.

Diego Brandao, Dustin Poirer og Dennis Siver ble alle knocket ut til vill jubel tidlig i kampene sine mot McGregor. Iren ble i stor grad hurtigekspedert til tittelkampen ( men han erikke så utestet som mange tror).

McGregor ville uansett måttet svare på brytespørsmålet før eller senere, men det virker som om UFC helst ville utsette iren for prøven etter den svært innbringende kampen mot Aldo, som var anslått til å selge mer enn en million «pay-per-view»-kjøp. Dersom McGregor stryker på bryterprøven mot Mendes, så er det ikke sikkert McGregor mot Aldo noen gang skjer.

Kan knuse McGregor-hypen

Mendes kan knuse hypen med en double-leg nedtakning eller ti. Han kan også knuse hypen med en slagserie. En av verdens beste MMA-utøvere, fjærvektmester Jose Aldo, var etter all sannsynlighet villig til å stå og veksle med McGregor.

Med Mendes kan gullgåsa ende opp med å skytes før den faktisk har lagt noen gullegg.

Matchingen mot Mendes er utvilsomt den verste jeg kan tenke meg for McGregor, og da understreker jeg utvilsomt. Den eneste som har slått Mendes er Aldo, og den siste kampen deres var tett.

Les også: Se mesterens mørbankede ansikt etter møtet med Mendes

Mendes vant kanskje to av fem runder. Han er ikke bare en bryter, men i løpet av de siste seks kampene sine utviklet seg så mye at han heller må kalles en komplett MMA-utøver.

IRSK INVASJON: Conor McGregor har sørget for at Las Vegas er fullstappet med irske fans i helgen. Foto:Gregory Payan,Ap

Boble eller realitet?

McGregor er en unik skikkelse i UFC. Når han sier om et mulig motstanderbytte fra verdensmesteren til han som nesten slo verdensmesteren, to helt ulike utøvere, at de er «all the same to me» – total nonchalant – er McGregor en av fire ting.

Han er enten gal (megalomani), han har en verdensmesters selvtillit (ungt overmot), han spiller en karakter, eller han er dum. Motstanderbytte, særlig et så ekstremt et, er en rystende ting når spillet er så høyt. Den generelle regelen er at alle er redde, nervøse og usikre foran en kamp. Kan McGregor virkelig være et unntak?

I to år har vi snakket om McGregor-hypen, McGregor-boblen, eller lignende. Vi har prøvd å være skeptiske, fordi det er for godt til å være sant. En fantastisk fighter med en polariserende personlighet? Det kan aldri vare.

Når McGregor natt til søndag nå faktisk møter sin største test vil vi faktisk få et endelig svar.

Stevnet sendes direkte på CMore.no og CMore Extreme fra kl. 04.00. Se hele kampoppsettet på UFCs hjemmeisder. Det er også tittelkamp i weltervekt mellom mesteren Robbie Lawler og Rory McDonald - les den analysen her!

Kampfakta

Conor McGregor

• 17 seirer, to tap

• Vidt anerkjent som en av de med tyngst slag i divisjonen.

• 14 av 17 seirer er gjennom knockout eller teknisk knockout

• Har et uortodoks og kreativ slagutvalg.

• McGregors to tap har begge vært submission-tap, tidlig i karrieren.

• Ekstremt lang rekkevidde på Mendes.

• Ganske utestet nedtakningsforsvar I UFC.

Chad Mendes

• 17 seirer, to tap

• Anerkjent som en av UFCs beste brytere

• Knockoutkraft i flere av slagene sine.

• Har bare tapt mot Jose Aldo, ellers ubeseiret. Har møtt langt tøffere motstand enn McGregor samlet sett i karrieren.

• Har gått femrunderskamper før, og vil sannsynligvis ha en fordel i senere runder.

Kampanalyse

Vil McGregor klare å sprette opp igjen når han blir tatt ned? Hvor mye skade tar Mendes på vei inn i nedtakningene? Dette er de to store spørsmålene på vei inn i kampen. Vi må nesten regne med at Mendes tar iren til bakken på et eller annet tidspunkt. Da Mendes møtte Aldo hadde han en tendens til å bli værende rett foran mesteren og veksle slag, noe han fikk kjeft for av trenerne sine mellom rundene.

Mendes kan bli lokket inn, og i en ren slagutveksling har McGregor så langt vist at han ikke trenger mange minuttene for å finne mønstre i strikingen til motstanderen og utnytte dem. Dersom McGregor klarer å presse Mendes vil det også være en fordel, fordi Mendes har hatt litt problemer når han blir presset til bakfoten. Kampen er grusomt spennende rent teknisk, og det er mange ting å se etter som kan si noe om hvordan kampen ender opp.

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC-analyse: Duellen i kjølvannet av gigantkampen

 2. UFC-analyse: I tidenes største kamp er mesteren underdog

 3. Storkamp i natt: – Jeg håper McGregor får juling

 4. UFC-analyse: Endelig en personlighet som kan måle seg med «gale» McGregor

 5. Pluss content

  Han setter Irland på hodet

Fra andre aviser

 1. Denne mannen tjente 3,6 mill. per sekund!

  Aftenposten
 2. Superstjernens comebackkamp varte i 40 sekunder

  Aftenposten
 3. Superstjernens comebackkamp varte i 40 sekunder

  Bergens Tidende
 4. Superstjernens comebackkamp varte i 40 sekunder

  Fædrelandsvennen
 5. Tror kontroversiell kampsport kan bli den nye sjakken på norsk TV

  Bergens Tidende
 6. Tror kontroversiell kampsport kan bli den nye sjakken på norsk TV

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder