Klart for 10 runder mot Mathis i Oslo Spektrum

SISTE ORD: Kulturminister Linda Hofstad Helleland har endelig - to år etter at forbudet mot proffboksing ble opphevet - sørget for at Cecilia Brækhus kan bokse like lenge i Norge som i utlandet. Bildet er fra en pressekonferanse i slutten av juni. Bak Brækhus advokat John Chr. Elden. Foto: Henrik Skolt NTB scanpix

Brækhus kan bokse i Norge til hun er 40 år: Kulturminsteren endrer knockout-reglene

LØVEBAKKEN (VG) Kulturminister Linda Hofstad Helleland har fått inn slaget som sørger for at Cecilia Brækhus (34) kan bokse 10 runder og forlenge proffkarrieren med seks år i Norge.

Artikkelen er over tre år gammel

– Regjeringen endrer forskriften, slår Linda Hofstad Helleland (H) fast overfor VG foran Stortinget søndag ettermiddag.

Hun sikter til den såkalte knockoutloven.

12 RUNDER: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), Fremskrittspartiets Morten Stordalen (t.h) og Moss-ordfører Tage Pettersen (H) har fått gjennomslag for å endre knockoutforskriftene. Foto: Øystein Jarlsbo

Etter at regjeringen opphevet forbudet mot proffboksing for snart to år siden, har forskriften likevel satt begrensninger for hvordan proffboksing - og andre idretter som kan innebære knockout - kan utøves i Norge. Til nå har den i praksis bare vært tillatt utøvd frem til fylte 34 år og med kamptid begrenset til 12 minutter.

Bakgrunn: 48 stemte imot å oppheve forbudet fra 1981

Internasjonale regler

Endringen, som etter det VG erfarer vil bli vedtatt i statsråd kommende fredag, medfører at aldersgrensen blir hevet til 40 år og at antallet kampminutter økes til 36.

Det betyr at menn kan bokse 12 runder av tre minutter og kvinner 10 runder av to minutter, slik Cecilia Brækhus har hatt anledning til i sine kamper i utlandet - men som knockoutforskriften har satt stopp for i Norge.

– Norge gjør som, nesten, alle andre land i verden. Endelig kan vi arrangere proffboksing. Dette gjelder ikke bare for Cecilia (Brækhus), men for alle typer kamper med knockout med inntil tre minutters runder, sier kulturministeren med samtykkende nikk fra Fremskrittspartiets Morten Stordalen og hennes partifelle og ordfører i Moss kommune, Tage Pettersen.

Morten Stordalen har vært en pådriver i arbeidet med å få endringen på plass. Han påpeker at forskriften endelig vil være lik den det internasjonale bokseforbundet AIBA praktiserer.

Alle tre er gir klart uttrykk for at antidopingreglene skal følges, og Linda Hofstad Helleland understreker at kampsporten MMA (mixed martial art) ikke får ta del i endringen. Det kommer frem i den nye forskriften ved påpekningen at antall minutter per runde er begrenset til tre, mens en runde i MMA varer fem minutter.

Leste du denne? Proffboksingen mørke dopinghistorie

– Streng kontroll

På spørsmål om i hvilken grad utøvernes «helse og fremtid» vil bli ivaretatt med endringen av knockoutloven, svarer Linda Hofstad Helleland at det er knyttet risiko til alle typer idretter og at man nå - «når de ikke er utenlands» - i større grad vil kunne følge opp utøverne.

– Det vil være en streng kontroll?

– Det bør det være, svarer Linda Hofstad Helleland.

Hun mener at det har vært viktig «å gjøre det riktig». Forslaget til endring har vært gjennom to høringer. Hun berømmer Cecilia Brækhus for å ha gitt oppmerksomhet til saken og for å ha gått i front og kjempet for den.

Bakgrunn: Brækhus leverte sin første søknad i mars

– Men for vår del har det vært om å gjøre å oppheve et forbud, og at det skal gjelde for alle. Jeg tror jeg har stemt for å oppheve forbudet tre-fire ganger i Stortinget. Det har vært viktig for oss å innfri vårt løfte, sier Linda Hofstad Helleland.

Svensk «prinsesse» neste

Cecilia Brækhus skal bokse sin første proffkamp på norsk jord i Oslo Spektrum 1. oktober mot franske Anne-Sophie Mathis. Brækhus' neste motstander - hvis hun slår Mathis - blir trolig svenske Klara Svensson (28).

Bakgrunn: Swedish Princess vant og kan bli Bækhus' neste motstander

Det er ikke bestemt når og hvor den kampen skal gå, men også den kan komme til å gå i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder