Stig-André Berge vil ha gull i sitt tredje OL: - Helvetesdøgnet er verst

Usunn slanking foran bryte-VM i Las Vegas

KALBAKKEN (VG) Stig-André Berge (32) tåler ikke å se én bolle fra samboerens  bakeri før han går inn i sin ekstreme slankeperiode foran bryte-VM i Las Vegas.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Rosell (Utne) jobber i bakeri og får ikke lov til å ha med boller hjem når jeg går ned i vekt. Jeg kan ikke si at jeg gleder meg til perioden når jeg skal gå ned i vekt. TV-reklamene, med cola og saftige burgere, er forferdelig. Helvetesdøgnet er verst, sier Stig-André Berge.

Helvetesdøgnet? Det kommer Norges beste bryter tungt tilbake til.

Vil ha OL-medalje

Han vant EM-sølv for åtte år siden, mislyktes i Beijing-OL året etter og ble slått ut av London-OL i sin første kamp for tre år siden.

I fjor vant han VM-bronsemedalje i 59-kilosklassen.

Nå gjør han seg klar for VM - hans 24. EM, VM eller OL - i gamblingbyen Las Vegas. En ny kamp om bronsemedaljen i Nevada-ørkenen tirsdag 8. september betyr at han er klar for sitt tredje OL, i Rio neste høst.


- Jeg skal ta medalje i OL. Det sa jeg rett etter OL i 2012. Rio blir mitt siste OL. Først skal jeg til VM for å kvalifisere meg. Det blir beinhardt. Men jeg har klart det to ganger før, sier Berge etter enda en (lett) treningsøkt i kjellerlokalet til Oslo Bryteklubb på Kalbakken i Oslo.

Det er en måned til VM.

Han veier 66 kilo. Han må ned syv kilo før den offisielle innveiingen i Las Vegas.

VM-SPARRING: Stig-André Berge hyret inn flere sparringpartnere foran VM i Las Vegas 7. til 12. september. Her kaster han Mazyar Shirmohammadi fra Finland, mens Simonenko Vaya fra Ukraina venter på sin tur i hjørnet av treningslokalet til Oslo Bryteklubb. Foto:Fredrik Solstad,VG

Tre kilo siste døgnet

Han vedgår at det er «usunn slanking», som han skal innlede nå: Mindre og mindre matinntak, før han den siste uken fortsatt veier fire kilo for mye - og det siste døgnet før innveiing skal ned to og en halv til tre kilo.

- Ikke noe mat og drikke. Det er helvetesdøgnet. Det er verst. Det er ingenting inn, sier han og peker mot munnen.

- To treningsøkter det siste døgnet. Jeg svetter ut væsken i kroppen. Etter innveiingen er det ett døgn til konkurransen. Da går jeg opp fire og en halv kilo igjen, forteller Berge.

- Det høres spinnvilt ut. Du har ikke en spiseforstyrrelse?

- Nei, det har jeg aldri hatt. Det er ekstremt få tilfeller av det i bryting. Jeg tror jeg har hørt om én jente som har hatt det. Jeg tror årsaken er at det er en del av jobben vår. Jeg forstår om folk synes det er sinnssykt, men alle andre (brytere) gjør det, da må vi gjøre det også, svarer Berge.

BAKGRUNN: Derfor er slanking så vanskelig

- Må tåle en trøkk

Han har snakket en del med kompisen Martin Johnsrud Sundby om den mentale belastningen ved «helvetesdøgnet».

Det er å sammenligne med langrennsheltens møte med avslutningen av Tour de Ski: Alpinbakken opp mot mål.

Martin Johnsrud Sundby: - Gjør det aldri igjen

Han mener den ekstreme vektreduksjonen gjør ham til en bedre bryter. Det er en måte å spisse formen på. Han understreker imidlertid at den ikke er egnet for «vanlige folk». Den ødelegger forbrenningen over tid.

På den annen side er ikke utseende og alminnelig helse noe man bør vektlegge hvis målet er å bli bryter i verdensklasse. «Blomkålører» - knust brusk rundt øregangen - er en av defektene som hører med.

- Jeg har «oversjekket» når det gjelder samboeren. Hun er mye penere enn meg. Man må tåle en trøkk som bryter. Du blir ikke penere av det. Brytere, boksere, MMA-utøvere; alle har det, sier han om blomkålørene.

Har trent for mye

- Hææææ, svarer han - spøkefullt - på spørsmål om hørselen er svekket.

Han har litt problemer med å ta inn «spredte lyder», men ellers hører han veldig godt og er flink til å lytte - til trenernes råd. Det var imidlertid annerledes før, før bryteforbundet startet sin sentralisering av landslaget i 2012.

BEDRE OG BEDRE: Landslagstrener og tidligere OL-bryter Fritz Aanes mener Stig André Berge er blitt bedre til å forsvare seg etter at Norge hentet en svensk trener, som nettopp var spesialist på det. Foto:Fredrik Solstad,VG


Da holdt Berge på for seg selv, og trente mer enn han hadde godt av.

- Han er som en soldat. Det er aldri spørsmål om hvorfor han skal trene sånn og sånn. Han gjør det han får beskjed om sier Fritz Aanes (37) - tidenes yngste norgesmester (14 år gammel) og to ganger OL-deltager (2000/2004).

Aanes er landslagstrener sammen med svenske Jimmy Lidberg (33), tidligere «verdens beste i forsvar» - som Berge har lært mye av - og innehaver av åtte medaljer internasjonalt.

- Han har trent altfor mye, tilføyer Aanes om Berge.

Bedre kjæreste


Utfordringen for Aanes, siden skiftet fra Berges sololøp til det nye opplegget med alle mann i én tropp, har vært å få «soldaten» Berge til å hvile.

Det har hendt at han har ringt hjem til forloveden hans for å sjekke om «Duracell-kaninen» ligger på sofaen, og tatt ham i å tyvtrene.

Feriebilde av Stig-Andre Berge og forloveden Rosell Utne - publisert på Berges Instagram-konto (artikkelen fortsetter under):


- Jeg skulle ønske jeg hadde hatt denne gruppen rundt meg da jeg var 20 år gammel. Jeg trente mye alene, det var ikke det profesjonelle opplegget som nå, sier Stig-André Berge.

- Har du vanskelig for å hvile, er det en slags sykdom?

- Ja, jeg tror nok det, innrømmer han.

Fritz Aanes forteller at Berge & co. trener 10 økter i uken, i snitt. Søndag er hviledag. Det hadde Stig-André Berge aldri tidligere. Da trente han, ifølge lokalavisen Groruddalens Budstikke, 1300 timer i året (en del mer enn Bjørgen & co.).

Han trives bedre med færre.

- Jeg er nok en bedre kjæreste enn før, sier han blant annet.

25 år i hode og kropp

Kjæresten siden 2011, Rosell Utne, fornavnet er fransk og etternavnet hører hjemme i Båtsfjord, er en del av bryterens støtteapparat. Hun holdt seg på brytematten frem til i fjor; det var der de fant hverandre.


- Det er viktig å ha en samboer som forstår det jeg driver med. Når hun kommer fra jobb, ligger jeg på sofaen og sover. Det er hun som lager maten og sørger for at jeg får i meg nok, sier Berge.

Eller sier stopp når det er mer nok, som i VM-oppkjøringen.

- Jeg har aldri vært så stabilt god som nå. Jeg har et mye høyere laveste nivå enn tidligere. Et veldig bra våpen er kondisjonen min. Med den kjører jeg over de fleste, sier han.

TUNG MATERIE: Stig-André Berge fikk tatovert OL-symbolene over ribbena - som i det bildet blir tatt er skadet - foran lekene i Beijing og London, da han var eneste bryter fra Norge. Foto:Fredrik Solstad,VG

Berge sier også at han føler seg som en 25-åring i hode og kropp, selv om han ikke kan være like mye «bajas» som før - da kroppen hans tålte mer - og luggen hans begynner å tynnes.

Elsker å bli sliten

- Jeg får det til å gå rundt, men man blir nok ikke rik, svarer han på spørsmål om økonomi.

Det vil si toppidrettsstipend fra Olympiatoppen og noen sponsorinntekter.

- Men det er ikke det som skal dra deg inn i toppidretten. Det er det å mestre noe, få til noe. Jeg gjør dette for meg selv, jeg elsker det jeg driver med. Jeg elsker å bli sliten, sier Stig-André Berge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder