SÆREGEN: Demian Maia avbildet på innveiingen i Vancouver, British Columbia, før møtet med Carlso Condit i natt. 38-åringen har en helt spesiell fightingstil. Foto: Darryl Dyck AP

UFC-analyse: Maia - den siste av en døende rase

Ju jitsu-spesialisten Demian Maia (38) er en av de siste av sitt slag. I natt må han gjennom «The Natural Born Killer» Carlos Condit (32) for endelig å få tittelsjansen i UFCs weltervektdivisjon.

Artikkelen er over fire år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Maia (#3 i UFCs weltervektsdivisjon) er kjent for å være en av de aller beste ju jitsu-utøverne i UFC gjennom tidene. Vanligvis står det mellom ham og Ronaldo «Jacare» Souza i samtaler mellom kjennere for tiden. Det finnes mange andre som kunne ha vært på lista, som for eksempel Fabricio Werdum. Dette er folk som har vunnet utallige verdensmesterskap i ju jitsu i svartbelteklassen, samt vunnet den prestisjetunge ADCC-turneringen, der nordmenn kan smykke seg med en mester da John Olav Einemo vant turneringen i 2003.

Se nattens UFC stevne direkte og i opptak på Viaplay fra kl. 02.00. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Jeg så en gang en forside på Fighters Only (tilbake da papirutgaver av magasiner fortsatt ble kjøpt) med tittelen Ju Jitsu Lobotomy. Saken handlet om hvordan disse episk dyktige ju jitsu-utøverne hadde gradvis sluttet å slåss på bakken, men mer begynt å bokse og holde på med Muay Thai, også bli knocket ut i prosessen.

Fikk du med deg forrige helgs drama og McGregors revansje mot Diaz?

I søken på å bli komplette MMA-utøvere hadde de blitt så forelsket i sine nye muligheter i kamp, slå, sparke, albuer og knær, at de glemte litt hva de egentlig er gode til. Lobotomien i dette var jo sjølsagt. Når man allerede har et svært effektivt verktøy så slipper du ikke det til fordel for noe nytt og shiny, men som du kanskje ikke er så god med enda, særlig ikke med seier, tap og hjerneceller som innsats. Men ikke Demian Maia.

Det som er så rart med Maia er at han er en av verdens beste MMA-utøvere, men han avviser nesten fullstendig de aspektene ved MMA som ikke er ju jitsu. Han gjør noe som ikke lengre skal være mulig i toppsjiktet av profesjonell MMA. Å hevde seg i toppen uten egentlig å være MMA-utøver.

Men Maia er så god at han får det til.

Gikk for tittelen i mellomvekt

Etter tapet til Anderson Silva i en kamp for tittelen i 2010 trodde nok de fleste at Maia hadde nådd toppen av sin UFC-karriere. Det var ikke det at han ikke hadde gjort det godt frem til da, han hadde jo 12 seirer og ett tap før kampen mot Anderson. De var mer det at svakhetene hans som MMA-utøver ble synlige mot Anderson.

Dette var en kamp mot Anderson Silva på sitt mest fryktinngytende, og han var dessuten en mester som ikke var interessert i å gjøre stort i kampen. En kamp som er ansett som en av UFCs mest kjedelige og frustrerende tittelkamper i historien, men det som var så graverende for Maia var at han var helt avhengig av at motstanderen kom til ham. Slikt blir det ikke UFC-mestre av.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GÅR HOVEDKAMPEN: Demian Maia (t.v.) og Carlos Condit. Foto: Darryl Dyck AP

Dette er en av de aspektene ved Demian Maia som er mest forbedret opp gjennom de siste kampene hans. Alle har sine stilmessige svakheter. En stor kickbokser/taekwondo-utøver som Anthony Pettis – som går kamp i natt mot Charles Oliveira – trenger rom til å time og sparke. Dersom han presses mot buret klarer han ikke være effektiv, det demonstrerte både dos Anjos og Alvarez nylig. På samme måte er en grappler som Maia helt ufarlig dersom han ikke får kampen til bakken. Kampen starter jo stående og nedtakingsforsvarene der ute er svært velutviklede nå.

Make him fight

Det er derfor jeg synes refrenget Carlos Condit, Demian Maias motstander i natt, synger på er vel urettferdig og lite treffende. Carlos «The Natural Born Killer» Condit lover å make him fight. Den logiske implikasjonen av det utsagnet er at Condit syns Maia ellers ikke slåss. The Natural Born Killer – ofte feilaktig forvekslet med the Natural Born Sidekick – er et treffende navn. Det er ikke sikkert Maia og Condit har samme tanken om hva det vil si å slåss.

I tillegg til å være den beste submission-fighteren i UFC er Demian Maia nemlig den mildeste mannen i UFC ( bare se litt video fra hjemmet hans før kampen ). Hans uttalte ønske er å vinne kampene sine med ju jitsu. Dersom han har muligheten til å velge, vil han velge en ju jitsu-seier. Forlengelsen av dette er at han prøver bare å bruke slag og spark for å sette opp ju jitsu og eventuelt tvinge motstanderen til å bevege seg. Maia vil at både han og motstanderen «skal kunne være friske og trene dagen etterpå». Etter seieren over Gunnar Nelson inviterte de hverandre til å komme og trene i Island og Brasil.

Maias utrolige ju jitsu har ført ham til tampen av tittelsjansen i weltervekt, UFCs tøffeste divisjon, men han har aldri møtt en tøffere motstander enn Carlos Condit.

Aldri i en dårlig kamp

Carlos Condit sine fighter-aksjer faller aldri etter en kamp. De bare stiger. I MMA-Revyen omtaler vi Condit som eksempelet på fightere som kan trosse regelen om at man må vinne for å være aktuelle. Condit vinner også når han taper. Kampen hans mot forhenværende mester Robbie Lawler var 25 minutter der begge to gav absolutt alt de hadde og hadde knapt energi til å stå da klokkka var der . Det er en type kamp fightere er heldig om de får én av, men Condit er i slike viljetester nesten regelmessig.

Condit har vært ute med skade en stund, og hatt alt for lite aktivitet i oktagonet de siste årene. Likevel ble han tildømt denne tittelkampen mot Lawler ut av det blå tilbake i januar, en kamp som like gjerne kunne gått hans vei, men som han kanskje ikke helt fortjente å få i utgangspunktet.

Maia har hatt en stødig stigning mot tittelsjansen, nå med fem på rad mot toppnavn som Gunnar Nelson, Matt Brown og Neil Magny. Det burde være ham eller Stephen «Wonderboy» Thompson som utfordrer nykronede Tyron Woodley for tittelen. Dersom stadig aktuelle Condit kommer inn og stjeler Maia sin damp med en fin knockout kan nok Condit hoppe i køen igjen. Condit har tross alt et kontroversielt tap til Woodley, kontroversielt på den måten at det bare var et teknisk tap på grunn av kneskade. Det er lett å selge den omkampen, skulle man tro.

I begge utfall har vi to svært fortjenende eldre – for Condit sitt tilfelle i alle fall i fighterår – utøvere sine siste sjanser på å krone karrieren. Condit har allerede luktet på pensjonisttilværelsen flere ganger, og Maia er 38 år gammel. Vinneren i natt får nok tittelkampen.

Om det er Maias utpregede presisjon og tålmodighet som vinner frem, eller om det er Condits reine aggresjon og sammensatte fighterstil som vinner frem finner vi ut grytidlig søndag morgen.

For dem som følger UFCs weltervektdivisjon vinner vi uansett, og både Condit og Maia vil være en interessant utfordring for den nykronede kongen i divisjonen, Tyron Woodley.

Se nattens UFC stevne direkte og i opptak på Viaplay fra kl. 02.00. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Kampfakta

Demian Maia

23 seirer, seks tap

Rangert som nummer 3 i weltervektdivisjonen

Har fem seire på rad

Utfordret Anderson Silva for mellomvekttittelen i 2010

Legendarisk BJJ-utøver

Vunnet 11 av 23 kamper på submission

Har gode nedtakninger og et kvelende topp-spill i BJJ.

Carlos Condit

30 seirer, ni tap

Har utfordret for weltervekttittelen mot Georges St.Pierre

Vant interimtittelen mot Nick Diaz da Georges St.Pierre var skadet

Trener hos Jackson-Winklejohn i Albuquerque

Har avsluttet 28 av sine 30 seire

Utfordret nettopp Robbie Lawler til en utrolig tøff tittelkamp

Svært god å bruke alle våpen stående

Uforutsigbar og aktiv

Kampanalyse

Condit har en fordel over Maia, og det er at Condit svært sjeldent går tom for energi. Demian Maia har til forskjell gått tom for energi ved mange anledninger i UFC, senest mot Ryan Laflare, en kamp han helt overbevisende vant. Maia hadde tilsvarende problemer med Rory McDonald to kamper før det. Denne svakheten ved Maia ser ut til å være mindre til stede nå. Maia viste ingen tegn til å slites ut mot Matt Brown eller Gunnar Nelson. Det er mange store fightere som nekter å gå videre til guard og heller vil ligge i halfguard og bruke små, men til syvende og sist, ineffektive slag, og når de går videre til mount så mister de den.

Maia er hverken den ene eller den andre av disse typene, og hans evner til å jobbe seg mot målet er utrolig. Ekspertene mener at Condit sin villighet til å gå til guard og Maias eksepsjonelle evner på å skjære i stykker enhver guard kan være tungen på vektskålen i denne kampen. Condit kan definitivt knocke ut Maia. Condit er suveren stående og har mye kraft, men han gjør også visse feil som gjør at han ofte gir fra seg posisjon . Jeg begynte å tenke på denne kampen med en klar holdning om at Maia nå må gi tapt, men det fremstår som mindre klart blant andre analyser.

Les også

 1. McGregor fikk revansje i blodig storkamp: – Kongen er tilbake!

  Dommerne måtte kåre vinneren av dramaet mellom Conor McGregor (28) og Nate Diaz (31) i Las Vegas i natt.
 2. UFC-talentet måtte slite for seieren

  Meksikanske Yair Rodriguez (23) er en av de mest spennende prospektene i UFC, men fikk problemer mot Alex Caceres (28) i…
 3. Mesterlig knockout i UFC

  Tyron Woodley (34) hadde ikke gått kamp på halvannet år, men fikk likevel sjansen til å utfordre weltervektmester Robbie…
 4. Brækhus håper på gigantoppgjør mot MMA-Cyborg: - Tenner meg veldig

  Cristiane Santos (31), bedre kjent som Cris Cyborg, sliter med å finne motstandere i UFC-buret og vurderer å hoppe inn i…
 5. Ny UFC-smell for Holly Holm

  Holly Holm (34) gikk på et nytt tap da Valentina Shevchenko (28) for alvor meldte seg på i tittelbildet i den vidåpne…
 6. MMA-Meek fikk karantene - UFC-debuten utsettes

  Emil Weber Meek (27) får likevel ikke debutere i UFC denne høsten grunnet det som omtales som et potensielt brudd…

Mer om

 1. MMA
 2. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC: Maia knuste Condit og brast i gråt

 2. UFC-analyse: Upopulære Usman får endelig toppmotstanderen

 3. Meeks overmann med solid seier mot UFC-veteran

 4. Pluss content

  Meek får 30 dager karantene

 5. UFC-analyse: Den «utslitte» mesteren mot Liverpool-rebellen

Fra andre aviser

 1. Møter MMA-tittelforsvarer i Liverpool

  Bergens Tidende
 2. Thailand-seier gir EM-boost

  Fædrelandsvennen
 3. Vågsbygd Karate Klubb med flere medaljer i Kaizen Cup

  Fædrelandsvennen
 4. Grimstad-duo til EM i kickboksing

  Fædrelandsvennen
 5. Deilig å vinne min første proffseier

  Fædrelandsvennen
 6. Jeg savner Kennedy-familien...

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no