«Fight Night» i Manila starter allerede kl. 16.00 i dag

DET FØRSTE MØTET MELLOM VETERANENE: Urijah Faber (t.v.) og Frankie Edgar skal endelig opp mot hverandre etter mange år i MMA-sirkuset. Her jubler Faber etter seieren mot Ivan Menjivar i 2013, og til høyre er Edgar i ferd med å slå Cub Swanson i november i fjor. Foto:,

UFC-analyse: Etterlengtet oppgjør mellom veteranene som «aldri taper»

Urijah Faber (36) og Frankie Edgar (33) er to historisk store navn i de lettere vektklassene i UFC. Nå skal de endelig møtes i buret.

Artikkelen er over fem år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Frankie Edgar er tidligere lettvektmester i UFC, mens Urijah Faber er tidligere fjærvektmester i WEC. Nå møtes de i toppen av fjærvektdivisjonen i dagens UFC Fight Night fra Manilla, og forventningene til kampen grenser til «superfight»-aktig.

Hvorfor det?

Hør også: MMA-Revyenspodcast diskuterer hovedkortet på Fight Night Manila.

For det første er det slik at disse to herrene vinner det som er av kamper - med unntak av titteloppgjør. Faber har syv tap, men alle har altså vært i kamp om tittelen i diverse organisasjoner - tre av dem i UFC.

Edgar på sin side har totalt fire tap, og tre av dem har vært tittelkamper.

Se hovedkortet fra dagens UFC-stevne i Manila direkte på CMore Extreme og CSports og Fightpass fra kl. 16.00. Sjekk hele kampoppsettet på UFCs sider.

Veteraner

Frankie Edgar er nå blitt en av de gamle gutta, og en av de høyt respekterte traverne. Han er en av UFCs tidligere lettvektmestere, til tross for at han var grusomt lett for vektklassen. Han tok tittelen fra legenden B.J. Penn i 2010, som også hadde hatt tittelen i weltervekt.

Les også: Dommeren kritiseres for ikke å ha stoppet tungvektkamp

Da Edgar skulle forsvare tittelen sin første gang var det mot Gray Maynard, enda en gigantisk lettvekter. Det ble sagt at Maynard kuttet vekt ned fra omtrent 90 kilo for å konkurrere i lettvekt (70kg). Edgar derimot kuttet ikke vekt. Frankie Edgar bruker å si at han ikke bryr seg om motstanderen er bedre enn ham.

Før og etter kampen betyr det ingenting. Det er bare den avmålte tiden i buret som betyr noe, og inni det vinduet er Edgar selv overbevist om at han er den beste i verden. Ikke bare er han en av de beste i verden, men også en av de tøffeste.

VG+: Les om bikinimodellen som er en av UFCs aller største stjerner

Frankie «Comeback» Edgar

HAR BARE TAPT TITTELKAMPER: Alle de syv tapene til Urijah Faber har kommet i tittelkamper. Her har han nettopp slått Alex Caceresi fjor sommer. Dommer Herb Dean holder amerikanerens hånd i været etter at kampen ble avgjort med en «rear naked choke». Foto:Stephen R. Sylvanie,Reuters

Tittelkampene mot Maynard var kamper han ikke var forventet å vinne. I den første gikk det til uavgjort, og i den andre vant Edgar - men det to oppgjørene så nesten helt like ut.

Maynard var millimeter fra å avslutte Edgar mange ganger i den første runden. Edgar kom tilbake i andre og tredje, og i fjerde runde landet Edgar en uppercut på haken etter et avfeid nedtakingsforsøk og knocket Maynard ut.

Så lenge kampen foregår er Edgar alltid skarp. «Kampen er ikke over før man er ute», har Frankie Edgar sagt. Han vet hva han snakker om.

Urijah «The California Kid» Faber vet også hva han snakker om. Faber er også en av de «gamle gutta». Han var en «varemerkefighter» allerede før UFC hadde en fjærvektdivisjon. Faber har vært i femten tittelkamper i WEC/UFC i sin lange karriere – selv om han aldri har vunnet en tittel i UFC. Faber er heller ikke ute til han faktisk er ute.

Slåss med brukne hender

Da han møtte Mike Brown i World Extreme Cagefighting (WEC) for fjærvektbeltet viste han akkurat hvor mye vinnervilje det er i ham. Dette er en av kampene Faber er aller mest kjent for. Han knakk hendene tidlig i denne femrunderskampen.

I stedet for å knekke mentalt begynte han bare å angripe med albuene. Det er slikt øverste hylle i MMA er laget av.Det er også slikt man blir populær av.

TAPTE MOT MESTEREN: Jose Aldo treffer Frankie Edgard med et spark på hjemmebane i Rio de Janeiro i februar 2013. Han vant på poeng, men Edgar bidro til at det ble kåret til kveldens kamp. Foto:Eric Jamison,Ap

Faber var mester i WEC i lang tid, og er den originale populære fighteren i en lett vektklasse. Vi har en tendens til å glemme det i disse Conor McGregor-tider, men de lettere vektklassene har tradisjonelt brukt lang tid på å bli ansett som underholdende i moderne mainstream-MMA.

For ikke lenge siden avfeide man alt som var lettere enn weltervekt for å være for lett og dermed være knockoutfattig. I dag er lettvekt og lavere definitivt populære vektklasser, med mange stjerner.

I lettvekt har vi Donald «Cowboy» Cerrone og Khabib «The Eagle» Nurmagomedov (også kjent som «the Real Cowboy» eventuelt «the Dagestani Cowboy» etter sine feider med Cerrone). Men den definitivt mest populære vektklassen akkurat nå er fjærvekt. Her er det Conor McGregor som regjerer i popularitet, og skal utfordre Jose Aldo for tittelen i fjærvekt den 11. juli.

Trekkes til fjærvekt

Edgar og Faber er begge to på Jose Aldos seiersliste. Faber tapte til ham tilbake i WEC, og Frankie Edgar tapte til ham etter å ha mistet lettvekttittelen til Benson Henderson.

Likevel står begge to bedre stilt i så måte enn dagens nummer to i divisjonen, Chad Mendes – som også er lagkamerat med Faber. Mendes har tapt til Jose Aldo to ganger, nemlig, og sjansen er god for at Faber eller Edgar rykker fra ham.

Sjansen er særlig god fordi Faber og Edgar er to av de aller beste utøverne i fjærvekt. Den enes seier over den andre fører med seg stor betydning.

Blir fortsatt bedre

Til tross for hvor lang tid disse to topputøverne har vært i nærheten av hverandre i fjærvekt har de ikke møttes før. De har begge store meritter bak seg, men likevel, i kraft av hvor gode de er akkurat nå, virker det definitivt som om de har de aller beste kampene foran seg fortsatt.

Edgar har nettopp slått B.J. Penn for tredje gang. Han har også dominert og avsluttet Cub Swanson, en av de virkelig gode navnene i divisjonen. Han har i tillegg begynt å legge sin sjel i å jakte avslutninger. Faber er like imponerende. Han tapte to tittelkamper til Renan Barao, men har avsluttet fem av seks andre motstandere etterpå. Vinneren av dagens kamp dukker fort opp som mannen fans vil skal møte vinneren av McGregor mot Aldo den 11. juli.

Vinneren bør møte fjærvektmesteren. Dette er to mann som når de først taper, så er det om tittelen. Av sine kombinerte 11 tap i karrieren er det bare ett tap som ikke er et tap i en tittelkamp, og det er det Edgars tap til Gray Maynard tilbake i 2008. Det tapet hevnet Edgar godt og vel i 2010. Det er derfor dette nesten er å anse som en superfight. Dette burde jo være en tittelkamp. Det er ikke hvem som helst dagens vinner har slått.

Dette er gutter som bare slåss mot de aller beste, og den som vinner denne kampen skiller seg virkelig ut i kampen om å stå først i køen om en tittelsjanse i UFCs heteste divisjon.

Se hovedkortet fra dagens UFC-stevne i Manila direkte på CMore Extreme og CSports og Fightpass fra kl. 16.00. Sjekk hele kampoppsettet på UFCs sider.

Kampanalyse

Frankie Edgar

• 18 seirer og fire tap

• Sterk brytebase

• Brasiliansk Jiu Jitsu svartbelte

• Har noe av det beste innen MMA-boksing

• Svært godt fotarbeid

• En av de beste fighterne i UFC når det gjelder kondisjon

• Tidligere lettvektmester

Urijah Faber

• 32 seirer og syv tap

• Tidligere fjærvektmester i World Extreme Cagefighting

• Ubeseiret utenfor tittelkamper

• Høy eksplosivitet

• Sterk brytebase

• De fleste seierne på submission

• Også en av de beste i verden når det gjelder kondisjon

Kampforløp

Denne kampen er grusomt åpen, og det er store sjanser for at hverken Edgar eller Faber lar seg stoppe. Begge to har god bryting, og er dyktige til å koble den inn i slagvekslinger. Samtidig har begge to god striking. Faber går i mer rette linjer, mens Edgar er god til å kutte vinkler og komme inn overraskende. Edgar regnes som mer hurtig og er flink til å slå seg både inn og ut av distanse, mens Faber sine styrker er slagserier som fungerer mer som en 60 meters sprint.

Begge to har definitivt redskapene som skal til for å vinne kampen, men dersom man skal trekke ut noe som kan gi en margin, så må det være fotarbeidet og kombinasjonene til Frankie Edgar.

Les også

 1. UFC: Dommeren kritiseres for ikke å ha stoppet tungvektkamp

  Stipe Miocic (32) reiste seg etter tapet mot Junior dos Santos i desember.
 2. UFC: Mendes knusende overlegen mot Lamas

  Chad Mendes (29) levnet ingen tvil om at han bør få sjansen til å gå en ny kamp om fjærvekttittelen.

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC: Mendes knusende overlegen mot Lamas

 2. Edgar overlegen mot Faber i UFCs veteranduell

 3. UFC-analyse: Holloway har hendene fulle med gamle mestre

 4. Stoppet UFC-kampen etter vanvittig slagserie

 5. UFC: Knust i møtet med mesteren

Fra andre aviser

 1. Superstjernens comebackkamp varte i 40 sekunder

  Bergens Tidende
 2. 91 barn til gradering i Vågsbygd Karate Klubb

  Fædrelandsvennen
 3. Rekordmange deltakere på karateleir

  Fædrelandsvennen
 4. På gulljakt i verdenscupen

  Fædrelandsvennen
 5. Vel overstått karateleir med over 300 deltakere

  Fædrelandsvennen
 6. Kristiansand Ju Jitsu Klubb med gode resultater

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder