I natt er det klar for «UFC 179» i Rio de Janeiro

Aldo har ikke tapt en kamp siden 2005 – møter Mendes for andre gang

STORE FORVENTNINGER: UFC-president Dana White klarte ikke å skjule sin begeistring under gårsdagens innveiing i Rio de Janeiro. Jose Aldo (t.v.) forsvarer tittelen sin mot Chad Mendes. Foto:Buda Mendes,Getty Images

UFC-analyse: «Den siste brasilianer» forsvarer tittelen

MMA-gale brasilianere sitrer av spenning før hjemmefavoritten Jose Aldo (28) skal forsvare tittelen sin i fjærvekt. Amerikanske Chad Mendes (29) vil med seier sørge for at Brasil står uten en eneste UFC-mester.

Artikkelen er over fem år gammel

UFC-analysen er skrevet av Andreas Roaldsnes som er redaktør og programleder for MMA-Revyen.

Anderson Silva, Lyoto Machida, Junior Dos Santos, Renan Barao, Jose Aldo. Bare sistnevnte er fortsatt tittelholder i UFC. På et tidspunkt, var fem av ni tittelholdere i UFC brasilianere.

Da Renan Barao mistet tittelen sin i bantamvekt til T.J. Dillashaw i vår ble Jose Aldo den eneste brasilianeren til å holde et belte i verdens toppnivå innen MMA.

Dersom Jose Aldo mister tittelen sin den 25.oktober, er en æra over for brasilianerne. Det er en skummel tanke for et MMA-kjært land som Brasil. Stressnivået vil være høyt for Brasils mange MMA-fans, særlig når alt skjer på hjemmebane i Rio de Janeiro. Samtidig kan de trøste seg med at forrige gang Jose Aldo møtte Chad Mendes i Rio gikk det dårlig for amerikaneren. Hvor dårlig? Knockout-dårlig.

Mange uavklarte spørsmål fra første møte

Jose Aldo og Chad Mendes slåss om fjærvektsbeltet første gang i januar 2012. Oppgjøret endte altså med et knockout-tap for Mendes via et kne i hodet. Det hele var over ett sekund før første runde var over.

De snaue fem minuttene var preget av noen utvekslinger stående, der Aldo hadde et godt grep, og Mendes forsøkte å ta kampen til bakken. De aller fleste av amerikanerens forsøk på nedtakinger ble raskt avkortet av et godt nedtakningsforsvar fra brasilianeren, men i et avgjørende strekk med klinsj mot veggen i det siste minuttet – rett før knockouten – hadde amerikaneren suksess. Det vil si, før Aldo grep tak i stålnettingen i veggen – som er et regelbrudd i MMA – og kom seg i sikkerhet. Ikke lenge etter dykket Mendes ned for å skyte etter en nedtakning og Aldo kontret med et kne i ansiktet, etterpå fulgte en feiring uten sidestykke i UFCs historie.

Hva hadde Aldos juks å si for kampen?

Mendes sin stil tilbake i 2012 var svært avhengig av bryting. Amerikaneren trengte å få kampen til matta, både for å skore poeng, nøytralisere Aldos ulike angrep stående. Viktigst var nedtakingene for å slite ut den brasilianske fjærvektsmesteren.

DET FØRSTE MØTET: Jose Aldo (t.h.) vant på knockout mot Chad Mendes (t.v.) i Rio for to år og ni måneder siden. I natt smeller det mellom de to fighterne igjen. Foto:Ricardo Moraes,Reuters

Aldo har hatt store problemer de siste årene med å holde trykket oppe i fjerde og femte runde, nemlig mesterskapsrundene. Mange motstandere har plukket poeng her, og regelrett dominert noen av rundene til og med. Hva hadde skjedd dersom Mendes fikk etablert en nedtaking? Kunne han ha fått mer ut av de senere rundene, og fikk vi se nok av hva Chad Mendes kan gjøre mot Jose Aldo? Mange mener kampen endte unaturlig tidlig.

Et spørsmål om utvikling

Når «Aldo vs Mendes II» settes i gang i natt, norsk tid, vil det største spørsmålet være hvem som har utviklet seg mest. Siden januar 2012 har Mendes måttet klatre seg tilbake til toppen og slått fem motstandere, fire av seierene via TKO og utviklet det stående angrepet sitt enormt.

Csports: Se nattens UFC-stevne fra kl. 04.00

TIDLIGERE MESTER: Av Brasils tidligere UFC-mestere er nok Anderson Silva den største, men for øyeblikket er det bare Jose Aldo som forsvarer MMA-stormaktens ære. Foto:Ryan Remiorz,AP

Laget han er en sentral del av (Team Alpha Male) har opplevd en solid opptur da lagkamerat T.J Dillashaw tok en ekstremt uventet seier mot Jose Aldos lagkamerat Renan Barao og tok tittelen i bantamvekt (- 61 kg/135 pounds).

Alt dette og vi har ikke engang nevnt «Ludvig-effekten», treneren som kom inn og overhalte de stående teknikkene til et i utgangspunktet brytefokusert lag. Mange, både medier, fans og MMA-utøvere, har troen på at det er nettopp Mendes som har utviklet seg mest.

Når vi snur på det og tar en nærmere kikk på Jose Aldo, ser vi en fjærvektsmester mange mener burde konkurrere i en tyngre vektklasse, ettersom han blir for sliten til å holde tempoet i runde fire og fem. Dessuten har møtet mellom disse to vært utsatt en periode på grunn av skade hos Aldo. Sistnevnte har gjort møte nummer to mer personlig, da Mendes har anklaget brasilianeren for å gjøre seg «mer skadet» enn han egentlig er.

Den sporadiske drittslengingen mellom leirene har gitt oss MMA-fans tilgang til vår største «guilty pleasure» noensinne – en grudge match. Skadehistorie til tross, Jose Aldo er vurdert som en av de aller beste MMA-utøverne i UFC per dags dato, og er vanligvis å finne på andreplass bak Jon Jones i den høyst spekulative «pound-for-pound»-lista.

Karrieren hans er utrolig imponerende. Jose Aldo har ikke tapt en MMA-kamp – den eneste han har tapt – siden 2005. Utvikling eller ei, problemstillingene Chad Mendes møter i tittelkampen er svært vanskelige.

Et side-show kan stjele oppmerksomheten

Så har vi Conor McGregor, da. Hvor hører han hjemme i denne sammenhengen?

TIDLIG STJERNE: Irske Conor McGregor (t.v.), som her er i ferd med å slå Max Holloway, kan bli mannen som møter vinneren av Jose Aldo mot Chad Mendes. Foto:Jared Wickerham,AFP

De fleste steder, skal vi tro UFC. Grunnen er at han er den perfekte gavepakke til både promotor, media og fans. Han kler seg bra, har store (og sære) talegaver og er fullstappet av underholdningsverdi. Det viser seg i tillegg at han kan å slåss.

På bare snaue 18 måneder og fire kamper har han kapret femteplassen i UFCs fjørvektsdivisjon etter at han slo topp-ti fjørvekter Dustin Poirier på en TKO i første runde i septembers UFC 178. Alle tegn tyder på at den karismatiske McGregor er tilsiktet en kamp om beltet mot vinneren av Aldo og Mendes. Og ja: han kommer til å sitte cageside, og jepp, han blir nok tatt med inn i oktagonet når kampen er over.

Og ja: du, jeg og alle andre har lyst til å se det!

I tillegg: Glover Teixeira møter Phil Davies i en topp-ti kamp i lett-tungvektsdivisjonen. Les mer om det nest viktigste oppgjøret på UFC 179 hos MMA-Revyen.

Se hele kampoppsettet på UFCs sider.Stevnet sendes på Csports og CMore Extreme fra kl. 04.00 i natt.

FAKTA OG ANALYSE:

Jose Aldo (24 seire, ett tap som proff)

* UFCs eneste fjærvektsmester gjennom tidene.

* Ekstremt høyt vurdert både stående og på bakken.

* Kampavgjørende beinspark.

* Mer enn halvparten av seierne vunnet på knockout.

* Tvilsom utholdenhet i fjerde og femte runde.

Chad Mendes (16 seire, ett tap som proff).

* Eneste tap er mot Jose Aldo.

* Vunnet mesteparten av kampene sine på dommeravgjørelse.

* Svært god bryter.

* Har vunnet på knockout fire av fem ganger siden tapet til Aldo.

* Forbedret stående.

Dersom Mendes får nedtakinger kan Aldo ha store problemer. Aldo stopper ni av ti nedtakinger i en gjennomsnittlig kamp, men dersom han begynner å falle for Mendes sin bryting vil han ikke bare tape poeng hos dommerne, men også bli raskere utslitt.

Aldo er avhengig av å kontrollere distansen mellom ham og Mendes om han skal kunne spare krefter. En sliten Jose Aldo, som ligger bak på poeng vil føre til et behov for å ta flere sjanser, og da vil vi kanskje se mer til den mer aggressive stilen brasilianeren var kjent for før. Dersom nedtakingene ikke er der for Mendes blir dette en kickboksing-kamp gjennom mye av kampen.

Det er tvilsomt at Mendes har tatt igjen Aldo i dette henseende, men vi finner ut av det natt til søndag.

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC-analyse: Storkamp i skyggen av stjernene

 2. UFC-analyse: Duellen i kjølvannet av gigantkampen

 3. Irske McGregor i gråt etter UFC-seier

 4. Slik så UFC-mesteren ut etter helgens kamp

 5. UFC: Edgar slo til mot Mendes

Fra andre aviser

 1. Denne mannen tjente 3,6 mill. per sekund!

  Aftenposten
 2. Superstjernen har tjent milliarder, blitt arrestert og utestengt. Derfor er McGregor elsket og hatet.

  Aftenposten
 3. Superstjernen har tjent milliarder, blitt arrestert og utestengt. Derfor er McGregor elsket og hatet.

  Fædrelandsvennen
 4. Tror kontroversiell kampsport kan bli den nye sjakken på norsk TV

  Aftenposten
 5. Tror kontroversiell kampsport kan bli den nye sjakken på norsk TV

  Bergens Tidende
 6. MMA-eksperter i Norge frykter for sportens omdømme etter skandalekampen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no