STORTALENT: Paige Vanzant har det meste som skal til for å bli en superstjerne i MMA. Foto:Michael Thomas,Ap

UFC: Fem sterke kvinner du bør følge med på

På selveste kvinnedagen passer det fint å trekke frem en «topp fem»-liste over de mest spennende profilene i MMA.

Artikkelen er over fem år gammel

Listen er satt opp av av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

1. Ronda Rousey, tittelholder i UFCs bantamvektdivisjon

Denne er åpenbar. Rousey er et av de navnene alle som kan litt om MMA er bekjent med. I dag er hun en av de aller største stjernene UFC har å by på, og mesteren gjør i tillegg suksess utenfor oktagonet også, med filmer som Entourage og Furious 7. For fans kan det virke som om hun trener og vinner kamper som pauser mellom filmene sine, men Rousey selv slår fast at det egentlig er omvendt, hun er fighter først og fremst.

VG+: Les mer om Rosey som fikk en hjerneskade under fødselsen og mistet faren da hun var åtte år gammel

Rousey ble fra tidlig alder oppfostret med det ene målet i livet om å bli olympisk mester i Judo. Det var tidligere verdensmester i Judo og mor, AnnMarie De Mars, som staket den kursen. Rousey selv forklarer hennes tekniske dominans over resten av divisjonen som et produkt av morens trening. Den aggressive stilen hennes kommer eksempelvis av at moren hennes lurte henne til å tro at man tapte poeng i judokamper om man ikke angrep hele tiden.

Det er per dags dato helt umulig å finne en motstander som kan utfordre henne i vektklassen, etter at hun overkjørte CatZingano ved UFC 184.

DEN STØRSTE: Ronda Rousey befestet sin posisjon med en ny overlegen seier i UFC sist helg. Foto:Jayne Kamin-oncea,Reuters

2. Chris Cyborg, fjærvektsmester i Invicta FC

Invicta FC, som kun setter opp kamper i de kvinnelige divisjonene i MMA, samarbeider tett med UFC. Den ene personen man spekulerer i mot Rousey er Christiane «Cyborg» Justino. Cyborg er, dessverre for MMA-fans, i vektklassen over Rousey, men er like dominant som hennes motpart i bantamvekt.

OVERLEGEN: Cris «Cyborg» Santos feirer seieren mot Jan Finney en Strikeforce-kamp i 2010. Hun har fortsatt å feie unna all motstand. Foto:Jeff Chiu,Ap

Dette har imidlertid ikke hindret hverken Cyborg eller Rousey i å lage et bittert rivaleri som det er vanskelig å avgjøre med kamp. Hver gang diskusjonen har kommet opp om et møte mellom de to store rivalene går spørsmålet: «hvilken vekt skal de møtes på»? Cyborg klarer ikke å komme seg ned til 61 kilo, og Rousey vil ikke opp til 66 kilo for å møte henne.

Ofte blir et kompromiss på «catchweight» uten tittel tatt opp, men UFC har til nå ikke gitt dette forslaget mye vurdering, i alle fall ikke utad. I tillegg til vektproblemet mellom dem er det en annen elefant i rommet: en stor rosa, steroidelefant, faktisk. I motsetning til Rousey, som har vært dopingtestet gjennom hele sin junior- og olympiske karriere og testet rent, har Christiane «Cyborg» Justino blitt tatt for doping. Få har klandret Rousey i hennes vurdering. Det blir urettferdig å forvente at hun skal opp en vektklasse for å møte en sterkere motstander som i tillegg er tidligere dopingdømt. ¨

Likevel, kommer det nok penger inn i bildet er ikke kampen usannsynlig i den fjerne horisonten.

3. Joanna Jedrzejczyk, utfordrer til tittelen i UFCsstråvektdivisjon.

POLSK POWER: Joanna Jedrzejczyk har imponert så langt i karrieren. Foto:Jeff Chiu,Ap

Kvinnen med det umulige etternavnet utfordrer for tittelen i UFCs stråvektdivisjon ved UFC 185 natt til søndag 15. mars. Hun møter Carla Esparza, som vant stråvekttittelen i UFC mot Rose Namajunas etter The Ultimate Fighter 20.

UFCs realityprogram går ut på å ta inn seksten usignerte unge fightere og la dem konkurrere i et turneringsformat over åtte uker. Vinneren av turneringen vinner en sekssifret kontrakt med UFC, og selvsagt mye eksponering.

Denne sesongen trosset den vanlige formelen ved at vinneren av turneringen også vant beltet i UFCs nye stråvektdivisjon for kvinner. Polske Jedrzejczyk blir Esparzas første utfordrer. Jedrzejczyk er en særlig interessant fighter fordi hun er første europeer på lenge til å utfordre for et belte i UFC.

4. Joanne Calderwood, rangert på sjetteplass i UFCsstråvektdivisjon

«Jojo» var en av de heteste kandidatene til å vinne sesong 20 av UFCs realityprogram «The Ultimate Fighter». En av utøverne som ikke vant, men som åpenbart ble en publikumsfavoritt var Calderwood, gitt tilnavnet «The Knockout-whisperer» av engasjerte fans. Calderwoods personlighet bærer nemlig preg av at hun er veldig sjenert, og mildrøstet. Når «Jojo» snakker, minner det mistenkelig om hvisking, litt som om hun roer ned en skvetten hest. Når hun entrer buret ser vi den andre siden. Hun er så langt formelt sett ubeseiret, unntatt kampen hun tapte i konkurransen i The Ultimate Fighter, og har vunnet fire av ni kamper på knockout. Knockout-seirene er spesielt imponerende ettersom de har funnet sted i 52-kilos vektklassen.

Kamper mellom de letteste utøverne gir sjeldent knockouter, men det virker ikke som om skotske Calderwood tar hensyn til det.

5. Paige VanZant, rangert på tiendeplass i UFCsstråvektdivisjon

FARLIG TALENT: Paige VanZant vant på knockout mot Kailin Curren i november i fjor. I april er hun tilbake i buret. Foto:Michael Thomas,Ap

«Twelve Gauge» var rett og slett ikke gammel nok til å delta i sesong 20 av The Ultimate Fighter. Grunnen: man må være 21 for å drikke alkohol i USA, og det er tilgjengelig alkohol på settet til realityserien (et alkoholtilbud mange har utnyttet seg av gjennom sesongene i serien).

Å miste realityserien viste seg ikke å hindre VanZants klatring i UFC, likevel. Før sesongen ble avgjort gikk VanZant kamp mot en annen ung og lovende stråvekter, Kailin Curran. VanZant var svært overbevisende i debuten, og angrepene hennes var umulig å stoppe. Hver gang Curran så ut til å klare å sette i gang egen offensiv økte VanZant tempo og overkjørte henne.

Særlig fra rygg var «Twelve Gauge» interessant, med en svært dynamisk og farlig guard, men hun vant kampen på teknisk knockout, da knærne hennes begynte å finne fjeset til Curran i tredje runde. Paige VanZant er utvilsomt en å følge med på.

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC-analyse: Oppgjør mellom ungdommens frontkvinner

 2. UFC-analyse: Enorme forventninger til den nye kvinnestjernen

 3. UFC-analyse: «Knockout-Cyborg» møter svensk debutant

 4. Gråtende UFC-yndling: – Jeg ble utklasset på alle måter

 5. UFC: Svenske Länsberg knust av «Knockout-Cyborg»

Fra andre aviser

 1. Suverene Brækhus tangerte rekord: – Det er så enormt

  Bergens Tidende
 2. Slik slo Brækhus knockout på loven

  Bergens Tidende
 3. Kristiansand Kendo beste klubb i NM på hjemmebane

  Fædrelandsvennen
 4. Flere topplasseringer til Vågsbygd karateklubb

  Fædrelandsvennen
 5. NM-vinner i karate vil vinne NM-medalje i thaiboksing

  Fædrelandsvennen
 6. Sikret NM-tittel etter knockout

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder