MÅ VISE SEG FREM: Kelvin Gastelum jubler etter seieren mot Jake Ellenberger for et år siden. I natt på han vise seg frem igjen for å blande seg inn i toppen av weltervektdivisjonen. Foto: Christian Palma , Ap

UFC-analyse: Tøff duell mellom weltervekt-utfordrerne

Det skal mye til for å holde seg i toppen av 77 kilosklassen i UFC. Både Kelvin Gastelum (24) og Neil Magny (28) har nettopp hatt lange seiersrekker – nå kjemper de om å bli i «topp 15».

Artikkelen er over fire år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Magny hadde en tøff kveld den første august 2015. Den unge og lovende fighteren hadde nylig tangert UFCs rekord for flest seirer i et kalenderår – fem, om du lurte – og begynte endelig å komme et sted i karrieren der folk så vidt la merke til ham i det store mylderet av sterke personligheter som er i UFC.

Fikk du med deg dramaet sist helg? Rousey ble knocket sensasjonelt ut av Holm

Han var nettopp kommet inn i topp-15-rankingen i UFCs weltervektdivisjon, et sted de færreste kommer til, og var nå klar for en toppkamp. Endelig møtte Magny et navn folk kjenner til og husker. Han skulle møte Demian Maia.

Se også på MMA-Revyen: Videopakke fra UFC Figth Night Magny vs Gastelum

Etter knappe sju minutter med Maia over ham i total grapplingdominans måtte Magny gi tapt. Maia fløy inn og ut av topp og sidekontroll mer eller mindre når han følte for det og satte inn en «rear naked choke» i andre runde. Magny hadde ingenting. Etter sju strake seirer i UFC, som er utrolig bra, fikk Magny se hva som er toppnivået.

«UFC Fight Night» i Mexico sendes direkte på CMore Extreme og TV 2 Sumo fra kl. 04.00 natt til søndag. Hele kampoppsettet finner du på UFCs sider.

Les også på MMA-Revyen: Diego Sanches ermannen UFC ringer når de trenger et brawl.

Gastelums møte med toppnivået var mindre brått, men like så antiklimaktisk. Gastelum fant nemlig veien til sin egen krise. Den unge meksikansk-amerikanske vinneren av «The Ultimate Fighter» sesong 18 kom inn i UFC som underdog. Det ble antatt at alle skulle kjøre over ham i The Ultimate Fighter-turneringen, og da han kjempet seg til finalen, mot Uriah Hall , var det heller ingen som hadde troa på ham.

SER OPPOVER: Neil Magny, som her feirer en knockoutseier i oktober i fjor, tar et steg oppover på rankingen med seier i natt. Foto: Buda Mendes , Getty Images

Gastelum vant jo selvsagt, og bygget sakte men sikkert opp en seiersrekke på fem strake, hele tiden mot tøffere og tøffere motstand. Han ble satt opp til å møte Tyron Woodley, en av de topp-fem-rangerte i divisjonen. Gastelum var uprofesjonell og klarte ikke vektkravet. Han bommet med uhørte fem kilo. Han ble deretter ubønnhørlig nedjobbet av en Woodley i bedre form.

Etter fem strake seire fikk Kelvin Gastelum se hvordan det er på toppnivået.

Det er ikke lett å skjønne hva som skal til for å komme seg til topp-15 i weltervektdivisjonen i UFC. Den eneste divisjonen det er enda litt mer håpløst å komme seg til topps i er lettvekt. Folk må helst vinne fem eller åtte kamper på rad for å komme seg dit. Som jeg liker å si: i tungvekt har du da rukket å forsvare tittelbeltet tre ganger.

Vi må nesten ta et gammelt sitat fra Ronda Rousey. Det er jo litt sånn apropos i disse tider . For å holde tittelbeltet må du «kunne klare å være den beste i verden til og med på din dårligste dag». Det samme gjelder for å klare å holde seg i toppen av UFCs weltervektdivisjon.

I toppen er det kun plass til utøvere med konsistente prestasjoner.

Både Magny og Gastelum kan ha det som skal til for å være der. Sju og fem strake i UFC er ingen tilfeldighet, som Rousey så fint påpeker. Begge to har også kommet seg etter tapene sine. Magny vant en delt avgjørelse mot Erick Silva i august, og Gastelum fikk en aldrende Nate Marquart til å gi seg mellom runde to og tre (heldigvis) i juni.

Magny og Gastelum er relative nyankomne til weltervektdivisjonens tinder. Vanligvis er det nettopp et tap som skal til for å akklimatisere en utøver for topposisjonene. Nå er det jo slik da, at dette er MMA. I en MMA-kamp tilhører det virkelig sjeldenhetene at kamper ender uavgjort. Det er bare en av disse to som kan fortsette løpet etter lørdag. En av dem vil gå ut av «ungt prospekt»-kategorien. En av dem vil fortsette å være et prospekt man har troa på, en som har sett toppnivået og vet at han kan – og en av dem vil få merkelappen «ustabil».

«UFC Fight Night» i Mexico sendes direkte på CMore Extreme og TV 2 Sumo fra kl. 04.00 natt til søndag. Hele kampoppsettet finner du på UFCs sider.

Kampfakta

Neil Magny

• 16 seirer, fire tap

• Like mange avslutninger som dommeravgjørelser

• God Muay Thai

• Høy arbeidsrate

• Godt blandet ferdighetssammensetning

• Underdog (odds 3.50)

Kelvin Gastelum

• 11 seirer, ett tap

• Flink til å finne ting å utnytte underveis i en kamp.

• Nesten bare kampavslutninger (72 prosent av alle seire)

• Trives som underdog.

• Oddsfavoritt (1.32)

• Kombinerer slag og nedtakninger godt

Kampanalyse

Magnys underdog-rolle er litt rar. Han er lengre og har mye lengre rekkevidde enn Gastelum. Jeg tror at om Magny ønsker det så kan han kontrollere kampen og tvinge Gastelum til å komme til ham. Fordelen til Gastelum ligger i at han er god å skyte etter nedtakninger og god å komme seg nærme nok. De er nok tett nok matchet til at utvekslingene stående blir jevne, men om Gastelum klarer å treffe ofte er det nok en grei sjans for en knockout. Om ikke knockouten kommer er Gastelum veldig dyktig til å utnytte overganger og få submissions i kaoset.

Les også

 1. Rousey bryter stillheten etter kjempesmellen: – Jeg har det
  bra

  Ronda Rousey (28) lover å komme tilbake i MMA-buret etter å ha blitt knust av Holly Holm (34) i helgen.
 2. Rousey knocket ut i Australia: – Tidenes overraskelse i UFC!

  Ronda Rousey (28) har vært så overlegen i MMA-karrieren at hun har blitt sammenlignet med en ung Mike Tyson.
 3. Meek lader opp til ny kamp med UFC-figthere

  Emil Weber Meek (27) gjør sine siste forberedelser til sin neste kamp sammen med UFC-fighter Andreas Ståhl (27) og Tor…
 4. UFCs gamlefar (45) fikk juling igjen

  Dan Henderson (45) er en av tidenes mest legendariske MMA-utøvere, men ser ut til å nekte å legge opp selv om han har…
 5. Meek med submission-seier i Finland: – Den råeste opplevelsen jeg har hatt

  Endelig klaffet det skikkelig for Emil Weber Meek (27) i MMA-buret. Fredag kveld vant han på submission i Helsinki mot…
 6. UFC: Dommerne uenige etter svenskeheltens tittelkamp

  Den ene av de tre dommerne hadde Alexander Gustafsson (28) som vinner av tittelkampen mot Daniel Cormier (36), men…

Mer om

 1. Kampsport
 2. MMA

Flere artikler

 1. Pepet ut etter thrilleroppgjør i UFC

 2. UFC-analyse: «Vinn eller forsvinn»
  for Weidman

 3. UFC-analyse: Holm forsvarer tittelen mot Tate - «den evige toer»

 4. UFC-analyse: Maia - den siste av en døende rase

 5. UFC-analyse: Islandske «Gunni» snuser på toppkampen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder