Kjemper om å møte vinneren av Aldo og McGregor

MØTES I NATT: Frankie Edgar (t.v.) og Chad Mendes barker sammen i Las Vegas. Vinneren får trolig møte vinneren av gigantkampen mellom Jose Aldo og Conor McGregor, som går i Las Vegas natt til søndag. Foto: Johnny Hanson og John Locher , AP

UFC-analyse: Duellen i kjølvannet av gigantkampen

Kampen mellom Chad Mendes (30) og Frankie Edgar (34) er en av de siste puslespillbitene som må til for å sette den sportslige størrelsen av Aldo mot McGregor i kontekst.

Artikkelen er over fire år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Jeg var en gang på en gudstjeneste første juledag. Det var min første og ganske uvanlig. Jeg er vant med å dra i kirka med familien julaften. Tradisjonen er så sikker at det eneste vi varierer er om vi drar 12 eller 15.

Tapte stygt i natt: UFC-yndlingen VanZant sjanseløs mot Namajunas

Forskjellen mellom gudstjeneste første juledag og julaften på Vestlandet anno 2000-tallet er ganske enkel. På julaften er det barnas dag, og ting er lagt opp til å snakke mer utsvevende og underholdende, særlig preken. Første juledag derimot, da er det frem med brillene. Da er det en mer akademisk tone og både prest og kirkegjengere kan grave seg ned i de dypere diskusjonene og konteksten for julen. Jeg har hørt at man til og med kan sitere teologer.

Det er kanskje ikke like lett å følge innholdet for en lyslugget ungpjokk, men hver ting for sitt publikum, sant? Slik er det også med ukas UFC-preken, for å ta sammenligningen fullt ut.

Nattens stevne sendes direkte på CMore Extreme og TV 2 Sumo fra kl. 04.00 natt til lørdag. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Når Conor McGregor og Jose Aldo møtes i morgen er det julaften. UFC-preken min vil følge publikum og være mer tilgjengelig. Det blir barnas dag.

Hør MMA-Revyens podcast: Alt om UFC 194 sammen med Tete Lidblom fra P3s Heia Fotball

MESTEREN: Jose Aldo har vært fjærvektmester i flere år. Her poserer han med beltet i 2012. Foto: Larry Macdougal , Ap

Når Frankie Edgar møter Chad Mendes på The Ultimate Fighter Finale i natt er det til sammenligning første juledag. Det er en anledning til å forstå McGregor mot Aldo og hele UFC på en helt annen måte, men det krever oppmerksomhetsspenn. La oss dykke i konteksten bak det største UFC-oppgjøret noensinne. På med brillene!

De fire beste fjærvekterne

Vi er alltid opptatte av de beste fighterne, men sesongene kommer og går hva angår hvilke vektklasser som er mest spennende. En sjelden gang i blant oppstår det situasjoner der toppen av vektklassen plutselig «gir mening». Det er ikke alltid alle kan enes om plasseringene i topp-10, men når vi har hatt en serie av nummer 6 mot 5, 4 mot 3 og 2 mot 1 og vinnerne avanserer mot tittelkampen, da er en vektklasse i god flyt.

Det er sjeldent svarene i en vektklasse blir gitt så raskt og ryddig, nesten som en turnering, men det skjedde med weltervekt nylig. I 2014, da Georges St.Pierre gav seg, hadde vi en topp 6-7 som turnerte seg til et nytt tittelbilde. Historien er ikke over men, både Rory MacDonald og Johnny Hendricks var bedre enn alle andre unntatt Robbie Lawler. Vi får kanskje hele bildet etter Carlos Condit utfordrer Robbie Lawler i januar. Det samme har skjedd i fjærvektdivisjonen.

Se MMA-Revyens Videopakke for «The Ultimate Fighter Finale»

Forskjellen er at ingen mester har gitt seg i fjærvekt. Jose Aldo har forsvart tittelen regelmessig. Frem til 2014 har han klart å betjene all motstand han har fått, uten noen problemer.

Noen utfordrere, som Ricardo Lamas og Chan Sung Jung (overgangen 2013-2014) var det veldig lite entusiasme rundt, og få eksperter så dem som naturlige motstandere. De var ikke ansett som like farlige for Jose Aldos krone som da han forsvarte mot Chad Mendes (tidlig 2012 og sen 2014) og Frankie Edgar (tidlig 2013).

Men Jose Aldo hadde i utgangspunktet ryddet ut all konkurranse. Vi snakket om at han måtte opp en vektklasse for å finne nye utfordringer.

Ikke bare én, men tre «nye» utfordrere

Så kommer McGregor. Kamp for kamp tør UFC og irske fans å håpe mer og mer. Han vinner og vinner og gjør det utrolig overbevisende. Midtveis i 2014 er det klart at dersom McGregor kommer seg forbi Dennis Siver i Boston, så blir han utfordrer. Aldo blir ikke booket mot ny motstander før McGregor-situasjonen er avklart. Løpet er lagt.

Samtidig skjer det at de forrige utfordrerne klatrer seg tilbake. I skyggen av McGregor-hypen jobber Mendes og Edgar seg tilbake og befester sine topp-plasseringer. Edgar taper mot Aldo men slår Charles Oliveira, Cub Swanson og Urijah Faber. Ingen klarer å ta fra ham #3 plasseringen.

Mendes jobber også på og kommer seg fra sitt andre (og utrolig knepne) tap mot Aldo ved å slå nummer 4, Ricardo Lamas. Samtidig får Mendes steppe inn for Aldo mot McGregor på UFC 189. McGregor vinner og blir interim-mester. Edgar rykker til #2 og Chad Mendes ender på #3.

Slik ble McGregor interim-mester etter at irene «kuppet» Las Vegas

Det vi står igjen med er en sylskarp forståelse for hvem som er de fire beste fjærvektene i UFC i denne epoken. Aldo, McGregor, Mendes og Edgar.

Vi vet hvem som er de beste, men rekkefølgen er ikke helt satt før etter The Ultimate Fighter Finale og UFC 194. Da skal alle fire i aksjon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TAPTE MOT MCGREGOR: Chad Mendes (t.h.) stilte opp på kort varsel og møtte Conor McGregor i sommer. Det endte med knockouttap. Foto: John Locher , ApTo hjørner i puslespillet blir komplett

Aldo har slått Edgar og Mendes. Han har bare igjen å tape til eller slå McGregor. Etter denne helgen har Aldo møtt alle de tre andre i firkløveren. Chad Mendes er i samme posisjon. Han har tapt to ganger til Aldo, og tapt til McGregor, men han har ikke møtt Frankie Edgar. Etter helgen er omme vil det eneste paret vi ikke har sett være Frankie Edgar mot Conor McGregor. Kampen mellom Edgar og Mendes er kampen om retten til en ny, og kanskje siste sjanse, på tittelen.

Det er en uhyre spennende kamp. Sportslig sett, først og fremst. Jeg har ikke brukt mye tid på å si det her, det blir nesten preaching to the choir. Edgar og Mendes er spennende i seg selv, det må jeg understreke, men når de slåss dagen før den etterlengtede tittelkampen i vektklassen blir kampen deres utrolig farget av det.

Det vi vet er at den neste utfordreren til fjærvekttittelen skal velges, og vi må huske at det bare skal to kamper til før vi må omrokere på hele bildet vårt for hvem som faktisk er best.

Det er tross alt den som ler sist som... er best. Det kan bli Frankie Edgar eller Chad Mendes.

Nattens stevne sendes direkte på CMore Extreme og TV 2 Sumo fra kl. 04.00 natt til lørdag. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Kampfakta:

Frankie Edgar

• 19 seirer, fire tap

• Var UFCs lettvektmester i 2010/11

• Den defensive boksingen er noe av det beste i UFC

• Fotarbeid og unnvikelse er noen av de beste egenskapene

• Treffer mye, men får sjeldent en knockout

• God hake, utrolig vanskelig å stoppe med slag og spark

• Ekstrem utholdenhet og bedre for hver runde

• Har et tap mot Aldo

Chad Mendes

• 17 seirer, tre tap

• Har utfordret for tittelen tre ganger, tapt to av tre på knockout

• Har vært nærmest å slå Jose Aldo

• Slår hardest i divisjonen (med unntak kanskje av McGregor)

• God utholdenhet, men er mindre skarp i runde fire og fem

• Rangert som nummer to i divisjonen

Kampanalyse

Mendes har vist litt ulike takter i ulike kamper. Mot Ricardo Lamas var han flink å avgrense oktagonet og presse Lamas inn i sine beste posisjoner, mens da han møtte Aldo lot han seg diktere og ble med på å stå innenfor rekkevidde og bokse. Mot Edgar er han avhengig av å være mobil og ikke legge for mye i slagene.

Når Edgar møter motstandere som legger alt bak et slag for å se etter knockout, så klarer han ofte å finte seg ut av situasjoner, lure motstanderen til å brenne seg ut og bli frustrert. Et godt eksempel er kampen mot Mendes sin lagkamerat, Urijah Faber.

Mendes har alltids knockoutkraften til å skulle stoppe en kamp, men Edgar har aldri blitt stoppet i en TKO. Den som er skarpest i de tre første rundene vil nok gå av med seier, en avgjørelse for Edgar, eller om Mendes treffer godt nok, kanskje en knockout.

Mer om

 1. MMA
 2. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC-analyse: I tidenes største kamp er mesteren underdog

 2. UFC-analyse: Tittelkampen i ruinene etter McGregor

 3. UFC-drama: Vant gigantkampen på knockout etter 13 sekunder

 4. UFC-analyse: Endelig en personlighet som kan måle seg med «gale» McGregor

 5. Storkamp i natt: – Jeg håper McGregor får juling

Fra andre aviser

 1. Superstjernen har tjent milliarder, blitt arrestert og utestengt. Derfor er McGregor elsket og hatet.

  Aftenposten
 2. Denne mannen tjente 3,6 mill. per sekund!

  Aftenposten
 3. Denne mannen tjente 3,6 mill. per sekund!

  Fædrelandsvennen
 4. Superstjernens comebackkamp varte i 40 sekunder

  Aftenposten
 5. Knockout etter 40 sekunder

  Aftenposten
 6. Superstjernens comebackkamp varte i 40 sekunder

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder