KLARE TIL KAMP: Demetrious Johnson (t.v.) og Henry Cejudo avbildet på fredagens innveiing i Las Vegas. I bakgrunnen skimtes UFC-president Dana White.

KLARE TIL KAMP: Demetrious Johnson (t.v.) og Henry Cejudo avbildet på fredagens innveiing i Las Vegas. I bakgrunnen skimtes UFC-president Dana White. Foto: John Locher Ap

UFC-analyse: «Supermusa» møter OL-mesteren

I takt med Demetrious «Mighty Mouse» Johnsons (29) mål om å slå UFC-rekorden på hele 10 tittelforsvar øker behovet for en ekte rival i fluevekt. Det ubeseirede brytefenomenet Henry Cujedo (29) er nattens motstander.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Analysen er skrevet av kommentator i MMA-Revyen Sverre Humberset Hagen.

Johnson har rensket omtrent hele divisjonen, og fremstår ustoppelig i målet sitt. Nå får han prøve seg mot en olympisk mester.

Følg MMA-Revyen på Facebook

Det tok flere år før Dana White og UFC implementerte fluevektdivisjonen (57 kg) inn i UFC. Først i 2012, hele 20 år etter organisasjonens fødsel, kom divisjonen på banen. En fluevektturnering ble raskt opprettet, hvor vinneren ville bli kronet til UFCs første fluevektmester. Demetrious «Mighty Mouse» Johnson vant, og har siden vært enehersker og ryddet unna alle utfordrere med enkelhet.

Fått med deg denne? MMA-Bergh tapte reality-kampen

SJOKKERTE MED OL-GULL: Henry Cejudo var ingen favoritt før OL for åtte år siden, men tok gullet. Nå er han alt annet enn favoritt før UFC-oppgjøret mot mesteren Demetrious Johnson. Foto: Oleg Popov REUTERS

Et av problemene til divisjonen er åpenbart: Stormesteren har manglet utfordringer. Med svært få - om noen - tekniske svakheter i tillegg til lynkjappe bevegelser har «Mighty Mouse» vært et hestehode foran alle andre. Ingen har tilsynelatende mestret å gitt han en utfordrende kamp de siste årene. Noe som forklarer hvorfor han har forsvart tittelen hele syv ganger, i en sport hvor beltene ofte skifter hender.

McGregor snur: – Jeg har ikke lagt opp

Kritikken har vært klar: divisjonen har manglet dynamikk og spenning. Man har «visst» resultatet på forhånd, og har bare gitt motstanderne teoretiske sjanser til å vinne. Etter at «Mighty Mouse» vant to ganger mot John Dodson, og med det jaget sistnevnte ut av vektklassen, har Johnson rett og slett manglet en rival.

Nattens stevne sendes direkte på Viaplay fra kl. 04.00. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Brytefenomenet

Dette har en nykommer til vektklassen tenkt å gjøre noe med. Etter fire kamper i UFC har ubeseirede Henry Cejudo nå ridd inn i riket til Johnson med et klart mål om å nedsable mesteren fra den trygge tronen.

At nettopp Cejudo er mannen som nå utfordrer tittelholderen er ikke tilfeldig. Han har en svært imponerende CV fullstappet med meritter innenfor bryting.

Lytt på MMA-Revyens ferske podcast

FANTASTISK ATLET: Demetrious Johnson herjer her med John Dodson i september i fjor. Foto: John Locher Ap

Til topps i OL i Beijing

Før han tok steget inn til MMA rakk Cejudo å bli amerikansk OL-helt. I Beijing OL i 2008, som den yngste noensinne, vant han nemlig OL-gull mot alle odds. Det er mange med brytebakgrunn i UFC, men ingen aktive utøvere i UFC har klart bragden å vinne gullmedalje i OL. Dette plasserer Henry Cejudo i en unik posisjon.

Det er nettopp denne bakgrunnen som kan gi han overtaket - at hans nivå innen bryting er langt høyere enn Demetrious Johnson sitt. Samtidig, dette er MMA, og sporten har vist oss at selv MMA-fightere som tidligere har vært OL-utøvere har blitt slått på sitt eget ekspertisefelt.

Eksempler på dette er da Jon Jones tok ned brytekongen Daniel Cormier, og da Miesha Tate dominerte Sara McMann (som vant sølvmedalje i OL) på bakken.

«MMA-bryting»

Det er hovedsakelig én grunn til at dette skjer: Når elementer som slag og spark blandes inn, så blir det rent brytetekniske aspektet raskt svekket. Utøvere kan for eksempel bli rystet, og spark mot bein kan hemme eksplosivitet i en utøver.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UTEN TAP: Henry Cejudo viser muskler før sin klart tøffeste kamp i MMA-buret. Foto: John Locher Ap

I MMA hører vi derfor ofte om «MMA-bryting»: Har du god MMA-bryting, evner du å implementere bryteaspektet på en særdeles bra måte - både i symbiose med slag, spark og submissions.

Demetrious Johnson er en av de som har fantastisk MMA-bryting. Men likevel, OL-gull er OL-gull, og det er et element som ikke kan fornektes. I tillegg har Cejudo vist seg å være en teknisk god bokser som slår godt fra seg.

UFC 197: MMA-revyens videopakke

Fluevekts sårt tiltrengte dynamikk

Fluevekt trenger et friskt pust, og håpet er at nettopp Cejudo kan ta rollen som Demetrious Johnsons store rival. For å klare dette må han enten vinne eller tape knepent - slik at en omkamp kan rettferdiggjøres.

Skulle Demetrious Johnson nok en gang vinne er det nok et steg nærmere UFC-rekorden for antall forsvar av tittelbeltet. Men om han samtidig vinner på en dominerende måte, så er det for øyeblikket ingen andre utøvere i vektklassen som fortjener å gå tittelkamp mot han.

DIVISJONENS ENESTE MESTER: Demetrious Johnson er den første og eneste mesteren i fluevekt. Her flyr han i luften etter seieren mot Joseph Benavidez i desember 2014. Foto: Steve Yeater Ap

Derfor håper jeg «Supermusa» søker seg oppover til bantamvekt, og til en superkamp mot tittelholder Dominick Cruz. Det hadde ikke bare vært en superkamp, men også en omkamp. Johnson tapte nemlig mot Cruz i 2011 på et tidspunkt han konkurrerte i bantamvekt.

Her er UFC-sirkusets aller største stjerner!

I kampen om å kalle seg den beste uansett vektklasse er slike steg helt nødvendig, noe Conor McGregor hele tiden snakker om. Dette blir ekstra tydelig når vektklassen Johnson opererer i har så få utfordrere. I tillegg vil naturligvis skape mye oppmerksomhet og interesse, samt gi utøverne i fluevekt en nødvendig pust i bakken.

Nattens stevne sendes direkte på Viaplay fra kl. 04.00. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Kampfakta

Henry Cejudo

• Ti seirer, null tap

• OL-gull i bryting

• Ubeseiret med mye selvtillit

• Solid kickboksing

• Hardtslående

• Har hatt problem med vektkutt

Demetrious Johnson

• 22 seirer, to tap

• En av verdens beste MMA-utøvere uansett vekt

• Forsvart tittelen hele syv ganger

• Svært god i alle aspekt av MMA

• Vist store evner til både å knocke ut og submitte motstandere

• Kanskje UFCs aller raskeste utøver

• Svært godt fotarbeid

Kampforløp

Henry Cejudo har én måte å vinne kampen på, og det er å få oppgjøret ned på bakken ved hjelp av bryting. Dette fordi det er vanskelig å se Cejudo slå Johnson på beina eller submitte han. For å vinne må Cejudo klare å ta Johnson ned og holde han der nede i majoriteten av rundene. Problemet er bare at Johnson er lynrask og har et fotarbeid som vil gjøre det vanskelig for Cejudo å korte ned distansen. Videre er Johnsons kondisjonsnivå hinsides, samtidig som han er vant med å gå 5-runders kamper. Stående er det også store nivåforskjeller mellom herrene med Johnson som den skarpeste kickbokseren.

Det blir også interessant å se hvordan «MMA-brytingen» til Johnson hevder seg mot den rene brytebakgrunnen til Cejudo. Klarer «Supermusa» i tillegg kunststykket å mikse inn nedtakninger i angrepsarsenalet sitt, kan det være fatalt for selvtilliten til Cejudo. Han har aldri har blitt tatt ned av motstanderen sin før.

Les også

 1. VG og MMA-revyens liste for 2015: Her er UFC-sirkusets aller største stjerner!

  2015 har vært et nytt dramatisk år i UFC, og det toppet seg med flere gigantkamper og overraskelser i desember.
 2. UFC-analyse: Superstjernen Jon Jones er tilbake!

  Oppgjøret mellom Jon «Bones» Jones (28) og Ovince St. Preux (33) handler kun om én ting.
 3. UFCs minste mester var overlegen igjen

  Demetrious «Mighty Mouse» Johnson (29) forsvarte fluevekttittelen for syvende gang etter å ha gjort utfordrer John…
 4. UFC: Supermusa satte uslåelig rekord

  Demetrious «Mighty Mouse» Johnson (28) viste hvorfor svært mange mener han er verdens beste mannlige MMA-utøver uansett…
 5. UFC: Ny maktdemonstrasjon av «Mighty Mouse»

  Demetrious «Mighty Mouse» Johnson (28) er den minste…
 6. UFC-musa lekte med russisk «villkatt»

  Demetrious «Mighty Mouse» Johnson (27) herjet voldsomt med Ali Bagautinov (29) i nattens UFC-stevne i Vancouver.
 7. «Supermusa» med knockoutseier i UFC

  Demetrious «Mighty Mouse» Johnson (27) beholdt tittelbeltet i UFCs fluevektklasse etter å ha knocket ut Joseph Benavidez…
 8. UFC: Etterlengtet avgjørelse for «Mighty Mouse»

  (VG Nett) UFC-mesteren i den minste vektklassen, Demetrious «Mighty Mouse» Johnson (26), styrte store deler av kampen…
 9. Conor McGregor snur: – Jeg har ikke lagt opp

  UFC-stjernen Conor McGregor (27) meldte for to dager siden at han la opp.
 10. MMA-Bergh tapte reality-kampen: – Masse erfaring

  I natt fikk amerikanske TV-seere med seg at norske Kenneth…
 11. UFC: Teixeira gjorde kort prosess med den gamle mesteren

  Brasilianske Glover Teixeira (36) brukte under to minutter på å knocke ut den tidligere UFC-mesteren Rashad Evans (36) i…
 12. UFC: Dos Santos med overlegen seier i Zagreb

  Junior dos Santos (32) stoppet seierstrekken til Ben Rothwell (34) da han dro i land en overlegen poengseier i…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder