LEGENDE: Anderson Silva, her klar til kamp i januar i fjor, er kanskje tidenes aller største MMA-utøver. I kveld er han tilbake når UFC arrangeres i London. Foto: Steve Marcus , Afp

UFC-analyse: Legenden sikler på tittelen han holdt i seks år

Anderson Silva (40) går kamp for første gang under det nye anti-dopingsystemet, og det er en mulighet til syndeforlating for legenden som ble dopingtatt etter kampen mot Nick Diaz (32) i januar i fjor.

Artikkelen er over fire år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Anderson Silva er viden kjent som den beste gjennom tidene. Om du setter på litt før-kamps-underholdning fra UFC vil du se at både den ene og andre, til og med Silvas kritikere, bruker det høyst uformelle kallenavnet «goat» (som er en forkortelse av greatest of all time) om ham.

Lagkameratene til Bisping kan si ting som: «it gives us extra motivation when he's facing the goat.» På en måte er uttrykket noe av det mest MMA-interne jeg vet om. MMA-fans driver og snakker om hvem som er geita ofte.

Hør MMA-revyens ferske podcast her

Vanligvis kommer Fedor Emilianenko og Jon Jones opp som konkurrenter til geite-tittelen. Anderson Silva har vært the goat i de fleste sinn i en årrekke nå. Han har rekorden for flest seire på rad i UFC, flest tittelforsvar på rad i UFC og har sett uslåelig ut mot toppmotstand i årevis.

Silva tapte tittelen til Chris Weidman, og var deretter ute en god stund etter å ha knekt beinet i returkampen mot Weidman. Etter skaden kom han tilbake mot den beryktede Nick Diaz.

Les mer om Silvas skrekkskade her - OBS! Sterke bilder!

Anderson Silva ble tatt for steroider etter kampen mot Nick Diaz. En hel karriere ble satt under tvil.

Kveldens stevne sendes direkte på Viaplay fra kl. 21.45. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

UFC forrige helg: Cowboy-duellen avgjort i første runde

Siste dråpen

Vi kommer nok til å huske Anderson Silvas pinlige steroid-historie som den siste dråpen i den forrige epoken av MMA. UFC var dypt underregulert når det kom til anti-doping-arbeid før våren 2015. Det eneste anti-dopingarbeidet som ble gjort regelmessig var prøver etter kampen av de underfinansierte statlige atletiske kommisjonene i USA. Dette er det dopingeksperter kaller en «IQ-test». Den tar bare de utøverne som ikke er flinke nok til å jukse «riktig».

Frem mot våren 2015 var det flere og flere som ble tatt i dopingtestene og ryktet på mattene rundt om i verden var at doping var utbredt. Altfor utbredt. Men det måtte et navn som Silva til for å la begeret renne over. 18. februar, bare noen korte uker etter Silvas kamp og avsløringer kom pressekonferansen fra UFC . Nå skulle UFC inngå avtale med USADA og følge World Anti Doping Agency sin kodeks, den såkalte WADA-koden . Alt finansiert av UFC.

Det betydde hyppig tilfeldig testing i og utenfor konkurranse, blodpass og blodhistorikk, stopp med intravenøs hydrering, alt slags godsaker for dem som synes ren sport er viktig. Særlig i en sport der man slår hverandre i fjeset.

Det måtte en skandale til. Det ble dessverre Anderson Silvas skandale.

Michael Bispings to syn på saken

RUTINERT BRITE: Michael Bisping har faktisk flere UFC-kamper enn Anderson Silva. Foto: Jacques Boissinot , Ap

Michael «The Count» Bisping, en av UFCs mest elskede og hatede mellomvektere, har ikke latt det gå hus forbi at Anderson Silva har jukset, samtidig klarer han ikke helt å bestemme seg. I et intervju denne uka var Bisping hundre prosent på begge sider av gjerdet. Han kaller Silva for en bedrager og jukser samtidig som han kaller ham «the mighty Anderson Silva who has achieved all these things».

Når Bisping både er så hard og så beundrende ovenfor Anderson Silva så peker han på noen av de vanskeligste sakene med doping i den forrige epoken av MMA. Ja, Silva er en jukser sier motstanderen hans, men samtidig kan du ikke ta fra ham alt han har gjort. Han er fortsatt legenden Anderson Silva, sier Michael Bisping, en mann som ikke akkurat er kjent for å holde tilbake på personkarakteristikker.

Det store spørsmålet for meg som fan (og jeg har alltid vært blodfan av Anderson Silva) er jo om Silva har dopet seg hele karrieren? Det er jo helst det vi ikke vil tro. Bisping mener jo at det er åpenbart at Silva har dopet seg hele karrieren, men samtidig så har jo mange av motstanderne hans det også. Av de siste fire motstanderne Silva vant mot i UFC har tre blitt tatt for doping: Chael Sonnen, Vitor Belfort og Stephan Bonnar.

Nå får UFC-fansen se drømmekampen - McGregor møter Nate Diaz

Michael Bispings tittelsjanse?

Dette er Michael Bispings største kamp i karrieren. Bisping har flere UFC-seirer enn Anderson Silva (!), men mange av seirene er etterfulgt av et tap. The Count har vært på randen av en tittelsjanse siden 2008, uten noen gang å ha fått den. Dette har gitt ham en rar merkelapp – den beste i UFC til å aldri ha fått en tittelsjanse. Få har så mange seire og hatt så stor suksess i verdens fremste MMA-organisasjon uten å ha gått for en tittel.

Bisping tror at tittelsjansen hans endelig er i boks med en seier mot den legendariske Anderson Silva.

Michael Bisping oppsummerer det hele veldig sterkt. Dersom han vinner så vil det validere et liv med hardt arbeid.

Vi må jo også huske at de gjennom de fleste av de åtte årene Bisping snuste på tittelsjansen og ikke fikk den var det nettopp Anderson Silva som var tittelkampen han drømte om. På mange måter er dette endelig Michael Bispings tittelkamp (bare uten en faktisk tittel).

Tittelen er i fokus igjen

Hva Anderson Silva tenker har alltid vært et mysterie. Hans tankebaner er av og til uransakelige. Da Anderson Silva tok kampen med Nick Diaz sa han at det var for ikke å avslutte karrieren i UFC ved at den siste kampen hans var en grusom skade. Alle drømmer om å gi seg på topp. Kampen mot Nick Diaz var en underholdningskamp, en drømmekamp. Det var også en pengekamp. Diaz er en utrolig dyktig motstander, men han var ikke en relevant utøver å matche Silva mot. Det så ut som om Silva sin karriere begynte å trekke mot slutten, med flere «morsomme» kamper, enn relevante kamper. Han snakket ikke om tittelen han mistet.

Mot Bisping gjør han det. Silva snakker atter en gang om tittelen. Anderson Silva vil vise oss at han fortsatt er i toppen og kan ta tilbake topposisjonen sin.

Ikke bare tittel, men hvordan man huskes

For meg er det mindre snakk om å få tilbake en tittel. For meg handler det om å kunne konkurrere i den nye epoken av MMA. Derfor er kampen viktig. Ikke avslutt karrieren under en sky av dopingskam.

En seier under den nye hverdagen av anti-dopingarbeid vil for meg bety at det finnes en sjans for at Anderson Silva ikke var dopet gjennom hele karrieren. Som fan av «The Spider» er det det eneste som er interessant ved kampen. Etterpå kan vi være med og snakke titler, om det er det Anderson vil.

Bisping snakker også om tittelen. I utgangspunktet var det nok få som tenkte på en kamp mellom Bisping og Silva som en relevant kamp frem mot mellomvekttittelen, men det er nå engang slik at de har rett. Med en seier vil begge to rykke frem mot tittelen, av helt ulike grunner. Om Bisping vinner så har han vunnet over the goat (!). Om Anderson vinner så har han vist at han fortsatt kan slå en av topputøverene i vektklassen.

Og under det nye systemet må vi anta at han har gjort det reint. Som blir det viktigste.

Kveldens stevne sendes direkte på Viaplay fra kl. 21.45. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Kampfakta

Anderson Silva

• 33 seirer, seks tap

• Rekorden for flest tittelforsvar i UFC.

• Rekorden for flest seire på rad i UFC.

• 20 knockouter i karrieren, seks submission.

• Mesterlig timing og kontringer.

• Vidt ansett som den beste gjennom tidene (the GOAT)

Michael Bisping

• 27 seirer, syv tap

• Vært i mange titteleliminasjonskamper, senest mot Chael Sonnen.

• Vært i UFC siden 2005.

• Hovedsaklig stående stil.

• En av de mest polariserende utøverne i UFC.

Kampanalyse:

Anderson Silva er en kontreekspert. Han er en mester over timing og distanse. Hans beste kamp er en kamp der motstanderen lar seg lure inn og gå for mer og mer risikofylte slag. Når Anderson etter noen minutter føler han har låst ned rytmen din og distansene, så kommer kontringene. Presisjonen gjør at treffene hans oftest avslutter kamper. Bisping har ikke de samme verktøyene. Han presser mer og liker å lede an, må bero seg mer på volum for å slite ut motstanderen og satse på å bryte ned motstanderen over tid. Dette er i utgangspunktet en kamp der Silvas A-game kommer til syne, med mindre Bisping endrer stilen sin mye med Silva som motstander.

Les også

 1. UFC-fansen får drømmekampen: – En av de største kampene UFC har å by på i år

  Etter at Rafael dos Anjos (31) måtte trekke seg fra UFC-tittelkampen mot Conor McGregor med brudd i foten, er det…
 2. UFC: Cowboy-duellen ble avgjort i første runde

  Donald «Cowboy» Cerrone (32) låste fast Alex «Cowboy» Oliveira (28) i en «triangle choke», og avgjorde kampen i…
 3. VG og MMA-revyens liste for 2015: Her er UFC-sirkusets aller største stjerner!

  2015 har vært et nytt dramatisk år i UFC, og det toppet seg med flere gigantkamper og overraskelser i desember.
 4. UFC-stjerne fullførte og vant med grotesk tåskade

  Michael Bisping (36) mistet en stor bit av den venstre stortåa tidlig i kampen mot brasilianske Thales Leites (33).
 5. UFC: To nye superstjerner tatt for doping

  I helgen vant Anderson Silva (39) mot Nick Diaz (31) i hovedkampen i Las Vegas. Nå er begge tatt for doping.
 6. UFC: MMA-legenden knakk sammen etter comebacket

  Anderson «The Spider» Silva (39) fikk et voldsomt…
 7. Ti uker etter skrekkbruddet sparker MMA-stjernen igjen

  MMA-legenden Anderson Silva (38) mener han skal tilbake i buret, og nå har han publisert en video der han sparker en…
 8. UFC-legenden etter leggbruddet: - Jeg kommer tilbake

  Da Anderson Silva (38) brakk venstreleggen tvers av i UFC-tittelkampen mot Chris Weidman (29) trodde de fleste at…
 9. Tror «MMAs Messi» må legge opp etter skrekkskaden

  Den brasilianske MMA-helten Anderson Silva (38) er operert etter sin stygge beinskade, men ekspertene tviler på at han…
 10. Skrekkskade avgjorde tittelkampen i UFC

  Han omtales som tidenes MMA-utøver uansett vektklasse, men etter å ha pådratt seg et fryktelig beinbrudd i tittelkampen…

Mer om

 1. MMA
 2. Kampsport

Flere artikler

 1. Fullt kaos etter kontroversiell knockout i UFC-legendens comeback

 2. UFC: Bisping med knockoutseier: – Ikke noe jeg gjør bedre i livet enn å slåss

 3. UFC-analyse: Bruker «nybanket» Bisping som lokkemat i Kina

 4. UFC-analyse: «Sjanseløse» Bisping får endelig muligheten

 5. UFC-analyse: Den merkeligste tittelkampen på mange år

Fra andre aviser

 1. Hermansson får ny hovedkamp i UFC – møter tidligere tittelholder

  Aftenposten
 2. Jobbet i dyrebutikk for ti år siden. Nå er MMA-Jack bedre enn «tidenes» beste.

  Aftenposten
 3. Jobbet i dyrebutikk for ti år siden. Nå er MMA-Jack bedre enn «tidenes» beste.

  Fædrelandsvennen
 4. Lihaug etter amper innveiing: – Det kommer til å smelle

  Aftenposten
 5. Da de olympiske lekene kom til Rio, startet familiens kamp for tilværelsen

  Aftenposten
 6. Da de olympiske lekene kom til Rio, startet familiens kamp for tilværelsen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder