MED DRONNINGEN: Sunniva Hofstad avbildet sammen med Cecilia Brækhus i Kragerø i 2017. Foto: Privat

Boksetalentet Sunniva (14) i historisk EM-finale: – Langt foran de fleste

Sunniva Hofstad (14) er i dag den første norske ungdomsbokseren som går en EM-finale, og trønderjenta beskrives som et helt spesielt talent.

OBS! Hofstad tapte EM-finalen 1–4 på poeng lørdag ettermiddag. Det betyr at én av fem dommere hadde den norske bokseren som vinner i kampen.

– Jeg husker henne godt fra en samling jeg hadde i Kragerø med talentfulle jenter. Det jeg husker best er at hun virket veldig sjenert, men det gjelder tydeligvis ikke i bokseringen, sier Cecilia Brækhus til VG.

Hofstad var nemlig med på samlingen Brækhus arrangerte for to år siden, og senere i dag går hun EM-finale i ungdoms-EM. Motstander er den regjerende polske europamesteren i 70 kg, Zofia Stachowiak.

EM-finalen streames her fra kl. 14.00.

les også

Srour med Sauerland-avtale – satser likevel på OL

– Dette er stort, men hun er fortsatt ung og må bare skaffe seg erfaring. Og selvfølgelig slå ut motstanderen, sier Brækhus med glimt i øyet.

Trent målrettet

Sunniva Hofstad har vært et mye omtalt navn i boksemiljøet i lang tid allerede, og det snakkes om et meget sjeldent talent. Hun fyller 15 år i juli.

– Norge har tidligere hatt fire bronsemedaljer for gutter, men ingen finaler. Dette viser også at norske boksere har muligheten til å gå helt til topps med solid oppfølging både fra klubb, Olympiatoppen og forbund, sier generalsekretær i Norges bokseforbund, Erik Nilsen, til VG.

Hun begynte å bokse som tiåring, etter å ha blitt inspirert av storebroren Dennis.

DISIPLINERT: Trener Ole-Arne Næsgård (t.v.) fremhever Sunniva Hofstads treningsdisiplin. Dette bildet er tatt i Romania etter at EM-finalen var sikret. Foto: Privat

– Fra hun var 11–12 år gammel har Sunniva stått opp og kjørt morgenøkter i garasjen uten at noen har bedt henne om det. Hun står opp før halv seks for å kjøre første økt, og er ekstremt strukturert og målbevisst, roser trener Ole-Arne Næsgård som er med til Romania der ungdoms-EM arrangeres.

Det samme er pappa Roy Hofstad, som følger datteren på hver eneste reise.

– Hun er langt foran de fleste jevnaldrende når det kommer til teknikk, kondisjon og styrke. På to kamper her nede har hun slått fire tellinger og stoppet en motstander. Jeg mener hun kan bli så god hun selv vil, legger Næsgård til.

Hovedpersonen selv er ikke redd for å si hvilke mål hun har satt seg:

– Jeg ønsker å bli verdens beste kvinnelige bokser, men først og fremst vinne EM-finalen nå, sier hun til VG.

– Jeg skal til OL, og Paris i 2024 blir første gang jeg kan delta. Ungdoms-OL i 2022 er også et mål, og et steg på vei mot drømmen, sier 15-åringen.

les også

Brækhus svarer på utfordringen fra Shields: – Veldig interessert

Sammenlignes med Brækhus og Taylor

– I Norge har mange begynt å kalle Sunniva «den nye Brækhus» og her nede har flere trenere kommet bort og pekt på Sunniva og sagt «Katie Taylor». Det er selvfølgelig smigrende, men vi må ikke forhaste oss og vi må ta ting i vårt tempo. Sunniva Hofstad er den nye Sunniva Hofstad, så får vi se hvor langt det rekker, sier Næsgård bestemt.

les også

Shields kopierte Brækhus med seier i natt: – Gi meg Cecilia Brækhus

PS! Katie Taylor bokser i New York i natt, og kan med seier bli ubestridt verdensmester i de fire største proffbokserforbundene. Motstander er belgiske Delfine Persoon.

– Jeg har sparret med Persoon, og hun er tøff. Viktig at det ikke undervurderes! Hvis Taylor vinner, så er hun ubestridt sammen med Claressa Shields og meg – det er veldig spesielt og vil øke interessen for kvinneboksing enda mer, sier Brækhus.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder