MØTES IGJEN: John Dodson (t.v.) ga Demetrious Johnson solid motstand i Chicago i januar 2013. Helgens møte kan fort bli et teknisk fyrverkeri. Foto: Nam Y. Huh , Ap

UFC-analyse: Det tekniske vidunderet forsvarer tittelen

Demetrious «Mighty Mouse» Johnson (29) har vært uslåelig de siste to årene som fluevektmester i UFC. John «The Magician» Dodson (30) er den eneste som har vært i nærheten. I natt får han muligheten til revansj.

Artikkelen er over fem år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Nattens stevne sendes direkte på CMore Extreme, CMore.no og UFC TV i Las Vegas, fra kl. 04.00. Se hele kampoppsettet her.

MMA kalles ofte for menneskelig sjakk. Kanskje ikke her i Norge enda, men for oss som har fulgt sporten en lengre tid gir sammenligningen gjenklang. Når det er sagt, ikke alle som spiller sjakk er nødvendigvis smarte.

Dersom du vil finne ut hvem som er stormestre og hvem som bare flytter tilfeldige brikker og håper på det beste trenger du ikke gå lenger enn til hjørnemennene.

Les også: Supermusa satte uslåelig rekord

Hjørnemenn

De tre hjørnemennene, fire i tittelkamper, som en utøver har krav på er vanligvis sammensatt av hovedtrener, strikingtrener og grapplingtrener. De fastsatte seksti sekundene mellom hver runde er deres tid. Der skal de restituere og kommunisere taktikk med utøveren sin. Disse øyeblikkene er ofte forskjellen på seier og tap. Her skilles stormesterne fra posørene kjapt hva gjelder strategi i vår menneskelige sjakk.

Noen trenere har ikke bedre ting å kommunisere til utøveren sin enn ting som skal motivere. «Han er sliten» roper de. Dersom utøveren din tror deg får han kanskje en moralboost. Noen roper at han må være mer aktiv, eller at han skal slutte å sove. Når den nyanserte sannheten skal sies betyr ikke nødvendigvis disse halvidiotiske rådene at dette er dårlige hjørnemenn. Det er trenerne som vet best hva utøverne trenger. Det var sikkert derfor årets trener i 2009 og 2010 insisterte til en av verdens topp tre MMA-utøvere, Jon Jones, at han skulle puste og «find his waterfall» mellom første og andre runde i tittelforsvaret mot Glover Teixeira.

EN AV DE VIRKELIG STORE: Han er mester i den miste vektklassen, men Demetrious Johnson har vært så overlegen de siste årene at han er rangert som en av de aller beste MMA-fighterne uansett vektklasse. Her jubler han etter seieren mot Kyoji Horiguchi i april. Foto: Graham Hughes , Ap

Stormesteren Hume

Det finnes mange typer hjørneråd, men det finnes ingenting bedre enn hjørnerådene til Matt Hume, hovedtrener for UFCs fluevektmester Demetrious Johnson. Her er et utdrag fra 30 sekunder med hjørneråd mellom første og andre runde i tittelforsvaret mot Ali Bagautinov i 2014. Observer stormesteren. For hvert syvende ord svarer UFC-mester Demetrious Johnson med et avslappet «okay».

«He doesn't have an answer for the clinch. You've got to get that slide by on the wrist though. When you're on the clinch and he's going there, slide by on the wrist and get him deeper into the clinch – more bent. Orthodox seems a bit more comfortable, orthodox seems better. Start chopping that inside nine, okay? When he comes into the distance you've got to slow down now. Give him a little more faints. You can cross the distance more. Let ... combinations more...»

Instruksene til Matt Hume overtas sakte av UFC-kommentator Joe Rogans betimelige observasjon: «that is a race car pit, ladies and gentlemen. That's a highly tuned machine.»

Teknisk perfeksjon

Demetrious Johnson er ansett som nummer én, to eller tre av de beste MMA-utøverne uansett vektklasse. Dette er jo en liste som hele tiden endrer seg avhengig av hvem som er i vinden, men at Johnsons navn droppes er pålitelig som soloppgangen. Med seks tittelforsvar er han raskt på vei til å bli en av UFCs virkelig dominante mestre, og alt stammer fra dette forholdet til en fantastisk trener.

Matt Hume og Demetrious sitt samarbeid har gitt det teknisk perfekte et monument. Det tekniske er så godt at man i stedet for å analysere hva Johnsons sterkeste sider er, så prøver man å finne ut om det finnes noen feil.

Årets trener

Det er ikke bare Demetrious Johnson som skylder mye av sin suksess til en stor trener. Den tidligere nevnte «årets trener», Greg Jackson, har fulgt John Dodson siden han var i tenårene. Greg Jackson er kjent for å variere hjørnerådene sine fra utøver til utøver. Han vet hva de trenger. Han er til og med kjent for å snakke med en amerikansk-russisk aksent til sine Dagestanske utøvere. Da han coachet Julie Kedsie ropte han hele tiden koder til henne for å minne henne om å slappe av. «J.K!» ropte han. Det stod for «just kidding» og skulle hjelpe henne å huske å ha det gøy i kampen, fordi for henne var en avslappet fighter en god fighter. Til den mer image-bevisste Jon Jones sa han en gang mellom rundene at kampen var en «amazing artistic fight, it's beautiful to behold!»

Den andre parten i nattens oppgjør, John Dodson, trenger ikke disse typene råd fra Jackson. Det er som i hjørnet til Matt Hume. All business. Hvilke tekniske utbedringer trenger du hver runde for å slå denne motstanderen? Hvor må brikkene være, og når, om vi skal få en sjakk matt i denne kampen?

FORTJENER NY SJANSE: John Dodson vant på poeng mot Zach Makovsky i mai, og har imponert stort siden forrige gang han var i buret mot Demetrious Johnson. Foto: Joe Camporeale , Reuters

Uunngåelig møte

Den eneste mannen som til nå har utfordret bildet av den uunngåelige mesteren Demetrious Johnson, er John Dodson. Nå når de igjen møtes er det fordi Johnson har slått alle andre, og det har Dodson også. Det er ingen andre i divisjonen for øyeblikket som kan påberope seg en rett på tittelsjansen. Dodson og Johnson sin omkamp har virket uunngåelig en stund nå.

Demetrious Johnson er åpenbart favoritten på forhånd. Han har gjort det stødig bedre for hver kamp de siste årene og har forbedret avslutningsraten sin. Til forskjell har Dodson hatt et skadeavbrekk, og den siste kampen hans mot Zach Makovsky var ganske jevn. Likevel, Dodson forventes å være farlig. Noen forventer også at han slår mesteren. Skjer dette vil vi utvilsomt få en kamp nummer tre mellom dem for å avgjøre det hele. Det er også et perspektiv i denne divisjonen. Demetrious Johnson har vært så god at han trenger tøffere konkurranse. Vil kampen være like jevn som første, eller har den ene utøveren forbigått den andre? Det blir stormester mot stormester og toppatlet mot toppatlet.

Gitt deres bakgrunner, deres fantastiske trenere og tekniske register kan dette ligge an til å bli den mest tekniske MMA-kampen du noen gang har sett. Og trekkene kommer raskt.

Nattens stevne sendes direkte på CMore Extreme, CMore.no og UFC TV i Las Vegas, fra kl. 04.00. Se hele kampoppsettet her.

Kampfakta:

Demetrious Johnson

• 22 seirer, to tap

• Har bare tapt mot Dominick Cruz, som regjerte divisjonen over i lang tid.

• Tross vektklassen har Johnson knockoutegenskaper.

• Har stoppet majoriteten av kampene sine på knockout eller submission.

• Er jevnt over ansett som den tredje beste i verden uansett vektklasse (bak Jon Jones, lett tungvektsmester, og Jose Aldo, fjærvektmester)

• Sannsynligvis den raskeste UFC-fighteren noensinne.

• Vanvittige nedtakninger

• Effektiv fra alle distanser

John Dodson

• 17 seire, seks tap

• Sannsynligvis mest knockoutkraft i hele divisjonen.

• Ekstremt atletisk.

• Majoriteten av UFC-kamper avsluttet på knockout.

• Gikk jevn kamp med Johnson i 2013.

• Har vunnet over UFC-mesteren i vektklassen over, T.J. Dillashaw.

Kampforløp

Skal Johnson avslutte denne kampen er det beste valget hans grappling. Sist gang de to møttes hadde Johnson få problemer med å passere guard, og hans siste tittelkamper viser at det er et område han blir mer og mer sikker på. Noe som betyr at han har lettere for å trykke på avtrekkeren. Johnson er kjent for press og høy takt, men samtidig er Dodson muligens raskere. Det er mange elementer som vi sannsynligvis ser igjen i kamp nummer to mellom de to, nemlig at Dodson vil være mer basert på å kontre når Johnson presser. Samtidig er Dodson alltid mer interessert i svingslag. Hooker og overhåndsslag er de han har vært mest forelsket i på grunn av knockoutkraften sin. Dette gjør ham både farlig gjennom hele kampen, men også mer utsatt for nedtakningene. De to har kjent på hverandre i 25 minutter allerede, så dette er et spørsmål om hvem som har den beste planen, og evnen til å følge den. For øvrig anbefales den tekniske analysen av Jack Slack i fightland.com.

Les også

 1. UFC: Supermusa satte uslåelig rekord

  Demetrious «Mighty Mouse» Johnson (28) viste hvorfor svært mange mener han er verdens beste mannlige MMA-utøver uansett…
 2. UFC: Ny maktdemonstrasjon av «Mighty Mouse»

  Demetrious «Mighty Mouse» Johnson (28) er den minste…
 3. UFC-musa lekte med russisk «villkatt»

  Demetrious «Mighty Mouse» Johnson (27) herjet voldsomt med Ali Bagautinov (29) i nattens UFC-stevne i Vancouver.
 4. «Supermusa» med knockoutseier i UFC

  Demetrious «Mighty Mouse» Johnson (27) beholdt tittelbeltet i UFCs fluevektklasse etter å ha knocket ut Joseph Benavidez…
 5. UFC: Etterlengtet avgjørelse for «Mighty Mouse»

  (VG Nett) UFC-mesteren i den minste vektklassen, Demetrious «Mighty Mouse» Johnson (26), styrte store deler av kampen…

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC-analyse: I natt kan «verdens beste MMA-utøver» bli historisk

 2. UFC-analyse: «Supermusa» møter OL-mesteren

 3. UFC-analyse: «Mighty Mouse» jager MMA-legendens tittelrekord

 4. UFC-analyse: I natt kan «verdens beste MMA-utøver» bli historisk

 5. UFC-analyse: Lover knockout når Dodson møter Lineker

Fra andre aviser

 1. Slik slo Brækhus knockout på loven

  Bergens Tidende
 2. Bronse til Simen Brunvatne 

  Fædrelandsvennen
 3. Hardtrening i Danmark

  Fædrelandsvennen
 4. Drømmer om VM-tittel

  Fædrelandsvennen
 5. Ny æra for Oksa Muay Thai

  Fædrelandsvennen
 6. Søskenpar får tøff europeisk motstand

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no