Brækhus bokset syv runder med ødelagt fot

Brækhus: - Det var en shit kamp

Dramatisk for boksedronningen i København

Måtte ha hjelp til å forlate ringen

KØBENHAVN (VG) Cecilia Brækhus (33) lekte seg med Jennifer Retzke (30) helt til hun fikk en ankelskade og hadde problemer med å bevege seg i ringen. Med store smerter fullførte hun kampen og vant på poeng.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

TIL SYKEHUSET I NATT: Cecilia Brækhus tok seg tid til et lite møte med norsk presse før turen gikk til sykehuset i natt. Foto:Mattis Sandblad,VG

– Legen har sett på foten og sier at dersom jeg er heldig, så er den brukket. Er jeg uheldig, så er det en sene som er gått. Nå krysser jeg alt jeg har for at foten er brukket. Det er et litt spesielt juleønske, sier Brækhus og ler når VG og resten av det norske pressekorpet treffer henne rundt klokken 02.00.

Hun sitter i en sofa med den bandasjerte foten plassert høyt på et bord foran seg.

SISTE:Tilbake fra sykehuset i morges

Aldri et alternativ å gi opp

– Det var midt under en kombinasjon som jeg bommer litt på. I tredje runde, så tråkker jeg feil, og så lander jeg med all tyngden feil på foten og det gjør veldig vondt, men så setter jeg meg på stolen i ringhjørnet i pausen og tenker at «okay dette gjør litt vondt, men det går bra». Så reiser jeg meg og da kan jeg nesten ikke stå på foten.

– Hvor viktig var det for deg å skjule den skaden?

- Det var veldig, veldig viktig. Jeg tror ikke Retzke faktisk skjønte noen gang hvor skadet jeg var.

– Hvor skadet er du?

– Jeg er veldig skadet, neida. Jeg kunne ikke stå på foten. Det var ikke noe morsomt, men jeg hadde to alternativer. Det var å gi beskjed til dommeren om at jeg gir opp, eller å bare stå ut løpet.

– Hvor nære var du å si til dommeren at du skulle gi opp?

– Det var aldri et alternativ.

Ikke brudd - likevel en måneds treningsfri

Etter den noe spesielle pressekonferansen i natt reiste Brækhus til Bisbebjerg Hospital i den danske hovedstaden sammen med trener Otto Ramin. Der tok hun røntgen for å finne ut omfanget av skaden, og ved halv seks-tiden søndag morgen får VG en skadeoppdatering fra presseansvarlig i Team Sauerland, Ed Roff.

– Cecilia har nettopp kommet til hotellet fra sykehuset. Hun var veldig sliten, men jeg har hatt en kjapp prat med henne. Hun har tatt røntgen der det ble fastslått at foten ikke var brukket. Hun vil bruke krykker en uke, og kan ikke trene på minst en måned, sier han.

Han forteller også at Brækhus må ta en såkalt MRI-skanning av høyrefoten når hun kommer hjem til Berlin. Først da finner de ut av omfanget av skaden, som antas å være en «midfoot sprain» - eller på godt norsk: En forstuing.

Les også: Lihaug ble ungdomsmester

Les også: Hagen med sliteseier i skjebnekampen

Les også: Havnaa frustrert og lettet etter debutseieren

– Briljerte

Før skaden inntraff, startet det veldig bra for Brækhus, i det som var hennes 27. kamp i proffkarrieren.

– Hun briljerer og ønsker å vise seg frem, sa Viasat-kommentator Ole-Petter Westereng tidlig i den andre runden.

For det lå an til å bli en ny maktdemonstrasjon av den norske boksestjernen, men hennes 27. proffkamp ble mer dramatisk enn den burde. For selv om hun prøvde så godt hun kunne å skjule skaden, så hemmet den henne voldsomt.

– Jeg tror ikke Retzke skjønte hvor alvorlig det var. Jeg hadde to valg - det ene var å kjempe videre, eller si ifra til dommeren at jeg måtte gi meg.

– Hvor nær var du å gi deg?

– Det var ikke aktuelt...

Men skaden gjorde at Retzke kom inn i kampen etter at hun hadde hatt mer enn nok med å forsvare seg i åpningen.

Brækhus fikk etter hvert is på ankelen mellom rundene. Hun tydelige problemer med å bevege seg, og det manglet tyngde i slagene.

– Det er klart at slagkraften svekkes voldsomt når jeg ikke kan stå på beinet. Jeg måtte slå mens jeg tråkket på venstrebeinet, forklarer Brækhus.

Til tross for de store smertene i foten traff hun Retzke gang på gang og kjempet seg videre. Retzke var sjanseløs på poeng, men fikk med seg at Brækhus slet og hadde liten oppsving i de siste rundene.

– Men når alt kommer til alt, så slo jeg Retzke med ett bein, sier Brækhus og ler fornøyd.

Les også:Hagen tok sliteseier i skjebnekampen.

Kampen gikk tiden ut og de tre dommerne hadde en ny klar poengseier med 100-90, 100-90 og 98-92.

Måtte støttes til garderroben

Dermed forsvarte Brækhus alle sine fire VM-belter og står med 27 seirer på like mange kamper.

– Tusen takk for støtten. Det var en shit kamp, men shit happens, jeg kom meg igjennom. Jeg var uheldig og tråkket over, men jeg håper å komme sterkere tilbake. Tusen takk, sier Brækhus i takketalen fra ringen.

Saken fortsetter under bildet.

VONDT: Cecilia Brækhus fikk behandling for en forstuet ankel underveis. Men klarte likevel å hamle opp med tyske Jennifer Retzke. Foto:Mattis Sandblad,VG

– Hun viser med den briljante teknikken sin at hun er den beste. Hun er best på alle områder, sier Westereng.

Etter å ha takket for seg, måtte boksedronninga få hjelp ned fra ringen. Hun haltet kraftig, og hadde tydelige tårer i øynene - samtidig som hun smilte. I stedet for å gå opp til TV-studio for sitt vanlige intervju, måtte hun støttes rett inn i garderoben.

– Det er trolig et sykehusbesøk som venter nå, mener Viasat sine studioeksperter.

– Det så ut som hun hadde bestemt seg for å vinne denne kampen, om det så var på én fot, sier tidligere bokser Roar Petajamaa hos Viasat.

Les også:Soleklar debutseier til Havnaa.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder