SLÅR FRA SEG: Cecilia Brækhus har et håp om å få bokse på hjemmebane i Norge. Her er hun i aksjon mot franske Myriam Lamare i Frederikshavn i februar. Foto: Scanpix

Nye sjokktall om hjerneskader i boksing

Nevrokirurg: - Sjansen for å dø i en proffkamp er langt større i dag

I går presenterte nevrokirurg Ingunn Rise Kirkeby oppsiktsvekkende skadetall fra boksing - uten at det rokker ved regjeringens ønske om å gi Cecilia Brækhus en tittelkamp i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Sjansen for å dø i en proffboksekamp er langt større i dag. Det er nesten ti ganger farligere å gå i proffboksingringen enn på 1920-tallet med hensyn til antall kamper og antall boksere, sier nevrokirurg Ingunn Rise Kirkeby.

Slik konkluderte Kirkeby i sitt foredrag «Hjerneskader ved proffboksing» under «Nevrodagene» i regi av Norsk nevrologisk forening og Den norske legeforening i går.

- Der er alltid blitt skrevet at det er færre dødsfall i proffboksing enn før. Men da er det ikke tatt forbehold om antall boksere og kamper, understreker Kirkeby.

Tall fra USA

Ingunn Rise Kirkeby er overlege ved nevrokirurgisk avdeling på Rikshospitalet i Oslo og sitter i den såkalte «knockoutkomiteen» som ble etablert i 2001. Den bestemmer hvordan knockout-sporter skal utøves i Norge.

Hennes forskningsresultater er i hovedsak basert på tall fra USA.

Amerikanerne har vært mest systematisk når det gjelder registering og katalogisering over tid.

Undersøkelser viser at 17 prosent av proffboksere under 65 år får «boksedemens».

- Boksedemens, eller dementia pugilistica, medfører hukommelsesvansker, humørendringer og uklar tale. De som får det kan også bli aggressive, mistenksomme og svært sjalu, og suicidale, sier hun.

En kjent, tidligere undersøkelse i USA viser at 112 av 224 undersøkte proffboksere hadde «sikker hjerneskade».

- Det er femti prosent med sikre nevrologiske utfall og symptomer. Senskader hos boksere viser seg gjerne etter fylte 50 år. Hvordan det går med dagens boksere får vi vite etter at de har passert den alderen, sier Ingunn Rise Kirkeby.

Bokser i Danmark

Frp lovet sammen med Høyre at Cecilia Brækhus skulle få bokse tittelkamp i Norge i sin regjeringserklæring.

- Og det er det fortsatt rungende ja til. Jeg ser ikke logikken i at hun skal få trene i Norge, men må reise til Danmark for å gå kamp, sier FrPs idrettspolitiske talsmann Ib Thomsen.

Likevel mener Thomsen at funnene som Kirkeby presenterte i går er oppsiktsvekkende.

- Dette var jeg ikke klar over, og det er ikke moro å høre. Dette må vi se nærmere på, sammen med funn fra andre kampsporter, understreker Thomsen.

Høyres idrettspolitiske talsmann Svein Harberg deler også regjeringskollegaens ønske om å få se Cecilia Brækhus bokse mesterskapskamper i Norge.

- Jeg ønsker ikke å kommentere disse enkelttallene, og vi går heller ikke inn for å fjerne knockoutloven.

- Vi vil åpne for mesterskap og turneringer i Norge, og det er noe departementet ser på nå. Disse kampene går uansett om det er i Norge eller ei, poengterer Harberg.

Tidligere proffbokser Thomas Hansvoll innrømmer likevel at han reagerer på tallene Kirkeby presenterte i går.

- Så drastiske tall har jeg ikke hørt tidligere. Min erfaring er at det er tett, medisinsk oppfølging i Europa. USA kjenner jeg ikke godt nok, men i Asia, Afrika og Sør-Amerika er det litt råere.

Likevel ønsker han å få se proffboksing i Norge.

- Jeg synes det er en slags dobbeltmoral at man skal få bokse i utlandet, men ikke her, sier Hansvoll.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder