Brækhus «overfalt» av lykkelige fotballjenter

Den norske boksestjernen tatt imot av Norway Cup-favorittene på Gardermoen

GARDERMOEN (VG) 16 jenter fra Kampala i Uganda kastet seg rundt halsen på Cecilia Brækhus rett før midnatt.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Fotballjentene fra Uganda, som deltar i Norway Cup, møtte boksestjernen, som er ambassadør for barnehjemsprosjektet «Bring children from streets».

Brækhus har selv vært i Uganda fire ganger, og i går kveld tok hun flyet fra Berlin til Oslo for å være sammen med jentene en hel dag. Og gjensynsgleden var stor.

VGTV: Se det rørende møtet på Gardermoen

- Cecilia er vår helt. Hun er verdensberømt, sier fotballjentene til VG.

Stor stjerne

- Jeg har gledet meg veldig til å gi Cecilia en klem. Derfor

VERDENSENER: Cecilia Brækhus er øverst på Ring Magazines liste over de beste kvinnebokserne uansett vektklasse. Her jubler hun etter seieren mot Anne-Sophie Mathis i september i fjor. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

var det viktig å være her og ønske henne velkommen. Jeg har møtt henne før, den første gangen hun var i Uganda, sier Danielita Favhur (13) til VG.

- Cecilia er min boksehelt. Hun er en stor stjerne i hele verden.

Jentene fra Uganda spiller i 16-årsklassen. De har vunnet alle sine kamper så langt. Resultatene er 12-0, 5-0 og 10-1. I dag har de med seg sin supersupporter på Ekebergsletta.

- Jeg måtte ta turen når jentene er her. Det er en mye kortere reise å møte dem i Oslo enn å reise til Uganda. Det var så fint å se dem igjen. Men det er en del nye fjes også, sier Brækhus.

Ut å spise

I dag skal hun ta med jentene ut å spise og de skal være sammen på sletta.

- Jeg skal se fotball. Det blir gøy, sier Brækhus. Det er syv år siden hun var i Kampala for første gang.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TETT FORHOLD: Cecilia Brækhus har vært flere turer i Uganda. Her er hun i slummen sammen med boksejentene hun følger tett opp. Fra venstre Fiive Nabokalo, Diana Nantala, Morrn Nakiryowa, Hellen Baleka, Lydia Nantale. Foto: Kyrre Merg


Richard Kiwanuka (34) kom til Norge som 16-åring. Han startet «Bring children from streets». Han bygget barnehjem da han var 17 år. Det bor 400 personer i alderen 0 til 19 år på barnehjemmet han startet. Det er 10 år siden Bring children var med i Norway Cup for første gang. De vant 14-årsklassen i fjor og i 2011.

Kiwanuka møtte Cecilia i Bergen Athleteclub, der begge bokset. En liten periode var han treneren hennes.

- Om jeg skulle være ambassadør for dette prosjektet så måtte jeg reise til Kampala å se det selv. Disse jentene har historier som er for rått for oss. Det er helt ufattelig, likevel tar de seg sammen. De smiler og kjemper, sier Brækhus.

Hun har vært med å starte en bokseklubb i slummen i Kampala. Bokseren syns det er stort at idretten betyr noe for jentene.

Les også: Boksing redder dem fra prostitusjon

- De får gnist og selvtillit gjennom idretten. De lærer også om helse og mat, å spise riktig, sier Brækhus.

Barna på barnehjemmet er foreldreløse, først og fremst på grunn av HIV og AIDS, men også på grunn av borgerkrigen som herjet landet. Det er to millioner foreldreløse barn i Uganda. I dag skal Brækhus ikke tenke på sin egen boksekarriere. Hun tar helt fri for å være sammen med jentene fra barnehjemmet.

- Vi skal ha en hyggelig dag og bare kose oss sammen, sier Brækhus.

PS! Brækhus går sin neste kamp i Fredrikshavn 7. september. Motstanderen er dominikaneren Oxandia Castillo (18).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder