Første europeiske UFC-mester i moderne tid forsvarer tittelen.

PÅ VEI TIL Å BLI SUPERSTJERNE: Joanna Jedrzejczykfeirer seieren mot Carla Esparza i mars. I kveld er hun tilbake i buret. Foto:Brandon Wade,Ap

UFC-analyse: Enorme forventninger til den nye kvinnestjernen

Polske Joanna Jedrzejczyk (27) forsvarer tittelen for første gang, på en slags hjemmebane i Berlin i kveld. Det er skyhøye forventninger til den nye mesteren.

Artikkelen er over fem år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Hovedkampene i kveldens UFC-stevne i Berlin sendes direkte på CSports fra kl. 21.00, og via Fightpass kan du se forkampene fra kl. 19.00.

UFC har en merkelig egenskap. Verdens største MMA-organisasjon klarer å snu på ei flis. UFC-presidenten Dana White sa for ikke mange år siden at vi aldri kom til å se kvinner i UFC. Så kom Ronda Rousey. Plutselig ble den kvinnelige bantamvektdivisjonen et faktum.

Måten kvinnene kom inn i organisasjonen på, nemlig på ryggen til en svært populær fighter i Rousey, skapte skepsis rundt fremtiden til kvinnene. UFC er ikke en veldedig sportsliga, men en organisasjon med eiere og en bunnlinje. Mange lurte på om kvinnelig MMA kunne bestå i UFC også etter Rousey.

Les om Rousey på VG+: Bikinimodell og MMA-stjerne: Skjønnhet og uhyre

Innførte stråvektdivisjonen

UFC overrasket og kjørte på. Straks kunngjorde de inntoget til stråvektsdivisjonen (52 kilo).

UFCs første stråvektmester skulle kåres gjennom den nå litt slitte formelen «The Ultimate Fighter». Sesong 20 i realityprogrammet var ikke fri for spennende kamper, men hun som til slutt vant tittelen, Carla Esparza, hadde ikke akkurat en spennende stil.

De fleste kampene hennes var vunnet gjennom brytedominans, og i finalen mot den kreative Rose Namajunas, som raskt ble favoritt på grunn av et personlighetsoverskudd både i og utenfor oktagonet, vant bryteren Esparza atter en gang. Ting så mørkt ut.

TOK TITTELEN: Joanna Jedrzejczyk sikret seg tittelen da hun knuste Carla Esparza. Foto:Ronald Martinez,Afp

Kjedelig mester

Hvorfor dystre utsikter? Plutselig ble mange av oss redd for at stråvektdivisjonen skulle bli en divisjon publikum ikke brydde seg om, og Esparza skulle lede den på den minst underholdende måten i historien.

I fravær av en Rousey-karakter, ville divisjonen overleve? Esparza manglet personlighet (eller evnen til å vise den frem), promoterte ikke kampene sine skikkelig og vant vanligvis via trege dommeravgjørelser.

Så kom Joanna Jedrzejczyk. Hun reddet oss fra kjedsomheten. Noen har til og med beskrevet det som «the second coming of Chuck Lidell».

Spennende, i og utenfor oktagonet

Polakken med det vanskelige navnet (det uttales Jan – jay – check) har de aller fleste egenskapene som skal til for å bli en stor stjerne i sporten, og en av våre mest spennende mestre.

Hun har på veldig kort tid kommet inn og blitt både en publikumsfavoritt og en medieyndling. Dette er mye på grunn av hennesfantastiske «stare downs» og personlighet . Det er mange ting vi MMA-fans er suckers for, som intense personlige rivalerier og kreative teknikker. En av egenskapene Jedrzejczyk byr på er en mesters selvtillit og vinnervilje.

Se høydepunkter fra innveiingenmellom Jedrzejczyk og Penne her.

Muay Thai-mester

DEN STORE STJERNEN: Ronda Rousey er årsaken til at kvinne-MMA kom inn i UFC. Hun er en av de aller største stjernene - uansett kjønn. Foto:Jayne Kamin-oncea,Reuters

Selvtilliten er ikke hentet ut av intet. Det er lett å sammenligne henne med Rousey. Jedrzejczyk har mange likhetstrekk med superstjernen. Hun er ubeseiret, hadde enorm suksess i sin første stilart og har en av de tøffeste konkurransementalitetene i verden.

Der Rousey har en OL-medalje i judo og har konkurrert på øverste nivå i lang tid har Jedrzejczyk en lang liste med titler og verdensmesterskap bak seg i Muay Thai og kickboksing.

På samme måte som Rousey har elegant teknikk som ingen har unngått har polakken det samme innenfor striking. Hun høster enorme mengder ros fra alt fra UFC-kommentator Joe Rogan til Rousey og McGregor .

Kort sagt: det er forventet av Jedrzejczyk holder tittelen lenge og slutter seg til rekkene av dominante mestre i UFCs historie. Motstanderen hennes i det aller første tittelforvaret hennes kommer inn som 1-6 underdog, og det er særlig imponerende med tanke på at det er Jessica Penne hun møter.

Invicta-mester

Jessica Penne har vært i gamet en stund. Hun er 32 år og vant sin første kamp tilbake i 2006. Det var knyttet enorme forventninger til henne da hun deltok i UFCs «The Ultimate Fighter»-sesong.

Hun innfridde delvis disse forventningene da hun tok tredjeplassen i konkurransen. Før Penne kom til UFC hadde hun nettopp mistet Invicta-mesterskapstittelen i atomvekt til Michelle «The Karate Hottie» Waterson.

Penne blir definitivt en verdig motstander, men det er få som ser henne vinne kampen. De fleste ser henne som en av mange underholdende tittelforsvar for polakken.

Den neste Jedrzejczyk

Kan Jedrzejczyk bli den neste Ronda Rousey? Nei, men i fremtiden vil det komme utøvere der vi vil spørre: «vil hun/han bli den neste Jedrzejczyk?» Polakken har sin egen stil, og vil tilby en annen referanseramme for hva vi tenker på som en stor utøver i UFCs kvinnelige divisjoner.

Hun er allerede i ferd med å stake ut sin egen sti, og har snudd UFCs stråvekdivisjon fra en publikumsavstøter til en publikumsvinner allerede et halvt år inn i sin tid som mester i UFCs yngste og letteste divisjon.

Skal vi tro hypen er en seier mot Jessica Penne ikke bare uunngåelig, men bare den første i en lang rekke.

Hovedkampene i kveldens UFC-stevne i Berlin sendes direkte på CSports fra kl. 21.00, og via Fightpass kan du se forkampene fra kl. 19.00.

Joanna Jedrzejczyk

• Ni seirer, ingen tap

• Verdensmester i Muay Thai seks ganger, vunnet en mengde ulike andre verdensmesterskap.

• Har enorm kontroll over distanse, og evner å gjøre skade og lande kombinasjoner fra utsiden.

• Mikser sammen slag og spark veldig godt.

• Lander ofte et overraskende frontspark.

• Veldig godt nedtakningsforsvar.

• Høy utholdenhet.

Jessica Penne

• Tolv seirer, tre tap

• Hovedstyrken ligger i grappling.

• Har vunnet de fleste kampene sine på submission.

• Tidligere Invicta atomvektsmester.

• Lang MMA-erfaring.

• Deltok i The Ultimate Fighter sesong 20.

Kampforløp

Det er vanskelig å se for seg hvordan Penne skal vinne kampen. Det er svært små sjanser for at hun kommer til å klare å henge med stående, der Jedrzejczyk har den overveldende fordelen, så hun kommer nok til å forsøke på tvinge på polakken en submission.

Veien dit går gjennom nedtakninger, men mesteren har svært godt nedtakningsforsvar. Det kan tenkes at Penne er interessert i å trekke guard eller half-guard, noe som er veldig uvanlig i dagens MMA-bilde.

Stråvektmesteren Jedrzejczyk har i tillegg vist seg kapabel til å karre seg opp igjen skulle hun bli tatt ned, slik vi så i Gadelha-kampen hennes. Det er gode sjanser for en teknisk knockout for Jedrzejczyk, så lenge hun klarer å holde seg stående.

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC: Knust i møtet med mesteren

 2. UFC: Tidligere Brækhus-rival
  ekstrem underdog mot Rousey

 3. UFC-analyse: Løvinnen Nunes skal ta opp arven etter Rousey

 4. UFC-analyse: Løvinnen Nunes skal ta opp arven etter Rousey

 5. UFC-analyse: Nunes endelig i buret
  etter treg bantamvekt-omstart

Fra andre aviser

 1. Karate på Skarpøya

  Fædrelandsvennen
 2. Budosør med storeslem i Sandnes

  Fædrelandsvennen
 3. Vel overstått karateleir med over 300 deltakere

  Fædrelandsvennen
 4. Rekordmange deltakere på karateleir

  Fædrelandsvennen
 5. 91 barn til gradering i Vågsbygd Karate Klubb

  Fædrelandsvennen
 6. Tonje åpnet BDO Idrettsskole

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder