Brækhus: - Det er nesten som man blir litt renvasket

KAKEFEST: Cecilia Brækhus feiret ja til proffboksing med et kakestykke på Stortinget tirsdag kveld. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Proffboksing blir lovlig i Norge

STORTINGET (VG) Forbudet mot proffboksing blir opphevet. Dermed kan Cecilia Brækhus (33) endelig bokse i Norge.

  • Sindre Øgar
  • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over fem år gammel

I forrige uke sikret Høyre og FrP flertall i Familie- og kulturkomiteen for å endre loven og tillate proffboksing i Norge.

Tirsdag kveld tok Stortinget endelig stilling til forslaget. Med støtte fra venstre, er det flertall i Stortinget for å endre loven. 54 stortingspolitikere stemte for å lovliggjøre proffboksing, mens 48 stemte imot.

- Det er helt uvirkelig. Jeg er utrolig glad. Jeg er kjempeglad for at vi har fått til dette sammen, sier Cecilia Brækhus til VGTV etter en nervepirrende dag.

Hun takket politikerne som stemte for å fjerne forbudet, mens hun fleipet med at de som stemte imot måtte betale billettene selv hvis de ville se henne bokse.

- Ikke kriminell

Loven mot proffboksing ble vedtatt i 1981, samme år som Cecilia Brækhus ble født, og trådte i kraft 1. januar 1982. Siden den gang har proffboksing i Norge hatt en strafferamme på tre måneders fengsel.

- Det er veldig, veldig vanskelig å beskrive alle følelsene. I Norge er jeg i hvert fall ikke kriminell lenger, utbryter Brækhus.

Hun stilte opp til intervju på Stortinget og smilte fra øre til øre mens hun svarte på spørsmål fra en rekke journalister. Brækhus beskriver seg selv som overlykkelig.

- Det er en tung bør at man her i Norge kan bli fengslet og bli omtalt som kriminelle. Det er en tung bør, selv om vi selvfølgelig har holdt ryggen rak. Det er nesten som man blir litt renvasket, sier Brækhus - som ble servert bløtkake mens hun gjennomførte intervjuene.

Til kritikerne som mener proffboksing er helsefarlig, sier hun:

- Innen boksing er det ikke flere skader enn i andre idretter. Det er to land i verden der det er forbudt: Nord-Korea og Irak. Det sier sitt.

På krykker

Hun synes det har vært en veldig stor belastning å bli stemplet som kriminell i sitt eget hjemland

- Ikke på grunn av yrket mitt. Sponsoser og det å bli vist har vi klart. Den største børen er at du er kriminell i ditt eget land. Vi er ikke kriminelle, vi er idrettsutøvere.

33-åringen mener det blir en helt ny hverdag for bokseinteresserte i Norge. Selv regner den Tyskland-bosatte bokseren at hun kommer til å bruke mye mer tid i hjemlandet.

- Hvor vil du bokse den første kampen i Norge?

- Jeg har ikke tillatt teamet mitt å begynne å jobbe med det. Det er akkurat som en boksekamp – resultatet er ikke gitt før det har gått ti runder. Men nå skal vi sette i gang med den jobben, sier 33-åringen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BLIR LOVLIG: Cecilia Brækhus, her i kamp mot Ivana Habazin, kan endelig praktisere idretten sin i Norge. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Brækhus halter fortsatt rundt på krykker, etter at bokseduellen mot Jennifer Retzke i slutten av november endte med seier og tre brudd i foten. Verdensmesteren regner først med å være i full trening i januar.

- Jeg har ikke ord som virkelig kan beskrive dette. Jeg har drømt om dette siden jeg begynte – i åtte år. Den har blitt sterkere og sterkere, sier Brækhus.

- Tidligst i mai

- Helt nydelig! utbrøt generalsekretær Erik Nilsen i Norges Bokseforbund direkte på VGTV da resultatet av voteringen var klart litt etter klokken 20.30 tirsdag.

- Det blir en kake. Vi skal glede oss over seieren i kveld. Så blir det tilbake på jobb i morgen, la han til.

Generalsekretæren er usikker på når vi får se den første proffboksekampen etter opphevingen av forbudet.

PS! Boksing har vært regulert av proffbokseloven og knockoutloven. Endringer i knockoutloven, blant annet fjerning av hjem som obligatorisk beskyttelsesutstyr, gjør at Cecilia Brækhus nå kan bokse på hjemmebane.

Mer om

  1. Boksing

Flere artikler

  1. Første Brækhus-kamp: Bergen eller Telenor Arena

  2. Brækhus: – Jeg er ikke kriminell – jeg er et bra menneske

  3. Brækhus kan bokse i Norge til hun er 40 år: Kulturminsteren endrer knockout-reglene

  4. Brækhus langer ut mot Idrettsforbundet

  5. Brækhus: - Det var en tung situasjon

  6. Brækhus slår tilbake mot NIFs doping-påstander: – De prøver å sverte meg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder