USANNSYNLIG FAVORITT: Ben Rothwell er favoritt før møtet med Junior dos Santos i kveld. Det hadde få trodd for en tid tilbake. Her er han i aksjon mot Josh Barnett i Newark i januar. Foto: Elsa Afp

UFC-analyse: Kuriositeten mot den tidligere mesteren

«Big» Ben Rothwell (34) har gått fra å være en av UFCs tungvektdivisjons kuriositeter, til nesten over natten å bli en utøver folk har forventninger til. Men for å få sniffe på tittelen må han vinne over Junior dos Santos (32).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

UFCs tungvektdivisjon kan være frustrerende. Frustrasjonen kommer fra mange ulike steder, som at tungvekterne nesten bare går kamper én gang i året, og når de først går så virker det som om hvilken type kamp vi får blir avgjort ved myntkast.

Norske Kenneth er klar for realityserien «The Ultimate Fighter»

Krone – knockout innen 60 sekunder. Mynt – to store karer som hveser utmattet i hverandres retning i 15, eller Gud forby, 25 minutter. Tungvekt virker å være fylt av tilfeldigheter, og mye dårlig teknikk. Nesten ingen klarer å vinne mange seire på rad.

Hør MMA-Revyens episode 127 med Jake Shields i studio

I en lang tid var det bare to tungvektere som alltid leverte. Det var Junior dos Santos og Cain Velasquez.

FølgMMA-Revyen på Facebook.

Stevnet sendes direkte på Viaplay fra kl. 20.00 i kveld. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Tungvektdivisjonens to navn

GAMMEL MESTER: Junior dos Santos jubler etter seieren mot Frank Mir i 2012. Foto: Julie Jacobson Ap

Cain var den nye generasjonen tungvektere. Han kom inn i kampene litt lettere, omtrent i mellomsjiktet av tungvektgrensen 93-120 kilo og bevegde seg veldig mye. Ingen kunne håndtere presset hans. Dos Santos var en overveldende bokser som knocket ut to UFC-tungvektere i året fra 2008 til 2012. I flere år enn vi kan huske var det bare to tungvektere som ingen andre kunne ta.

Alle andre tungvektere i UFC vant en, tapte en og vant en igjen, men dos Santos og Velasquez konkurrerte bare med hverandre (når de ikke tok en pause for å jule opp Antonio «Bigfoot» Silva). Etter tre kamper stod Velasquez med 2-1.

Les på MMA-Revyen: Gabriel Gonzaga er den perfekte portvokter

En divisjon på vent

På grunn av Velasquez og dos Santos sin dominans, og Velasquez sin tendens til å bli skada, ble divisjonen satt på vent i flere år.

Men i tiden da Velasquez og dos Santos hadde kampene sine, og Velasquez og Werdum ventet på å møtes, rakk det faktisk mirakuløst nok å vokse seg frem nye navn, tross tungvektdivisjonens vane for å nekte utøverne sine seiersrekker.

MESTEREN: Fabricio Werdum jubler etter seieren mot Cain Velasquez i 2015. Foto: Christian Palma Ap

Nå tror du kanskje at vi skal begynne å snakke om Ben Rothwell som et av tungvektdivisjonens nye navn. Absolutt ikke. Det tok folk lang tid å få troa på «Big» Ben Rothwell.

Først hadde vi troa på Travis Browne og Andrei Arlovski. De fikk seg lange seiersrekker, men rakk ikke møte mesteren. Mesteren var fortsatt skadet. Deretter ble de satt opp til å møte hverandre, og Arlovski kom seirende ut. Samtidig drev Stipe Miocic og jobbet seg opp en god tittelsøknad. Stipe ble satt opp til å møte Arlovski og kom ut av møtet med en TKO. I mellomtiden hadde Stipe også (nesten) vunnet en kamp mot Junior dos Santos, og sett spektakulær ut mot Mark Hunt.

Divisjonen var fylt opp av spennende navn plutselig, men det var ingen som snakket om «Big» Ben Rothwell.

En usannsynlig utfordrer

Samtidig driver Ben Rothwell og skuler i skyggene og vinner kamper. Rothwell er en særing , og det tok nok mange av oss flere år å begynne å ta ham seriøst som en utfordrer i UFC.

Den første seieren hans i det som nå er en fire-kamps-seiersrekke (uhørt i tungvektdivisjonen!) var mot Brandon Vera. Det var kampen der Rothwell ble kjent for disse «fotarbeidsteknikkene» . Men kampen mot Rothwell var den siste i UFC for Vera, og det var veldig lite som talte for at seieren var særlig betydningsfull.

Etterpå ble Big Ben satt inn i kamp mot Alistair Overreem. «The Reem» har i lang tid vært en av de mest fryktede tungvekterne i UFC, mye fordi han gjorde dette med Brock Lesnar, men hadde gjort det dårlig i det siste.

Big Ben var ofringslammet som skulle gi Overreem vann på mølla igjen. I stedet kom Rothwell ut og så sær ut, med sin «vindu-guard» og knocket Overreem ut. Igjen virket ikke seieren betydningsfull, fordi Overreem ofte var omtalt som mentalt svak på den tiden, og hadde tapt til litt forskjellig av andre utøvere. Rothwell danset, men ingen hadde troen.

Det var først da Ben Rothwell vant mot Josh Barnett at mannen fikk medvind. Barnett er en av verdens aller beste grapplere. Det var absolutt ingen som forutså at Rothwell skulle vinne over Barnett på submission. Barnett hadde ikke tappet ut til et submission grep på 41 kamper og er grapplingorganisasjonen Metamoris sin tungvektsmester, men han klarte ikke stoppe Rothwells gogo-choke.

Til og med i tilfeldighetenes divisjon kan ikke en submission-seier over Josh Barnett komme ut av det blå. Plutselig så vi Rothwells seiersrekke i et nytt lys.

Et vanskelig tittelbilde

Rothwell er i en seiersstim, men møter en lavere ranket motstander i Junior dos Santos. Rothwell er rangert som nummer fire i divisjonen. Alistair Overreem er rangert som nummer tre. Big Ben knocket jo ut Overeem, men siden Overeem slo Junior dos Santos, ble han plutselig høyt ansett.

På papiret er det lite å hente for «Big Ben». Det er ikke veldig utslagsgivende å slå mannen ranket under deg når det er nummer fire mot nummer fem. Det vi må huske er at Junior dos Santos, tross Overeem-tapet, fortsatt i mange hoder er tungvektdivisjonens nest beste mann, akkurat nå kunne han ha vært den beste. Dos Santos knocket jo ut Fabricio Werdum for noen år siden.

Problemet til dos Santos er at selv om det nå ser ut som om han burde ha divisjonen for sine føtter, så har han slitt en del. Han tok så mye juling i Velasquez-kamp to og tre, at publikum tviler sterkt på at han fortsatt kan være det godstoget han en gang var. Går det an å komme tilbake etter totalt 50 minutter med tungvektjuling? Dos Santos så treig ut mot Miocic og skuddredd ut mot Overeem. Har han virkelig det som skal til for å komme tilbake til tittelbildet, eller vil han fremover være et springbrett for folk som Rothwell, Overeem og flere?

Favoritt for første gang

For første gang i UFC-karrieren kommer Rothwell inn i en kamp som en slags favoritt. Tittelbildet er tåkete, og med en seier over dos Santos er Rothwell for alvor meldt på i konkurransen om neste sjanse.

En seier over dos Santos vil virkelig la fans tro på at Rothwell faktisk kan være det neste store navnet, enn så lite sannsynlig det så ut for bare kort tid siden. Kanskje han kan bli en av de neste store utøverne? Det er det kampen betyr for, til nå , «kuriositeten» Ben Rothwell.

Velasquez, dos Santos... Rothwell?

Tja, vi har jo sett før at i tungvektland, der kan alt gå an.

Stevnet sendes direkte på Viaplay fra kl. 20.00 i kveld. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Kampfakta

Junior dos Santos

• 17 seirer og fire tap.

• UFCs hyggeligste utøver og UFCs mest troverdige "mean mugger"

• Knockoutspesialist med bedre og bedre defensiv bryting.

• Tidligere UFC tungvektsmester

• Har bare tapt mot Cain Velasquez og Alistair Overeem

«Big» Ben Rothwell

• 36 seirer og ni tap

• Relativ nykommer til UFCs tungvektdivisjon. Debut mot Cain Velasquez i 2009.

• Avsluttet 33 av 36 profesjonelle MMA-kamper

• Knocket ut K-1 mester Alistair Overeem

• Submittet grapplingmesteren Josh Barnett

• Keitete og uortodoks

Kampanalyse

Dos Santos er en teknisk dyktig bokser som slår ekstremt hardt, mens Rothwell har en keitete stil som funker best når han presser motstanderne. Rothwell er kjent for noen andre ting enn den rare stilen sin, han er også kjent for å ha ei sterk hake. Big Ben er en fyr det er vanskelig å avslutte. Han har aldri blitt knocket ut i UFC (Velasquez vant med en høyst teknisk knockout). Vi er på den andre siden veldig usikre på hva dos Santos har igjen etter å ha gått stadig mer krevende kamper. Velasquez-julingen ble lagt på av den tunge kampen mot Stipe Miocic og nå ble han knocket ut av Overreem. Hvem vet hva JDS har igjen.

Jeg er spent på hvilke saker og ting JDS har utbedret. Han har prøvd å finne seg selv litt igjen etter Velasquez og hoppet litt fra gym til gym. Nå er han hos American Top Team (med utøvere som Robbie Lawler) og mener atter en gang (ikke overraskende) at han har funnet formelen. Selvtilliten er tilbake. Jeg tror at JDS vil kunne ta denne kampen dersom han nå har begynt å mestre sidelengs bevegelse, noe som har vært en svakhet før i tiden. Kan han unngå presset bakover så vil han nok lande de fleste av slagene som betyr noe.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder