MØTES I NATT: Rafael dos Anjos (t.v.) og Donnald Cerrone. Foto: AFP og AP ,

UFC: Cowboyens tittelkamp kan føre til McGregor-møte

Lettvektmester i UFC Rafael Dos Anjos (31) har hatt problemer med å trekke seere. Hans første tittelforsvar er mot den veldig populære Donald «Cowboy» Cerrone (32), men i bakgrunnen venter den store premien: Conor McGregor (27).

Artikkelen er over fire år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Frem til 14. mars 2015 var det nesten umulig for deg som fulgte UFC å unngå å se «The Showtime Kick» . Anthony Pettis (18-3) var UFCs drømmegutt, var på Wheaties boksa, som tydeligvis er stort i USA, og ble solgt hardt av organisasjonen.

Etter at han enten knocket ut eller klappa ut samtlige motstandere på vei til et tittelbelte i en divisjon fylt opp av dommeravgjørelser føltes han sikkert som en redningsmann.

Les også: McGregor vant gigantkampen på knockout

Gode gamle UFC-president Dana White har tidligere sagt at de ikke er en personavhengig organisasjon, men det er åpenbart tull. Det UFC virkelig tjener penger på er superstjerner. Pettis hadde alt. Pettis sitt første tittelforsvar var RafaelDos Anjos, en fighter med relativt nytt karriereoppsving.

Festen tok en brå slutt.

Sjokk da Pettis fikk juling

Hør MMA-Revyens Podcast: Episode 117 Post-UFC 194

Dos Anjos herjet med Pettis, og tok tittelen i en enstemmig dommeravgjørelse. UFC-ledelsen gikk sannsynligvis rett til gravølet. Ikke siden B.J. Penn har UFC hatt en markedsførbar lettvektstjerne. Dos Anjos, med sin kvelende stil og lave profil, tok over. Vi har ikke hørt noe derfra på en stund. Dersom Dos Anjos ikke kan trekke tryner til TV blir han stemoderlig behandlet av UFC.

UFC-stevnet sendes direkte på CMore Extreme og TV 2 Sumo fra kl. 02.00. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

McGregor-effekten

Presset er ekstra tungt for tiden, gitt hendelsene den 12. desember, da McGregor-hypetoget skjøt inn i stratosfæren. Til tross for å ha spottet MMA-gudene på det groveste ved å forutsi sin egen storhet er Conor McGregor den nye fjærvektmesteren.

Konkurranseklimaet i verdens ledende MMA-organisasjon har tatt helt av. Nå må du ikke bare være best, men du må selge. Tallene til de aller fleste gjør at de ser ut som «journeymen» ved siden av Conor McGregor akkurat nå. Særlig Rafael Dos Anjos.

Les også på MMA-Revyen: Tungvektsdivisjonens mest arrogante møter densnilleste.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KNUSTE PETTIS: Rafael dos Anjos (over) vant tittelkampen mot UFC-yndlingen Anthony pettis i mars. Foto: Ronald Martinez , Afp

En slags favoritt

Dos Anjos er ikke den store dragningen i UFC on FOX – Dos Anjos vs Cerrone II. Det er det sistnevnte som er. Donald «Cowboy» Cerrone er sannsynligvis den mest populære utøveren i UFC blant hardcore-fans utenfor Nick ( #freenickdiaz ) Diaz. Jeg vil hevde at det nesten er på tross av seg selv at Cowboy i natt går for tittelen. Cowboy har nemlig en rekke vaner som kunne ha gjort ham selv til sin egen verste fiende sånn karrieremessig. Han tar nemlig enhver kamp han kan få, og driter i resultatet. Som da han ville møte Benson Henderson på to ukers varsel etter kampen mot Myles Jury.

Cerrone har gjennom det meste av sin karriere vært helt fullstendig atypisk som fighter. Og det har gjort ham kjempepopulær. Alle fightere i UFC vil bli best. Den eneste måten å bli anerkjent som den beste på er ved å vinne og forsvare en tittel i UFC. Donald Cerrone har aldri vist noen som helst interesse for tittelbeltet. Cowboy ville bare holde seg i aktivitet, slåss og tjene penger. Sjansen på tittelbeltet måtte nesten tvinges på ham.

I utgangspunktet burde fightere ikke forhandle egne kamper i det hele tatt, med mindre de evner å ta strategiske beslutninger. Cowboy later til å mangle denne egenskapen. Han har en vinnerrekke på åtte seire i UFC, som vil si at han har vunnet hver kamp siden han tapte til Dos Anjos første gang i april 2014. Han har tatt alle matchups uansett hvor dårlig matchingen er. Cerrone-fans reiv seg i håret da Cowboy sa ja til å møte Khabib «The Eagle» Nurmagomedov, for eksempel. Hadde de to møttes ville seiersrekken bli brutt.

Selv Cowboy burde skjønt at matchingen var den verste han kunne få. Selv om han egentlig kunne takket nei og ventet så sa han ja, til vår uendelige ergrelse. Sekunder etter Cowboy takket ja til kampen kom nyheten at «The Eagle» var skada og det virker som om Cowboy er under MMA-gudenes uendelige velsignelse. Cerrones tittelkamp var sikret.

Ny sjanse for UFC

Med Pettis borte representerer Cowboys møte med Rafael Dos Anjos atter en gang sjansen for å få en underholdende og salgbar lettvektmester. Cowboy konkurrerer ofte og tar sjanser i kampene sine, begge er klare publikumsvinnere. Fans er hundre prosent bak Cerrone. Kampen er stor for begge.

Det er Dos Anjos' første tittelforsvar og kulmineringen av en av lettvektklassens største seiersrekker når Cowboy møter brasilianeren. Samtidig betyr kampen så mye mer. Vinneren tar ikke bare seieren, men får en sjans på UFCs største pengekamp. Allerede før McGregor slo Aldo og ble den heiteste varen UFC har å by på var det klart for alle at pengene ligger i å møte McGregor. Husk «red panty night».

Fokuserer på lettvekt

Nå har altså brikkene falt på plass for McGregor og dermed Dos Anjos og Cerrone. Etter å ha stått for den ( kanskje ) mest innbringende pay-per-viewen i UFCs historie kan McGregor velge selv. Han vil gå til lettvekt . Det betyr vinneren i natt får anledning til å tjene de store pengene.

Egentlig er situasjonen en vinn-vinn-vinn situasjon. McGregor får søke storhet, Cowboy/Dos Anjos får sjans til å tjene enorme penger og samtidig ta ned det irske fenomenet et par hakk og UFC vil enten få en underholdende lettvektmester, eller i det minste la noe av McGregor-glansen gni av på de mindre publikumstrekkende fighterne sine. Alle vinner (unntatt stakkars Frankie Edgar).

Husk, timing beats power

Det er ganske perfekt timing også. Den mest fortjenende utfordreren i lettvekt, Khabib Nurmagomedov, er skadet. Fjærvektdivisjonen har kanskje godt av å vente i noen måneder. Alt stemmer greit, til og med fra et hardcore-fan, fortjente-tittelkamper-først-perspektiv.

2014 ble ikke «the year of super fights». Heller ikke 2015. Kanskje neste år er året. Når det regner på McGregor så drypper det på fightere som Cowboy og Dos Anjos. Jeg ser for meg at de gladelig strekker ut en bøtte for å ta inn mest mulig av regnvannet.

De har bare en liten ting igjen å gjøre: vinne lettvektbeltet.

UFC-stevnet sendes direkte på CMore Extreme og TV 2 Sumo fra kl. 02.00. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Kampfakta

Rafael Dos Anjos

• 24 seirer, syv tap

• Høyt respektert BJJ-svartbelte

• Utrundet MMA-stil gjennom King's MMA med Rafael Cordeiro

• Bare slått av Khabib Nurmagomedov siden 2012.

• Svært erfaren og modnet fighter

• Setter et høyt trykk og kan velge i stor grad hvilken type kamp det blir

Donald «Cowboy» Cerrone

• 28 seirer, seks tap

• En av de beste innen Muay Thai i UFC.

• Kjent for å møte hvem som helst når som helst.

• Kjempegod grappling

• Tendens til å starte kampene sine treigt og tape første runde

• Sier selv at pre-kampnerver ikke lenger skader stilen hans

• Avslutter de fleste kampene sine.

Kampanalyse

Begge fightere har beveget seg langt siden første gang de møttes, men for Dos Anjos var nok møtet med Cerrone en av de første kampene til den «nye» Dos Anjos. Begge har strålende Muay Thai, men jeg tror det er Cerrone som har utviklet seg mest siden sist gang de gikk tre hele runder. Det er dessuten flere ukjente faktorer utenfor teknikkene å tenke på. Vektkuttet skjer nå uten hjelp av intravenøs hydrering. Mye er nytt og usikkert. Les Jack Slacks tekniske gjennomgang for å se hva du skal se etter i selve kampen.

Jeg tror Cerrone kan stikke av med seieren om han fortsetter det som har vært viktigst i utviklingen hans til nå, nemlig å bevege seg nok til å finne distansen og presset som er best for ham. Dos Anjos er dyktig til å presse og har tatt flere av seirene sine på å hevde sin fordel her. Det blir nok en god kamp, for å si det forsiktig.

Les også

 1. UFC-profil: – Holly Holm kan tjene 60 mill. på revansjmøte

  UFC-mester Holly Holm (34) kan tjene utrolige 60 mill. kroner hvis hun stiller til revansjmøte mot Ronda Rousey (28).
 2. Den irske UFC-stjernen tjente 10 mill. i sekundet – nå blir det julegaver på kjæresten

  Han dro på jobb, slåss i 13 sekunder – og satt igjen med…
 3. UFC-drama: Vant gigantkampen på knockout etter 13 sekunder

  Jose Aldo (29) hadde ikke tapt en MMA-kamp siden 2005, men den irske rebellen og folkehelten Conor McGregor (26) brukte…
 4. UFC-mesteren fikk rundjuling

  Anthony Pettis (28) har vært en gigant i UFC, men mot utfordrer Rafael dos Anjos (30) var han overraskende nok…

Mer om

 1. MMA
 2. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC-analyse: «Cowboy-gutta» møtes til duell i Pittsburgh

 2. UFC-analyse: Utfordreren Ferguson mot den gamle mesteren

 3. Hevder dette er neste motstander for MMA-fenomenet

 4. Kampen om McGregor-kampen

 5. UFC-analyse: Kaoset i New York

Fra andre aviser

 1. Superstjernens comebackkamp varte i 40 sekunder

  Aftenposten
 2. Denne slåsskjempen får Northugs arrogante uttalelser til å blekne

  Bergens Tidende
 3. Denne slåsskjempen får Northugs arrogante uttalelser til å blekne

  Aftenposten
 4. Denne slåsskjempen får Northugs arrogante uttalelser til å blekne

  Fædrelandsvennen
 5. Superstjernen har tjent milliarder, blitt arrestert og utestengt. Derfor er McGregor elsket og hatet.

  Bergens Tidende
 6. Superstjernen har tjent milliarder, blitt arrestert og utestengt. Derfor er McGregor elsket og hatet.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder