Storkamp om weltervekttittelen

TILBAKE I BURET: Robbie Lawler jubler med sprukket leppe etter seieren mot Rory MacDonald i juli. Nå skal han forsvare weltervekttittelen igjen. Foto: John Locher , Ap

UFC-analyse: 2016 starter med et fyrverkeri av en tittelkamp

Årets kamp kan komme tidlig i år, når Robbie Lawler (33) forsvarer tittelen mot Carlos Condit (31) i «UFC 195» i Las Vegas.

Artikkelen er over fire år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Lawlers siste kamp var årets kamp i 2015 . Møtet hans medRory MacDonald var intenst og var fylt til randen med dramatikk. Kampen var det vi i MMA-boblen liker å beskrive som en krig. Ikke vet jeg hva den beskrivelsen er god for, for vi vet jo at det ikke er en krig, og ikke i nærheten annet enn som metafor. Jeg tror «krig» kanskje henviser til i hvilken grad det er en kamp mellom viljene til motstanderne.

Dette var de beste UFC-kampene i 2015

Begge to tar skader og får juling, men de gir seg ikke, tross kostnadene. Da dommer John McCarthy gav signal for pause mellom fjerde og femte runde gikk ikke de to rett til hjørnene sine, men stod igjen i senteret av oktagonet og stirret på hverandre. Det var magisk . Kampen sendte en ganske klar og tydelig beskjed til resten av vektklassen.

Min kollega Sverre Humberset Hagen tydeliggjorde det for min del da han oppsummerte årets kamper i forrige uke:

– [Kampen] viste at enhver som vil utfordre Lawler må virkelig være beredt på å gå i krigen.

Les også: Nesebrudd avgjorde UFC-oppgjør

Nå har Lawler igjen en ny motstander. Carlos Condit, også kjent som «The Natural Born Killer», er alltid klar til å gå i krigen.

Les også på MMA-Revyen: Tidligere tungvektsmester Andrei Arlovskis vanvittigesnuoperasjon.

Nattens UFC-stevne sendes direkte på Viasat Sport og Viaplay fra kl. 04.00. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

The Natural Born, indeed

RUTINERT: Carlos Condit (t.bv.) har vært med lenge i UFC-gamet. Her er han i aksjon mot Nick Diaz i 2012, en kamp han vant på poeng. Foto: Eric Jamison , Ap

Det er få ting som er mer forventningsinnfriende enn en Condit-kamp. Joe Rogan, UFCs kommentator-guru, beskriver Condit som en fighter som angriper med alle åtte punktene i Muay Thai. De åtte punktene i Muay Thai er leggene, knærne, hendene og albuene (ganger to).

Han bruker samtlige våpen like godt. Samtidig er han ultra-aggressiv på bakken, fra guard eller hvor som helst.

En av grunnene til at Condit er så populær for kjennere av MMA er at han alltid angriper. Vi har kanskje en tendens til å være ekstra glad i de som er aggressive og angriper, fordi det betyr mindre hvem de får som motstykke i kampene sine. Kampene blir fortsatt kjempespennende.

Er du enig i denne oversikten? Her er UFCs aller største stjerner!

En av de beste

Condit har i tillegg vært i toppen veldig lenge nå. Han har gjort noe som har tilhørt sjeldenhetene de siste årene i UFCs weltervektdivisjon, og utfordret for tittelen flere ganger. I natt møter han Lawler, men for tre år siden begynte tittelreisen hans første gang.

SETTER BELTET PÅ SPIL: Robbie Lawler sikret seg weltervektbeltet i Las Vegas i desember 2014. I natt skal 33-åringen forsvare det i MGM Grand Arena. Foto: Alex Trautwig , Afp

Da Georges St.Pierre skadet ACLen sin tilbake i 2012 lagde UFC et interim-belte mens kneet til weltervektkongen skulle rehabiliteres. Nick Diaz møtte Carlos Condit om tittelen på UFC 143. Det var kanskje den minst Condit-aktige kampen jeg har sett The Natural Born Killer delta i. Han unnvek Diaz ofte og scoret poeng med den lange rekkevidden sin. Diaz lot selvsagt Condit høre hva han mente om kampen underveis, i et av de aller mest kjente sitatene fra UFC-historien . Condit ble noe så sjeldent som en interim-mester i weltervektdivisjonen.

I kampen som skulle forene titlene møtte interimmester Condit den rehabiliterte Georges St.Pierre. Condit senket St.Pierre med et venstre hodespark i tredje runde og verden stoppet midlertidig opp, men dessverre like midlertidig som Condits tittel, fordi ringreven St.Pierre kom tilbake og tok over kampen. Georges St.Pierre forente titlene sine med en enstemmig dommeravgjørelse. Nå når Condit atter en gang står foran en tittelkamp skiller han seg ut som en av de virkelig store utøverne i UFCs weltervektdivisjon. Det er bare Johnny Hendricks som kan skryte på seg å ha gått for tittelen i to omganger, sammen med Condit.

Condit har dessuten en sjelden egenskap også i de kampene han har tapt, nemlig at han stiger i anseelse tross tap. Han ga like mye som han tok både mot St.Pierre og mot Hendricks, og tapet mot Woodley var jo noe så enkelt som at kneet hans røk. Stilen til Condit gjør de fleste kampene hans underholdende, med mindre han møter poengskårere.

Men en slik motstander er ikke UFCs weltervektmester Robbie Lawler.

Renessanse-mannen

Lawler har vært i gamet en stund. Han gikk fra å være en dyktig veteran med ganske grei kamphistorikk i Strikeforce, til virkelig å finne seg selv i UFC da han kom tilbake til organisasjonen i 2013. I sin andre UFC-periode har han virkelig levd opp til fighternavnet «Ruthless».

Da Robbie Lawler tok tittelen fra Johnny Hendricks i deres andre møte på UFC 181 var det fortsatt ikke helt klart hvem av de to som var aller best, men kampen mot Rory MacDonald gjorde det klart at Robbie Lawler kan være en mann som holder tittelen lenge.

Lawler er en mann som lar kampene sine snakke for seg. Han går ut i oktagonet og prøver å avslutte kamper. Nå som han er kongen på haugen i UFC er det en fullendtgjøring av en lang og rykkete karriere. Det er helt tydelig at dersom du skal ta tittelen fra Robbie Lawler på dette tidspunktet så må du knocke ham ut. Det er mange fightere som sier at det er det som skal til for å slå dem, men når det kommer til stykket kan de fleste likevel knekkes mentalt av en annen fighter med den samme innstillingen. Det er ofte det som skjer når man møter et intenst press over flere runder á fem minutter i en MMA-kamp. Alle kan knekke.

Men er det to utøvere jeg virkelig tror på når de sier de ikke kan knekkes, er det Robbie Lawler og Carlos Condit. De er begge to villige til å «gå i krigen» for weltervektbeltet.

Slikt kan det bli årets kamp av. Allerede den 3. januar.

Nattens UFC-stevne sendes direkte på Viasat Sport og Viaplay fra kl. 04.00. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Kampfakta

«Ruthless» Robbie Lawler

• 26 seirer, ti tap

• Svært pressende stil

• 20 seire via TKO/KO

• Vanskelig å ta til bakken

• Gir seg aldri

• Har konkurrert proff siden 2001

Carlos «The Natural Born Killer» Condit

• 30 seirer, åtte tap

• Tidligere interim-mester i UFC.

• Går for tittelen for tredje gang

• WEC-mester

• Svært god fra guard, ellers herlig grappling

• Veldig god Muay Thai

• Blir sterkere i de senere rundene

Kampanalyse

Både Lawler og Condit presser alltid på, og er best på offensiven. Condits knær og spark er noe av det beste han har å by på, og det er også noe Lawler har hatt litt problemer med å hamle opp med tidligere. Samtidig er det slik at begge fightere er mest effektive når de kan tvinge motstanderen på bakfoten. Begge to holder prestasjonene oppe lengre ut i runden, men Condit blir tilsynelatende bedre og bedre. Enda et fellestrekk for de to er at de har svært solide haker. Jeg tviler på at knockouten kommer, men kanskje vi kan se en TKO eller en submission når en er litt omtåket? Man husker jo sist kamp best, og Condits siste kamp viste en fortreffelig ferdighet med albuer i korte distanser.

Nyt kampene folkens!

Les også

 1. Hevder dette er neste motstander for MMA-fenomenet

  Det er ikke offisielt, men mye tyder på at Conor McGregor (27) møter en ny brasilianer i Dallas i mars.
 2. Dette var de beste UFC-kampene i 2015

  UFC har arrangert hundrevis av kamper det siste året, og det har vært flere minnerike oppgjør med superstjerner som…
 3. VG og MMA-revyens liste for 2015: Her er UFC-sirkusets aller største stjerner!

  2015 har vært et nytt dramatisk år i UFC, og det toppet seg med flere gigantkamper og overraskelser i desember.
 4. Kampen om McGregor-kampen

  Brasilianske Rafael dos Anjos (31) knuste Donald…
 5. Blodig UFC-oppgjør omtales som «tidenes beste»

  Robbie Lawler (33) og Rory MacDonald (25) gjorde opp om tittelbeltet i weltervekt i Las Vegas i går natt.
 6. Nesebrudd avgjorde UFC-oppgjør

  Amerikanske Carlos Condit (31) gjorde comeback i UFC-buret med et brak, bokstavelig talt.
 7. UFC: Sikret seg weltervekttittelen etter ny thrillerkamp

  Etter fem tette runder mot Johny Hendricks (31), kunne en noe overrasket og rørt Robbie Lawaler (32) juble med…
 8. Hendricks ny UFC-mester etter thrillerkamp

  Johny Hendricks (30) var i kjempetrøbbel da han og Robbie Lawler (31) gjorde opp i MMA-buret om det ledige tittelbeltet…

Mer om

 1. MMA
 2. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC-analyse: Maia - den siste av en døende rase

 2. UFC-analyse: Vinneren av «Årets kamp 2015» forsvarer tittelen

 3. Mesterlig knockout i UFC

 4. Vant UFC-thrilleren: – Det er to vinnere i kveld

 5. Den tidligere UFC-mesteren knocket ut etter rundspark

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder