Brækhus skal bokse i Oslo Spektrum: - Den tøffeste kampen min noensinne

Motstander ikke kjent - må være på plass før 6. august

Etter flere tiår med et særnorsk forbud mot proffboksing er det endelig klart at Cecilia Brækhus (34) får konkurrere på norsk jord.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er helt uvirkelig, en historisk dag, sier Brækhus idet hun setter seg ned og begynner pressekonferansen. Der ble det annonsert at hun får lov til å bokse i Norge, og at kampen kommer til å foregå i Oslo Spektrum den 1. oktober i år.

Åtte boksere - fire kamper

Motstanderen hennes, i arrangementet som har fått tilnavnet «Arctic Rumble» er ennå ikke kjent, men Brækhus sier at «det må være en verdig motstander». Billetter er i salg fra i morgen, og det vil være fri aldersgrense, blir det opplyst.

– Jeg fikk vite det for et par timer siden, og det holder på å synke inn. Det er helt uvirkelig. Vi har jobbet i så mange år, men det er ikke bare jeg som skal bokse i Norge. Det er vi, for det er et kjempeteam som har holdt på og fightet som noen løver. Jeg er stolt over de, og stolt over politikerne som har satt foten ned og sagt at nok er nok. Dette hadde heller ikke skjedd uten det norske folk, for da jeg
fikk prisene på Norges Idrettsgalla, var det en måte å si at vi ikke skal sette idrettshelter i fengsel, fortsetter Cecilia Brækhus.

01.10.16: Det er duket for boksefest i Oslo Spektrum den 1. oktober 2016. Dette bildet har Cecilia Brækhus selv lagt ut på sin Facebook-side. Foto: Skjermdump: Facebook

Forrige Brækhus-kamp gikk i Tyskland: Knusende overlegen

Arrangementet har fått navnet «Arctic Rumble», og til sammen er planen at åtte boksere møtes over fire kamper i hovedstaden. Ingen, bortsett fra Cecilia Brækhus er ennå bekreftet.

– Vi er klare til å lage et kjempeshow i Norge den 1. oktober, sier en henrykt Brækhus.

Feirer med «The Boss»

Også kulturminister Linda Hofstad Helleland var til stede på pressekonferansen. Forrige uke bekreftet Høyre-politikeren at de gikk inn for å endre på knockoutforeskriften, som har gjort det vanskelig å arrangere stevner på tradisjonelt vis i Norge.

– Det er flere partier på Stortinget som gjennom mange år har foreslått å oppheve forbudet. Det er vanskelig å forstå at noen politikere i det hele tatt la ned forbud mot en idrett. Vi tror det er et forbud som folk ikke forstår, og vi har kjempet og jobbet iherdig. Vi mener at det er riktig at en av norges fremste og mest populære idrettsutvøer får lov til å kjempe og bli hyllet på norsk jord. Noe annet ville vært urettferdig, og vi gleder oss til høsten, sier kulturministeren, og legger til at hun og Brækhus skal feire nyheten med Bruce Springsteen-konsert senere i kveld.

Les også: Vil frata NIF retten til å mene om boksesøknader

– Min tøffeste kamp

Proffboksing har vært forbudt i Norge siden 1981, men den nevnte forskriften ble opphevet i 2014. Det har likevel tatt lang tid før Brækhus har fått innvilget en søknad om å få lov til å bokse i Norge. I april fikk hun en lignende søknad avslått.

X Games-sjefen: Brækhus brukt i politisk spill

– Det har vært den tøffeste kampen min noensinne, og det inkluderer kampen der jeg brakk beinet i fjerde runde, ler Brækhus.

– Men det har vært knallhardt. Ofte har det følt som om vi har tatt ett steg frem og to tilbake, sier Brækhus.

STOTLE: Kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland (H), Per Sandberg (Frp) og bokser Cecilia Brækhus var tydelig glade da de annonserte at Brækhus får lov til å bokse i Norge. Foto: Henrik Skolt NTB scanpix

Motstander må være på plass før 6. august

Brækhus har lenge kjempet om å få lov til å bokse i Norge, men har møtt mye motstand, spesielt fra Norges Idrettsforbund. De har nektet proffboksing på norsk jord så lenge sporten ikke følger Verdens Antidopingbyrås (WADA) antidopingbestemmelser. I dag ble det signert en avtale mellom Team Brækhus og Norges Antidopingbyrå som muliggjorde kampen i okotber.

VG får opplyst av Antidoping Norge at det i kontrakten står at de må ha mulighet til å teste utøveren åtte uker før kampen avvikles den 1. oktober, og at de også har anledning til å teste utøveren etterpå. Det betyr at Brækhus har til senest 6. august på seg til å finne en motstander.

– Det er testingen i forkant som er mest relevant for oss. Utøveren må akseptere at vi kan teste slik vi ønsker. Det er viktig for oss, sier Frode Hestnes, assisterende daglig leder i Antidoping Norge, til VG.

– Hva skjer hvis dere ikke har fått navnet på motstanderen innen tidsfristen?

– Det må vi i så fall ta da. Det vil avhenge litt av hvem det til slutt dreier seg om, sier Hestnes.

Vi må ikke lengre tilbake i tid enn i slutten av april da Brækhus fikk en søknad om å bokse i Norge avslått, men nå kan Brækhus kunne juble for at det likevel lar seg gjøre i løpet av 2016, noe hun også var positiv til i april.

– Godkjenningsnemda ønsker en ny søknad, og det skal de få. Der vil alt være på plass, og vi gleder oss til å arrangere stevner i Norge i 2016, sa Brækhus da.

Les også: Les proffboksingens mørke dopinghistorie

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder