DET LEDIGE BELTET: Jon Jones forsvarte tittelen i lett tungvekt mot Daniel Cormier (t.h.), men har etter flere skandaler blitt fratatt tittelen. Nå får Cormier sjansen igjen, og motstander er Anthony Johnson. Dette bildet er fra en pressekonferanse i august i fjor - i forkant av møtet mellom Jones og Cormier.

DET LEDIGE BELTET: Jon Jones forsvarte tittelen i lett tungvekt mot Daniel Cormier (t.h.), men har etter flere skandaler blitt fratatt tittelen. Nå får Cormier sjansen igjen, og motstander er Anthony Johnson. Dette bildet er fra en pressekonferanse i august i fjor - i forkant av møtet mellom Jones og Cormier. Foto:Steve Marcus,Ap

UFC-analyse: Gjør opp om
tittelen superstjernen ble fratatt

Anthony Johnson (31) og Daniel Cormier (36) kjemper i natt om tittelbeltet Jon Jones (27) ble fratatt. Helgens tittelkamp preges av store avgjørelser, tilfeldigheter og nye sjanser.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Analysen er skrevet av kommentator iMMA-Revyen, Torstein Sandaa-Johansen (sett gjerne inn epostlink tiltorstein@mmarevyen.com) (@torsteinsandaa på Twitter)

Hadde du for fire år siden fortalt meg at weltervekter Anthony Johnson skulle møte Strikeforce-tittelholder i tungvekt, Daniel Cormier, i en kamp for tittelen i lett tungvekt i UFC, så hadde sjansen for latterliggjøring vært stor. Latterliggjøring, etterfulgt av spørsmål om hva annet enn tobakk du hadde i Eventyrblandingen din den dagen.

MMA slutter aldri å overraske.

Hør om UFC 187 iMMA-Revyens podcast.

Kampen mellom Johnson og Cormier representerer ikke bare kroningen av en ny tittelholder. Det handler om hvordan tilfeldigheter, timing, (u)flaks og en real oppvåkning kan gjøre en middels weltervekter om til en av verdens beste utøvere i lett tungvekt.

Se hovedkortet på CSports og CMore Extreme fra kl. 04.00. Stevnet har også en annen tittelkamp - mellomvektoppgjøret mellom Chris Weidman og Vitor Belfort. Se hele kamp oppsettet her.

Forhåndsanalyse:Den gamle løvens siste sjanse

Tung dag på jobb

Anthony «Rumble» Johnson debuterte i UFC allerede i 2007. I den tiden gikk han i weltervekt (77 kg), selv om han også da var en forholdsvis enorm fyr. Han hadde tidlig problemer med vektkuttene, og allerede i sin andre UFC-kamp kom første tap og første tilfelle av ikke å klare vektkravet.

Det at man ikke klarer å kutte ned til riktig vekt ses på som uhyre uprofesjonelt og respektløst i MMA, og blir jevnt over svært dårlig mottatt både av UFC-ledelsen og andre utøvere. I løpet av ti kamper i weltervekt bommet han på vekten to ganger, og måtte flere ganger ha ekstra tid for å klare å kutte ned til 77 kg. Dette resulterte i et ultimatum fra ledelsen: Enten måtte han opp i vektklasse, ellers så var det ut av UFC.

KNUSTE GUSTAFSSON: Anthony Johnsonvar nådeløs mot Alexander Gustafsson i Stockholm i januar. Foto:Jessica Gow,Afp

Resultatet var at Anthony Johnson gjorde sin debut i mellomvekt (84 kg) under UFC 142 i 2012, mot ingen andre en Vitor Belfort. Men Johnson bommet på vekten igjen, tapte kampen på submission, og ble få dager etter fristilt fra UFC.

Drastisk endring

I mai 2012 gikk Johnson sin første kamp utenfor UFC, men bommet også denne gangen på vekten. Han skjønte at ting måtte endres, og i august samme år gjorde «Rumble» sin debut i lett tungvekt, en divisjon 15 kilo over divisjonen han startet i. Etter seks strake seiere utenfor UFC, hvorav fire var knockout-seiere, fikk Johnson telefonen han hadde ventet på.

I april i fjor fikk Anthony Johnson sin andre sjanse i UFC. Han møtte Phil Davis under UFC 172, en kamp han dominerte fullstendig fra første til siste sekund. «Rumble» var sterkere, kraftigere, raskere og teknisk bedre enn vi noen sinne hadde sett ham. Etter å ha knocket ut Antônio Rogério Nogueira på 44 sekunder og knust skandinavenes hjerter ved å knocke ut Alexander Gustafsson i løpet av to minutter i Stockholm var tittelsjansen uungåelig, og en kamp mellom Anthony Johnson og tittelholder Jon Jones ble kunngjort til UFC 187.

Les også: Zlatan trøster Gustafsson

Skyr ikke brent barn ilden?

26. april falt imidlertid alt sammen. Nyheten om at Jon Jones var anklaget for å ha flyktet fra åstedet etter en bilulykke spredde seg fort på MMA-nettsteder verden over. Jones hadde angivelig kjørt på en annen bil, en bil kjørt av en gravid kvinne. Han hadde flyktet fra åstedet, for så å komme tilbake, ta med seg en håndfull kontanter, og flykte igjen.

Politiets etterlysning ble offisiell da det ble klart at kvinnen hadde pådratt seg benbrudd i sammenstøtet, noe som gjorde Jones sin handling til en alvorlig forbrytelse, med strafferamme på tre års fengsel. Politiet fant også marihuana med tilhørende pipe i bagasjerommet på Jones sin bil. I hele 48 timer var Jon Jones på rømmen før han overga seg til politiet.

FRA LAVERE VEKTKLASSER: Anthony Johnson feirer seieren mot Antonio Rogerio Nogueira i fjor sommer. Amerikaneren startet UFC-karrieren i weltervekt. Foto:Jeff Chiu,Ap

UFCs moralske pekefinger

Konsekvensene fra UFC-ledelsen kom plutselig og brutalt. 28. april kunngjorde de at Jon Jones var fratatt tittelen og suspendert på ubestemt tid. Strengt, tenkte mange, da dette var første gang en utøver har mistet tittelen grunnet utenomsportslige omstendigheter. Men dette var ikke Jones sitt første overtramp.

Jon Jones har tidligere blitt tatt for fyllekjøring, noe som førte til kollisjon også den gangen. Heldigvis ble ingen skadet, og Jones slapp unna med en bot. Han ble i tillegg tatt for kokainbruk i etterkant at tittelkampen mot Daniel Cormier i januar. Denne nye hendelsen, sett i sammenheng med tidligere hendelser, var nok til at Dana White & co fjernet Jones fra tittelsetet og hovedkampen på UFC 187. Lett tungvekt stod nå uten tittelholder, og uten en tittelkamp.

Norsk MMA: Edvin Eldholm møter Adam Proctor i England ikveld.

Et siste håp

Aldri før i UFCs moderne historie har en utøver gått fra å tape soleklart i en tittelkamp, til å få en ny tittelkamp i samme vektklasse snaue fem måneder senere. På samme måte som UFC skrev historie ved å frata Jon Jones tittelen for utenomsportslige omstendigheter, skriver de historie ved å gi to tittelsjanser rett etter hverandre til samme utøver. For mannen som fikk det anerkjennende nikket om tittelsjanse var ingen ringere enn Daniel «DC» Cormier.

Vi skal ikke lenger tilbake enn til UFC 182, 3. januar i år for å finne forrige gang Daniel Cormier gikk kamp. Da tapte han en soleklar femrunders avgjørelse mot Jon Jones. Men med det triste landskapet i UFCs lett tungvektdivisjon, og siden «Rumble» allerede hadde slått Alexander Gustafsson, viste Daniel Cormier seg å være den eneste reelle kandidaten til tittelkampen.

Cormier var i tillegg satt opp til å møte Ryan Bader 6. juni, og var derfor godt i gang med å finslipe formen. Hovedkampen på UFC 187 var med dette en realitet, og for første gang på over fire år skal fansen få se en annen mann enn Jon Jones løfte tittelbeltet i UFCs lett tungvektdivisjon.

BRYTEEKSPERT: Daniel Cormier var ubeseiret før han tapte tittelkampen mot Jon Jones.Han har tidligere deltatt i OL som bryter. Foto:Isaac Brekken,Ap

En ny sjanse

Helgens kamp mellom «Rumble» og «DC» er dermed en kamp preget av nye sjanser. Johnson har fått en ny sjanse, på tross av store problemer med vektkutting tidligere. DC har fått en ny sjanse, på tross av et klart tap mot Jon Jones i januar. DC representerer en helt annen utfordring for «Rumble» enn det Jones gjorde, og mange hevder at dette er en vanskeligere kamp for Johnson. Selv om de fleste fans snakker om Johnson som den soleklare favoritten i denne kampen, har oddsmakerne DC som en knepen favoritt.

Det virker som fansen har «glemt» Cormier. Dette er mannen folk trodde skulle slå Jon Jones. Det er mannen som hadde 15 strake seiere, hvorav 13 av dem var i tungvekt, før han møtte Jones. Mannen som aldri hadde tapt, som hadde deltatt i bryting i OL i 2004 og holdt tungvektstittelen i Strikeforce. Daniel Cormier er en formidabel MMA-utøver, og i min bok er denne kampen vesentlig mye mer spennende enn den opprinnelige kampen.

VAR DEN STORE: Jon Jones var rangert som den aller største i UFC uansett vektklasse før han ble fratatt tittelen for utenomsportslige problemer. Foto:Tommy Gilligan,Reuters

Tittelens legitimitet

Den eneste som ikke har fått en ny sjanse ennå er Jon Jones. Per i dag er han utestengt, uten tittel og sponsoravtale, og står overfor potensiell fengselstid. UFC-ledelsen har imidlertid vært tydelige på at Jones kommer til å få en umiddelbar tittelsjanse når han en gang returnerer til UFC. Det gjør at en må spørre seg: Er helgens kamp egentlig en ekte tittelkamp?

Interim-tittel. Det er slik det fremstår. Helgens kamp føles ikke som en ekte tittelkamp. Kanskje gjør den det på lørdag kveld, men i dag gjør den ikke det. Selvfølgelig er det forståelig at UFC velger å kalle det en ekte tittelkamp: omstendighetene rundt og kampens salgsverdi har gjort akkurat det uungåelig. Men hvor reell vil tittelen føles når Jon Jones uansett får en umiddelbar tittelkamp når han vender tilbake?

Se hovedkortet på CSports og CMore Extreme fra kl. 04.00. Stevnet har også en annen tittelkamp - mellomvektoppgjøret mellom Chris Weidman og Vitor Belfort. Se hele kamp oppsettet her.

MMA-revyens video-analyse:Slik tror de det går!

Fakta og analyse

Anthony «Rumble» Johnson

• 19 seierer, fire tap

• Har sett uslåelig ut etter steget opp til lett tungvekt

• Voldsom knockoutkraft

• God defensiv bryting og nedtakningsforsvar (stoppet 85 % av forsøk)

• Sterk for vektklassen

• Effektive høye spark

• Variert striking, mange våpen

• Knockout i 13 av 19 seiere

• Knocket ut Alexander Gustafsson på to minutter

Daniel «DC» Cormier

• 15 seierer, ett tap

• Olympisk bryter

• Tidligere tungvektsmester i Strikeforce

• God til å dekke distanse

• Ubeseiret før møtet med Jones

• God til å kontrollere motstander, spesielt opp mot burveggen

• Setter et høyt tempo

• Knockout-kraft

• Sparringspartner med tungvektsmester Cain Velasquez

Kampforløp

Dette er en utrolig spennende kamp, nettopp fordi alt kan skje. «Rumble» har den typen kraft som gjør at han når som helst, med hvilket som helst slag, kan avslutte en kamp. Han har på papiret en klar striking-fordel over DC, og skal også ha en hurtighetsfordel. Dersom «Rumble» klarer å holde kampen stående, bruke nedtakningsforsvaret sitt og holde DC på avstand bør strikingen hans være god nok til å kunne stikke av med en seier. I tillegg har han alltid knockout-elementet, og selv om DC tåler mye juling, er det vanskelig å stå imot kraften til «Rumble».

Utholdenheten til «Rumble» har imidlertid vist seg å være noe suspekt tidligere i karrieren. DCs høye tempo og konstante brytepress kan være en katalysator for å stoppe «Rumble». Dersom Cormier klarer å lande flere nedtakninger på Johnson og kontrollere han på bakken kan det bli en lang kveld for Anthony «Rumble» Johnson.

Ingen av utøverne er kjent for submissiongamet sitt, så mye tyder på at vi enten får en knockout eller en dommeravgjørelse i denne kampen. Mange argumenterer i favør en femrunders dommeravgjørelse til Daniel Cormier. Men det herlige med denne kampen er at det alltid vil være en real mulighet for en spektakulær knockout signert Anthony «Rumble» Johnson.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder