LANGER UT: Ingrid Egner, her under forberedelsene til VM i fjor, er ikke spesielt imponert over vedtaket IOC har fattet. Foto: Espen Braata, VG

«Gubbene som styrer er ikke egentlig interessert i kvinneboksing. Det er herreboksingen de bryr seg om»

(VG Nett) Bokser Ingrid Egner (30) fortviler over IOCs vedtak om at antall vektklasser for kvinner i OL likevel ikke skal økes fra tre til seks til Rio de Janeiro i 2016.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Jeg hadde inntrykk av at IOC ønsket å få flere vektklasser med til Rio. Men gubbene som styrer er vel ikke egentlig så interessert i kvinneboksing. Det er herreboksingen de bryr seg om, sier Egner til VG.

Mandag kunne det internasjonale bokseforbundet formidle meldingen om IOCs avgjørelse på sine nettsider . Der kommer det fram at OL i Rio vil bli avviklet på samme måte som fjorårets OL i London - med bare tre vektklasser for kvinner i stedet for seks som har vært diskutert. Herrene har for øvrig ti klasser.

- Det burde helt klart vært med flere enn tre klasser. Nå konkurreres det under OL i 51, 60 og 75 kilo, og det er veldig mange kilo mellom disse klassene. Det er synd at det skal bli så vanskelig å kvalifisere seg, sier Egner.

IOC-medlem Gerhard Heiberg er ikke enig i Egners betegnelse av «gubbene» i IOC.

- Det er ikke riktig. Vi har jobbet for å få kvinneboksing på programmet, og dette har det ikke vært noen uenighet om. Denne grenen har kommet for å bli, sier han til VG.

- Men er det riktig at det skal være færre vektklasser for kvinner enn for menn i OL?

- Vi prøver i prinsippet å likestille alt vi holder på med, sier Heiberg, som understreker at han ikke har noen spesifikk kjennskap til hvorfor IOC har landet på å ikke øke antall vektklasser til Rio-OL i 2016.

Misset forrige OL

Egner har selv fått føle på det ekstremt trange nøløyet det er å ta seg til OL. Kvinneboksing sto for første gang på OL-programmet under lekene i London i fjor, og Egner lå godt an til å klare å kvalifisere seg.

HAR JOBBET FOR KVINNEBOKSING I OL: Gerhard Heiberg. Foto: Marius Knutsen, VG

Under VM tok hun seg til kvartfinalen, men det holdt likevel ikke til OL-billett. Årsaken er de kontinentale kvotene, som regulerer hvor mange utøvere som kan være med fra hver verdensdel.

Med mange gode europeiske kvinneboksere fikk ikke Egner innpass under lekene, og måtte se dårligere rankede boksere reise til OL i stedet for henne.

- Nå er det bare 12 utøvere til hver vektklasse, og det er for lite. Det er trist at ikke flere kan få muligheten til å kvalifisere seg og delta, sier hun.

- Deppa

Egner trodde IOC ville komme med en utvidelse av OL-programmet, basert på de signalene hun har fått i forkant av vedtaket.

- Men jeg har jo sett at for å ta flere med, må man ta noen vekk. Det er kjempetrist. Og når man tenker på at for eksempel fotball er med i OL - det største å vinne i fotball er vel VM. Det virker som det stort sett er B-lagene som blir sendt til OL, eksemplifiserer hun.

For å ta seg til OL i Rio må Egner basere seg på å legge ned svært mye hardt arbeid. Men hun er klar på at hun bare må krumme nakken og tråkke til, til tross for at det ikke blir enklere å komme med til Rio enn hva tilfellet var for London-OL.

- Jeg er litt deppa nå. Det var en så stor nedtur å ikke greie å kvalifisere seg forrige gang, siden jeg trodde jeg hadde klart det, forklarer hun.

Skuffet president

Heller ikke hos bokseforbundet står stemningen i taket etter IOCs avgjørelse. President Odd Haktor Slåke trodde IOC ville gå for en løsning hvor man økte antall vektklasser fra tre til seks i 2016.

STOR INTERESSE: Katie Taylor tok OL-gull i 60-kilosklassen under OL i London, en kamp som vekte stor interesse hos publikum. Foto: AP

- Presidenten i det internasjonale bokseforbundet hadde fått inntrykk av at det var store sjanser for at programmet ville bli utvidet. Men det har tydeligvis ikke slått til, sier han til VG.

Slåke innrømmer at han synes det er svært synd at jentene ikke får konkurrere i like mange klasser som herrene.

- Nå som damene har blitt med, burde det vært tre klasser til. Kvinneboksingen holder et godt og høyt nivå, og jeg er skuffet over dette, sier han.

Håper på 2020

Selve kvoteringsprinsippet, som ble Egners bane under London-OL, imponerer ikke presidenten.

- For det første har man på damesiden kun 12 utøvere fra hele verden i hver klasse. Deretter følger den kontinentale kvoteringen, hvor man for eksempel kan risikere å være den tredje beste bokseren i verden, men likevel ikke få være med til OL, sier han.

Nå krysser Slåke fingrene for seks klasser under OL i 2020.

- Vi kan jo ikke annet enn å håpe. Men dette burde IOC tenke gjennom en gang til, sier han.

Slåke har, til tross for det trange nåløyet, tro på at Norge vil klare å få med noen boksere til OL i Rio om tre år. Det til tross for at jenter som Fam Elgan og Egner vil måtte konkurrere om de samme få plassene i samme vektklasse.

- Vi har noen veldig seriøse utøvere, så jeg tror absolutt det kan gå, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder