SJELDENT SKUE: Thea Therese Vingmark Næss (35), tidenes beste norske kickbokser, og trener-ektemannen Christian Galvez (48) åpnet mandag for trening utendørs ved senteret de driver ved Holmen sør for Oslo. Foto: Helge Mikalsen

Kickbokser-Thea tilbake etter stress-smell

HOLMEN (VG) Verdensmester-grossist Thea Therese Vingmark Næss (35) røper at hun i motsetning til tidligere ikke taklet stress foran VM i fjor og på grunn av stor totalbelastning over tid gikk på en smell etter mesterskapet.

 • Øystein Jarlsbo
 • Helge Mikalsen

Artikkelen er over 65 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Norsk kickboksings mest suksessrike utøver var sykmeldt i et par måneder.

Landslagstrener Daimi Akin, som har vært hennes hovedtrener gjennom hele karrieren, beskriver det som overtrening.

Han, og Thea Therese Vingmark Næss selv, påpeker at hun har gapt over mye: I sin sivile helttidsjobb som kampsporttrener ved Wang toppidrett og Wang Ung , i toppidretten, som deltager i realityshow – «71 grader nord», «Skal vi danse» og «Mer enn gull», som hun understreker ga henne motivasjon og overskudd – klubbtrener og driftsansvarlig for Fighter Kickboxing på Holmen, samt verv i Det internasjonale kickboksingforbundet Wako.

– Den totale belastningen har vært stor over flere år. Men jeg har taklet det. Under oppkjøringen til VM bommet jeg imidlertid, og taklet stress veldig dårlig. Det bygget seg opp, og sa stopp, forteller Thea Therese Vingmark Næss.

les også

Thea Næss rørte mannen til tårer i takketalen

Hun tilføyer at hun har fått god hjelp av Olympiatoppens ekspertise, samt solid støtte fra sine nærmeste når det gjelder «comebacket»: Ektemannen Christian Galvez (48), familie, klubb, arbeidsgiver og landslagsledelsen.

Nå håper Thea Therese Vingmark Næss at myndighetene torsdag lemper på smittevernbestemmelsene slik at hun og Christian Galvez igjen kan trene sammen med full kontakt.

SMITTEHENSYN: Thea Therese Vingmark Næss instruerer ungdommer i en av sine treningsgrupper utenfor Fighter Kickboxings lokaler ved E6 mellom Slependen og Asker – vel å merke med markert sosial distanse. Foto: Helge Mikalsen

– Det ville vært veldig gøy. Men vi har sluttet å planlegge og å ha høye forventninger. Det er bedre å bli positivt overrasket, sier hun.

Thea Therese Vingmark Næss har vunnet utallige VM-titler, EM-titler og norgesmesterskap. For snart syv år siden giftet hun seg med Christian Galvez. Han er hennes personlige trener og mangeårig assistent for sjeftrener Daimi Akin på landslaget.

Paret bor i en knøttliten leilighet i Oslo, kalt «Stallen».

les også

Thea Næss: – Nå føler jeg meg som en pusekatt. Men tigeren skal snart fram.

De er trenere for Fighter Kickboxing med tilhold ved Holmen sør for hovedstaden. Med toppidrettstipend fra Olympiatoppen hevder Thea Therese Vingmark Næss seg fortsatt i toppen i internasjonal kickboksing.

Før jul tapte hun VM-finalen i Antalya i Tyrkia knepent.

2020 lå an til å bli hennes siste år i kickboksing-rampelyset, kanskje med EM i Antalya i oktober som perfekt avslutning. Men nå er alt, av kjent årsak, uvisst.

– I begynnelsen fulgte vi med på alt med tanke på planlegging. Etter hvert skjønte vi at det var vanskelig. Vi har lært oss å avvente og å være tålmodige, sier hun med tanke på at fem verdenscuper er avlyst og kravet til sosial distanse har satt en effektiv stopp for hverdagen hun har vært vant til – tett fysisk kontakt med motstandere, treningspartnere og trenerne sine.

SKYGGEBOKSING: Thea Therese Vingmark Næss håper hun coronaviruset snart er slått tilbake, slik at hun kan delta i i EM i Tyrkia og andre konkurranser til høsten. Foto: Helge Mikalsen

– Vi kunne hatt fysisk kontakt. Men det har vi ikke hatt. Vi vil gå foran som et godt eksempel, sier Thea Therese Vingmark Næss.

Landslagstrener Daimi Akin bekrefter det selvsagte, at ingen kunne ha nektet ekteparet Næss/Galvez – eller de to andre kickbokser-parene han har ansvar for – å bokstavelig talt treffe hverandre. Heller ikke på trening. Han håper myndighetene torsdag lemper på smittevernreglene, slik at de kan reise og ha landslagssamlinger igjen.

– Selv om man ikke kan ha fysisk kontakt. Det hadde vært godt for utøverne og oss trenerne, sier han.

les også

EM-gull til Thea Næss etter spesiell vei til finalen

– Vi kunne ha gjort det hjemme i bakgården. Men vi vil ikke gjøre noe som folk som ikke kjenner oss kan reagere på. Vi har prøvd å ta hensyn til hvordan det kan oppfattes utenfra. Derfor har vil latt være å praktisere full kontakt, sier Thea Therese Vingmark Næss.

– Det ville være å sende feil signaler, sier Christian Galvez angående kickbokser-parets lojalitet til smittevernanbefalingene.

– Det ville også sett litt rart ut hvis Christian og jeg skulle gjort noe de andre ikke kan gjøre, tilføyer hun med tanke på utøverne i treningsgruppene de to leder på gresset utenfor treningslokalet i næringsbygget ved E6 mellom Ikea på Slependen og Asker.

les også

Thea Næss etter «Skal vi danse»-exit: – En berg-og-dal-bane av følelser

Hun håper regjeringen torsdag vil gi kampsporten klarsignal til å trene som normalt, og at det kan bli arrangert nasjonale konkurranser ganske snart. Samtidig tror Thea Therese Vingmark Næss det kan bli lenge til hun kan reise ut for å konkurrere internasjonalt av hensyn til at det skal være «rettferdig for alle nasjoner».

– Akkurat nå har det vært utfordrende for alle. Vi har brukt tiden godt, holdt i gang kroppen og øvd på tekniske ting som jeg vanligvis ikke har fått like god tid til. Hvis det åpnes opp og det blir konkurranser, skal jeg klare å skru på bryteren for fullt når det skjer – og være klar, sier Thea Therese Vingmark Næss.

IKKE KO: Thea Therese Vingmark Næss og ektemannen gjør det beste ut av forholdene de har til rådighet ved treningssenteret der paret er instruktører, ved Holmen på vei mot Asker fra Oslo. Foto: Helge Mikalsen

– Hun har holdt på i veldig mange år og har vært en stor og viktig ambassadør for norsk kickboksing. Men det er en tid for alt og alle. Har hun lyst og vil holde på ett år til, er det forsvarlig bra, svarer Dami Akin på spørsmål om hvor lenge han ser for seg at hun vil holde på.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Kickboksing
 3. Kampsport
 4. 71 grader nord
 5. Toppidrett

Flere artikler

 1. Frykter flere vil droppe ut av studiene uten fadderuke

 2. Russ anbefaler å forskyve russetiden neste år også

 3. Dagens viktigste corona-nyheter

 4. Reserven dunket inn million-seier

 5. Stig-André Berge vurderer full isolasjon

Fra andre aviser

 1. Da Thea var 15 år, merket foreldrene at noe var galt. Senere ble hun verdens beste i sin idrett.

  Aftenposten
 2. Aker-sjefen varsler at tusenvis av arbeidsplasser er i spill: – Dette er virkelig ikke tidspunktet for økt skatt

  Aftenposten
 3. Lufthansa med første passasjerfly til Baltikum etter coronakrisen

  Aftenposten
 4. Regjeringen tror nå at koronakrisen fører til et fall i økonomien på 4,0 prosent i år, ned fra høstens anslag på 2,5 prosent vekst

  Aftenposten
 5. Trump: Uaktuelt å endre handelsavtalen med Kina

  Aftenposten
 6. Brasil frykter økonomisk kollaps

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder