Nok en brasiliansk legende skal prøve seg mot Weidman

Weidman: – Denne fyren jukser fortsatt

UFC-DEBUTERTE I 1997: Omdiskuterte Vitor Belfort har vært i MMA-toppen siden midten av 90-tallet. Her feirer han seieren mot Michael Bisping i 2013. Foto:Andre Penner,Ap

UFC-analyse: Den gamle løvens siste sjanse

Nattens møte med Chris Weidman (30) er trolig Vitor Belforts (38) siste mulighet til UFC-tittelen.

Artikkelen er over fem år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Se nattens stevne på CSports og CMore Extreme fra kl. 04.00. Stevnet har også en annen tittelkamp - lett tungvekt-oppgjøret mellom Anthony Johnson og Daniel Cormier. Se hele kamp oppsettet her.

Forhåndsanalyse: Gjør opp om tittelen superstjernen ble fratatt

Etter å ha slått både Anderson Silva og Lyoto Machida møter Chris Weidman sin siste brasilianske legende, tittelutfordrer Vitor Belfort.

Weidman har gått en sti til mellomvekttittelen få kunne sett for seg. Han kom inn i UFC med bare fire proffkamper på kamphistorikken, som en sent funnet erstatter inn mot Alessio Sakara. Sakara var en veteran, men Weidman ble forsikret om at dersom han tapte ville han uansett få en kamp til. For den pengeløse og unge familiefaren var det et risikofylt gjennombrudd. Sakara var på en rekke med tre seirer i UFC på tidspunktet, og hadde lang erfaring. Weidman vant kampen på poeng, til tross for en brukket hånd.

Hør MMA-Revyen analysere hovedkortet på UFC 187 i ukens podcast.

Etter at Weidman vant sine neste fire kamper på imponerende vis havnet han i en merkelig situasjon. Med bare fem kamper i UFC og ikke mer enn ni kamper totalt skulle han nå utfordre Anderson Silva for tittelen. Weidman syntes ikke posisjonen var særlig merkelig. Han påstod til og med at Silva, verdens beste kampsportsutøver i tidsrommet, prøvde å unngå en kamp mot ham.

UPOPULÆR I BRASIL: Chris Weidman har allerede slått to brasilianere i tittelkamp. I natt serveres den tredje i MGM Grand Arena. Heir feirer han den første seieren mot Anderson Silva. Foto:David Becker,Ap

Selv var jeg forbløffet over hvor lite et lam tilsynelatende kan forstå mens det blir ført ut til slakt. «Weidman er bare et til navn Silva får i seiersrekken», tenkte jeg. Jeg avskrev alle de som mente han var den utvalgte. Vidunderbarnet som kan slå den beste gjennom tidene.

Anderson Silva ble knocket ut, midt i en av sineklassiske utpsykingsstrategier. Det umulige hadde skjedd. Det umulige skulle skje igjen bare et halvt år senere, men denne gangen på en litt annen måte.

Les også: Skrekkskade avgjorde tittelkampen

Weidmans trener, Ray Longo, var irritert på den nye mesteren for at han hadde latt Anderson Silva sparke ham i låret når Silva følte for. Dette måtte skjerpes, så de trente på å blokkere sparkene til Silva på en måte som gjorde det mindre fristende å sparke dem. I stedet for å heve kneet slik at Silva traff leggen skulle Weidman heve kneet og rette det inn mot sparket. Vi vet hvordan det endte.

Det er grusomt sjeldent at teknikken har de konsekvensene som den fikk, men det skjedde nylig igjen da Alexander Jacobsen møtte Mathias Brandt i Superior Challenge 12 den 16.mai.

Anderson Silvas legg knakk tvert i to, i en av UFC-historiens mest grusomme skader.

Les også om norsk MMA: Edvin Eldholm møter Adam Proctor i kveld.

Den unge mesteren hadde nå slått verdens beste gjennom tidene ikke bare en, men to ganger. Vi var fortsatt mange i tvil, men den siste biten av tvil ble ryddet vekk da Weidman møtte Lyoto Machida.

Machida og Weidman hadde en liten krig i oktagonet den femte juli i fjor i Las Vegas. Weidman tok imot slag og vinket Machida inn,og gav tilbake så Machida så skikkelig rundjult ut. Weidman sto igjen på topp.

Debuterte i 1997

Når han nå møter Vitor Belfort, er det den siste brasilianske legenden Weidman møter før det nye, unge blodet i mellomvektdivisjonen endelig kan slippe til. Vitor Belfort er 38 år gammel og gikk sin første UFC-kamp i 1997.

Vitor Belfort er kjent for sitt enorme fighterhjerte og sine kjappe hender. Bildene av nedsablingen hans av Wanderlei Silva tilbake i UFC 16,5 ruller fortsatt over skjermen når Belfort introduseres.

SLO SILVA TO GANGER: Chris Weidman (t.h.) har bare 12 MMA-kamper, men ble mester etter å ha knocket ut legenden Anderson Silva i juli 2013. Foto:David Becker,Ap

Han tok tittelen i åpen vekt i UFC da det fortsatt ikke fantes vektklasser, og han tok lett-tungvektstittelen fra Randy Couture tilbake i 2004. Nå, mer enn 13 år senere er han fortsatt relevant og jakter på den æren det er å kunne kalle seg mester i flere vektklasser, en ære bare B.J. Penn og Randy Couture kan smykke seg med. Men det at Belfort fortsatt er relevant i dag, nesten tjue år etter han startet karrieren sin er også en del av hans mørke side.

Vitor Belfort er en av de gamle legendene, men han er også den mest polariserende MMA-utøveren UFC kan by på. Grunnen er at han ble tatt for doping allerede tilbake i 2006 , var den ufrivillige frontfiguren for « testostorone replacement therapy » (TRT er også kjent som doping som var lovlig helt til februar 2014), og han har vært i flere doping-kontroverser i 2014 . For mange er det å heie på Vitor Belfort sidestilt med å heie på imperiet i Star Wars (de bygger jo kule dødsstjerner, da).

Det er mange som har blitt tatt for doping opp gjennom, så hva er grunnen til at Belfort får, for å si det slik, spesialbehandling i negativ retning? For det første har han både sagt at han klarer seg uten TRT, men likevel har det vært nødvendig nok til at han søkte om terapeutisk bruk av stoffet.

Samtidig har han alltid hatt en unnvikende holdning til spørsmål om bruken, til forskjell fra for eksempel Dan Henderson. Henderson, en annen aldrende legende, har derimot alltid møtt spørsmålene med reflekterte svar. Den enormt imponerende seiersrekken Belfort hadde i 2013, tre knockouter på rad som kom fra hodespark, forklarer Belfort med erfaring. Han nekter å snakke om refleksene, farten og styrken som minner om det en tjueåring har.

Nå er TRT ikke lenger lovlig, og Belfort har hatt god tid til å gjøre seg klar til å konkurrere uten legemiddelhjelp. Så langt har det gått bra. Nevada sin atletiske kommisjon testet Belfort og Weidman i en tilfeldig test i november, som begge bestod. Det kan virke som om det er en rein og ikke-juksende Belfort som møter opp. Men det er usikkert hvilken form Belfort møter opp i, noe Weidman selv har kommentert via sin Instagram-profil.

Det ble også ganske intenst mellom de to fighterne under nattens innveiing i Las Vegas - se video fra seansen her.

– Jeg er ti år yngre enn ham, men han har fortsatt høyere testosteron-nivå enn meg. Denne fyren jukser fortsatt, og jeg skal la ham få betale for det i morgen, sa Weidman da han ble intervjuet etter innveiingen.

Mørk bakside

Det store spørsmålet vi trenger svar på er om Vitor Belfort, «the Phenom», selvtitulert den unge dinosauren og gamle løven, fortsatt har det i seg?

Chris Weidman er det nye, unge blodet. Han er lei av brasilianske legender. Dersom alt går hans vei i natt, er Belfort den siste av slaget han må bry seg om.

Går det Belforts vei har vi enda en mann som kan smykke seg med å være mester i flere vektklasser. Klarer Belfort dette avrunder han en enormt suksessfull karriere. Med en stor og mørk bakside.

Se nattens stevne på CSports og CMore Extreme fra kl. 04.00. Stevnet har også en annen tittelkamp - lett tungvekt-oppgjøret mellom Anthony Johnson og Daniel Cormier. Se hele kamp oppsettet her.

MMA-revyens videoanalyse - slik tror de det går!

Fakta og analyse:

Chris Weidman

• 12 seirer, ingen tap

• Ubeseiret

• Svært sterk og «utrundet» MMA-stil

• Brytebakgrunn

• Har en enorm selvtillit

• Slått Anderson Silva to ganger

Vitor Belfort

• 24 seirer, ti tap.

• Har en enorm erfaringsbase.

• Usikker fysikk etter TRT-stopp

• BJJ svartbelte, judo-svartbelte

• Var en gang kjent som han med de raskeste hendene i MMA

• Har utviklet seg mye i løpet av karrieren.

Kampforløp

Måten man slo Vitor Belfor før TRT var å overleve de første to rundene. Det er der Belfort har vist seg å være mest farlig gjennom hele karrieren. Særlig nå, når fysikken hans er under tvil, vil det være en god rute til seier for Weidman.

Likevel, Weidman later til å være interessert i å avslutte denne kampen tidlig og forutser selv en knockout eller teknisk knockout i første eller andre runde. Weidman har teknikken til å både levere flere slag per minutt og samtidig bestemme om kampen foregår på bakken eller beina. Det gir ham en klar fordel. Han er også ekstremt selvsikker etter seire mot Machida og Silva. Vitor har «BJJ»-en til å submitte de beste, og var nær da han møtte Jon Jones. Weidman bør ikke bli uforsiktig dersom han plutselig befinner seg i den gamle løvens guard på bakken.

Likevel, Weidman har både haken, teknikken og utholdenheten til å ta dette, men jeg tror til og med han tar det enda mer overbevisende og tror på en kampavslutning.

Mer om

  1. Kampsport

Flere artikler

  1. Weidman knuste Belfort og forsvarte UFC-tittelen

  2. UFC-analyse: «Vinn eller forsvinn»
    for Weidman

  3. UFC-analyse: Historisk på godt og vondt når «Hendo» møter Belfort

  4. UFC: Rockhold kjørte over «Dragen»

  5. UFC-analyse: Legenden sikler på tittelen han holdt i seks år

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder