I TOPPEN UTEN Å TOPPE: Alistair Overeem har det meste som skal til for å være mester. Foto: Eric Jamison Ap

UFC-analyse: Overeem MÅ innfri mot Arlovski i Rotterdam

UFC-tungvekter Alistair Overeem (35) har alt som skal
til for å være verdens beste tungvekter, men har så langt til gode å leve opp til alle forventningene. Nå venter Andrei Arlovski (37) i buret.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Har du noen gang hørt noen prøve å uttale det engelske ordet «statistic» med en nederlandsk aksent? Alistair Overeem gjorde det en gang, og det kom ut som noe av det mest arrogante noen noensinne har sagt om en motstander. Det var nemlig betegnelsen Alistair Overreem hadde om motstanderen sin på UFC 156, Antonio «Bigfoot» Silva, tilbake i februar i 2013. I møte med den store Alistair Overreem ville Bigfoot, denne fighteren som knapt var verdig møtet med «The Demolition Man/Überreem», bli redusert til «a statistic» i seierskolonnen hans.

Da Overreem møtte Bigfoot Silva så det ut som en svært overkommelig kamp. Den rådende oppfatningen om Bigfoot Silva var at han var stor og treig og svært forutsigbar. Overreem manglet respekt.

Kveldens stevne sendes direkte på Viaplay fra kl. 20.00. Sjekk UFCs sider for hele kampoppsettet. Videoer og forhåndsintervjuer finner du på Viasport.no.

Det endte, som de fleste av oss kjenner til, med kosmisk rettferdighet. K-1 kjempen Overreem var lite effektiv mot Bigfoot, og Bigfoot, BJJ-spesialisten må vi huske, knocket ut Overeem og endte opp med å stå over ham og skrike «BRASIL!». Legendarisk.

Tapet til Bigfoot skulle sende Overreem ned i en tapsrekke som han først nå virkelig har begynt å komme seg fra.

Mannen som en gang i tiden var sett på som forutbestemt å skulle vinne UFC-tittelen har hatt svært varierende hell i oktagonet, men det startet så episk.

Les også: Siste spekulasjoner om gigantmøte mellom McGregor og Mayweather

Topp-tungvekter

Alistair Overreem kom inn i UFC via oppkjøpet av den rivaliserende organisasjonen Strikeforce. Der var han hentet inn for å virkelig konkurrere med UFC hva gjelder å kunne stille med de aller mest interessante tungvektoppgjørene.

RUTINERT REV: Andrei Arlovski. Foto: John Locher Ap

UFC har sjeldent hatt den sterkeste tungvektdivisjonen. En av verdens beste MMA-utøvere gjennom tidene, Fedor Emilianenko, har for eksempel aldri vært i UFC. For en stund siden hadde Strikeforce like mange av de beste tungvekterne som UFC hadde. Fabricio Werdum, Josh Barnett, Bigfoot Silva, Fedor Emilianenko og sist, men ikke minst var Alistair Overreem i Strikeforce.

Overreem hadde konkurrert i Pride FC, hadde vunnet K-1 Grand Prix i 2010 og dessuten var Overreem Strikeforce sin siste tungvektsmester. Med et av de største navnene innenfor tungvektdivisjonen i MMA fikk Overreem signert en skikkelig god kontrakt.

MMA-revyens videopakke fra UFC i Rottedam

På topp mot Lesnar

Ved overtagelsen av disse tungvekterne hadde nå UFC total dominans innenfor tungvektsklassen og UFC satte rett i gang med å slå mynt på den nye anskaffelsen. De satte opp en kamp mellom den aller mest populære fighteren UFC hadde å tilby i øyeblikket, superstjernen Brock Lesnar, mot det nest største navnet i tungvektdivisjonen, Alistair Overreem.

Det ble brutale greier . Brock knakk sammen etter noen av de første magesparkene.

Vi tenkte alle: «Welcome to the Overreem era».

Nå er det jo selvsagt slik at når noen i en MMA-kontekst kunngjør at en ny æra oppstår, så kollapser den innover seg selv nesten umiddelbart.

Det var der Antonio Bigfoot Silva kom inn. Alistair Overreem levde ikke opp til hypen.

Hvor gode er de egentlig

Var Brock Lesnar-slaktet intetsigende, eller var det Bigfoot-tapet som var utliggeren? Bigfoot-tapet ble etterfulgt av et tap til Travis Browne. Deretter vant Overeem mot stakkars Frank Mir, så tapte han igjen til Ben Rothwell, men det var også i den tiden da ingen hadde tro på Rothwell. Det var egentlig ikke før Overeem møtte Roy Nelson og så Junior Dos Santos at tapsrekken som Bigfoot startet faktisk ble avsluttet.

Hvor god er Overeem i dag? Var tapsrekka en rekke tilfeldigheter? Er den Overreemen som møtte JDS den ekte Overreem, eller er det den som møtte Rothwell? Det føles som om vi kanskje nærmer oss svaret på om Overeem endelig kan oppfylle folks forventninger og gå for en UFC-tittel?

MMA-revyens siste podcast

Andrei Arlovskis revansj

Arlovski kan være en vanskelig fyr å gå gjennom da. Arlovski er også sulten og er nærme tittelen. Arlovski kom også nylig til UFC, det vil si han kom tilbake etter å ha vært ute. Arlovski har fortsatt æren av å bli kunngjort som the former UFC heavyweight champion av Bruce Buffer foran hver kamp, men han var lenge ute av organisasjonen. Fra 2008 til 2014 konkurrerte han i Strikeforce, WSOF og en rekke småorganisasjoner før han endelig kom tilbake til UFC snaue to år siden.

Arlovskis karriere hatt nesten motsatte kjennetegn som Overeem de siste årene. Han hadde en merkelig tapsrekke i Strikeforce, og deretter mange seire i en rekke mindre organisasjoner. Da han kom inn igjen var det ikke på skyen av optimisme som fulgte Arlovski.

Seieren mot Brendan Schaub var ikke en skikkelig seier, så starten på UFC-returen var treig. Deretter kom overveldende seire mot Bigfoot og Travis Browne. Da Arlovski gikk mot Stipe Miocic (som skal utfordre for UFCs tungvektstittel neste helg) så var det en genuin tittelutfordrerkamp. Arlovski har kommet fra en viss historisk obskuritet og tilbake i rampelyset. Dette er motsatt av Overeems ferd. En høyverdig tungvekter som plutselig gikk på harde tider i verdens fremste MMA-organisasjon, og tapte kamper han forventes å vinne.

Overeems tur til å innfri?

For en gangs skyld er forventningene til Overeem høye igjen. Kan han komme seg forbi Andrei Arlovski kan det være han endelig oppfyller forventningene og faktisk går kamp for en tittel i UFC.

Jeg tror tallene er på Overeems side. Jeg vet historikken er på Overeems side. Han har tross alt slått Fabricio Werdum i Strikeforce for ikke veldig lenge siden. Å ha en seier over tittelholderen kan umulig være en negativ ting for selvtilliten.

Med en seier mot Arlovski får vi kanskje se en Overeem som er nådd sitt fulle potensial. Eller vi kan se Arlovski sende Overeem tilbake i tapsrekkene og kanskje vinke titteldrømmen farvel.

Kveldens stevne sendes direkte på Viaplay fra kl. 20.00. Sjekk UFCs sider for hele kampoppsettet. Videoer og forhåndsintervjuer finner du på Viasport.no.

Kampfakta

Alistair Overeem

• 40 seirer og 14 tap

• Strikefore-mester

• K-1 mester i 2010

• Har vunnet europeisk ADCC-trial i grappling

• Kjipeste knær i MMA (spør Travis Browne)

• Overraskende nok flere submissions (19) enn knockouts (17) i MMA-karrieren

Andrei Arlovski

• 25 seirer, elleve tap

• Tidligere UFC-mester

• En av de originale «Pitbull»-ene. Tidlig ute med et av MMA-verdenens mest populære kallenavn.

• Kraftig høyrehånd

• Glad i å brawle

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder