TILBAKE PÅ PODIET: Brock Lesnar under innveiingen før UFC 200. Foto: L.e. Baskow AP

UFC-analyse: I natt er det GIGANTENS retur

En av UFCs aller største stjerner og kulthelter gjennom tidene entrer buret igjen i Las Vegas i natt. Brock Lesnar (38) er tilbake, og møter knockoutmaskinen Mark Hunt (42).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Analysen er skrevet av MMA-Revyens kommentator Sverre Humberset Hagen ( @MMARevyen på Twitter)

Tross kassasuksessen til Conor McGregor og Ronda Rousey, må vi faktisk helt tilbake til 2009 og UFC 100 for å finne rekorden for antall solgte pay-per-views - et antall på over 1.6 millioner.

Analyse av nattens hovedkamp: Nær ved å trekke seg fra UFC - endte opp med hovedkamp på superstevne

Dette var et stevne med den kanadiske superstjernen Brock Lesnar som hovedattraksjon. Dessverre ble hans tid i UFC kortvarig grunnet sykdom, og han har de siste årene holdt seg i profesjonell wrestling. Men helt ut av det blå er pengemaskinen tilbake. Naturligvis på «UFC 200».

Sjekk ut MMA-Revyens ferske podcast her

UFCs desperasjon

Spol tilbake til januar. Conor McGregor møter Nate Diaz. En kamp som generer vanvittig blest og høye seertall. Diaz vinner og resultatet sjokkerer store deler av den sportslige verden. En omkamp på jubileumsstevnet «UFC 200» blir raskt booket og på den måten sikret UFC en ny pengemaskin. Men kampen ble utsatt etter et mediedrama uten like da McGregor ikke ville gjøre alle medieforpliktelser som UFC ønsket. Igjen sto jubileumsstevnet uten et ekstravagant trekkplaster og megastjerne.

Sjansen for å gjenskape gigastevnet UFC 100 bleknet derfor raskt.

Nattens «UFC 200»-stevne sendes direkte fra kl. 04.00 og i opptak på Viaplay. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Gjør deg klar

«Mark Hunt, vær klar», lød den kryptiske twittermeldingen fra president Dana White i mai. Ofte blir en og annen utøver skadd under trening forut for stevnene. Derfor har de ofte utøvere i backup som kan tre inn på kort varsel.

MMA-fansen tenkte derfor med en gang at han var reserve til den skadeforfulgte tungvekteren Cain Valesqeuz, og tenkte ikke mer på det.

Les også på MMA-Revyen: Videopakken: UFC 200

STORE KARER: Brock Lesnar (t.v.) møter Mark Hunt. I midten står UFC-president Dana White. Foto: L.e. Baskow AP

Sjokkreturen

Men den kryptiske twittermeldingen fra Mr. White omhandlet noe helt annet. Under UFC 199 kom kunngjøringen som tok MMA-verden på sengen: Brock Lesnar is back!

UFC 200 gikk plutselig fra å være et av de bedre i år til å bli det kortet som kan ta rotta på rekorden til UFC 100. Fem år etter at han sist var i oktagonet går Lesnar, som ikke trenger kallenavn, enda en kamp for UFC.

Norske Kenneth ladet opp til nattens UFC-orgie med «giljotin»-seier i England

Brytekonge

Selv om Lesnars sportslige fundament består av en vanvittig fysikk og en imponerende brytebakgrunn, hvorpå han har et resultat på 106-5, er det hans tid som fribryter i WWE som har gjort han til superstjerne i USA. I stil med The Rock og Hulk Hogan har han i ringen lagd sirkus og drama i flere år. Men for Lesnar var ikke fribryting og skuespill nok. Han så seg til MMA i søken etter nye utfordringer. Med bare én proffkamp gikk han rett til UFC som han tok med storm.

Her kjempet han til seg tittelbeltet i tungvekt på bare fem kamper. Til tross for en da tynn tungvektdivisjon, kan dette enkelt sies å være en enorm prestasjon.

I prosessen ble han også raskt en av UFCs største stjerne noensinne, ikke bare på grunn av de sportslige resultatene, men også for hans frittalende og elektriske personlighet. En prinsippfast person som gjør som han vil og som mange hevder er et perfekt eksempel på en vaskeekte alfahann.

Et møte med kulthelten

Men statusen som alfahann blir virkelig satt på prøve når Lesnar nå møter en av MMAs mest hardtslående utøver, den aldrende kulthelten Mark Hunt. En utøver med merittliste innen kickboksing og K1 svært få i UFC kan matche. En utøver og en fanfavoritt som stadig holder navnet sitt relevant med sin vanvittige teft for knockouts. En motstander som på ingen måte er en lett match. De to siste kampene har Hunt nemlig vunnet via knockout i første runde, og dette mot svært rutinerte motstandere.

At Hunt ble valgt er ikke tilfeldig. Han takker aldri nei til en kamp og er en av MMAs mest uredde utøvere. I tillegg matcher han perfekt opp mot bryteren Lesnar, da de har to helt forskjellige kampsportstiler.

GAMMEL MESTER: Brock Lesnar poserer med tittelbeltet etter seieren mot Shane Carwin i 2010. Foto: Eric Jamison Ap

Brock på lånt tid?

Spørsmålet blir da ikke bare om Lesnar kommer til å vinne mot Hunt, men også om dette er siste gang vi i det hele tatt ser Lesnar i UFC. Han er nemlig fortsatt under kontrakt med WWE og er for denne kampen på et kort utlån til UFC når de nå kjører på med sitt jubileumsstevne.

Men Lesnar selv har ikke utelukket at det kan bli flere kamper. Dessuten har han ikke divertikkelsykdommen lenger, som preget han sterkt under forrige opphold i UFC. Til forskjell fra sist gang utstråler han nå sportsglede og er tydelig fornøyd med å være tilbake i MMA. Sykdommen var såpass alvorlig for Lesnar at man kan spekulere om vi i det hele tatt så hans fulle potensial sist han var aktiv i MMA. Kanskje en seier er rett og slett det som skal til for at Lesnar blir mer et permanent syn i UFC fremover?

Nattens «UFC 200»-stevne sendes direkte fra kl. 04.00 og i opptak på Viaplay. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Kampfakta

Brock Lesnar

• Fem seierer, tre tap

• Svært god bryter

• Eksplosiv og rask for størrelsen

• Enorm fysikk

• Fem år siden forrige kamp

• Store svakheter i stående kamp

Mark Hunt

• 12 seierer, ti tap

• Rangert som nr. åtte i UFCs tungvektdivisjon

• UFCs mest hardtslående

• Stadig bedre nedtakningsforsvar og grappling

• Utviklet seg til en mer tålmodig striker

• Øye for knockouts

• Svært rutinert fighter

Kampanalyse

Et klarere eksempel på grappler mot striker finnes ikke i UFCs tungvektdivisjon. Lesnars domene er på bakken. Hans kall i oktagonet er å ta motstanderen ned, kontrollere og sette i gang slagene til dommeren sier at nok er nok, som på folkemunne forøvrig heter Brocksmash.

Hunt derimot er en som naturligvis koser seg mest i stående kamp. Han har utviklet seg til å bli en tålmodig striker som venter på den perfekte anledning til å slå med stor presisjon. Videre har hans nedtakningsforsvar blitt mye bedre de siste årene, hvor han har stoppet nedtakningsforsøk og kommet seg ut av vanskelige posisjoner på bakken.

Denne kampen handler derfor mye om hvor vidt Lesnar klarer å korte ned distansen, unngå de store slagene Hunt avgir og sette i gang nedtakningen. Men for hvert nedtakningsforsøk som Lesnar ikke får til, øker sjansen for at Hunt vinner via knockout eller får Lesnar på utrygg grunn.

Heldigvis for Lesnar har han et vanvittig rykk og eksplosivitet. Forvent derfor at han som en okse stormer mot Hunt nærmest umiddelbart fra starten av første runde. Det blir altså noen spennende åpningsminutter, med et kamputfall som er vanskelig å spå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder