Får tittelsjanse etter å ha tapt to av sine tre siste kamper

KAN BLI VILLE TILSTANDER: Alexander Gustafsson tapte mot Anthony Johnson i Tele 2 Arena i Stockholm i januar, men går tittelkamp i lett tungvekt i Houston i natt. Hvis svenskene får en mester i UFC blir det garanert ville tilstander i nabolandet. Foto: Tt News Agency , Reuters

UFC-analyse: Gustafsson klar for tittelkampen som kan koste ham dyrt

Det er en skjebnekamp for svenske Alexander Gustafsson (28) når han i natt skal kjempe mot UFC-mesteren i lett tungvekt, Daniel Cormier (36). Taper Gustafsson blir veien tilbake svært lang og tung.

Artikkelen er over fire år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Jeg husker veldig godt pulsen min sju minutter ut i kampen mellom Alexander Gustafsson og tidligere lett tungvektsmester Jon Jones på UFC 165 den 21. september 2013. Jeg hadde drukket for mye kaffe, og nakken var allerede stivnet. Jeg trippet rundt i stua.

VG+: Zlatan hyller Gustafsson - historien om svenskenes store MMA-stjerne

Gustafssons nedtakning av Jones, den første Jon Jones hadde opplevd i sin karriere, hadde rystet oss, og Joe Rogans kommentarer hørtes fortsatt i ekko: «the champ is cut above the right eye». En av Gustafssons høyre krysser hadde satt spor. Etter 25 nervepirrende minutter kom det sjokkerende resultatet. Jon Jones vant på poeng og begge fighterne kollapset i armene på trenerne sine. Kampen sikret Gustafsson en udødelig status i europeisk MMA, og i verden forøvrig. To år senere husker jeg kampen klart som dagen.

Les også: UFC-Gustafsson er Sveriges nye superstjerne

Se på MMA-Revyen: Videopakke i forkant av UFC 192.

Nattens stevne i Houston sendes direkte på CMore Extreme fra kl. 04.00. Du kan også se det på Cmore.no i tillegg til TV 2 Sumo, som også sender i opptak utøver søndagen. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Uvanlig sarkasme

Det var ikke før Daniel «D.C» Cormier snakket om kampen på UFCs store pressekonferanse i anledning høstens mange stevner at det gikk opp for meg at dette nå er blitt en svakhet for den svenske superstjernen. Cormiers pekte på de andre seirene til Gustafsson, med et snev av sarkasme.

Etter kampen mot Jones vant Gustafsson mot Jimi Manuwa (da rangert i bunnen av topp-15), og så tapte han til Anthony «Rumble» Johnson i Stockholm i januar 2015. Det var først da Cormier gjorde saken så tydelig at jeg så det:

Alexander Gustafssons aller største prestasjon var et tap. En alvorlig beskyldning, to år senere. Kan D.Cs anklage forsvares, eller er han selv like utsatt?

KLAR TIL KAMP: Lett tungvektmester Daniel Cormier under innveiingen i Houston fredag kveld. Foto: Juan Deleon , Ap

To felles motstandere – Jon Jones og Anthony Johnson

Problemet er jo bare at det finnes flere måter å se denne saken på. Gustafsson og Cormier har nemlig to felles motstandere på sin kamphistorikk, og D.C er selvsagt interessert i at vi husker hans versjon best.

Ikke bare minnes vi kampene de har hatt med Anthony Johnson bedre, rett og slett fordi de er nærmere i tid da begge var i 2015, men det er gått så lang tid siden Jon Jones-kampene deres at fremstillingen av kampene har endret seg.

Jon Jones

Som de mest innvidde leserne våre kan skjønne, dreier mange ting seg fortsatt om Jon Jones. Jones var UFCs aller største stjerne frem til april 2015. Da toppet en trøblete karriere av sidesprang seg. Jones kjørte bil, muligens i beruset tilstand, kjørte på rødt lys og skadet en gravid kvinne, for så å stikke av. Dette er alvorlige saker i USA, som i Norge, og Jones risikerte fengselsstraff ( noe han ikke kommer til å få etter avtalen som er inngått med påtalemakten i New Mexico ). Hvordan angår dette da Gustafsson?

Teorien er at Jones sine svakheter går hånd i hånd. Ikke bare har han brukt kokain i treningsperioden mot kamp, men han har et rykte på seg for å være så full av talent at han har undervurdert motstanderne sine. Vanligvis har han sluppet unna med det, men ikke mot Gustafsson. Jones har blitt beskyldt, av kilder på innsiden av gymmet Jackson's Winkeljohn's MMA, for ikke å ha trent for kampen i det hele tatt.

Sakte men sikkert har dette sunket inn som en gjengs oppfatning av den sjokkerende kampen tilbake i september 2013. Etter kampen kom Jones tilbake med mer fokus og energi, og knuste Glover Teixeira og Daniel Cormier. Antydningen er at Cormier og Gustafsson konkurrerte mot Jones under ulike forutsetninger. Jones tok lett på «Gus» og ble straffet med en ydmykende tett kamp. Implikasjonen er at Cormier møtte den «sanne» Jon Jones.

Les også: Norsk MMA-rapport – Ole Magnor går Battle of Copenhagen, to amatørtitler i England.

Anthony «Rumble» Johnson

Spoler vi frem en liten stund så ser vi en ny konkurrent til tittelen dukke opp. Anthony «Rumble» Johnson stormet inn i UFC i midten av 2014 etter å ha vært ute i mange år. Han dominerte Phil Davis og knocket ut Antonio Rogerio Nogueira. Plutselig stod han som en av hindringene i veien for Gustafssons revansjmuligheter mot Jones. De møttes i Stockholm i januar 2014. Det ble en trist kveld.

SØNDERKNUST: Alexander Gustafsson gråt etter å ha blitt knocket ut foran hjemmefansen i Stockholm. Foto: Anders Kvaal , VG

Etter knockouten var det mange av oss som trodde at Johnson skulle bli ny lett-tungvektsmester. Vi så ikke hvordan D.C kunne ta slagene til Rumble og fortsatt stå. D.C, smartingen som han er, var ekstremt selvsikker.

Cormier og Rumble møttes til tittelen i mai 2015. D.C tok slagene i første runde, for så å knekke Rumble fysisk og mentalt. Cormier tok lett tungvektbeltet som ble ledig etter Jon Jones sin hit-and-run og er atter en gang så selvsikker som en fighter kan bli.

Noe uventet plukket UFC-ledelsen ut Alexander Gustafsson som første tittelutfordrer. Hvordan kan det henge sammen?

YDMYKET: Daniel Cormier var sjanseløs mot Jon Jones i tittelkampen i januar. Etter at Jones ble fratatt tittelen er det likevel Cormier som er mesteren. Her fra kampen 3. januar i år. Foto: John Locher , Ap

MMA-matematikk

Regnestykkene er noe uklar her. Enkelt fremstilt følger den to ulikheter, og hvordan du ser på kampen mellom Gustafsson og Cormier handler først og fremst om hvordan du ser på kamphistorikken deres og deres felles motstandere.

Cormier - Johnson - Gustafsson eller Gustafsson - Jones - Cormier.

Hva er mest imponerende? Gustafssons siste tap, eller Cormiers nyligste seier? Hvem overbeviser deg? Alexander Gustafsson føyer seg inn i en tvilsom rekke nå som han får en tittelsjanse etter et nylig tap. Foruten regjerende mestre som mistet tittelen er det stort sett bare Chael Sonnen, Vitor Belfort og Frankie Edgar som har fått det.

Et hus som mangler bærebjelker

Saken er at det ikke bare er Gustafsson som kommer inn i dette utsatt. Jon Jones var bærebjelken i divisjonen. Jones slo Cormier. Han eide ham. Lett tungvektsmester Daniel Cormier har nettopp tapt til divisjonens mester. Jones ble ikke fjernet som resultat av noe sportslig, han dreit seg ut i sitt private liv.

D.C vet dette. Han har jo fått spørsmålet «er du den ekte mesteren» fra samtlige MMA-journalister i USA i ni måneder. Når han nå skal forsvare tittelen mot Gustafsson er han like utsatt for post-Jon-Jones-betraktninger som svensken.

Mye på spill – for begge

Cormier har oppgaven å bevise at tapet til Jones den ene gangen ikke betyr at han er uten sjans i et eventuelt returoppgjør. Han har nå en tittel å validere. Det er mye press, men ikke like mye som Gustafsson har på seg.

Det er definitivt Alexander Gustafsson som har mest å bevise i denne kampen. Om han taper denne, så har han hatt tre tap på siste fire kamper, men er fortsatt rangert høyt i divisjonen. Det er en umulig rangering og da blir veien tilbake virkelig lang. Det styrker også dem som sier at hans claim to fame er et tap.

På mange måter er dette vinn eller forsvinn for Gustafsson, i alle fall i et to-tre års perspektiv. Likevel, svensken er fortsatt ung og ethvert resultat kan reddes inn over tid. Samtidig er Gustafsson ekstra sårbar for etterpåklokskapens vurderinger om han taper til Cormier når han kommer inn i kampen via et tap. Han er utsatt.

Taper han rykker han lagt ned. Vinner han, får han alt han noen gang har drømt om.

Nattens stevne i Houston sendes direkte på CMore Extreme fra kl. 04.00. Du kan også se det på Cmore.no i tillegg til TV 2 Sumo, som også sender i opptak utøver søndagen. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Kampfakta:

Daniel Cormier

• 16 seirer, ett tap

• Olympisk bryter

• Tidligere tungvektsmester i Strikeforce

• God til å dekke distanse

• Ubeseiret før møtet med Jones

• God til å kontrollere motstander, spesielt opp mot burveggen

• Kjent for å sette et høyt tempo

• Sparringspartner med tidligere tungvektsmester Cain Velasquez og mellomvektutfordrer Luke Rockhold.

Alexander Gustafsson

• 16 seirer, tre tap

• Svært godt fotarbeid. God på å holde distanse og å finne svakheter.

• Keitete og uventede nedtakninger. Første mann til å ta UFC-mesteren Jon Jones til bakken.

• Har noe av den beste boksingen i lett-tungvektdivisjonen.

• Svært presis, med et godt slagutvalg.

Kampanalyse:

Dette er en kamp det ikke burde være noe problem å forutse hendelsene i. For det første vil Gustafsson prøve å velge ut slag fra utsiden og samtidig holde D.C utenfor. Han kommer til å ville bevege seg mest mulig, gjerne kutte hjørner og ikke rygge direkte bakover.

Cormier på sin side vil komme seg på innsiden, gjerne bruke «dirty boxing» opp mot burveggen og ta Gustafsson ned. På bakken kan han langsomt kvele Gustafsson, og det vil svensken unngå for enhver pris.

Hvem som vinner dette er grusomt usikkert. Begge slagplaner har sine styrker og dette er to svært ulike utøvere. Er Gustafsson like god som Jones å holde D.C utenfor, blir dette Gus' sin kveld. Klarer D.C å trekke svensken ned, kan det fort bli amerikanerens kveld. Stilmatchingen her er fascinerende. Begge to har gode treningspartnere som kan etterligne stilen, D.C har Rockhold og Gus' har Ilir Latifi. Måtte den beste vinne. Heia Sverige!

Les også

 1. UFC: Barnett vant tungvektduell – Hall stjal showet med drømmeknockout

  Josh Barnett (37) måtte slite for poengseieren mot Roy Nelson (39) som holdt ut i fem runder.
 2. MMA-Meek møter finne: – Må vinne skal jeg ha en fremtid på høyt nivå

  Emil Weber Meek (27) legger press på seg selv før møtet med finske Kai Puolakka (30) om en måned.
 3. UFCs minste mester var overlegen igjen

  Demetrious «Mighty Mouse» Johnson (29) forsvarte fluevekttittelen for syvende gang etter å ha gjort utfordrer John…
 4. Ny UFC-mester til superstjernen: – Skjerp deg - jeg venter på deg

  Daniel Cormier (33) er den nye UFC-mesteren i lett tungvekt etter at han vant med en «rear naked choke» i tredje runde…
 5. UFC-stjernen Jon Jones fratatt tittelen

  MMA-stjernen Jon «Bones» Jones (27) er fratatt UFC-tittelbeltet i lett tungvekt etter at han skal ha kjørt på rødt…
 6. Svensk MMA-stjerne: - Jeg var svært nær å legge opp

  Alexander Gustafsson (28) var langt nede etter at han tapte foran 30.000 tilskuere på hjemmebane i Stockholm.
 7. Råder Sveriges MMA-helt: - Slutt nå - for hjernens skyld

  Sveriges MMA-helt Alexander «The Mauler» Gustafsson (27) kan angivelig ha pådratt seg en alvorlig hjerneskade etter…
 8. Zlatan trøster Gustafsson: - Forsett å jakte på drømmen din

  STOCKHOLM/OSLO (VG) Bildet av en gråtende Alexander Gustafsson (28) har fått Zlatan Ibrahimovic (33) til å komme med…
 9. UFC: Svenskehelten knocket ut på hjemmebane - brast i gråt

  STOCKHOLM (VG) Det kokte i Tele2 Arena da Alexander Gustafsson (28) kom inn til Zlatan Ibrahimovic' tolkning av den…
 10. UFC-Gustafsson til VG om presset: - Det trigger meg

  STOCKHOLM (VG) Alexander Gustafsson (28) fikk en ørliten forsmak på hva som venter når 30.
 11. UFC-Gustafsson er Sveriges nye superstjerne

  Svenske Alexander Gustafsson (26) gikk rett i strupen på verdens antatt beste MMA-utøver Jon Jones (26) i…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder