I SKYGGEN: Mesteren Robbie Lawler og utfordreren Rory MacDonald, her på en pressekonferanse i mars, må finne seg i å komme i skyggen av den andre storkampen i Las Vegas. Foto:Derek Leung,Afp

UFC-analyse: Storkampen alle har oversett

Mye står på spill Georges St-Pierres protesjé Rory MacDonald (25) skal prøve å hente weltervekttittelen tilbake til Canada. Så hvorfor har så få fått med seg at det er to tittelkamper i helgen?

Artikkelen er over fem år gammel

Analysen er skrevet av kommentator iMMA-Revyen, Torstein Sandaa-Johansen (@torsteinsandaa på Twitter).

Går vi to år tilbake i tid, er det helt utenkelig at en tittelkamp i weltervekt skulle vært co-main event under en tittelkamp i fjærvekt. Enda mindre sannsynlig hadde det vært at kampen omtrent ikke hadde fått noe mediadekning i forkant.

Les også: Lawler sikret seg tittelen etter ny thrillerkamp

På den tiden regjerte Georges St-Pierre, UFCs største «pay-per-view»-stjerne noen sinne, og divisjonen ble ansett som UFCs flaggskip. I dag snakker alle om fjærvektkampen, og har helt glemt at to av UFCs beste utøvere skal gå kamp i helgen.

Conor McGregor kaster nemlig en formidabel skygge over det hele.

Hør om UFC 189 iMMA-Revyens podcast.

Kampen mellom Rory MacDonald (25) og Robbie Lawler (33) kan være den langsiktige løsningen på det vakre kaoset som har hersket i 77 kg-divisjonen etter at Georges St-Pierre la hanskene på hylla i 2013.

Se hovedkortet i stevnet direkte på C More Extreme og CMore.no fra kl. 04.00. Se hele kampoppsettet her . Les analyse av oppgjøret mellom Conor McGregor og Chad Mendesher!

Youtube: Se video fra innveiingen med over 10.000 tilskuere

Den glemte divisjonen

MESTEREN: Robbie Lawler poserer med beltet etter seieren mot Johny Hendricks. Foto:Alex Trautwig,AFP

I årevis var weltervekt den suverent mest populære divisjonen i UFC, takket være navn som Matt Hughes og Georges St-Pierre. Hughes holdt tittelbeltet i til sammen fem år, og St-Pierre fulgte opp med sammenhengende i åtte år. Dette gjorde St-Pierre til den største stjernen UFC hadde, og weltervekt til den mest populære divisjonen.

Så spørsmålet blir innlysende: Hva skjedde med weltervekt?

Etter at St-Pierre la opp var forventningene til 77 kg-divisjonen enorme. Listen med fantastiske utøvere var lang: Johny Hendricks, Rory MacDonald, Tyron Woodley, Carlos Condit, og ikke minst outsideren Robbie Lawler.

Den første tittelkampen mellom Hendricks og Lawler var fjorårets beste kamp, og Hendricks trakk det lengste strået. Etter to dominerende seierer fikk Lawler omkamp og tok tittelen. Omkampen var derimot ikke det samme fyrverkeriet som den første kampen, og det kan ha vært medvirkende til at divisjonen «forsvant» litt.

Under radaren

Det er ikke til å stikke under en stol at UFC 189 har dreid seg om kun én mann: Conor McGregor. Så til de grader at mange ikke engang vet at det er tittelkamp i weltervekt denne helgen. Interessant nok virker både Robbie Lawler og Rory MacDonald tilfreds med nettopp dette.

Ingen av utøverne er videre glad i å snakke med media, og anser det som «den kjipe delen av jobben». De er begge såkalte «fighters fightere» - de slåss ikke for berømmelse, penger eller mediaoppmerksomhet. De slåss fordi de liker det.

UNG VETERAN: Rory MacDonald ble proff som 16-åring, og debuterte i UFC da han var 20. Her er han avbildet i 2012. Foto:Gregory Payan,Ap

Siste av gamlegutta

Robbie Lawler debuterte i UFC tilbake i 2002, bare 19 år gammel. Han hadde to år i promosjonen før han ble kuttet, og brukte de neste 8 årene i andre promosjoner med varierende hell. Han er på mange måter den siste igjen av den gamle generasjonen som fortsatt hevder seg i toppen, spesielt etter at både Vitor Belfort og Lyoto Machida har gått på tap den siste tiden.

På tross av en noe brokete karriere har han virkelig tatt seg sammen etter at han kom til UFC. Han har de siste to årene trent hos American Top Team, og de virker å ha fått skikk på den tidvis ufokuserte Lawler.

Han har byttet ut den ville, noe ukontrollerte stilen sin med en mer metodisk og gjennomtenkt stil. I siste kamp mot Hendricks viste han at han hadde fått orden på utholdenheten sin, og virket frisk og fin også på slutten av femte runde.

Den nye generasjonen

Rory MacDonald hadde sin første proffkamp i MMA som 16-åring, og kom inn i UFC som 20-åring. Han var kanskje den første som ble plassert i «den nye generasjonen»: Generasjonen av utøvere som fra starten av hadde trent MMA.

Det vanlige bildet var at eksperter innen andre grener hadde beveget seg over til MMA. Thaiboksere, brytere og BJJ-utøvere preget sporten i de første 15 årene. Rory kom ikke inn med belte fra en annen kampsport, han var en ren MMA-utøver - og for en dominerende utøver han var.

Etter et tidlig tap mot Carlos Condit (en kamp han dominerte lenge), hadde Rory fem strake seiere mot utøvere som Nate Diaz, Jake Ellenberger og BJ Penn.

Som treningspartner til tittelholder St-Pierre, var det mange som så for seg at Rory skulle ta over når St-Pierre en dag la opp. Han hadde seks seiere og ett tap i UFC Så da UFC 167 kom og Hendricks møtte St-Pierre i tittelkampen, skulle en kamp mellom Robbie Lawler og Rory MacDonald avgjøre hvem som fikk neste sjanse.

Tidligere møte

Kampen mellom Lawler og MacDonald startet positivt for Rory. Han brukte gode bevegelser og vinkler, og landet en solid nedtakning.

Han slet imidlertid med å utrette noe særlig på bakken, mye fordi Lawler svært effektivt brukte sin butterfly guard. Kampen snudde imidlertid da Lawler traff MacDonald med en høyre-venstre hook-kombinasjon.

Den rene kraften til Lawler ble avgjørende, og han vant til slutt en delt dommeravgjørelse i en kamp som var svært jevn.

Helgens tittelkamp er ikke bare et oppgjør om et av de gjeveste beltene i UFC - det er også en mulighet for stabilitet. MMA-fans elsker dominante tittelholdere, men etter St-Pierre har weltervekt manglet nettopp det.

Vinneren av denne kampen vil trolig kunne være en dominant mester i en periode fremover, og vi kan få orden i kaoset som har hersket det siste året. Spørsmålet blir dermed hvorvidt det blir den gjenfødte villbassen fra de tidlige UFC-dager, eller om det blir fanenbæreren for den nye generasjonen MMA-utøvere.

Se hovedkortet i stevnet direkte på C More Extreme og CMore.no fra kl. 04.00. Se hele kampoppsettet her . Les analyse av oppgjøret mellom Conor McGregor og Chad Mendesher!

Fakta og analyse

«Ruthless» Robbie Lawler

• 25 seierer, ti tap

• 19 seiere via knockout

• Årets fighter i 2014

• Har fullført 80 % av nedtakningsforsøkene (16 av 20), høyeste snitt i UFC-historien

• Knockoutkraft i begge hender

• Tåler enormt mye juling

• Rutinert

• Bra bryter, men bruker brytingen primært defensivt

Rory «Red King» MacDonald

18 seierer, to tap

• Har en av de beste jabene i MMA.

• Svært teknisk dyktig

• Stort arsenal av slag og spark

• Metodisk og intelligent, dyktig til å holde seg til kampplanen

• Trener med Georges St-Pierre, tidenes beste i weltervekt

• God til å presse motstandere, og dermed stenge ned angrepet deres

• Trenes av Firas Zahabi, den kanskje beste strategen i MMA

Kampforløp

Forrige kamp var svært jevn, og det er ingen grunn til å tro noe annet enn at denne kampen blir det samme. Begge har solid defensiv bryting og god jiu jitsu-guard, så dersom kampen går til bakken spørs det om den blir værende der lenge. Mye peker i retning av en stående kamp.

For Rory vil det være viktig å kontrollere distansen. Lawler slår hardt og har en svært god hake, så det verste scenariet for Rory er om kampen utspilles i boksedistanse midt i buret. Rory må bruke presset sitt og forsøke å stenge ned Robbie Lawler, på lik linje som han gjorde mot Tyron Woodley. Presse Lawler til å bli stående med ryggen mot buret, og bruke presisjonen og variasjonen i slag til å plukke Lawler fra hverandre. Rory bygger alt fra jaben sin, så det vil være viktig å få etablert den tidlig i kampen.

For Lawler blir det viktig med tålmodighet. Lawler vil nok ha størst sjanse i en tett, stående kamp mitt i buret, der han kan plukke ned jaben til MacDonald og vente på at Rory gjør en feil. Med slik kraft som Lawler har, trengs bare ett slag for å snu kampen (noe vi så i forrige møte mellom disse to). Lawler bør også benytte seg av spark mot låret til Rory, da den brede benstillingen til Rory gjør det ledende benet sårbart. Lawler bør dermed lande noen solide spark tidlig for å begrense bevegelsesevnen til Rory, for så å lete etter knockoutslaget.

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC-analyse: Vinneren av «Årets kamp 2015» forsvarer tittelen

 2. UFC-analyse: «Kronprinsen» er endelig tilbake

 3. Mesterlig knockout i UFC

 4. UFC-analyse: Aldri har en MMA-fighter hatt mer å bevise

 5. UFC-analyse: 2016 starter med et fyrverkeri av en tittelkamp

Fra andre aviser

 1. Budosør med storeslem i Sandnes

  Fædrelandsvennen
 2. Tonje åpnet BDO Idrettsskole

  Fædrelandsvennen
 3. Karate på Skarpøya

  Fædrelandsvennen
 4. Vel overstått karateleir med over 300 deltakere

  Fædrelandsvennen
 5. Ny æra for Oksa Muay Thai

  Fædrelandsvennen
 6. Rekordmange deltakere på karateleir

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder