AVSLØRT: Nick Diaz (t.v.) og Anderson Silva kjempet mot hverandre i storstevnet i MGM Grand Arena i Las Vegas i helgen. Nå har begge avlagt positiv dopingtest. Foto:Steve Marcus,Afp

UFC: To nye superstjerner tatt for doping

I helgen vant Anderson Silva (39) mot Nick Diaz (31) i
hovedkampen i Las Vegas. Nå er begge tatt for doping.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tidligere i år ble det kjent at Jon «Bones» Jones, regnet for å være den beste aktive MMA-utøveren uansett vektklasse, hadde testet positivt for kokain. Nå har den største organisasjonen UFC fått to nye, og svært uheldige, dopingsaker i fanget. Både UFC og MMA-sporten blir satt i svært dårlig lys nok en gang.

Anderson Silva, regnet for å være tidenes beste MMA-utøver, gjorde et etterlengtet comeback et drøyt år etter at han brakk venstreleggen tvers av oppe i buret. Etter å ha vunnet på poeng i comebacket mot Nick Diaz i helgen var det en svært emosjonell Silva som ble intervjuet.

- Takk Gud for at jeg fikk en sjanse til. Takk til familien, mine barn og mine venner – mine ekte venner. Dette er et veldig viktig øyeblikk for meg, for hele familien min og for alle brasilianere. Jeg har gjennomgått mye lidelse det siste året, og jeg trodde ikke at jeg kunne komme tilbake, sa Silva.

Les også: Legenden knakk sammen etter seieren

Det hører med til historien at Silva er ekstremt populær i hjemlandet Brasil, og kan måle seg med fotballstjerner som Neymar og Ronaldinho i popularitet.

Nå er veteranen avslørt som juksemaker etter å ha testet positivt på «drostanolone metabolites» som indikerer bruk av anabole steroider. Det skal også ha vært funnet spor av «androsterone» som er en form for testosteron. Testen ble utført av Nevada State Athletic Comission 9. januar – altså rundt tre uker før kampen.

«Fantastisk mester»

TIDENES STØRSTE: Anderson Silva er regnet for å være tidenes aller beste MMA-utøver, men nå ser det ut til at han får en meget pinlig avslutning på karrieren. Her er han avbildet på pressekonferansen etter helgens kamp. Foto:Steve Marcus,Afp

«Anderson Silva har vært en fantastisk mester og en flott ambassadør for sporten mixed martial arts og UFC, i Brasil og resten av verden. UFC er skuffet over å ha fått disse første resultatene» heter det i en pressemelding fra UFC.

Det er usikkert hva som skjer videre med Silva, og UFC-ledelsen avventer flere prøvesvar før de kommer med ytterligere kommentarer.

«UFC har en streng, konsekvent politikk mot bruk av ulovlige og/eller prestasjonsfremmende medikamenter, sentralstimulerende midler eller maskeringsmidler» står det i pressemeldingen.

Diaz avla positiv test i etterkant av helgens kamp der han fikk utbetalt 500.000 dollar (3,8 millioner kroner). Han har to ganger tidligere testet positivt for marihuana , og nok en gang er det nettopp det han er tatt for. 31-åringens skjebne vil bli avgjort etter en høring 17. februar. Han har ikke uttalt seg om avsløringen, men la i formiddag ut et bilde av en boks med krem som inneholder «cannabindoid».

Diaz har heller aldri lagt skjul på at han røyker marihuana, men det er uansett forbudt å bruke i forbindelse med kamper.

- Feil og trist

Anderson Silva ble intervjuet av MMAjunkie i oktober i fjor og snakket da blant annet om dopingtester.

KONTROVERSIELL: Nick Diaz har ofte sørget for at ufine uttalelser og dårlig oppførsel har satt ham i søkelyset fremo Foto:Steve Marcus,Afp

- Når folk blir tatt for steroider, bør de ikke få gå flere kamper. Når man bruker steroider, så har man gjort det i lang tid. Bruker man steroider i lang tid, så har man et problem. Det er et medikament som ikke er bra for sporten, sa Silva som tjente 800.000 dollar (seks millioner kroner) for helgens kamp.

- Det er utrolig trist at en så stor legende har dopet seg. Det var en blemme i rekorden hans vi kunne vært foruten. Selv om jeg personlig tror det er relatert til rehabiliteringen etter skaden, og at det ikke nødvendigvis er en sterk indikasjon på at han alltid har dopet seg, så er det fortsatt både feil og trist, sier kommunikasjonsansvarlig for Det norske MMA-forbundet, Thomas Rye Eriksen, til VG.

- Tror du det er det siste vi ser til Silva både som utøver og ekspert i UFC?

- Ja, han er snart 40 år, har ikke lenger tittelen og er akkurat tatt for doping for å klare å prestere på det nivået. Da er han ikke god nok.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder