AVSLØRT: Nick Diaz (t.v.) og Anderson Silva kjempet mot hverandre i storstevnet i MGM Grand Arena i Las Vegas i helgen. Nå har begge avlagt positiv dopingtest. Foto:Steve Marcus,Afp

UFC: To nye superstjerner tatt for doping

I helgen vant Anderson Silva (39) mot Nick Diaz (31) i
hovedkampen i Las Vegas. Nå er begge tatt for doping.

 • Per Opsahl

Artikkelen er over fem år gammel

Tidligere i år ble det kjent at Jon «Bones» Jones, regnet for å være den beste aktive MMA-utøveren uansett vektklasse, hadde testet positivt for kokain. Nå har den største organisasjonen UFC fått to nye, og svært uheldige, dopingsaker i fanget. Både UFC og MMA-sporten blir satt i svært dårlig lys nok en gang.

Anderson Silva, regnet for å være tidenes beste MMA-utøver, gjorde et etterlengtet comeback et drøyt år etter at han brakk venstreleggen tvers av oppe i buret. Etter å ha vunnet på poeng i comebacket mot Nick Diaz i helgen var det en svært emosjonell Silva som ble intervjuet.

- Takk Gud for at jeg fikk en sjanse til. Takk til familien, mine barn og mine venner – mine ekte venner. Dette er et veldig viktig øyeblikk for meg, for hele familien min og for alle brasilianere. Jeg har gjennomgått mye lidelse det siste året, og jeg trodde ikke at jeg kunne komme tilbake, sa Silva.

Les også: Legenden knakk sammen etter seieren

Det hører med til historien at Silva er ekstremt populær i hjemlandet Brasil, og kan måle seg med fotballstjerner som Neymar og Ronaldinho i popularitet.

Nå er veteranen avslørt som juksemaker etter å ha testet positivt på «drostanolone metabolites» som indikerer bruk av anabole steroider. Det skal også ha vært funnet spor av «androsterone» som er en form for testosteron. Testen ble utført av Nevada State Athletic Comission 9. januar – altså rundt tre uker før kampen.

«Fantastisk mester»

TIDENES STØRSTE: Anderson Silva er regnet for å være tidenes aller beste MMA-utøver, men nå ser det ut til at han får en meget pinlig avslutning på karrieren. Her er han avbildet på pressekonferansen etter helgens kamp. Foto:Steve Marcus,Afp

«Anderson Silva har vært en fantastisk mester og en flott ambassadør for sporten mixed martial arts og UFC, i Brasil og resten av verden. UFC er skuffet over å ha fått disse første resultatene» heter det i en pressemelding fra UFC.

Det er usikkert hva som skjer videre med Silva, og UFC-ledelsen avventer flere prøvesvar før de kommer med ytterligere kommentarer.

«UFC har en streng, konsekvent politikk mot bruk av ulovlige og/eller prestasjonsfremmende medikamenter, sentralstimulerende midler eller maskeringsmidler» står det i pressemeldingen.

Diaz avla positiv test i etterkant av helgens kamp der han fikk utbetalt 500.000 dollar (3,8 millioner kroner). Han har to ganger tidligere testet positivt for marihuana , og nok en gang er det nettopp det han er tatt for. 31-åringens skjebne vil bli avgjort etter en høring 17. februar. Han har ikke uttalt seg om avsløringen, men la i formiddag ut et bilde av en boks med krem som inneholder «cannabindoid».

Diaz har heller aldri lagt skjul på at han røyker marihuana, men det er uansett forbudt å bruke i forbindelse med kamper.

- Feil og trist

Anderson Silva ble intervjuet av MMAjunkie i oktober i fjor og snakket da blant annet om dopingtester.

KONTROVERSIELL: Nick Diaz har ofte sørget for at ufine uttalelser og dårlig oppførsel har satt ham i søkelyset fremo Foto:Steve Marcus,Afp

- Når folk blir tatt for steroider, bør de ikke få gå flere kamper. Når man bruker steroider, så har man gjort det i lang tid. Bruker man steroider i lang tid, så har man et problem. Det er et medikament som ikke er bra for sporten, sa Silva som tjente 800.000 dollar (seks millioner kroner) for helgens kamp.

- Det er utrolig trist at en så stor legende har dopet seg. Det var en blemme i rekorden hans vi kunne vært foruten. Selv om jeg personlig tror det er relatert til rehabiliteringen etter skaden, og at det ikke nødvendigvis er en sterk indikasjon på at han alltid har dopet seg, så er det fortsatt både feil og trist, sier kommunikasjonsansvarlig for Det norske MMA-forbundet, Thomas Rye Eriksen, til VG.

- Tror du det er det siste vi ser til Silva både som utøver og ekspert i UFC?

- Ja, han er snart 40 år, har ikke lenger tittelen og er akkurat tatt for doping for å klare å prestere på det nivået. Da er han ikke god nok.

Les også

 1. MMA-superstjerne tatt for kokainbruk

  Bare noen få dager etter at Jon «Bones» Jones (27) forsvarte UFC-tittelen, og befestet sin posisjon som verdens antatt…
 2. UFC-analyse: Tidenes MMA-utøver tilbake etter skrekkbruddet

  Anderson Silva (39) går i natt sin første kamp etter at leggen brakk tvers av i desember 2013.
 3. UFC: De beste submission-seirene i 2014

  Det er ofte knockoutseirer som får mest oppmerksomhet, men de beste fighterne har tekniske ferdigheter til å avgjøre…
 4. UFC: MMA-legenden knakk sammen etter comebacket

  Anderson «The Spider» Silva (39) fikk et voldsomt…

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC: MMA-legenden knakk sammen etter comebacket

 2. UFC-analyse: Legenden sikler på tittelen han holdt i seks år

 3. Fullt kaos etter kontroversiell knockout i UFC-legendens comeback

 4. Mesterlig knockout i UFC

 5. UFC-analyse: Den gamle løvens siste sjanse

Fra andre aviser

 1. Hermansson får ny hovedkamp i UFC – møter tidligere tittelholder

  Bergens Tidende
 2. Evy (42) vurderer å gi seg med fitness på grunn av all dopingen i miljøet

  Aftenposten
 3. Dette ville Johaug lært på kurset hun ikke tok før etter avsløringen

  Bergens Tidende
 4. Evy (42) vurderer å gi seg med fitness på grunn av all dopingen i miljøet

  Fædrelandsvennen
 5. Dette ville Johaug lært på kurset hun ikke tok før etter avsløringen

  Aftenposten
 6. Dette ville Johaug lært på kurset hun ikke tok før etter avsløringen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder