ENORMT POPULÆR: Conor McGregor koser seg foran brasilianske UFC-fans i oktoer i oktober i fjor. Etter bare fire kamper i UFC er han blitt en av sirkusets aller mest omtalte utøvere. Foto:,

UFC-analyse: Den irske superstjernen lover knockout innen to minutter

Det er et enormt press på Conor McGregor (26) når han møter tyske Dennis Siver (36) i «UFC Fight Night Boston» i natt.

Artikkelen er over fem år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twiter).

En av UFCs største stjerner – Ronda Rousey – tok Sara McMann ut tidlig i første runde via et kne i leveren ved UFC 170 i februar i fjor. Seieren var en stor suksess, og den første knockout/teknisk knockout-seieren på CV-en hennes. Ubeseirede Rousey er vant med press, men det var en ting ved McMann-situasjonen hun ikke likte, nemlig at treneren hennes, Edmond Tarverdyan på forhånd hadde meldt at dette ble knockout via kroppsstøt.

Oppsummering fra 2014: De største overraskelsene i UFC

Rousey takler press, men hun vil jo ikke ha enda mer enn det som naturlig kommer med en hovedkamp.

Det vil Conor McGregor. Han «ser ikke forbi Dennis Siver, men gjennom ham» og skal «knocke ham ut innen to minutt». Det er press det!

MMA-Revyendiskuterer McGregor mot Dennis Siver i ukens podcast

Alle vil være underdog

De fleste fightere ønsker ikke ekstra press foran en kamp, det er også derfor underdog-rollen er så populær. Når du ikke forventes å vinne, er «alt presset» på den andre. Press kan være ødeleggende. Det kan få deg til å stivne til, være avventende og bli lettere sliten.

En fighter som går inn i ringen uten press er kreativ, avslappet og klar. Conor McGregor later til å være uanfektet av presset. Er dette det ultimate overmot, en taktikk, naivitet eller en komplisert kombinasjon av de overnevnte? Det eneste vi vet så langt er at Conor McGregor er en av de mest populære stjernene UFC har å vise frem, mye på grunn av hans enorme ambisjoner og villigheten til å flagge dem.

ENORM SELVTILLIT: Conor McGregor jubler etter seieren mot Dustin Poirier i september. Nå nærmer han seg tittelkamp - kanskje hjemme i Irland. Foto:Stephen R. Sylvanie,Reuters

En mann med en visjon

McGregor kom i alles søkelys rett før «UFC Stockholm 2» på grunn av hans lojale fans, uortodokse personlighet og knockout-kraft.

Hans nåværende posisjon som en av UFCs aller mest ettertraktede fightere er en historie om troen på egen skjebne og selvpålagt press.

I debutkampen sin gikk McGregor høyt ut og gjorde kampen personlig, som i innveiingen deres der han var helt opp i ansiktet til motstanderen fra start til slutt . Senere har han vurdert utfordringene fra toppen av divisjonen som ikke særlig utfordrende. En av de første sjokk-uttalelsene til McGregor kom da han kalte hver eneste fjærvekter kjedelig eller gammel , og siden har han bare økt på, som da han nesten førte til opptøyer i Brasil under en spørsmålsrunde med fans.

Hovedkortet sendes direkte på CMore Extreme og CSports fra k. 01.00. Se video fra innveiingen og hele kampoppsettet på UFCs sider.

Å bli presset mentalt

Press foran en kamp kan sammenlignes med press i en kamp. Utenfor kampen snakker vi forventninger, angst og usikkerhet, altså mentalt press, mens i en kamp kan vi snakke om fysisk press.

Utøvere som Daniel Cormier – som nettopp taptetittelkampen sin mot Jon Jones – er kjent for det. De angriper og angriper, motstanderne får aldri etablert rytme, har vanskeligheter for å puste riktig, og responderer hele tiden til dine angrep i stedet for å sette opp egen offensiv.

Bonusen er i følge Cormier at du vet hele tiden at uavhengig av hvor sliten du er, er motstanderen din alltid mer sliten enn deg. Det koster vanligvis mer å være på defensiven enn på offensiven.

Det mentale presset foran en kamp kan fungere litt på samme måte, noe McGregor har vist flere ganger. Da han møtte Brandao i Dublin så Brandao slått ut før kampen begynte. Dustin Poirer gikk åpenbart frustrert og irritert inn i kampen deres.

McGregor skaper press, men det virker som det er motstanderne som må bære det.

Kjepphøy

Presset han skaper kan bli intenst, og han har lurt mange med i dansen. Da han først kom til UFC og møtte Brimage og Holloway var holdningen hans utad at følelser ikke hører hjemme i oktagonet, og at alt dette som skjer før man entrer buret bare er etspill . Et spill han elsker å spille, men som han selv ikke lar seg affisere av.

Men motstanderne hans har han etterhvert klart å trekke inn, og fått dem til å bære presset hans. Selv om de har gjort alt for ikke å la seg påvirke. Han polariserer, provoserer og er kjepphøy. Etter to kamper i UFCs fjærvektdivisjon kunne nesten hver eneste kamp satt opp med McGregor i bli kalt en grudge-match.

I SKYGGEN: Dennis Siver må tåle at det er Conor McGregor det stort sett snakkes om før nattens møte i Boston. Foto:Eric Jamison,Ap

Pressets rolle

Hva er det som foregår for den enkelte fighter under et slikt mediepress? Noen av våre egne utøvere, som John Olav Einemo, sa en gang at den irrasjonelle frykten for å drite seg ut i buret er verst. Hva om man faktisk driter seg ut, spyr i oktagonet, eller glir på noe og slår seg ut på vei inn?

I følge Mohsen Bahari, som nylig utfordret for tittelen i Cage Warriors er det også er et spill om hvordan vi ønsker å fremstå. Det er helt greit og akseptert å tape en kamp så lenge du får vist hva du kan og at du har noe der å gjøre. Alle taper på ett eller annet tidspunkt, dette er jo MMA.

En total overkjøring er på en måte ikke akseptabelt. Det ligger en slags ydmykelse der. McGregor lover Dennis Siver å kjøre over ham. Dennis Siver «has no say in the matter». Siver går i bakken før to minutt er gått, fordi det er en enorm nivåforskjell på dem i følge McGregor.

Vil ikke tape til ham

McGregor mot Siver handler 95 prosent om førstnevnte og fem prosent om sistnevnte. De aller fleste saker som er skrevet om Siver handler om hvordan dette er MMA, og intet kan sis for sikkert. Siver har hatt flere kamper i UFC enn McGregor har hatt proffkamper, og han har slått mange gode navn, men han har samtidig blitt slått av de største navnene, som Cub Swanson og Donald Cerrone.

Det siste store medieoppstyret (om man kan kalle det et oppstyr) om Siver var da han ble tatt for prestasjonsfremmende doping , men det er dessverre glemt og tilgitt nå.

Siver har en enorm sjanse her. Han møter MMAs nye gullgutt, du vet, han alle spådommene fortalte om. Til nå har Siver hatt et steinansikt i møte med det hele. Det store spørsmålet er om Siver takler dette presset. Siver har knapt vært på et hovedkort gjennom sin lange karriere. Nå møter han McGregor, som alle vil skal vinne, fordi da kan vi se McGregor mot Aldo på et stadion i Irland eller Brasil. Det er den kampen alle venter på.

McGregors utrolige offensiv

Conor McGregor tror på sin egen teori om at han er umulig å unngå. I hans sinn blir han nestemann i rekken av utøvere til å ta beltet i to vektklasser. En utrolig ting å si etter fire kamper i UFC.

Han er ikke redd for å gå høyt ut og melde det heller. McGregor tok med seg to suvenir-belter til en av pressesesjonene foran kampen og ropte til mengden, som om fjærvektmester Jose Aldo var der blant dem, at Jose skulle holde beltet fint og skinnende for ham.

McGregor ser ikke forbi motstandere, han ser gjennom dem. Vi får bare håpe at Dennis Siver ikke stirrer tilbake, for da sprekker en av de største forventningsboblene i MMAs historie.

Den overnevnte fotballstadion-kampen, det er den vi vil se.

Hovedkortet sendes direkte på CMore Extreme og CSports fra k. 01.00. Se video fra innveiingen og hele kampoppsettet på UFCs sider.

Fakta og kampanalyse

Conor McGregor, 16 seirer og to tap

* Holdt beltet i både fjørvekt og lettvekt i Cage Warriors før han dro til UFC.

* 14 av 16 seirer på knockout eller TKO

* Begge tap på submission, begge svært tidlig i karrieren.

* Enorm kraft i slag, særlig for å være fjærvekter.

* God rekkevidde og dyktig til å bruke rekkevidde

* Kreativ og uforutsigbar

Dennis Siver, 22 seirer, ni tap

* En overvekt av submission og beslutnings-seirer.

* Har vært i UFC siden før McGregor hadde sin første proffkamp.

* Gode spark, som kommer opp kjapt.

* Veldig aggressiv med frontspark

* Veldig direkte i sin stående stil.

* Søker vanligvis stående utvekslinger.

Kampforløp

Vi har sett lite fra McGregor når det gjelder mengden runder, men skal vi ta Holloway-kampen som et eksempel vet vi at han holder seg like kreativ gjennom kampforløpet. Siver har gått mange lange kamper i sin karriere, men ettersom McGregor har gått så høyt ut som han har, blir første runde den mest spente.

McGregor vil nok klare å holde Siver på utsiden, og velge sine slag og spark, mens Siver må komme seg innenfor McGregors rekkevidde for å treffe. På veien dit kan mye skje.

Les også

 1. MMA-superstjerne tatt for kokainbruk

  Bare noen få dager etter at Jon «Bones» Jones (27) forsvarte UFC-tittelen, og befestet sin posisjon som verdens antatt…
 2. UFC: «Karate Kid» avgjorde kampen etter ett minutt

  Lyoto «The Dragon» Machida (36) begynte med karate da han var tre år gammel og sikret seg svart belte da han var 13.
 3. UFC: Vant tittelkampen og hånet motstanderen

  Jon «Bones» Jones (27) befestet sin posisjon som UFC-mester…
 4. MMA-Meek: - 2015 blir et enormt år for meg

  Emil Weber Meek (26) har fått beskjed fra…
 5. UFC: Gamlemesteren fikk slite i comebacket

  Junior dos Santos(31) hadde ikke vært i UFC-buret etter at han tapte tittelkampen mot Cain Velasquez (32) i oktober i…

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. Boksedebutanten McGregor roses: – Han gjorde en fantastisk jobb

 2. UFC-analyse: McGregor har tapt det psykologiske spillet

 3. UFC-analyse: Tittelkampen i ruinene etter McGregor

 4. UFC-analyse: Stortalentene som kjemper i skyggen av McGregor og Aldo

 5. UFC-analyse: Endelig en personlighet som kan måle seg med «gale» McGregor

 6. UFC-analyse: Aldri har en MMA-fighter hatt mer å bevise

Fra andre aviser

 1. Superstjernens comebackkamp varte i 40 sekunder

  Aftenposten
 2. Denne slåsskjempen får Northugs arrogante uttalelser til å blekne

  Bergens Tidende
 3. Denne slåsskjempen får Northugs arrogante uttalelser til å blekne

  Fædrelandsvennen
 4. Møter MMA-tittelforsvarer i Liverpool

  Aftenposten
 5. Møter MMA-tittelforsvarer i Liverpool

  Bergens Tidende
 6. Denne slåsskjempen får Northugs arrogante uttalelser til å blekne

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder