MÅ HOLDE SEG I TOPPEN: Alexander Gustafsson, her avbildet i tittelkampen mot Jon Jones i 2013, har virkelig presset på seg før kveldens kamp i Hamburg.

MÅ HOLDE SEG I TOPPEN: Alexander Gustafsson, her avbildet i tittelkampen mot Jon Jones i 2013, har virkelig presset på seg før kveldens kamp i Hamburg. Foto: Chris Young Ap

UFC-analyse: Showcase eller katastrofe for Gustafsson

Alexander Gustafsson (29) har bare vunnet én av sine siste fire kamper, men regnes fortsatt som den tredje beste lett-tungvekteren i verden. Taper han mot den urangerte Jan Blachowicz (33) i kveld endrer alt seg.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Ifølge én av dommerne som var satt til å dømme kampene ved UFC 192 i Texas i oktober 2015 er Alexander Gustafsson UFCs ekte lett-tungvektsmester. Dommer Derek Cleary mente at Gustafsson vant runde to, tre og fire , altså tre av fem runder og gav ham en samlet score på 48 mot 47.

UFC-guide: Dette er skandinavene du bør følge i kveld!

Dessverre for Gustafsson, og kanskje i forlengelsen, oss skandinaviske fans, så var det bare én dommer som syntes dette. De to andre dommerne synes Cormier vant kampen med tre mot to og fire mot en runder. Daniel Cormier forsvarte tittelen sin med en såkalt «split decision», eller delt dommeravgjørelse på norsk. Intet belte for Gustafsson å slenge rundt på med et bredt smil. Ingen karriereforløsende seier.

Se kveldens stevne direkte eller i opptak på Viaplay fra kl. 17.45. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

UFC-Jack til VG-før debuten: – Føler meg norsk nok til å gå inn med norsk flagg

En annen kamp de fleste skandinaver som så mente Gustafsson vant, var tittelkampen mot den suverene Jon "Bones" Jones tilbake i 2013. Alexander Gustafsson ble den første til å ta Jon Jones ned, han vant runder mot Jones og gav ham en blodig nese, flere kutt og gjorde «unbreakable»-skjorta hans litt ironisk og lagelig til for internett-hogg. Jon Jones så ut som en slagen mann.

Alexander Gustafsson, mannen som har båret MMA på sine skuldre i Sverige, har virkelig satt sine spor i lett-tungvektdivisjonen. Han har vært den eneste som har klart å utfordre de to store navnene i vektklassen, Jon Jones og Daniel Cormier.

Knocket ut på hjemmebane: Zlatan trøster Gustafsson etter tap

Huskes best for tap

GUSTAFSSONS MOTSTANDER: Polske Jan Blachowicz skal møte svenske Alexander Gustafsson i kveld. Foto: John Locher Ap

Men det setter Alexander Gustafsson i en kinkig posisjon. Han huskes best for tapene sine, ikke seirene. Se litt på kampene Alexander Gustafsson vant for å komme i posisjon til å utfordre Jon Jones tilbake i 2013. Thiago Silva, Vladimir Matyushenko, Shogun og Matt Hamill er på listen. Ikke akkurat sprengaktuelle navn. Gustafsson trenger å starte en ny seiersrekke, og han trenger det desperat.

Jeg tror Gustafsson trenger det for sin egen del, ikke nødvendigvis for hans status i UFC sin del. Måten Gustafsson fremstiller det i et intervju med UFC ( Se UFC on the Fly med Alexander Gustafsson i MMA-Revyens videopakke ) er at han kom inn i sporten for å bli nummer én. Disse trøstepremiene som jeg tror vi nordiske MMA-fans kan henge hatten på er kanskje ikke nok for Gus.

Sannheten er jo at isbreer flytter seg raskere enn topp-10 i lett-tungvekt. Gustafsson har ikke hatt to seire på rad i den divisjonen siden 2012 og likevel er han nummer to på rankingen etter Anthony «Rumble» Johnson. Lett-tungvekt-vektklassen er åreforkalkningens vektklasse.

Dominant topp-5

Det er ikke nødvendigvis slik at det er utfordrerne som suger, men kanskje at toppen av divisjonen er så god. Det snakkes mye om at UFC-mestrene ikke hadde klart å forsvare titlene sine om det stod om livet for tiden, men det er ikke en tendens som er ser ut til å være med til toppen av UFCs lett-tungvektdivisjon. Gus, Rumble, D.C, Glover og (for så vidt) Jon Jones har vært i toppen der siden jeg kan huske. Helt siden Jon Jones ble mester har det nesten stått stille der. Rumble er den seneste ankomne til det bildet der, men til gjengjeld har han blitt den mest markerte akkurat nå etter at han slo Glover Teixeira på UFC 202.

Men divisjonen under får sjanser. Når de fem store i divisjonen taper til hverandre så slenger UFC inn utfordrere. Det er Teixeira som har gjort det grøvste portvokterarbeidet etter han tapte til Jon Jones i april 2014. Både Gustafsson og «Rumble» fikk kamp mot Jimi Manuwa etter titteltapene sine. Dette er et eksempel på UFCs formel, som ofte er å gi tittelkamptapere en risky lav-rangert etter en tittelsjanse. Da må de høyt rangerte forsvare sin egen posisjon.

Og det er en slik sjanse Jan Blachowicz har fått nå. Han kan rette en flammekaster mot isbreen om han vinner mot Alexander Gustafsson. Blachwicz er nemlig ikke engang rangert (!) i divisjonen.

Show eller krise for svensk MMA

Gustafssons motstander, Jan Blachowicz, var den polske organisasjonen KSW sin lett-tungvektsmester. Han hadde en imponerende 17 seire og tre tap da han kom inn i UFC, men har hatt veldig blandet suksess. Han slo Ilir Latifi før Ilir Latifi hadde sin skikkelige ranking-klatring, og han slo Igor Pokrajac nylig i Brasil. Mellom de kampene har Blachowicz tapt kampene som var essensielle for ham dersom han skulle være med til toppen. Han tapte til nå rangerte Corey Anderson og Jimi Manuwa, og har ikke helt levert etter forventningene. Blachowicz sin sjanse mot Gustafsson er en sjanse de færreste urangerte utøvere kan drømme om.

Farlig kamp for Gus

Gustafsson har omtrent 1.13 i odds mot Blachowicz sine 6.1. Alle venter at Gus skal vinne denne kampen. Dette er en kamp han ikke bare skal vinne, men dominere. Det er en av de farligste kampene en utøver kan gå inn i. Gjør han en feil og taper vil hans spesielle status som en av de beste i divisjonen ryke.

Dette er typen kamper der etterpåklokskapen virkelig setter inn etterpå. Dersom Gus nå kjører over Blachowicz, så vil alle si: «se der ja, favoritten Gustafsson fikk tilslengt en enkel kamp for å holde seg varm». Taper han så vil dette se ut som straffematching. Hvorfor ikke en rankingmessig mindre risky motstander? Hvorfor ikke Ryan Bader, med sin fjerdeplass på rankingen (som Ilir Latifi møter), eller nummer seks, Ovince St.Preux?

I kveld forsvarer Alexander Gustafsson plassen sin som en av de beste lett-tungvekterne i UFC, og det hele er faktisk ganske nervepirrende.

For fallet kan bli langt om han vakler.

Se kveldens stevne direkte eller i opptak på Viaplay fra kl. 17.45. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Kampfakta

Alexander Gustafsson

• 16 seirer og fire tap.

• Svært god boksing

• Undervurderte nedtakninger

• Har utfordret for tittelen to ganger, mot Jon Jones i 2013 og Daniel Cormier i 2015.

• Trener med All-Stars i Sverige, men har koblinger til Alliance Gym i San Diego.

• Svensk MMAs ubestridte konge.

• Rangert som nummer 2 i UFCs lett-tungvektdivisjon.

Jan Blachowicz

• 19 seirer, fem tap

• To seire og to tap i UFC.

• Tap mot Jimi Manuwa og Corey Anderson, seier mot Igor Pokrajac og Ilir Latifi (Gustafssons treningspartner)

• Flest seire på submission

• Var lett-tungvektsmester i den store polske organisasjonen KSW.

Kampanalyse

Blachowicz har stor tillitt til brytingen sin, men det er et aspekt det er lite sannsynlig han vil overgå en motstander som Gustafsson i. Gustafsson motstod og overgikk både Jon Jones og Daniel Cormier i MMA-bryting, noe ingen trodde på forhånd. Hadde dette vært en fem-runders hadde Gustafsson hatt en klar fordel. Han er flink til å rasjonere på energien og har ikke en stil som legger alt i hvert slag. Blachowicz er mer typen til å legge vekta si i slagene hver gang, med harde og vide kroker og harde kroppsspark. Det var mot Ilir Latifi at kroppssparkene til Blachowicz gjorde seg aller mest gjeldende da polakken vant med TKO tidlig i første runde. Gustafsson har sannsynligvis bedre boksing og distansestriking. Jeg har vanskelig for å se hvordan Blachowicz skal utfordre det effektivt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder