MARKERTE SEG: Ronda Rousey (t.v.), TJ Dillashaw og Robbie Lawler (t.h.) sto alle for svært overraskende ting i løpet av 2014. Foto:Stephen R. Sylvaine og Joe Camporeale,Reuters

De største UFC-overraskelsene i 2014

2014 var et hektisk og ikke minst turbulent år for UFC-ledelsen. Her har du oversikten over de største overraskelsene både i og utenfor buret i verdens største MMA-organisasjon.

Artikkelen er over fem år gammel

Teksten er skrevet av kommentator i MMA-Revyen, Sverre Humberset Hagen.

UFC-analyse før nattens stevne: Den irske superstjernen lover knockout innen to minutter

Hele 48 UFC-stevner gikk av stabelen i 2014, men skal vi tro UFCs eier, Lorenzo Fertitta, kunne ikke det nye året kommet raskere, da fjoråret var preget av rekordmange kanselleringer av kamper.

«Dette året (2014) var det mest utfordrende året vi har hatt noensinne. Rundt 80 prosent av kampene vi ville sette opp ble kansellert av alle typer grunner. Skader, dopingtester, noen fikk unger, hvem vet. Hvis det kunne skje, så skjedde det i 2014» oppsummerte Fertitta.

Mange mener dette var et vondt år for verdens største MMA-organisasjon. Likevel var ikke året uten store og overraskende hendelser.

MMA-revyen har sett på året som har gått og har komponert en topp 10-liste bestående av de mest overraskende øyeblikkene og hendelsene i UFC i 2014.

10. Signeringen av fribryteren CM Punk

FRA WRESTLING TIL MMA: CM Punk, her med Chris Jericho på ryggen under WrestleMania XXVIII in Sun Life Stadium i Miami Gardens i 2012, debuterer i UFC i løpet av 2015. Det blir spennende å se om han stiller med stjerneprydet speedo i MMA-buret... Foto:Marc Serota,Ap

En av de virkelig store overraskelsene i fjor, skjedde ikke under en kamp i oktagonet. I desember ble det nemlig kunngjort at en av de aller største fribryterstjernene fra WWE, Phil Brooks med kallenavnet CM Punk, hadde signert kontrakt med UFC. Det som er veldig underlig her er det at CM Punk verken har amatør- eller proffkamper i MMA fra før. Ikke har han noe betydelig kampsportbakgrunn heller, foruten å ha trent noe brasiliansk jiu-jitsu og «kempo». Han var skuespiller, nå skal han slåss, og folk vet ikke helt hva de skal føle om det.

For de aller fleste av oss europeere er CM Punk helt ukjent, men for amerikanerne er han et velkjent navn, da de elsker fribryting. Om vi i tillegg måler popularitet etter twitterfølgere er nysignerte CM Punk UFCs mest populære amerikaner, da han har hele 2,5 millioner følgere. Samtidig har UFC høstet mye kritikk ettersom organisasjonen skal være MMAs svar på fotballens Champions League, en arena for de aller beste innen sporten. Ved å signere Phil Brooks har de gitt et noe underlig signal til omverdenen, noe som setter spørsmålstegn ved selve fundamentet UFC er dannet på.

9. Ben Askren har enda ikke fått UFC-kontrakt

En som definitivt ikke skjønte signeringen av nybegynneren CM Punk var den tidligere OL-bryteren Ben Askren. Etter 14 proffkamper i MMA er Askren fortsatt ubeseiret. Han har tidligere fått mye kritikk for å være lite underholdende siden han bruker sine gode bryteregenskaper til å kontrollere motstanderne frem til en dommeravgjørelse.

Dette har UFC plukket opp og de har så langt vegret seg for å signere den svært dominante utøveren. Likevel har Askren på sine siste fire kamper, to av disse i 2014, stoppet sine motstandere via KO eller submission, som langt på vei burde holde til en kontrakt med UFC.

8. Ronda Rousey kan ikke bare judo

NÅDELØS: Den kvinnelige superstjernen Ronda Rousey viste nye sider i 2014. Her er hun avbildet under innveiingen før møtet med Alexis Davis. Foto:John Locher,Ap

MMAs svar på Cecilia Brækhus, Ronda Rousey har siden hun debuterte i UFC i 2011 tatt kvinne-MMA med storm. Den tidligere OL-medaljøren i judo har gjennom sin ekspertise vunnet kamp etter kamp ved metodisk og enkelt å slenge sine motstandere ned på bakken med judokast for deretter sette inn en armlås.

Man skulle tro dette var det eneste våpenet Rousey hadde da hun vant åtte ganger på rad på denne måten. Men, i 2014 overrasket hun hele MMA-verden med to seierer via knockout, deriblant en knockout etter bare 16 sekunder mot Alexis Davis.

7. UFCs kanselleringer

Innledningsvis ble det påpekt at 2014 var et år preget av mange kanselleringer av forskjellige grunner. En av de største motorene bak kanselleringene var utvilsomt de utallige skadene som utøverne pådro seg i forkant av kampene. Det gikk så langt at UFC måtte på et punkt kansellere et helt stevne, UFC 176, mye på grunn av fjærvektmester Jose Aldos skulderskade. At UFC kansellerte et stevne har kun skjedd én gang før, og det var UFC 151 i 2012.

Jose Aldo var definitivt ikke alene om å pådra UFC-sjefene irritasjoner, ei heller den eneste tittelholderen. Tungvektsmester Cain Velasquez skulle opprinnelig gå kamp mot Fabricio Werdum i november, men i oktober måtte den meksikansk-amerikanske mesteren trekke seg da han fikk en alvorlig kneskade. Dette var ekstra ille, ettersom Werdum og Velasquez skulle gå kamp under UFCs første stevne i boksegale Mexico city. Mye av poenget med stevnet var nemlig å ha et navn som Velasquez på plakaten.

6. Werdums knockout av Mark Hunt

SLO KNOCKOUTKONGEN: Fabricio Werdum (t.h.) stoppet tøffingen Mark Hunt. Foto:Christian Palma,Ap

Mannen som måtte redde stevnet i Mexico var ingen andre enn hardtslående Mark Hunt, den tidligere kickbokseren som helt uventet og fra ingenting vant K-1s gjeve grand-prix turnering for over et tiår siden. Tungvekteren, som tåler svært mye, ble altså på kort varsel Fabricio Werdums motstander i tittelkampen om et midlertidig tungvektbelte. Dette gjelder frem til Cain Velasquez er på bena igjen.

I kampen mot Mark Hunt var det ventet at Fabricio Werdum, som er verdensmester i brasiliansk jiu-jitsu, kom til å vinne via submission da Hunts kryptonitt lenge har vært bakkekamp. Men, det motsatte skjedde. Werdum hadde riktignok i forveien vist at han mestret stående kamp, men han var langt fra en knockoutmaskin, da slagkraft har gått på bekostning av høyt volum med slag og spark. Likevel, Werdum tok kampen stående og klarte utrolig nok å knocke Mark Hunt rett ned i canvasen medet velplassert kne.

TILBAKE MED ET BRAK: Dominick Cruz (t.v.) var nesten glemt, men overkjørte Takeya Mizugaki i comebacket. Nå er han skadet igjen... Foto:Stephen R. Sylvanie,Reuters

5. Dominick Cruz’ kortvarig comeback

I flere år var Dominick Cruz enehersker i bantamvekt, men grunnet en skade i ene kneet som holdt han ute fra sporten i nesten tre år, måtte han gi fra seg tittelbeltet. Det var derfor svært gledelig da Dominick Cruz endelig skulle gjøre sitt comeback i oktober mot japaneren Takeya Mizugaki. Samtidig var det en skrekkblandet fryd, ville Cruz være den samme utøveren som sist etter å ha gjennomgått flere kneoperasjoner?

All tvil ble knust etter bare noen sekunder ut i kampen da Cruz med en gang startet en overkjøring av motstanderen. Mizugaki ble knocket ut allerede etter 1 minutt. Drømmecombacket ble likevel kortvarig. I desember kom sjokknyheten, korsbåndet til det Cruz sitt andre kne var røket. Nå må den skadeforfølgte Cruz mest sannsynlig følge MMA på sidelinjen gjennom hele 2015.

4. UFCs avtale med Reebok

Som i USA generelt florerer det av reklame og sponsorer under UFC sine stevner. Særlig utøverne har hatt drøssevis av sponsorer på de egenvalgte draktene de bruker under kamp. MMA-superstjerner som Anderson Silva har for eksempel hatt Burger King og Nike som sine sponsorer, mens andre utøvere har hatt lokale småselskap som svært få har hørt om.

I starten av desember i fjor ble det innledet en eksklusiv sponsoravtale mellom UFC og Reebok der klesgiganten får enerett på draktene, eller uniformene, som blir brukt av alle tilknyttet UFC under organisasjonens stevner. Det vil bli kunngjort en hovedsponsor som skal pryde UFC-uniformene. En enkel sammenligning er for eksempel draktene til fotballklubben Arsenal der Puma er draktprodusenten med en logo av flyselskapet Fly Emirates prydende på. Nå vil altså ikke lenger utøverne selv kunne velge sine sponsorer og drakter, noe som er helt unikt i kampsport-sammenheng. Denne endringen vil tre i kraft fra 6. juli i år.

ÅRETS MANN: Robbie Lawler poserer med tittelbeltet etter seieren mot Johny Hendricks i Las Vegas. Foto:Alex Trautwig,Afp

3. Robbie Lawler, årets fighter

I 2002 debuterte Robbie «Ruthless» Lawler i UFC 37. Dette oppholdet i UFC varte bare i to år. Etter tiden i UFC fightet Lawler i flere forskjellige organisasjoner, med varierende resultat. Over 10 år senere, i 2013, returnerte Lawler til UFCs oktagon. Umiddelbart hadde Lawler suksess, som utrolig nok førte til en tittelkamp mot storfavoritt Johny Hendricks i mars. Tross en svært jevn kamp, var det Hendricks som vant kampen via dommeravgjørelse.

Dette skulle likevel ikke stoppe Lawlers kamp om tittelbeltet. Lawler vant nemlig to kamper i mellomtiden som ga han enda en ny tittelkamp. I returoppgjøret mellom Lawler ogHendricks kom Lawler seirende ut, som sementerte et utrolig comeback fra veteranen.

2. UFC saksøkes av et knippe tidligere fightere

Tidlig i desember kom nyheten om at to tidligere og en aktiv UFC-fighter saksøker UFC for å ha monopol på MMA-underholdning i Nord-Amerika, og at de har med urettmessige midler tilkjempet seg et monopsoni på «fighter-tjenester». Fighterne som står bak søksmålet holder døren åpen for at hvem som helst som har gått en kamp for UFC kan delta, da dette er et «class-action»-søksmål.

Sjokket bredde seg innover MMA-verdenen ganske kjapt, og det var selvsagt forventet at dette skulle ha en omveltende effekt på hvordan MMA fungerer som forretning mellom promotor og utøvere. Hvor langt søksmålet vinner frem, hvor lang tid det tar var bestlagt ut av Sports Illustrated og deres sports- og underholdningsekspert innenlov.

RUNDJULTE MESTEREN: TJ Dillashaw (t.h.) overrasket stort da han knuste Renan Barao. Foto:Stephen R. Sylvanie,Reuters

1. Den nye tittelholderen T.J. Dillashaw

Den aller største overraskelsen for 2014 kom likevel i en kamp. I forkant av oppgjøret mot tittelutfordrer T.J. Dillashaw under UFC 173 i mai hadde brasilianske Renan Barao gått hele 3327 dager, eller nærmest 10 år, uten tap. I en divisjon uten Dominick Cruz hadde Barao godt på vei rensket hele vektklassen. Det skulle derfor være enkel skuring og et rutineoppdrag for den brasilianske storfavoritten med svartbelte i brasiliansk jiu-jitsu å møte Dillashaw som i utgangspunktet egentlig ikke skulle gå tittelkamp i det hele tatt.

I oppkjøringen opp mot kampen ble Barao sammenlignet med den amerikanske storbokseren Floyd Mayweather - han så uslåelig ut.

Hva som skjedde sjokkerte alle, amerikanske Dillashaw dominerte Barao i hele fem runder før hanstoppet mesteren to minutter før slutt via teknisk knockout. Ikke bare vant T.J tittelbeltet, men han fikk to prestasjonsbonuser fra UFC, og er ansvarlig for den største sjokkprestasjonen i UFC siden Matt Serra tok tittelen fra Georges St.Pierre i 2007.

Les også

 1. MMA-superstjerne tatt for kokainbruk

  Bare noen få dager etter at Jon «Bones» Jones (27) forsvarte UFC-tittelen, og befestet sin posisjon som verdens antatt…
 2. UFC: «Karate Kid» avgjorde kampen etter ett minutt

  Lyoto «The Dragon» Machida (36) begynte med karate da han var tre år gammel og sikret seg svart belte da han var 13.
 3. UFC: Vant tittelkampen og hånet motstanderen

  Jon «Bones» Jones (27) befestet sin posisjon som UFC-mester…
 4. Her er de beste UFC-knockoutene i UFC 2014

  MMA-Revyen har på oppdrag fra VG plukket ut de råeste og beste knockoutene i UFC så langt i 2014, og herremannen som…
 5. UFC-analyse: Den irske superstjernen lover knockout innen to minutter

  Det er et enormt press på Conor McGregor (26) når han møter tyske Dennis Siver (36) i «UFC Fight Night Boston» i natt.

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC-analyse: MMA-sportens «mest uheldige» klar for ny tittelkamp

 2. UFC: Ulykkesfuglen kunne endelig juble igjen

 3. Stoppet UFC-kampen etter vanvittig slagserie

 4. Blodig UFC-oppgjør omtales som «tidenes beste»

 5. UFC-analyse: 217 kilo barker sammen i kampen om tungvektstittelen

 6. Dette var de beste UFC-oppgjørene i 2016

Fra andre aviser

 1. Denne mannen tjente 3,6 mill. per sekund!

  Aftenposten
 2. Tror kontroversiell kampsport kan bli den nye sjakken på norsk TV

  Fædrelandsvennen
 3. Det du aldri ville tro de drev med på si

  Fædrelandsvennen
 4. Vant judo-gull i norgescupen

  Fædrelandsvennen
 5. Satser på VM-gull i kickboksing

  Fædrelandsvennen
 6. Brasiliansk jiu jitsu vokser i Kristiansand

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder