OVERLEGEN: Demetrious Johnson har vært fullstendig overlegen i flere år. Det er lite som tyder på at han får problemer i tittelforsvaret i natt. Her er han full av selvtillit på innveiingen.

OVERLEGEN: Demetrious Johnson har vært fullstendig overlegen i flere år. Det er lite som tyder på at han får problemer i tittelforsvaret i natt. Her er han full av selvtillit på innveiingen. Foto:Jean-yves Ahern,Reuters

UFC-analyse: Nå skal supermusa brøle igjen

En av verdens beste uansett vektklasse forsvarer tittelen

Demetrious Johnson (28) har var fullstendig overlegen etter at han ble UFCs fluevektmester i 2012. Nå står utfordrer Kyoji Horiguchi (24) for tur, og er stor underdog.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

På UFC 178 i september i fjor var Demetrious Johnson totalt overlegen utfordreren Chris Cariaso i de to rundene det varte. Cariaso kom aldri inn i kampen og tapte det meste av vekslinger, om de fant sted stående eller på bakken. Den overlegne seieren var det femte forsvaret av tittelbeltet til Demetrious Johnson, en utøver så spektakulært god at han er vidt anerkjent som en av de beste utøverne uansett vektklasse.

Det eneste problemet var at vi ikke viste hvem Chris Cariaso var før fem minutter før kampen. I natt møter Johnson japanske Kyoji Horiguchi. Vent litt, hvem var det igjen?

Hør også: MMA-Revyens podcast diskuterer hovedkortet til UFC186

Du kan se nattens UFC-stevne direkte på CMore Extreme og CSports fra kl. 04.00.Se hele kampoppsettet her.

Fluevektsyken

Det er ganske synd. Ikke bare er det synd for Demetrious Johnson, men for vår del også. Når andre dominante mestere i UFC forsvarer tittelen sin, vet vi lenge før hvem kampen er mot og ofte spekulerer vi i det uendelige på hvem som blir neste. Johnson får ikke den samme æren.

Dette er på mange måter litt av sykdommen som tilhører den laveste vektklassen. Fluevekterne veier inn på 57 kilo. Ett av resultatene er at det er mindre sjans for knockouts i denne divisjonen. Det andre problemet er at det er få mennesker som veier så lite, så det er færre fightere i denne divisjonen. Likevel, det største problemet er at Demetrious Johnson er så dominant at det nesten blir et problem for ham.

Snarveien til toppen

DEN MEKTIGE MUSA: Demetrious Johnson feirer seieren mot Chris Cariaso i september i fjor. Foto:John Locher,Ap

Ikke alle utfordrere til tittelbeltet er skapt like. Noen er internasjonalt anerkjente i forkant av kampen, og har levert en enestående søknad om å få utfordre for tittelen. Tenk på UFCs to mest befolkede vektklasser, lettvekt og weltervekt (70, 77 kilo). Johny Hendricks er i dag en veletablert topputøver i UFC, men han hadde elleve seire og ett tap i UFC da han utfordret Georges St.Pierre. I tillegg hadde han seks seire på rad mot toppmotstand. Rafael Dos Anjos hadde åtte seire på sine siste ni kamper i UFC da han fikk utfordre Anthony Pettis. Da det ble klart at Conor McGregor skulle utfordre Jose Aldo for tittelen i fjærvekt i juli ble UFC anklaget for å gi ham en snarvei til toppen med bare fem kamper i UFC.

Dersom vi tar bort veteranen Joe Benavidez og ser på de siste fire utfordrerne til Demetrious Johnson ser vi hvor grunn divisjonen er. John Dodson hadde tre kamper i UFC før tittelsjansen, John Moraga hadde to kamper, Ali Bagautinov hadde tre. Chris Cariaso hadde 12, men bare tre strake seire før han møtte Johnson. Før de strake seirene hadde han to strake tap. Siden det er så grusomt få topputøvere i fluevekt blir de sendt opp til tittelkampen med en gang de har noen få seiere på rad. Nattens utfordrer, Kyoji Horiguchi faller i samme kategori. Han har fire seiere i UFC.

Hvem har du slått?

Nå må vi nesten ta analysen opp på et nerdenivå, for vi må litt lengre inn i fighterhistorien til Kyoji Horiguchi for å vise hvor tynn denne divisjonen egentlig er. Horiguchi er rangert som nr. syv i divisjonen, men han har aldri møtt eller slått en rangert motstander i UFC. På papiret er dette helt krise. Aldri slått en rangert motstander? Hvem har han slått da?

Kyoji Horiguchi har slått Dustin Pague, Darrell Montague, Jon delos Reyes og Louis Gaudinot. Av disse fire utøverne er Pague allerede ute av UFC, og delos Reyes og Montague har ikke vunnet en kamp i UFC enda, tross to forsøk. UFC-motstanden til Horiguchi har en seier til taps-historie på to seire og ni tap i UFC. Det er sjokkerende, og alle motstanderne til Horiguchi kom inn til kampen etter et tap. For å gå tilbake til McGregor-eksempelet, som en annen som har tatt kort vei til tittelkamp, har McGregor slått motstandere med til sammen 29-12 seiershistorie i UFC da han møtte dem, og tre av fem McGregor møtte hadde vunnet forrige kamp.

STOR UNDERDOG: Det er ikke mange som levner japanske Kyoji Horiguchi store muligheter mot fluevektmester Demetrious Johnson. Foto:Graham Hughes,Ap

Etter standarden i andre divisjoner er Horiguchi ikke mer enn et interessant prospekt, helt i begynnelsen av sin UFC-karriere. At han fått tittelkamp kan ikke bare være fordi divisjonen er tynn. Det handler også om Demetrious Johnsons dominans.

Har tømt divisjonen

Horiguchi-kampen er et tegn på at Johnson har tømt divisjonen. Dette har skjedd med andre dominante mestre før, slik vi ser akkurat nå med Ronda Rousey. Demetrious Johnson har slått de to virkelig legitime utfordrerne til tittelen sin, Joe Benavidez og John Dodson. I tillegg har Dodson vært skadet. Når toppen allerede har fått prøvd seg må man bli kreative som matchmaker. Ronda Rousey har slått alle som er rangert fra første til femteplass i kvinnelig bantamvekt, likevel, en mester må bli utfordret. Det endte opp med at UFC booket Bethe Correira (rangert som nr sju) mot Ronda Rousey.

Får ikke anledning til å vokse

Kommentator i MMA-Revyen, Torstein Sandaa-Johansen, har fluevektdivisjonen som en av sine absolutt favorittdivisjoner. Han mener divisjonen plages av at potensielle prospekter som Horiguchi ikke får tid til å vokse, men i stedet hastes inn i rampelyset. Han har et poeng. Det er ikke bra for Horiguchi, eller for Johnson. Horiguchi går fra kamper langt nede på underkortet og rett inn i toppen, og seerne vet ikke engang hvem han er før kampen er over, akkurat som da Moraga, Cariaso og Bagautinov møtte Demetrious Johnson.

Det verste med det er nesten at vi ødelegger sjansen vår til å se om Demetrious Johnson virkelig er en av de beste i verden, når vi bare ser han slengt inn der ukritisk mot neste navn på listen. Ingen «hype», ingen forventning. Hva betyr det egentlig når Johnson (favoritt med mer enn 10-1) går inn i oktagonet mot Kyoji Horiguchi natt til søndag?

Det er ikke bare det at divisjonen er tynn, men problemet blir dobbelt når Demetrious Johnson er så grusomt god. Kyoji Horiguchi, på det stadiet han er på akkurat nå i karrieren, er en pausekamp. Johnson har også krav på å få gå kamper.

I slutten av mai går fem av de høyest rangerte fluevekterne kamp på to kort etter hverandre. Da får vi kanskje funnet oss neste virkelig legitime motstander. En som kan sette Demetrious Johnsons ferdigheter i riktig kontekst. Akkurat nå må vi bare lene oss tilbake og se Johnson arbeide. Hvem vet? Kanskje kan japanske Horiguchi stjele seieren? Alt er mu... næh.

Du kan se nattens UFC-stevne direkte på CMore Extreme og CSports fra kl. 04.00.Se hele kampoppsettet her.

Kampanalyse

Demetrious Johnson

• 21 seirer og to tap

• Har bare tapt mot Dominick Cruz, som regjerte divisjonen over i lang tid.

• Tross vektklassen har Johnson knockoutegenskaper.

• Har stoppet majoriteten av kampene sine på knockout eller submission.

• Er jevnt over ansett som den tredje beste i verden uansett vektklasse (bak Jon Jones, lett tungvektsmester, og Jose Aldo, fjærvektmester)

• Sannsynligvis den raskeste UFC-fighteren noensinne.

• Vanvittige nedtakninger

• Effektiv fra alle distanser

Kyoji Horiguchi, 15 seire og ett tap

• Bare fire kamper i UFC, mot relativt svak motstand.

• Har vunnet majoriteten av kampene sine via knockout.

• Kontringsfighter med godt fotarbeid

• Tåler mye og har vist at han kan kjempe seg gjennom tøffe situasjoner

• Forbildet og mentor er Pride-fighter Kid Yamamoto

Kampforløp

Det er vanskelig å forestille seg hva Horiguchi skal gjøre med Demetrious Johnson. Johnson har svært mange ferdigheter og er nesten perfekt i teknikken sin uansett hva han gjør. Siden Horiguchi hovedsakelig er en kontringsfighter blir det opp til Johnson å sette både tempo og starte utvekslingene. Kontringsfightere er først og fremst avhengige av at motstanderen gjør feil, og med det premisset i bakhodet ser vi hvordan kvelden kan bli tung for Horiguchi.

Johnson har enormt gode nedtakninger og vil sannsynligvis kunne dominere kampen om det går til bakken, da han har vunnet mange av tittelkampene sine på submissions. Alt kan skje i en kamp, men det hadde vært sjokkerende dersom Horiguchi kommer inn og tar denne fra Demetrious Johnson.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder