VIL BOKSE I NORGE: Cecilia Brækhus er skråsikker på at hun skal få bokset på norsk jord før karrieren er over. Foto: Thomas Nilsson , VG

Vil frata NIF retten til å mene om boksesøknader

Norges Idrettsforbund slaktet den norske boksesøknaden fra Cecilia Brækhus (34). Nå ligger de an til å miste den eksklusive retten til å uttale seg om lignende søknader i fremtiden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det foreslår nemlig kulturdepartementet når man nå skal pusse på den såkalte «knockout-forskriften».

– Med så dårlig dømmekraft som Norges Idrettsforbund har utvist i forbindelse med vårt arbeid om proffboksing i Norge, synes jeg dette er riktig, sier Cecilia Brækhus til VG.

Norges Idrettsforbund var svært kritiske til opplegget rundt antidopingarbeid i forbindelse med 34-åringens søknad om å få bokse på norsk jord. Derfor anbefalte NIF den såkalte godkjenningsnemda å si «nei» til «Team Brækhus». Saken er fortsatt til behandling i nemda.

Så du denne? Stortingspolitikere advarer NIF

Ønsker offentlig høringsprosess

Idrettsforbundet har inntil nå hatt en såkalt eksklusiv rett til å uttale seg hver gang godkjenningsnemda får inn søknader om dispensasjon fra knockoutloven. Det er denne rettigheten departementet vil strippe dem for – fordi søkere som ikke tilhører NIF-familien, kan oppleve retten som uheldig.

IDRETTSPRESIDENT: Tom Tvedt. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

NIF skriver i sin høringsuttalelse at man i så fall må åpne for en offentlig høringsprosess rundt søknader. På den måten kan de likevel komme til orde - dersom departementet er enig.

– Våre særforbund og NIF besitter mye kunnskap om dette temaet, så om man velger å ta oss av som høringsinstans må vi påse at åpenheten er bred. Når noen blir bedt om å uttale seg, da må andre også få muligheten til å uttale seg, sier idrettspresident Tom Tvedt til VG.

Det opprettes nå også en såkalt klagenemd. Der har idrettsforbundet – som er motstander av proffboksing – spilt inn tre av sine egne som kandidater.

NIF høster støtte: – Tom Tvedt har ikke noe valg

Vil ha sine egne i klagenemd

Én er juridisk sjef i NIF, Henriette Hillestad Thune, som nylig signerte det krasse høringsnotatet som slaktet Brækhus' søknad. I tillegg trekker NIF frem sjefslege ved Olympiatoppen, Roald Bahr - og Trond Søvik, generalsekretær i Norges Kampsportforbund.

– Ser du at det kan oppfattes rart at NIF, som er uttalt motstander av proffboksing, skal sitte sentralt plassert i en klagenemd – blant annet ved den juridiske sjefen deres?

–Vi har fått en henvendelse fra departementet, og vi har spilt inn navnet på dem som kan mest om dette i Norge. Men vi har i dette forholdt oss til at staten bestemmer dette, sier Tvedt.

– Men ser du at det kan oppleves rart for motparten?

– Generelt kan jeg si at vi spiller inn mange folk i mange ulike strukturer. Vi sender også folk ut i verden innen IOC og IPC. Når vi får henvendelser, så svarer vi – men det er altså departementet som utnevner klagenemda. Det er de som må avgjøre spørsmål rundt habilitet og inhabilitet til syvende og sist.

Les også: X Games-sjefen: Brækhus brukt i politisk spill

Brækhus: NIF har misbrukt posisjonen sin

VG var i kontakt med Cecilia Brækhus sent i forrige uke. Da hadde ikke irritasjonen over Norges Idrettsforbund og Tom Tvedt lagt seg.

Brækhus føler et ansvar for at boksesporten er fri for doping, og opplever at idrettsforbundet prøver å tillegge henne meninger hun ikke har, sier 34-åringen. Hun avviser kontant at hun er liberal i dopingspørsmål. Tvert imot.

Brækhus mener idrettsforbundet burde utvist mer samarbeidsvilje i forbindelse med søknaden hennes.

– NIF har misbrukt posisjonen sin og makten sin. Da mister man goder (uttalelsesretten til nemda) også. Jeg har ingen problemer med at de setter fingeren på søknaden og sier at «dette må bli bedre». Vi hadde snudd oss raskere enn lynet og fikset det. Men de trenerte saken i lang tid, og smalt igjen døren foran ansiktet vårt. De stilte seg mellom oss og Antidoping Norge. At de har frekkhetens nådegave til å fremstille meg som liberal hva gjelder doping er bare forkastelig.

Punkt for punkt: Dette reagerer NIF på

Har ikke planlagt å møtes

Tom Tvedt er forelagt utspillet fra Brækhus:

– Det er staten, ved departementet, som lager forskriftene. Ikke NIF. Vi er opptatt av å opptre i tråd med WADA-koden. Vi har fått et spørsmål om en søknad, og påpekt det vi mener ikke er på plass etter forskriften. Det er ikke NIF eller Antidoping Norge som avgjør dette. Men vi forhandler ikke på spørsmål om antidopingarbeid.

– Jeg har sagt følgende: Om de følger WADA-koden og resten av sikkerhetsforskriften, så blir det proffkamp. Og om godkjenningsnemda sier «ja» til søknaden, legger jeg til grunn at den er i tråd med WADA-koden, men det er det bare WADA som kan avgjøre om den er. Det er i så fall hva vi har ønsket hele veien.

– Har du tatt initiativ til et møte med Brækhus på et eller annet tidspunkt?

– Nei. Vi har svart i en høringsuttalelse. Om de ønsker et møte, er det naturlig at det er med nemda eller andre. Dersom det er slik at de ønsker informasjon og kunnskap. Morten Andreassen har uttalt at NIF har gitt konstruktive tilbakemeldinger i sitt høringssvar.

– Jeg har oppfattet dem som ryddige og proffe hele veien. De har jo toppjurister med på laget sitt, og jeg har tatt utgangspunkt i at de kan dette med krav til internasjonal idrett. Det er jo ikke hvem som helst som sitter i styret til Cecilia Brækhus, sier Tvedt.

Ekstern lenke: Her er uttalelsen til NIF om «Arrangement Brækhus»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder