TRENGER MOTSTAND: Ronda Rousey (t.v.) har vært suveren så langt i MMA og UFC. Nå skal endelig ubeseirede Cat Zingano (t.h.) få prøve seg. Her er Rousey avbildet på innveiingen før en tidligere kamp, og Zingano etter seieren mot Amanda Nunes i september. Foto:John Locher og Stephen R. Sylvanie,AP og Reuters

UFC-analyse: Ubeseirede Cat skal forsøke å temme villdyret Rousey

To kvinnekamper topper nattens «UFC 184» i Los Angeles

Ingen har nådd opp til UFC-mester Ronda Rousey (28),
men utfordrer Cat Zingano (32) har kanskje det som trengs. Natt til søndag er det ny tittelkamp for kvinnene i UFC.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Under ski-VM den siste tiden har de norske utøverne dominert, og særlig har ski-jentene utmerket seg. Dominansen har gjort at folk har spurt seg om ikke det er dårlig for sporten i seg selv. Det er ikke så rart heller. Uten skikkelige utfordrere mister konkurransen noe av piffen. Dersom det finnes tøffe utfordrere skjerper alle seg litt, ikke bare publikum, men utøvere også.

Når det eksempelvis står mellom en Marit Bjørgen og en Justyna Kowalczvc i form, da er det skikkelig spennende. Vi lever oss inn i rivaliseringen, og når de to beste møtes blir det klart hvor nivået ligger. Prestasjonene blir tydelige og det er åpenbart hva som står på spill. Bjørgen trenger en Kowalczyk. Uten en slik rival kan det bli kjedelig og virke som et pliktløp.

Se MMA-Revyens videopakke foran UFC 184

Langt foran de andre

UFCs første og eneste kvinnelige mester i bantamvekt, Ronda Rousey, har vært borti mye av den samme problematikken. Hun var ene og alene kvinnen som snudde UFC president Dana White sin mening om kvinner i MMA, og gjorde at han mer eller mindre etablerte kvinnelig MMA i UFC på grunn av henne.

VG +: Les historien om Rouseys tøffe oppvekst og veien til MMA-buret via OL-bronse for USA (krever abonnement).

Hun er ubeseiret, har en personlighet som er vanskelig å ignorere, og er i tillegg ikke «vond å se på» – noe som hjelper på i en idrett som der underholdningsverdi ofte betyr like nesten like mye som prestasjoner.

Ronda Rousey har hatt alt, men ikke en motstander som har utfordret henne. Hun har manglet en rival, en Kowalczyc.

Se nattens «UFC 184» direkte på CMore Extreme og CSports fra kl. 04.00. Se oversikt over alle kampene på UFCs hjemmeside.

Mange konflikter, få som har målt opp

HAR BEGGE SLÅTT TATE: Ronda Rousey har slått Miesha Tate (t.h.) to ganger, og Cat Zingano har beseiret henne én gang. Foto:David Becker,Ap

Rousey har vært nærme ved å få seg verdig motstander tidligere. Hun hadde en dypt personlig konflikt med rivalen Miesha Tate, men Tate nådde aldri opp til Rouseys atletiske og tekniske nivå. Rousey har også i årevis hatt en rival i Cristiane «Cyborg» Justino, den andre store kvinnelige MMA-profilen som har virket helt uslåelig, men tross drittslengingen er de er i ulike vektklasser.

I årevis har Rousey kjørt fullstendig over all relevant motstand, men ved UFC 184 tror mange at hun faktisk vil møte en verdig motstander (til tross for hva oddsmakerne sier). Hun møter «Alpha» Cat Zingano i kampen for tittelen ved UFC 184.

Les også fra MMA-Revyen: UFC-sjef: – Vi vil tilNorge!

En motstander med vinnervilje

Cat Zingano skulle egentlig ha trådt inn i rollen mye tidligere. Hennes første inntreden i UFC-buret var magisk. Da kvinnene kom inn i UFC ble mange rekorder brutt. Den aller første kvinnekampen i UFC var mellom Rousey og UFCs første åpent homofile utøver, Liz Carmouche.

Da Zingano gikk i buret var hun den første moren til å konkurrere for UFC. Hun gråt på vei inn i arenaen. Det var ganske mektig.

En av grunnene til at Zingano spås å være en tøff motstander for Rousey stammer fra nettopp denne kampen mot Tate i 2013. Zingano er nesten perfekt i sin evne til å avslutte kamper og vise viljen til å vinne. Av sine ni profesjonelle kamper har bare én blitt avgjort av dommerne, dette er nesten på høyde med Rousey, som har en perfekt «ti av ti»-statistikk.

Viljen til å vinne ser vi også i det at Zingano ikke har dominert hvert sekund av kampene hun har vært med i. Av og til har hun fått problemer, tapt en runde her og der, men hun blir ikke slått eller brutt ned av den grunn. Ingen motstandere har klart å knekke viljen hennes. Hun spretter alltid tilbake.

Tøff fortid

Som VG tidligere har skrevet om har Ronda Rousey hatt en turbulent fortid. Blant annet tok faren hennes livet sitt da hun var åtte år gammel.

Zingano har opplevd noe av det samme, men i voksen alder. Og først ble hun rammet av en alvorlig skade. Hun var i utgangspunktet lovt tittelkampen mot Ronda Rousey tilbake i desember 2013. Det skulle kombineres med innspillingen av sesong 18 av «The Ultimate Fighter», men «Alpha» Cat mistet sjansen sin. Kneet røk, og dermed muligheten til å kjempe på UFC 168 for bantamvekt-tittelen.

Siden skulle Zinganos møte enda en tragedie, men i stedet for en karrieremessig tragedie var denne hendelsen noe helt annerledes. Ektemannen og hovedtreneren hennes tok sitt eget liv. Veien tilbake ble enda tyngre, men karakteristisk for Zingano ga hun ikke opp.

FØLELSESLADET: Dommer Jason Herzog stopper kampen etter at Cat Zingano har slått Amanda Nunes i september i fjor. Det var Zinganos første kamp etter at mannen døde. Foto:John Locher,Ap

Måtte kjempe seg tilbake

Etter et lengre fravær fra aktiv konkurranse hadde tittelbildet endret seg, og Cat Zingano måtte kjempe seg tilbake til plassen sin. Hun ble gitt ny kamp, men denne gang skulle hun møte Amanda Nunes.

Vinneren fikk en sjanse mot Ronda Rousey. Igjen viste Zingano hva hun hadde av kampvilje. Nesten hele første runde var hun på mottakende side av ganske effektiv ground and pound. I følge Zingano selv var det da Nunes tok tak i det tidligere skadde beinet hennes for å sette en knelås at alt snudde.

Youtube: Her forteller Zingano om tapet av ektemannenog veien tilbake

BELTET DET KJEMPES OM: Ronda Rousey poserer stolt med tittelbeltet i bantamvekt. Nå skal hun forsvare det igjen. Foto:Neil Davidson,Ap

Zingano skrudde på alt hun hadde, og tidlig i tredje runde måtte Nunes gi tapt. Det er denne vinnerviljen som har ført henne til helgens tittelkamp, og som er hennes beste kort i møte med verdens beste kvinnelige MMA-utøver.

Hvem har den største viljen?

Har Cat Zingano like stor vinnervilje som Ronda Rousey? Kan hun være motstanderen som gjør at kampen trekker det beste ut av hverandre? Kan hun gjøre mer enn bare tittelholderen i kvinnelig bantamvektdivisjon spennende? Tiden vil vise.

Likevel, det kan hende Rousey overkjører henne totalt. Tidligere bokserival for Cecilia Brækhus, Holly Holm, går kampen før Rousey. Kanskje hun er Kowalczyk? Kanskje må vi lete lenge, for så langt har UFC tilhørt Ronda Rousey.

Kampanalyse

Ronda Rousey

* Ti seirer, ingen tap.

* Avsluttet alle kampene sine.

* Har åtte seire på armbar, hennes signatur-teknikk

* De siste to kampene har vært avgjort på knockout

* Har vunnet bronse i judo i OL 2008, og en rekke andre titler innen judo

* Svært angrepsaggressiv

* Eneste UFC-mester i kvinnelig bantamvekt

Cat Zingano

* Ni seirer, ingen tap

Har avsluttet åtte av ni kamper, med fem knockouts og tre submissions

Enorm kampvilje og svært aggressiv

Første mor til å konkurrere i UFC

Er tilbake fra kneskade

Evner å snu en kamp

Harde slag, gode kast og grappeling.

Kampforløp

Dersom Rousey og Zingano kommer seg på bakken er det vanskelig å ikke gi Rousey fordelen. Hun er ekstremt fleksibel fra rygg, kreativ i bruken av sine teknikker og har fantastisk flytende overganger fra posisjon til posisjon og i inngangen til armbarene sine. Ingen har så langt stått mot der. Stående kan det være en annen sak.

Både Rousey og Zingano slår hardt og har særlig kraftige kne-teknikker. De stående utvekslingene kan gå begge veier, selv om Zingano til nå har vist seg villig til å ta mer skade enn Rousey. I de dypere rundene har også Zingano mer erfaring enn Rousey, da Rousey er kjent for å avslutte kampene sine i første runde. Bare Miesha Tate gikk mer enn en runde med Rousey. Ronda Rousey er favoritten i helgen av en grunn, men det finnes mange grunner til å tro at Zingano kan utfordre, gjøre det spennende, og til og med bli den nye bantamvektmesteren i UFC.

Se nattens «UFC 184» direkte på CMore Extreme og CSports fra kl. 04.00. Se oversikt over alle kampene på UFCs hjemmeside.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder