STÅLTE AV GLEDE: Selv om han var litt blodig i nesen, så kunne Felix Baldauf smile på brytematta i Serbia lørdag kveld, vel vitende om at han er europamester.
STÅLTE AV GLEDE: Selv om han var litt blodig i nesen, så kunne Felix Baldauf smile på brytematta i Serbia lørdag kveld, vel vitende om at han er europamester. Foto: Tommy Skauen

Felix Baldauf avslører skadedrama før sitt sensasjonelle EM-gull

KAMPSPORT

Felix Baldauf (22) feide én olympisk mester av brytematta på sin vei til EM-finalen. Da han først skulle kjempe om gull hadde han full kontroll.

Publisert: Oppdatert: 06.05.17 22:24

– Jeg skjønner ikke helt hva jeg har gjort. Folk er helt ville rundt meg her. Når andre klarer slike ting, så tenker jeg «fy f*** dette er stort». Men når jeg står her selv, så skjønner jeg det ikke helt, sier en overlykkelig Baldauf til VG.

Han tok ikke bare gull i sitt aller første senior-EM. 22-åringen sikret også Norges første gull i gresk-romersk bryting siden Lars Rønningen vant 48-kilosklassen i 1992. Det er 25 år siden.

– Det er altfor lenge siden. Jeg har jo tenkt at jeg må gi folk det de vil ha, sier gullvinneren – og koster på seg en aldri så liten latterkule.

Mer brytejubel: Dramatisk EM-gull til Grace Bullen

«Når får jeg sjansen til dette igjen?»

Han kunne strekke armene i været etter å ha slått hviterusseren Aleksander Hrabovik i finalen i 98-kilosklassen. Baldauf ledet 1-0 etter den første perioden i finalen. I den andre og siste perioden tok de to kamphanene ett poeng hver, og dermed ble det 2-1-seier til nordmannen.

At han stilte i finalen var imidlertid svært usikkert. Baldauf sier til VG at han pådro seg en lårstrekk i semifinalen.

– Vi tok en vurdering mellom kampene. Jeg bestemte meg for å ha det gøy rett og slett. Jeg var ikke hundre prosent innstilt på å bryte, men tenkte at jeg er i en EM-finale. Når får jeg sjansen til dette igjen? Mest sannsynlig aldri.

Saken fortsetter under videoen hvor Bryte-Felix vinner EM-gull.

– Man ofrer alt

Det skulle bli en avgjørelse han ikke kommer til å angre på. Noen feiring blir det ikke før eventuelt i morgen. Baldauf skal få med seg landsmann Petter Karlsen i aksjon i 71-kilosklassen søndag. Deretter kan den sammensveisede, norske brytegjengen i Serbia koste på seg en liten fest.

– Det er alle sammen – eller ingen, sier 22-åringen.

Han sier, akkurat som Grace Bullen fortalte VG i går, at et bryte-gull kun innebærer heder og ære, og større motivasjon til å nå sitt store mål. Det er OL-gull i Tokyo 2020.

– Jeg håper jeg kan få et større Olympiatoppen-stipend nå. At jeg kan stige til 70.000 kroner i året. Det er ikke penger i bryting. Det er ikke derfor man holder på heller. Det er øyeblikk som nå. Det er emosjoner, glede og reisen til et gull. Det er det kuleste, sier Baldauf.

– Man ofrer alt. Tiden med venner, familie. Jeg trener og sover for å komme dit jeg er nå.

OL-bronsevinner Stig-André Berge valgte å hylle Baldauf slik på Instagram.

EUROPAMESTER!!!!!!!!!! Noen ganger feller man en tåre eller ti for andre utøvere. I dag gjør jeg det for deg @felixbaldauf. For en prestasjon du står for. Jeg har ikke ord. Du er en maskin! #wrestling #norgesbryteforbund #bryteliv #vg #dagbladet #nrk #tv2 #aftenposten #våknenå 📷 mattekanten gratulerer så mye også til @gekken som har fulgt denne gutten siden barndommen. Du har mye av æren🇳🇴👍

Slo tilbake etter nedtur

At Baldauf nå tar med seg medalje hjem til Norge vitner om en sterk mental snuoperasjon.

Han forteller VG om den store nedturen i U23-EM for en måned siden. På sin egen blogg karakteriserte han den tidlige exiten i konkurransen som en «megasmell» og opplevde det som en av hans «livs dårligste turneringer» noen gang.

Kristiansunderen meldte at grunnen til svikten var overtenning og press. I europamesterskapet for seniorer var imidlertid alle nerver lagt bort.

Slo olympisk mester

Baldauf tok seg enkelt videre i kvalifiseringen i 98-kilosklassen under EM i Serbia. Etter å ha gått gjennom åttedelsfinalen med 2-1-seier, tok han skalpen ingen skulle tro han kunne ta.

Selv arrangøren skriver at Baldauf «sjokkerte» da han vant over Artur Aleksanyan. Armeneren vant OL-gull i Rio for under ett år siden, men måtte gi tapt for nordmannen denne gangen. Overfor VG sier sportssjef i Norges Bryteforbund, Anders Hestdalen, at det var enormt stort av 22-åringen.

25 år gamle Aleksanyan har vært bortimot uslåelig gjennom karrieren, og har bare tapt seks ganger i løpet av sin seniorkarriere.

Deretter ble ukrainske Dimitrij Timtsjenko beseiret i semifinalen, før Hrabovik stod på motsatt side i brytematta lørdag kveld. Der ble det som kjent gull.

Her kan du lese mer om