Og Holly Holm forsvarer tittelen sin på UFC 196 i Las Vegas

UFC-analyse: Endelig en personlighet som kan måle seg med «gale» McGregor

Conor McGregor (27) skal i natt bryne seg på Nate Diaz (30) – en sjelden utøver som neppe lar seg påvirke av den irske fighterens mentale krigføring.

Artikkelen er over fire år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Conor «The Notorious» McGregor er en mann som aldri har sagt noe på tv som ikke kan spilles om igjen og om igjen. Det betyr at han nesten aldri banner foran kamera. Hva enn som blir sagt foran kamera for å promotere kampen blir sagt på en slik måte at det både lager bølger på internett og kan spilles på FOX eller ESPN.

Analyse av nattens andre storkamp: Holm forsvarer tittelen mot Tate - «den evige toer»

Dette vet McGregor, så hvorfor i all verden gikk det sport i å erklære hvor lite man ga «a f**k» da han og Nate Diaz møttes for å avholde pressekonferanse i forkant av UFC196?

Diaz, like verdig kallenavnet «the Notorious» som selveste Conor McGregor, er mannen som stiller opp og erstatter Rafael dos Anjos på kort varsel ved UFC 196 natt til søndag. McGregor skulle lage enda mer historie i verdens største MMA-organisasjon ved å utfordre for tittelen i en vektklasse over. Det var ikke nok med det ene beltet over skulderen. McGregor vil ha to, det var nemlig det han hadde i Cage Warriors, Europas ledende organisasjon, der vår egen Jack Hermansson er mester i mellomvekt.

Stevnet sendes direkte på Viaplay fra kl. 04.00 natt til søndag. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Hør MMA-Revyens podcast: Alt om UFC 196

ENORM INTERESSE: Conor McGregor shower på scenen foran publikum på innveiingen i Las Vegas natt til lørdag. De irske supporterne har som vanlig inntatt kampsporthovedstaden i USA. Foto: Rey Del Rio , Afp

Alle ville møte McGregor

Den irske superstjernen McGregor hadde mange valg etter at han slo Jose Aldo. Han valgte å ta på seg den største utfordringen som var tilgjengelig, nemlig Rafael dos Anjos. Mange mener at dos Anjos er en av de vanskeligere utfordringene for McGregors stil. Med en lettvekttittel med på kjøpet vil da McGregor etterpå opp til weltervekt og møte Robbie Lawler for tittelen (!). Der oppe i weltervekt kommer McGregor til å gi fra seg veldig mye i form av størrelse og vekt til motstandere. Dette er en mann som bare vil ha utfordringer.

Fått med deg denne? Nå vil McGregor bokse mot Mayweather

GIR BLAFFEN I DET MESTE: Nate Diaz, som møter Conor McGregor i natt, avbildet på en pressekonferanse i februar. Foto: Kevork Djansezian , Afp

Likevel valgte han (og UFC) å gå for Nate Diaz som erstatter for dos Anjos. Diaz er av mange ansett som den letteste av de motstanderne McGregor hadde å velge mellom. Likevel ble det Diaz, fordi dette er en «fan-fight». Det er en kamp som kommer til å generere store penger og skape enorm interesse. Da den historiske dimensjonen falt ut gikk Conor etter pengene.

Sjekk hvor McGregor kommer på lista over de største stjernene i UFC

Undervurdert

Det finnes uendelig mange ting å snakke om når Nate Diaz stiller opp på kort varsel for å møte Conor McGregor. Det mest uvanlige ved kampen er at Conor for første gang ikke vinner i den mentale krigføringen, en teknikk vi har snakket om siden da McGregor møtte Dennis Siver.

Det er nemlig ikke bare hender og føtter McGregor har lært seg å gjøre vondt med, også ordene sine. Dere husker det gamle irske uttrykket «sticks and stones will break my bones, but words will never harm me?» Vel, det avsluttes også med «...but words they hurt the most» i mange versjoner. McGregors ord setter opp slagkombinasjoner.

Hver eneste nye motstander som kommer opp mot McGregor får sin egen spesielle behandling. Det mentale angrepet er en miks av å spille på frykt og fornærmelser. Et lite utvalg å se på er McGregors originale angrep på Aldo. Han er den gamle gorillaen i jungelen, men av og til kommer en ung gorilla og tar alt han har. En mesters største frykt. Hans første angrep på dos Anjos var at han ikke var en ekte brasiliansk mester som Aldo. Aldo bor fortsatt i Rio, mens dos Anjos har «sviktet sitt land» og flyttet til USA. Man kan se at Conor leter etter hva som treffer og fyrer bestemt av.

Her knocker McGregor ut Aldo etter 13 sekunder!

Tjente 10 millioner per sekund

Hva fyrte han av mot Nate Diaz? Diaz-brødrene fremstår som tøffe «thugs» fra de harde gatene i Stockton, California, så McGregor kaller ham en «fake thug» som lager pistoltegn med venstrehånden og ballongdyr med høyre, mens han tar sykkelturer med eldre og underviser i ju jitsu for barn på søndager ( enjoy ). Nate Diaz har alltid levd i skyggen av sin eldre og mer kjente bror Nick, så McGregor ler og sier «I love Nick's little brother!».

Men intet til nytte. Alt prellet av. Diaz' eneste respons? « I don't give a f**k» !

Hvordan provosere that which does not give a f**k?

KONGEN AV UFC: Conor McGregor har på rekordtid tatt UFC-sirkuset med storm. Her jubler han med det irske flagget etter seieren mot Jose Aldo. Foto: Steve Marcus , Afp

Nate Diaz er konstant som en naturlov. Kanskje det er mer riktig å si konstant i sin kaostilstand?

Det største utbyttet Conor McGregor har av å drive mental krigføring er å trekke motstanderen ut av sin komfortsone. En stresset fighter er en dårlig fighter. Går du inn i konkurransen med sinne eller aggresjon er musklene tette og mindre responderende, reaksjonene er dårligere og man er åpen for å bli diktert på flere måter enn om man kommer inn kjølig og rolig. En stresset fighter er en dårlig fighter.

Marcus Brimage, Dustin Poirer, Chad Mendes, Jose Aldo og mange andre kan skrive under på det.

Diaz er ikke rolig og avbalansert i kampene sine nødvendigvis, men vant med å gjøre kampene personlig. Han kjenner McGregors taktikker fordi han på mange måter bruker dem selv. Nick Diaz gjorde « the Stockton slap» berømt , men «teknikken» kommer like ofte i Nate Diaz sine kamper. Det fungerer som en form for utpsyking.

Kampen blir personlig med en gang du signerer kontrakten med Nick eller Nate Diaz. Så når McGregor prøver å trekke Diaz inn i sitt favorittområde med «trash talk», så funker det ikke. Diaz er der allerede.

Etterhvert måtte McGregor gi tapt i den første verbale runden, og trekke seg tilbake:

«I don't give a f**k either!», konkluderte iren. Men når Conor og Nate begge sier det, hvem tror vi egentlig på?

Fan-favoritt

Med disse to utøverne i oktagonet søndag morgen vil det ikke bare være en kamp som utgår av teknikker. Forvent deg en samtale. Forvent ulike typer håndgester, og forvent for all del at en av dem går ned.

Dette er en ny test for Conor McGregor, men det er også et steg inn i en av hans to stier å gå. Den ene stien er tittelkamper der han prøver å bli den beste MMA-utøveren gjennom tidene, en mann som ønsker å skape historie, og som i aller høyeste grad faktisk «gives a f**k» om hvordan hans tid i UFC blir. Den andre stien Conor ønsker å gå er stien med pengekamper. Spektakulære fan-vennlige kamper der alt kan skje og sannsynligvis vil (for å stjele litt av UFCs old school promotering).

Nattens kamp blir sistnevnte. La oss sette oss tilbake og nyte.

Kampfakta

Conor McGregor

• 19 seirer, to tap

• Tidligere lettvekts og fjærvektmester i Cage Warriors

• UFC fjærvektmester

• Majoriteten av seirene vunnet i første runde ved knockout

Nate Diaz

• 18 seirer, ti tap

• Høyt rangert lettvekter, (#5 pr mars 2016)

• Svært god boksing, svært god ju jitsu.

• Habil bruker av «the Stockton Slap»

• Avsluttet flest kamper med submission

• Svært god hake, bare knocket ut en gang i karrieren

Stevnet sendes direkte på Viaplay fra kl. 04.00 natt til søndag. Se hele kampoppsettet på UFCs sider. Her kan du lese analyse av nattens tittelkamp mellom Holm og Tate.

Kampanalyse

McGregors stil er en av de mest analyserte kampstilene vi har i MMA, rett og slett på grunn av hvor stor eksponering Conor har, og hvilken type suksess han har. De som vi grave seg ned i detaljene for hvordan McGregor skaper de kampene han skaper bør starte med Jack Slacks studie i McGregor-stilen . Andre viktige analyser er hva en av verdens beste trenere, Firhas Zahabi, har å si. Dersom du har god tid kan du også høre på Robin Black og Brian Stann. Les også Jack Slacks analyse . I slike høyprofilkamper kan man virkelig sette seg inn i detaljene til hver fighter.

Det bredeste utgangspunktet for Diaz mot McGregor er at Diaz har en stil som beror seg på mengde, mens McGregor til syvende og sist leter etter det perfekte slag som avslutter kampen. De har altså ulik bruk av mengde, eller volum-fremgangsmåten. Diaz sliter deg ut med sin store mengde med slag. Det er ikke så farlig at ikke alle treffer, og mange av dem er på en måte med halv kraft, men summen av treffene ender opp med å slite motstanderen ut og etterhvert gi Diaz kampen. Det fungerer litt som med lave spark. Ett lavt spark i låret kan ignoreres, så kanskje du glemmer å beskytte deg. Det kommer to eller fire til, og plutselig er låret såpass skadet at du ikke lenger kan forsvare deg mot dem.

McGregors bruk av volum handler mer om å finne mønstrene dine, og etterhvert finne det perfekte slaget. Det leder oss videre til en annen dimensjon. Diaz sitt angrep er etterhvert blitt forutsigbart. McGregors er ikke forutsigbart. Samtidig har McGregor langt oftere vist vilje til å tilpasse seg. Diaz er mer statisk og kan bruke et verktøy som viste seg ikke å funke i runde en fortsatt i runde fem og på samme måte.

Alt i alt er dette en spennende kamp, også på det tekniske planet. Jeg tror vi kan se mye av kampen det første minuttet på hvordan de to bruker rekkevidden sin. Diaz og McGregor er to av få utøvere som er gode på å utnytte fordeler med lang rekkevidde.

Les også

 1. UFC-analyse: Holm forsvarer tittelen mot Tate - «den evige toer»

  Etter sjokkseieren mot suverene Ronda Rousey (29) i november i fjor, skal Holly Holm (34) for første gang forsvare…
 2. McGregor vil bokse mot Mayweather: – Jeg har nøkkelen til den kampen

  UFC-stjernen Conor McGregor (27) gjør sine siste forberedelser til helgens MMA-oppgjør mot Nate Diaz (30) i Las Vegas.
 3. UFC-fansen får drømmekampen: – En av de største kampene UFC har å by på i år

  Etter at Rafael dos Anjos (31) måtte trekke seg fra UFC-tittelkampen mot Conor McGregor med brudd i foten, er det…
 4. MMA-stjernen Conor McGregor i polititrøbbel etter våpenbilde

  Politiet etterforsker Conor McGregor (27) etter at MMA-stjernen publiserte et bilde av en maskert mann med automatvåpen.
 5. Dette var de beste UFC-kampene i 2015

  UFC har arrangert hundrevis av kamper det siste året, og det har vært flere minnerike oppgjør med superstjerner som…
 6. VG og MMA-revyens liste for 2015: Her er UFC-sirkusets aller største stjerner!

  2015 har vært et nytt dramatisk år i UFC, og det toppet seg med flere gigantkamper og overraskelser i desember.
 7. Den irske UFC-stjernen tjente 10 mill. i sekundet – nå blir det julegaver på kjæresten

  Han dro på jobb, slåss i 13 sekunder – og satt igjen med…
 8. UFC-drama: Vant gigantkampen på knockout etter 13 sekunder

  Jose Aldo (29) hadde ikke tapt en MMA-kamp siden 2005, men den irske rebellen og folkehelten Conor McGregor (26) brukte…
 9. Gråtende UFC-yndling: – Jeg ble utklasset på alle måter

  Paige VanZant (21) har fått stjernestatus i MMA til tross…
 10. Storkamp i natt: – Jeg håper McGregor får juling

  I  2011 steppet Aaron Jahnsen (35) inn på kort varsel, og gikk kamp mot et irsk MMA-talent i Jordan.
 11. Irske McGregor i gråt etter UFC-seier

  Den bråkjekke iren Conor McGregor (26) levde opp til de enorme forventningene han har lagt på sine egne skuldre.
 12. UFC-analyse: Aldri har en MMA-fighter hatt mer å bevise

  Sjeldent har det vært større forventninger knyttet til en enkelt utøver i UFC, og for den bråkjekke, irske folkehelten…

Mer om

 1. MMA
 2. Kampsport

Flere artikler

 1. Her stoppes kjeften på Conor McGregor

 2. McGregors hilsen: «Når historiebøkene er skrevet - jeg møtte opp»

 3. Diaz om returmøte med McGregor: – La oss gjøre det igjen

 4. Conor McGregor på Twitter: – Jeg legger opp

 5. McGregor vil bokse mot Mayweather: – Jeg har nøkkelen til den kampen

Fra andre aviser

 1. Superstjernens comebackkamp varte i 40 sekunder

  Bergens Tidende
 2. Kristiansand Kendo best under årets NM

  Fædrelandsvennen
 3. Tidenes beste NM for Budosør Judo Club

  Fædrelandsvennen
 4. Bytter fra kickboksing til K1

  Fædrelandsvennen
 5. Medaljedryss til Vågsbygd Karateklubb i NM

  Fædrelandsvennen
 6. Medaljeskred til Kristiansand Ju Jitsu Klubb

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder