INN I OL-BOBLEN: Tina Røe Skaar (22) var en av 16 utøvere som ble tatt ut til Rio-OL for drøyt to uker siden. Hun har sterke norske taekwondo-tradisjoner å leve opp til; Trude Gundersen og Nina Solheim. Her i treningslokalet i Oslo tirsdag. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Norsk taekwondo-håp tar OL-farvel med kjæresten

HASLE (VG) Tina Røe Skaar (22) har allerede to måneder før Rio-OL gitt kjæresten klar beskjed om at hun fra nå kommer til å bli mer borte fysisk og mentalt enn hun pleier.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over tre år gammel

– Vi har en veldig god kommunikasjon. Han skjønner det, sier hun til VG og sitt OL-farvel med kjæresten og samboeren.

MAGNETISK: Det er lagt inn sensorer i Tina Røe Skaars kampsokker. De registerer treff mot motstanderens kropp og hode. Norges taekwondohåp i OL er beste med føttene. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Tina Røe Skaar vant den europeiske OL-kvalifiseringen i Istanbul i januar.

16 år etter at Trude Gundersen (39) vant Norges første sølvmedalje i taekwondo i Sydney-OL - og åtte år etter at Nina Solheim (36) vant den andre i Beijing - er hun en av få norske medaljekandidater i Rio-OL 5. til 21. august.

På med skylappene

Tirsdag inviterte hun til pressetreff i treningslokalet til Norges kampsportforbund på Halse i Oslo, med beskjed fra sportssjef Dag Jacobsen at «Tina vil ikke gjøre flere
medieavtaler etter dette treffet.»

Bakgrunn: Ble terget av guttene på skolen - slo tilbake

– Jeg setter på meg skylapper for å få vekk alle mulige ting som kan ta energi fra meg, forteller Tina Røe Skaar.

På spørsmål om hun er redd for at hun skal bli mentalt utladet av å være i en slags boble over så lang tid, svarer hun nei. Hun pleier å sette opp en plan der hun en gang i måneden ser en skrekkfilm - for eksempel - med venner, spiller minigolf eller går på kino med kjæresten og samboeren, Daniel Hegge Thorvaldsen.

Han har imidlertid fått vite at han må stille i andre rekke bak taekwondo og Rio-OL.

Ville ha macho-hund

Tina Røe Skaar trener vanligvis 20 timer i uken og har siden 2013 vært profesjonell, eller 24 timers utøver. Nå strammer hun skrustikken ytterliger ett hakk, for å si det slik.

Hun understreker at hun ikke vil «forsvinne» fra kjæresten.

Men han vil etter alt å dømme - tidvis - finne bedre selskap i parets hund enn han vanligvis gjør med Tina Røe Skaar.

– Han ville egentlig ha et beist, en sånn macho-hund. Men det endte opp med at vi fikk en liten tass. Den er fin, sier Tina Røe Skaar og smiler bredt.

Hun omtaler kjæresten som mosjonist når det gjelder idrettslig interesse. De traff hverandre for tre år siden. Online, som det heter. Ikke via et nettsted for dating, men i forbindelse med spill på konsollen Xbox. De spilte og chattet, og så spurte han hva hun gjorde sånn ellers.

– Han fikk sjokk da han hørte hva jeg drev med, og måtte google meg for å finne ut at det var sant, sier Tina Røe Skaar.

Det var mot slutten av 2013. Nå har de bodd sammen i ett år.

To stipender

Hun startet med taekwondo da hun var ni år gammel. Tre år senere begynte hun med sparring. Målet hennes var å komme på juniorlandslaget. Så ble hun syk mens hun gikk på ungdomsskolen. Kyssesyken og diagnosen ME - kronisk utmattelsessyndrom - i 2007.

Bakgrunn (krever innlogging): – Det var slitsomt å ligge der

– Det tok tre-fire år, så var jeg frisk, fortalte hun under et pressetreff på Hasle i Oslo tirsdag.

Hun var «tilbake» som 17-åring. Et par år senere var hun utøver på full tid. Da hadde hun tre år på seg til å bli god nok til å kvalifisere seg for Rio-OL, som hun gjorde i januar.

Hun livnærer seg vede hjelp av et utviklingsstipend fra Olympiatoppen (60.000 kroner) og et stipend fra Norges kampsportforbund.

DEMONSTRASJON: Tina Røe Skaar (22) viser hvordan taekwondo skal gjøres ved hjelp av klubbkamerat John Asp (19) i treningslokalet på Hasle i Oslo. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

– Det er helt utrolig kult. Nå er det to måneder igjen. Jeg gleder meg til å se hvor god jeg kan bli, sier hun med tanke på oppgjørene i pluss 67 kilosklassen i Rio.

Siden taekwondo kom på OL-programmet for 16 år siden, i Sydney 2000, har Norge kvalifisert utøvere i kampsporten til fire av fem sommerleker. Trude Gundersen (39) vant sølvmedalje i pluss 67 kilosklassen i Australia og Nina Solheim (36) sørget for en reprise åtte år senere i Beijing.

Risikovillig

Det så Tina Røe Skaar på TV fra sykesengen.

– Trude «visste» jeg ikke om, men jeg hørte alltid om Nina. Jeg var syk, men da jeg så henne i OL - åhhh, det ga meg enda mer motivasjon til å komme tilbake, sier Tina Røe Skaar.

Leste du denne for åtte år siden? Nina Solheim til OL-finalen

Hverken hun eller landslagstrener David Cook har et godt svar på hvorfor kvinner og taekwondo virker å passe spesielt godt sammen i Norge. Tina Røe Skaar sier at det ikke er noe hun har «gått dypt inn i».

– Jeg kan ikke uttale meg om norske kvinner generelt. Men kvinnene vi har i «systemet» ser ut til å vokse i situasjonene de møter. Tina er villig til å ta risiko, sier briten som har en doktorgrad i biomekanikk.

– Hun har en fantastisk evne til å sparke mot hodet og ser hele tiden etter «uttelling», tilføyer han når det gjelder Tina Røe Skaars «styrker».

Les også

 1. Johan Kaggestad om Norges negative OL-trend: – Det er Olympiatoppens ansvar

  Norge kan fort gå mot sitt svakeste OL på 40 år, men hvem har ansvaret? Johan Kaggestad (72) mener svaret er innlysende.
 2. Okparaebo om zika-viruset: – Vi får ta med myggnetting

  Norske OL-håp er ikke bekymret for zika-epidemien som rammer Brasil. Sprinteren Ezinne Okparaebo (27) pakker med seg…
 3. Norsk OL-bryter: - En vanvittig lettelse

  OL-plassen til bryting sto i fare for å ryke, men søndag stemte IOC for å beholde idretten på programmet.
 4. Her viser OL-utøverne fram Rio-kolleksjonen

  Sammen med flere andre idrettsprofiler fikk Olaf Tufte, Ezinne Okparaebo og Henrik Christiansen leke seg på catwalken da…
 5. Særnorsk krav: Ezinne er ikke OL-klar

  Ezinne Okparaebo (28) ble erklært OL-klar da hun for fire dager siden løp under det internasjonale OL-kravet på 100…

Flere artikler

 1. Norges OL-medaljehåp ble mobbet på skolen – slo tilbake

 2. Utestengte russere satser på rettslig fasttrack til Rio-OL

 3. OL-uttaket klokken 11.00 søndag: Sulland: Har gjort alt for å overbevise Hergeirsson

 4. Se Norges gullhåp sparke VG med sitt beste våpen

 5. Norges 43 år gamle OL-håp: – Jeg legger vel aldri opp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder