UFC-analyse: Meek alltid best når folk tviler

«Ingen» har troen på at Emil Weber Meek (29) vil vinne mot topprangerte Kamaru Usman (29), men Meek er også kjent for å være best under press.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

ROLIG FØR STORMEN: Emil Weber Meek var rolig og smilende etter lørdagens innveiing i St. Louis. Her intervjues han av Viaplay Fighting. Foto: Per Opsahl

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Tenk om Emil Meek vinner mot Kamaru Usman!

Jeg vet det sikkert er et long shot, men tenk om det faktisk skjer. Da ville Norge hatt sin aller første topp-15 rangerte utøver i UFC noen sinne. Det ville vært et substansielt gjennombrudd, både for Meek personlig, og for Norge som kampsportnasjon.

Meek er god til å få seg gode match-ups allerede, så tenk hvor bra det hadde blitt om han i tillegg hadde vært rangert. Kanskje vi kunne fått sett Meek-Cerrone? Hva med Meek-Condit? Mulighetene er store. Tenk om.

Jeg skriver «tenk om» fordi det er veldig vanskelig å forestille seg.

MMA-Revyens podcast er tilbake – Andreas og Torstein tar for seg UFC St. Louis.

Svært få tror Emil Meek vinner denne kampen. Vi har jo en tendens til å tro det beste når det kommer til egne utøvere, men denne kampen ligner litt på et unntak. Det er lett å trekke parallell til Meeks kamp mot Rousimar Palhares. Der var det også svært få som trodde på seier.

Forskjellen var at Palhares ikke akkurat var kjent for å være god stående, det var et åpenbart hull som Meek kunne utnytte. Det er det ikke her. Det er langt vanskeligere å se for seg hvordan dette skal gå Meeks vei.

Se UFC-stevnet natt til mandag direkte eller i opptak på Viaplay Fighting fra midnatt. Meeks kamp starter kl. 04.00.

Det er mange ubesvarte spørsmål om Meek. Han gikk tre runder mot Mein, men i én og en halv av dem hadde han et bristet ribbein. Den oktagon-tiden blir litt rar å se på. Vi vet rett og slett lite om Meeks MMA-utvikling.

Vi vet mye om Usman.

Meek selv sier at han kommer til å vinne på knockout. Knockout er et mål, ikke en strategi. Hver gang en fighter sier at «motstanderen min har aldri møtt noen som slår som meg» er det en indikasjon på at den fighteren kommer til å tape.

Usman har trent med folk som Anthony «Rumble» Johnson, og avviser Meeks kommentarer som urealistiske (som nok er med rette).

les også

Showmannen Meek sikter mot stjernehimmelen: – Nå må han sjokkere verden

RANGERT I TOPPEN: Kamaru Usman er rangert blant de 15 beste weltervekterne i UFC. Han har aldri tapt en kamp i organisasjonen, og står totalt med ti strake seirer. Foto: Per Opsahl

Hvorfor har så få troen?

Dette er Meeks andre kamp i UFC. Det er ikke å trekke det langt å si at dette er et stort hopp. Rent teoretisk sett kan man jo risikere å gå mot hvem som helst når man først er signert til UFC, men vanligvis går dette litt i nivåer. Meek skulle opprinnelig møte en annen debutant da han kom til UFC, men kampen ble ingenting av.

I stedet gikk han kamp mot en veteran som heter Jordan Mein, og vant. En utrolig sterk debut.

Allerede her har Meek en uvanlig start. Oftest så taper debutantene i kamper mot veteraner. Etter Mein-seieren så Meek ut til å bli forsøkt matchet i omtrent det samme territoriet som Mein, ved for eksempel matchingen mot Nordine Taleb. Tøff kamp, men langt mer jevn på papiret.

Taleb har noen sterke seire og noen tap i UFC. Tøft, men overkommelig.

Usman, på den andre siden, vant en The Ultimate Fighter-sesong, og har vunnet seks strake i UFC.

Det er en utrolig sterk kamphistorikk. Det er vanskelig å sette ord på hvor stor forskjell det er på Meeks erfaring og Usmans erfaring. I UFC er det kun UFC-erfaring som gjelder. Til og med Palhares-kampen gjelder knapt. Meek har én kamp i UFC.

Stor erfaringsforskjell

Erfaring er så avgjørende. Når man så kombinerer den enorme erfaringsfordelen til Usman med hans andre styrker så blir det enda styggere. Usman er sterk på kondisjon og utholdenhet og bryting.

Dette er styrker som lar seg multiplisere når Usman også har erfaringsfordelen.

Det er dessuten vanskelig å se for seg hva Meek skal være flinkere i enn Usman. Mye av grunnen til det er også at vi har sett så lite av Meek den siste tiden, og så mye av Usman.

Meek gikk debuten sin for litt over et år siden. I mellomtiden har Usman gått tre UFC-kamper.

Meek mot verden

Atter en gang er det Meek mot verden. En eventyrer som har troa på seg selv, og trenger egentlig ikke at noen andre har det. Meek er en type som tar sjansene. Han er heller ikke dum. Han vet risikoen. Men han har også den stemmen inni seg som sier: «ja, dette er en tøff motstander, men han er ikke tøffere enn meg». Og det er også det som gjør ham til en fighter, og en veldig suksessfull fighter.

De færreste ville ha sagt ja til Palhares, langt mindre spurt etter en sjans til å møte ham. Det samme gjelder Jordan Mein i Canada, for ikke å snakke om å møte Kamaru Usman akkurat nå.

Ingen ville møte Kamaru Usman. Det er en klisjé i å hevde at «ingen vil møte» den og den fighteren, men i dette tilfellet ser det ganske riktig ut.

les også

Meek viste muskler på innveiingen: – Usman så «herja» ut i trynet

Best under press

Weltervekt er den tøffeste vektklassen å nå opp i ved siden av lettvekt. Dersom Meek slår en motstander på tiendeplass i rankingen i sin kamp nummer to i UFC er det en helt latterlig sterk prestasjon. Det er nærmest uhørt. Stryk nærmest. Det er uhørt.

Dette vil nesten uansett være en kamp å vokse på. Det finnes et konsept som heter «the Rub» i kampsport. Daniel Cormier har snakket en del om det. Det å møte toppnivået og konkurrere med de aller beste.

Til og med ved et tap kommer man styrket tilbake. Man vet plutselig hva det vil kreve å være best. Det er mange mulige positive utfall vi kan se her. Så lenge Meek ikke overkjøres vil det være en seier. Det vil ikke oppleves slik der og da, og særlig ikke for Meek, men i den store sammenhengen så vil det være mange gode utfall her, også vet tap.

«Ingen» har troen. Jeg har litt. Det betyr ingenting. Meek har ikke trengt det før, og trenger det ikke nå. Meek er kjent for å være best under press.

Se UFC-stevnet natt til mandag direkte eller i opptak på Viaplay Fighting fra midnatt. Meeks kamp starter kl. 04.00.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder