Klart for UFC 181 i Las Vegas

TO ÉNERE: Anthony Pettis (t. v.) og Gilbert Melendez møtes i Las Vegas i natt. Foto:Per Opsahl og Jeff Chiu,VG og AP

UFC-analyse: To verdensmestere møtes

I natt slåss to av verdens beste MMA-utøvere om tittelen i verdens tøffeste vektklasse.

Artikkelen er over fem år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes.

Å se på UFC er å se på de beste MMA-utøverne i verden. Om du er mest fascinert av grudge-kamper, setter pris på finessen i kampsport eller tiltrekkes av det spektakulære ved for eksempel knockouter er det en ting som alltid ligger i bunn: kampene i UFC er kampene på det høyeste nivået i sporten. Likevel, det er mange typer utøvere i UFC, og vektklassene er på ingen måte skapt med lik verdi.

UFC: Se hele kampoppsettet her

Hør om de viktigste kampene på UFC 181 sitt imponerende hovedkort gjennom MMA-Revyens podcast (begynner ved 1:07:43).

Les også: UFC-analyse: Returoppgjør av «årets beste kamp»

Verdens tøffeste vektklasse

I skrivende stund er det 556 utøvere signert til UFCs stall med fightere – disse utgjør verdenstoppen innen MMA. De er «énprosentsfightere». Den beste prosenten.

I hver av vektklassene finner vi en liste på de femten beste i divisjonen, de rangerte utøverne. Disse er de beste av de beste. Den store forskjellen på topptalentet er hvor lang veien er til toppen. Dersom du er fluevekter eller tungvekter er veien til toppen mye kortere. Du må utkonkurrere 36 andre utøvere. Dette er vektklasser som er lett befolket.

Skal du utfordre for beltet i lettvekt, derimot, er det 105 utøvere du må utkonkurrere. Veien er lang til toppen i lettvekt. Dennis Bermudez måtte ha seks seire på rad for å bryte inn i topp-15 i UFCs lettvektdivisjon, mens Alistair Overeem fortsatt er rangert på tiendeplass etter tre tap og to seire i UFCs tungvektdivisjon.

Topp 15 i den mest befolkede divisjonen i UFC – lettvekt – er altså påståelig de beste av de beste av de beste. De er «énprosentene» av «énprosentene». Det er kanskje også derfor det har vært få dominante mestre i divisjonen. Det har aldri vært noen Anderson Silva-er der, noen som har vært dyktige nok til å forsvare tittelen i årevis. De som har vært nærmest til å kalles dominante mestre har vært BJ Penn, Frankie Edgar og Benson Henderson, som alle forsvarte lettvektbeltet tre ganger hver.

Til forskjell har weltervektkongen Georges St.Pierre forsvart sitt belte ni ganger, og fyrsten av mellomvekt, Anderson Silva, ti. Beltet i lettvekt har hatt en tendens til å vandre og ikke falle helt til ro, men er det noen som kanskje kan bryte mønsteret, så er det Anthony «Showtime» Pettis.

Neste dominante mester?

Anthony Pettis ( se høydepunkter fra Pettis sin karriere ) har alltid vært en mester. Han har konkurrert i tre organisasjoner i løpet av sine nitten kamper, og har tatt beltet i hver eneste en av dem. Hans stil er utrolig underholdende – og ekstremt effektiv.

I Pettis’ karriere har han klart enten å knocke ut eller klappet ut mesteparten av motstanderne sine, med sju seire på knockout og sju på submissions, og sine to eneste tap har begge vært dommeravgjørelser. Pettis sin avslutningsrate er veldig god, og ekstremt god når man tar inn over seg hvilken divisjon han fikk dem i.

Han er førstemann til å vinne et lettvektbelte via en kampavslutning (submission av Benson Henderson) siden 2008 og BJ Penn. Pettis er også eier av MMAs mest sette kamphøydepunkt - the showtime kick - som vant ham kampen sin mot Benson Henderson i WEC. Den flashy og unge Pettis kan være det amerikanerne kaller en «world beater», og Gilbert Melendez er en perfekt motstander å bevise det mot. Gilbert Melendez holder nemlig den ubestridte andreplassen i denne prestisjetunge divisjonen.

Verdensmester mot verdensmester

Gilbert Melendez ( se høydepunkter ) har heller aldri blitt avsluttet, har samme type seier/taps-rate og avslutningsrate som Pettis og er også en verdensmester. Melendez er den nå oppkjøpte organisasjonen Strikeforce sin siste lettvektmester og var knyttet store forventninger til da han kom over fra Strikeforce og fikk utfordre for UFCs lettvekttittel umiddelbart.

Melendez tapte til daværende lettvektmester Benson Henderson, men tapet var via en delt dommeravgjørelse. En av tre dommere mente Melendez vant kampen, i likhet med svært mange andre, både proffer, fans og media. Det var klart at forventningene rundt Melendez var velfunderte og de aller fleste forventet at han skulle på ny kjempe for tittelen senere.

På mange måter kan vi si at dette er en kamp mellom to verdensmestre. Melendez forlot Strikeforce som dets siste lettvektmester, og var to poeng unna å være UFCs lettvektmester. Det er ikke mange som får den ubestridte utfordrerstatusen som Melendez har fått fra UFC og fått lov til å vente på neste tittelkamp.

At Melendez er den ubestridte utfordreren gir noe ekstra til kampen. Den føles enda mer avgjørende enn den kanskje er. Det står utøvere i kø etter Melendez, men ingen av dem kan skryte på seg å ha fortjent denne kampen like mye som ham. Det blir verdensmester mot verdensmester. Det er alltid spennende.

Tittelbildet stoppet opp

Tittelbildet i lettvekt har bevegd seg sakte det siste året, ettersom Pettis gikk ut med kneskade. Det er hele 15 måneder siden Pettis tok beltet fra Henderson i første omgang, og divisjonen har sett en mengde potensielle utfordrere stige opp, uten håp om tittelsjanse med det første. Mens Pettis har vært ute, har UFC brukt ham godt.

Pettis og Melendez har brukt det siste halvåret til å være trenere i UFCs realityserie «The Ultimate Fighter» (serien er bare tilgjengelig på UFC.com/fightpass), men det har også betydd at antallet utfordrere har stoppet seg opp. Uansett hvem som vinner av Melendez og Pettis, vil det være mer enn nok motstand å skulle bryne seg på, som Khabib Nurmagomedov, Donald Cerrone, Rafael Dos Anjos eller kanskje Myles Jury.

Natt til søndag skal vi få svarene vi leter etter. Endelig skal beltet i lettvekt forsvares, etter mye venting, reality-avbrudd og skader.

Spørsmålet som skal besvares er: hvem er den beste av de beste av de beste. Er Anthony «Showtime» Pettis den dominante verdensmesteren mange tror han er, eller er det Gilbert Melendez som er mannen til å ta fra ham beltet og bli den nye verdensmesteren i UFCs tøffeste vektklasse?

Fakta og analyse:

Anthony Pettis:

* 17 seire og to tap.

* Aldri blitt avsluttet.

* Høy avslutningsrate

* Best stående, med kraftige og kreative spark, men med lik mengde submissions som knockouts.

* Vært ute lenge med skade.

* Svært kreativ.

* Begynner å nå sitt toppnivå nå i en alder av 27.

Gilbert Melendez

* 22 seire og tre tap.

* Aldri blitt avsluttet.

* Har vunnet halvparten av kampene sine på knockouts.

* Har mer erfaring enn Pettis, lengre karriere og slåss under flere organisasjoner.

* Høyt tempo og press.

* God boksing og bryting.

Melendez er mer en bokser der Anthony Pettis er en kickbokser. Pettis kan tenkes av flere grunner å ha flere våpen enn Melendez. Pettis sine aggressive sparketeknikker har vært for mye for svært mange motstandere, og når han blir tatt ned er han farlig fra guarden. Problemet hans er at hans svakheter er Melendez sin styrke, bryting.

Det er ikke nødvendigvis slik at Melendez sin bryting er langt bedre, men han er sannsynligvis noen steg foran. Dersom Melendez får avgjøre hvor kampen foregår kan dette bli en femrunderskamp. Det er slik Melendez har best sjans. Likevel er det slik at Melendez har uttalt at han vil ta flere risikoer enn før, og tror selv det var det som kostet ham tittelen mot Henderson tidligere. Det blir et spørsmål om Pettis sine mange verktøy kan overvelde Melendez, eller om Melendez klarer å gjøre kampen tøff mot veggen og ta den ned til matta der han sannsynligvis er sterkest. I en ren stående veksling har Pettis best sjans.

PS! Nattens hovedkort kan du se direkte på CSports og CMore Extreme fra kl. 04.00.

Les også

 1. Bahari tapte tittelkampen på poeng

  MMA-utøver Mohsen Bahari (30) klarte ikke å hamle opp med danske Nicolas Dalby (29) i kampen om weltervekttittelen i…
 2. UFC: Tungvektduellen avgjort på knockout

  Fabricio Werdum (37) var i trøbbel flere ganger mot Mark Hunt (40) i Mexico City i helgen, men så fikk knockouteksperten…
 3. Satte ny UFC-rekord etter total overkjøring

  Først leverte Frankie Edgar (33) en kamp der han fullstendig…
 4. UFC-fighter fikk øret halvveis revet av – rasende da kampen ble stoppet

  Amerikanske Leslie Smith (32) lot seg ikke stoppe selv om…
 5. UFC-analyse: Returoppgjør av «årets beste kamp»

  Når Johny Hendricks (31) og Robbie Lawler (32) entrer buret i…

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC: Lynrask Pettis avgjorde med «giljotin»

 2. UFC-analyse: Den storkjeftede mesteren må levere varene

 3. Teknisk lekkerbisken da Henderson vant UFC-oppgjør

 4. UFC-analyse: Vektmiss ødelegger for den tidligere mesteren

 5. UFC: De beste submission-seirene i 2014

Fra andre aviser

 1. Stjernen ble slått ned av «planetens tøffeste mann». Nå kan det være slutt.

  Bergens Tidende
 2. Havnaa vant sin første tittel på knockout: – Avsluttet som en konge

  Aftenposten
 3. VM-utfordreren: - Brækhus er i ferd med å bli en gammel dame

  Bergens Tidende
 4. Bekreftet: Brækhus møter svensk bokser i Oslo

  Aftenposten
 5. Bekreftet: Brækhus møter svensk bokser i Oslo

  Bergens Tidende
 6. Brækhus har fått hjelp av Farmen-kjendis før boksekampen i Bergen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no