GLAD: Signe Marie Fidje Store jubler etter å ha blitt Norges første kvinnelige OL-bryter.
GLAD: Signe Marie Fidje Store jubler etter å ha blitt Norges første kvinnelige OL-bryter. Foto: Anders Hestdalen

Signe Marie (20) til Rio-OL: – Det går ikke an å beskrive

Grace Bullen (19) tapte kvartfinalen og mister lekene i Brasil

KAMPSPORT

Tana-jenta Signe Marie Fidje Store (20) traff der Grace Bullen (19) misset og er klar for Brasil som første kvinnelige norske bryter gjennom tidene etter at hun tok seg til finalen i OL-kvalifiseringsstevnet i Istanbul.

Publisert: Oppdatert: 07.05.16 20:50

– Nå skal vi sprette sjampanjen her i Tana, sier leder i Tana Bryteklubb, Ulf Børre Hansen, til VG.

Etter å ha ladet opp i Makedonia i to uker, brøt Signe Marie Fidje Store lørdag i OL-kvalifiseringsstevnet i Istanbul. 20-åringen tok seg der til finalen i 69-kilosklassen og er dermed klar for lekene i Rio i sommer.

– Det er det du jobber for hver dag. Og så får du noe tilbake. Det er ingen garantier for å få noe igjen, men jeg gjorde det i dag. Det er helt sykt, sier Store til NRK.

– Det er så mange ofringer. Man gjør så sykt mye for denne idretten. Det er så deilig å få igjen det man fortjener. Det går ikke an å beskrive.

VGTV: Se Grace Bullens ekstreme treningsmetoder

Feiring hos foreldrene

I finalen mot ukrainske Alina Stadnik Makhynia skulle den Fredrikstad-bosatte 20-åringen kun bryte for æren. Ifølge unitedworldwrestling.org tapte hun den mot ukraineren.

– Dette er jo helt... Det er nesten ikke til å tro! Hun er altså førsteårs senior og klinker til på første forsøk på denne måten. Det er helt utrolig. Vi har hatt troen hele veien, men at hun lykkes nå er helt fantastisk. Det blir ikke bedre enn dette, sier mangeårig trener Frode Gundersen til VG.

Han følger fortsatt opp den OL-klare bryteren på stevner, men roser Oslo Bryteklubb og Stig André Berge for jobben de gjort med Store etter at hun flyttet til hovedstaden da hun begynte på videregående skole.

– I kveld skal vi på bursdagsselskap hos foreldrene til Signe Marie, så nå blir det dobbel feiring. Finnmark har ikke vært bortskjemte med deltakere i sommer-OL. Jeg kommer ikke på noen andre. Dette er en stor dag for oss, sier Gundersen.

Bullen røk ut

Også Grace Bullen hadde sin siste sjanse til å nå OL i Rio lørdag. Premisset var det samme: hun måtte nå finalen i sin 58 kg-klasse, men det klarte hun ikke.

Etter en lekende lett seier i åttedelsfinalen sa det stopp mot kinesiske Lan Zhang i kvartfinale med sifrene 4-12.

Iselin Moen Solheim i 75-kilosklassen var uheldig med trekningen og møtte tyske Maria Sellmaier i åttedelsfinalen. Den tapte hun 2-7. Silje Kippernes tapte på teknisk fall (0-10) for polske Iwona Matkowska i åttedelsfinalen i 48-kilosklassen.

Fredag feilet de tre norske deltakerne i mennenes kvalifisering. Felix Baldauf i 98-kilosklassen var veldig nær OL-billett. Han ledet sin semifinale mot italienske Daigoro Timoncini helt til motstanderen vendte til 2-1-seier med to sene poeng.

Marius Thommesen i 66-kilosklassen tapte 0-3 for danske Fredrik Bjerrehuus i åttedelsfinalen mens Jon Fredrik Isaksen i 85-kilosklassen tapte 1-7 for greske Dimitrios Tsekeridis i samme runde.

Stig André Berge kvalifiserte seg til OL i et kvalifiseringsstevne i Mongolia forrige måned.

Bakgrunn: Bryte-Bullens siste OL-sjanse: – Har mer kontroll nå

Her kan du lese mer om