TIDLIGERE STRIKEFORCE-MESTER: Luke Rockhold tapte sin første UFC-kamp for Vitor Belfort. Siden da har det bare gått oppover, og nå øyner han tittelkampen i mellomvekt. Foto:Matt King,Getty Images

UFC-analyse: Rockholds tittelsjanse ett steg unna

Luke Rockhold (30) har ett hinder igjen før han kan få tittelkampen han har ventet så lenge på i UFCs mellomvektdivisjon. Men hinderet er stort; Lyoto «Dragen» Machida.

Artikkelen er over fem år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Rockhold beskriver seg selv som «A prize fighter on a quest for glory» på Twitter.

I natt møter han Dragen, Lyoto Machida, et siste hinder på veien mot storheten, men Rockholds klatring mot toppen har aldri vært selvsagt - særlig etter tapet mot en annen brasilianer i UFC-debuten.

Se nattens stevne fra Newark direkte på CMore Extreme eller CSports fra kl. 02.00. Hele kampoppsettet finner du på UFCs hjemmeside.

Røff start i UFC

Da organisasjonen Strikeforce ble kjøpt opp av UFC, ble den gamle rivalen sakte men sikkert plukket tom for gode utøvere. Vi var alle usikre på om det var store nivåforskjeller på Strikeforce sine beste, som Daniel Cormier og Gilbert Melendes, opp mot det beste UFC hadde å by på.

De siste mesterne i Strikeforce ble alle vurdert litt opp mot hvordan de hadde gjort det mot sitt motstykke, nemlig UFC-mester i samme vektklasse. LukeRockhold var Strikeforce sin siste mellomvektmester, og skulle gjøre sin debut mot Vitor Belfort, en mann som lenge hadde vært i toppen av UFCs mellomvektdivisjon. Debuten var ikke imponerende. Belfort – fortsatt en bruker av TRT på tidspunktet – knocket ut Rockhold tidlig i første runde.

Hør også: MMA-Revyens Podcast med analyse av kampene påhovedkortet.

Ikke helt på kartet

Mange utøvere kom fra Strikeforce og imponerte stort i UFC. Rockhold ble glemt i skyggen av Belfort-tapet. UFC-veteran Michael Bisping sparret en gang med Rockhold og da han ble spurt om hvordan det gikk vitset han bare: «Let's just say I'm the unofficial Strikeforce champion». En vits han senere måtte betale for. Selv om

EN AV DE STØRSTE: Veteranen Lyoto Machida er en av de virkelig store profilene i UFC. Her jubler han etter seieren mot CB Dollaway i desember i fjor. Foto:Andre Penner,Ap

Rockhold ble holdt utenfor diskusjonene om hvem som skulle kunne bli et av de store navnene fremover i mellomvekt gjorde han seg bemerket gjennom 2014, og plutselig ble han ett av de virkelig lovende navnene.

Belfort-hevnen

Når en fighter man trodde skulle gå helt til toppen blir tatt ned et hakk, av ingen ringere enn Vitor Belfort i dette tilfellet, skjer det ofte at nevnte fighter får et «bål under ræva». Det skjedde med Rockhold.

Han stoppet de neste tre motstanderne sine i første runde, om det var gjennom et grusomt leverspark mot Costas Phillipou, en overkjøring av en submission mot Tim Boetch eller et laserstyrt høyt rundspark mot Michael Bisping.

Nå vil kanskje den observante leser reagere på at jeg skriver første runde om Bisping-kampen, men la oss like gjerne kalle det første runde, for den kampen var total dominans fra start til da den sluttet minuttet ut i andre. Alle disse motstanderne var i topp ti av mellomvekt da Rockhold resolutt kjørte over dem.

Plutselig var hans vei mot storhet åpenbar. Mellom han og hans «quest for glory» står nå Lyoto «The Dragon» Machida. Mannen som gikk fem harde runder med mellomvektmesteren Chris Weidman, og vant to av dem.

Tidligere lett-tungvektsmesteren selv, en MMA-utøver av kongelig blod . Rockhold har nå lovet å drepe dragen. Og det er jo det mytiske helter «on a quest for glory» gjør. De dreper dragen for å finne skatten/prinsessa/tittelbeltet.

Dragen

Problemet er jo at dersom det var lett å drepe drager, hadde vi ikke hatt myter om det. Det er mange unge menn som har prøvd å drepe akkurat denne dragen, for å redde prinsessa (tittelbeltet). De aller fleste har raskt blitt innhyllet av en ildkule, og drømmen om å klatre tårnet til tittelbeltet gikk opp i røyk.

Bare fem menn, av de 27 som har prøvd, har slått Machida, og bare to av dem har gjort det via kampavslutning. Metaforen faller kanskje litt sammen her, fordi etter eventuelt å slå Machida er det jo ikke bare å hente beltet, men å møte en enda større drage i Chris Weidman - forutsatt at han slår Belfort 23.mai på «UFC 187».

Machida står ikke uten incentiver til å vinne kampen heller. Han gikk ned fra 93 kilo til 83 kilo da hans nære venn, Anderson Silva, mistet beltet. Han så ustoppelig ut mot Gegard Mousasi og Mark Munos, og ga Weidman tidenes kamp. Dersom han slår den fremadstormende Rockhold kan han være nærme å få sjansen igjen.

FULLSTENDIG OVERLEGEN: Luke Rockhold stoppet kjeften på Michael Bisping (t.v.) i Sydney. Foto:Mark Kolbe,Getty Images

Mellomvektkappløpet

«UFC Fight Night Machida vs Rockhold» kommer til å avgjøre hvem som blir nestemann ut mot Weidman. Vinner Rockhold blir han nestemann. Vinner Machida blir Ronaldo «Jacare» Souza sannsynligvis nestemann.

«Jacare» (alligatoren) går kampen før Machida og Rockhold, men mistet sin originale motstander og møter i stedet en mann han har slått før ved navn Chris Camozzi.

Med mindre et mirakel skjer, så hamler «Jacare» opp med Camozzi. Akkurat slik det ser ut nå vil Rockhold gå fremst i køen om han slår Machida og vinne denne delen av kappløpet.

Storhet falmer

Å slå Machida vil på sin egen måte være en enormt prestisjetung seier verdt merkelappen glory, men dersom han taper kan veien være kort tilbake til skyggene i divisjonen. Glory is fleeting, but obscurity is forever, som Napoleon sa.

I 2014 var Rockhold en fremadstormende kandidat til å utfordre og vinne tittelbeltet i mellomvekt. Nå er han faktisk her, med bare et eneste hinder til å få drømmen i oppfyllelse. At det er dragen som står mellom denne unge eventyreren og drømmen hans er ganske passende.

Kampanalyse:

Luke Rockhold

• 13 seirer, 2 tap.

• Veldig godt «utrundet» MMA-stil.

• Farlig uansett hvor kampen går

• God knockout-kraft.

• Trener med to av de beste i verden i lett-tungvekt og tungvekt, Daniel Cormier og Cain Velasquez i American Kickboxing Academy.

Lyoto Machida

• 22 seirer, fem tap.

• Har bare tapt mot topp-10 motstandere, mange av dem i en høyere vektklasse.

• Utfordret nettopp for tittelen i mellomvekt.

• Tidligere lett-tungvektsmester.

• Er en av de fighterne i UFC som tar imot færrest slag.

• Eksepsjonelt nedtakningsforsvar.

• Ekspert på distanse, fotarbeid og kontringer.

• Har hatt tendens til å presse lite.

Kampforløp

Machida har selv sagt at han må lære seg å bli mer aggressiv tidligere i kampen, og mener han kunne dratt ut seieren mot mesteren Chris Weidman dersom ha hadde gjort det.

Luke Rockhold er veldig aggressiv i første runde og kan ha en fordel der. Den av de to som finner distanse og timing først har en klar fordel. Rockhold har lagt en del trykk på at han må få Machida bekymret over teknikkene sine. I de kampene Machida har fått gått frem uten å være bekymret over å bli tatt har han oftest vunnet. Det kan være Machida har hakket flere verktøy å gå inn i kampen med, da han i tillegg er kjent for eksepsjonelle kontringer.

Til tross for at begge utøverne har ei hake som tåler mye, kan ett eneste slag endre kampen – særlig siden dette er en ganske tung vektklasse og begge har knockoutkraft.

Les også

 1. UFC: Mendes knusende overlegen mot Lamas

  Chad Mendes (29) levnet ingen tvil om at han bør få sjansen til å gå en ny kamp om fjærvekttittelen.
 2. Svensk MMA-stjerne: - Jeg var svært nær å legge opp

  Alexander Gustafsson (28) var langt nede etter at han tapte foran 30.000 tilskuere på hjemmebane i Stockholm.
 3. Ydmyket UFC-stjerne med enarmet «giljotin»

  UFC-oppgjøret mellom den britiske bråkebøtta Michael Bisping (35) og amerikanske Luke Rockhold (30) ble en solid…
 4. MMA-Meek fikk strøket tap etter protest

  Emil Weber Meek (26) tapte på poeng i MMA-møtet med Piotr Danielski i Polen i helgen.
 5. UFC: «Karate Kid» avgjorde kampen etter ett minutt

  Lyoto «The Dragon» Machida (36) begynte med karate da han var tre år gammel og sikret seg svart belte da han var 13.
 6. UFC: De beste submission-seirene i 2014

  Det er ofte knockoutseirer som får mest oppmerksomhet, men de beste fighterne har tekniske ferdigheter til å avgjøre…
 7. UFC: «Cro Cop» fikk hevnen han har ventet på i åtte år

  Det er åtte år siden brasilianske Gabriel Gonzaga…

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC-analyse: I natt møtes «Guds Soldat» og «Dragen»

 2. UFC: Rockhold kjørte over «Dragen»

 3. UFC-Teixeira etter skjebnekampen: – Jeg er tilbake

 4. Stoppet UFC-kampen etter vanvittig slagserie

 5. UFC-analyse: Rockhold har mye å
  hevne etter grusomt tap mot Bisping

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder