MORSOM FYR: Fabricio Werdum poserer med sin velkjente grimase på innveiingen før han skal forsvare tittelen sin på hjemmebane i Brasil. Foto: Buda Mendes Getty Images

UFC-analyse: «Joker-fjeset» forsvarer tungvektstittelen

Fabricio Werdum (38) forsvarer tungvektsbeltet på det enorme UFC 198 stevnet i Brasil. Ved å vinne over Stipe Miocic (33) skaper han en ny tungvektstradisjon.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Werdum har et uttrykksfult ansikt, og han vet å bruke det. Tittelsjansen han hadde ventet så lenge på skulle være på bortebane i Mexico City, og egentlig et helt år tidligere. Men så ble Cain Velasquez skadet atter en gang. I forkant av UFC 188, der han endelig skulle utfordre tungvektsmester Velasquez, hadde han alltid et smil om munnen.

Mayweather om McGregor-møte: – Om jeg tror kampen blir noe av? Absolutt!

Til tross for at UFC markedsførte amerikanskfødte Velasquez hardt som en meksikansk tilbakevendende mester, fikk Werdum aldri bortebanebehandling likevel. Han lekte med fansen, tok spontane spørsmål fra publikum hvor enn han var og snakket hele tiden med perfekt spansk. Werdum hadde et fjes som antydet at han allerede visste hva som kom til å skje. Da en sliten og sønderslått Velasquez dykket etter hoftene til «Vai Cavalo» i tredje runde, kunne man se smilet i fjeset til Werdum umiddelbart. Som om han tenkte: «jeg har ham».

Før kampen mot Fabricio Werdum foregikk det en diskusjon om hvem som var den beste tungvekteren gjennom tidene. Var det Velasquez eller Fedor Emilianenko? Man ble selvsagt ikke enige. Plutselig hadde Werdum submittet begge to.

UFC-stevnet sendes direkte på Viaplay natt til søndag fra kl. 04.00. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

MMA-revyens analyse av den andre storkampen: Fenomenet mot jiu-jitsu-kongen

Ikke en vanlig tungvekter

Werdums erobring av tungvektsgullet var nok møtt med et gledessukk fra mange fans. Werdum er utadvent og morsom og muligens det komplett motsatte av Velasquez.

Spektakulær avgjørelse da Werdum ble UFCs nye tungvektsmester

Det kan kanskje sammenlignes med regjeringsslitasje. Det var ikke det at det var noe galt med Cain, det var bare at han hadde sittet så lenge. I MMA er instinktene våre vanligvis organisert motsatt. Vi elsker mestere som forsvarer lenge og som holder seg ubeseirede. Kultstatusen vokser og vokser og vi vil at den aldri skal ta slutt. Du må bare gå kamp. Det er det eneste premisset (annet enn å vinne). Cain hadde sittet ute lenge og ble alt for ofte skadet. Han gikk ikke kamper.

KLARE TIL KAMP: Fabricio Werdum (t.v.) og Stipe Miocic på nattens innveiing. Foto: Buda Mendes Getty Images

Werdum var også motsatt av Velasquez på en rekke andre måter. For det første synes han ikke det å ha kontakt med fans og det å promotere kamper er et uunngåelig onde som må minimeres i hverdagen, men noe som kan være morsomt.

Det hjelper selvsagt på når du skal være profesjonell MMA-utøver. Werdum følger ikke helt trenden på tungvekterne. Det tok meg en stund å se at Fedor også spiller inn her. Fedor og Cain er det noen kanskje vil kalle tradisjonelle menn. Et følelseskaldt ytre dominerer (selv om Werdum klarte å få Fedor til å smileto ganger faktisk).

Hør MMA-revyens siste podcast her!

Happy face

Det beste eksempelet på at Werdum er en egen type tungvekter er hans happy face. Chuck Lidell hadde «hang loose»-tegnet, Yoel Romero har sin «Soldier of God» -hilsen og Junior Dos Santos har sin... la oss kalle det knockout-trussel.

BANKET MESTEREN: Cain Velasquez tapte på submission mot Fabricio Werdum i juni 2013. Foto: Christian Palma Ap

Det er en umiskjennelig del av kampsport, for så vidt all slags sport og konkurranse, at man vil skille seg ut og markere sin identitet. I det man tenker på det er det kanskje en av de dypere aspektene ved det å være et menneske i et samfunn, at man gjerne vil velge hvordan man skiller seg ut. Vi har merkeklær og musikk, alt slags popkultur å markere oss med (noen vil sikkert også markere seg ved å si at de følger med på MMA).

Vel, Werdum valgte å gjøre dette til sitt varemerke. Det er på den måten han vil kjennes igjen i verden. Det er en mann med humor og selvironi, som en av våre tidligere statsministere ville ha sagt det.

Siden jeg hele tiden tenker på Werdums happy face når jeg tenker på Werdum, så måtte jeg nesten sjekke om jeg kunne finne opphavet til uttrykket hans. Jeg vet ikke hva jeg forventet. Faktisk tror jeg at jeg forventet at noe dypere livsvisdom skulle ligge bak. Kanskje noe Per Fugelli-aktig «vi må gi mer faen»-greier.

Egentlig ble jeg glad for å finne ut av at hele historien kan bli fortalt så enkelt som at Werdum likte Batman-filmene da han var liten, og prøvde å få til Joker-fjeset også ble det liksom bare rart, men likevel morsomt. Det burde være noe enkelt bak.

Werdum er i tillegg fra Porto Alegre. «Glad havn» eller «Gledens havn» blir det på norsk. Når vi først er på navn kan vi også nevne kallenavnet Vai Cavalho. Mens Anderson er The Spider, Mauricio Rua er Shogun og Antonio Rodrigo Nogueira er Minotauro så er Fabricio Werdum Vai Cavalo. Jeg tror det er best å kjøre to oversettelser fordi det er så sært. Det betyr «Hesten vil» på norsk og er oversatt til «Go Horse» på engelsk.

Werdum skiller seg mer og mer fra flokken.

Bak moroa ligger et taktisk sinn

Er denne selvironien og evnen til å glede andre og ha det hyggelig selv en heldig tilfeldighet, eller sammenvevd med andre aspekter av Fabricio Werdums stil? Jeg vet ikke, men er fristet til å tro det. Humor skal jo være et tegn på intelligens, ikke sant?

Werdum har en veldig intelligent stil. Det er få andre MMA-utøvere som i like stor grad setter feller og venter på at noen skal gå i dem. Jeg anbefaler at du ser hele analysen til Dan Hardy på « Beyond The Octagon», men få med deg spesielt detaljer som dette.

Werdum har også disiplinen og intelligensen til å gå fra å være en BJJ-utøver (som har vunnet en lang rekke internasjonale meritter, inkludert ADCC), til å mestre flere disipliner. Det kan være vanskelig for de som har nådd toppen i én spesifikk disiplin. Werdum har tatt seg tiden og blitt nesten tilsvarende god – og selvsikker – stående.

Sikter på et nytt nivå

Werdum vil skape en arv som den beste tungvekteren gjennom tidene. Han er på god vei ved å bli en av få som kan kalle seg UFC-mester i tungvekt og samtidig har slått Fedor Emilianenko.

Dette er Werdums sjanse til å etablere en ny type tungvektsmester. For å gjøre det må han selvsagt forsvare tittelen sin. Og han starter ved å forsvare mot det som egentlig er en klassisk tungvekter, rent mentalitetsmessig.

Stipe Miocic ligner langt mer på Fedor Emilianenko og Cain Velasquez enn Fabricio Werdum. Han er en klassik tungvekter på den måten at han ikke vil underholde eller lage show. Han vil ikke snakke skit eller lage drama. Han vil ikke gjøre noen av disse tingene, bare slåss. Bare konkurrere. Alt det andre er nødvendige onder som helst bør minimeres.

Jeg er fristet til å si at vi har sett nok av denne typen tungvekter på en stund. Samtidig kan det være at slike typer tungvektere sjeldent lar seg nekte. Det kan være en grunn til at det er den klassiske tungvekteren?

Samtidig vil jeg gjerne at fyren som kalte Overeem for «too much cock guy» skal vinne. Det er jo naturlig.

Hestens vilje!

UFC-stevnet sendes direkte på Viaplay natt til søndag fra kl. 04.00. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Kampfakta

Fabricio Werdum

• 20 seirer, fem tap

• UFCs tungvektsmester

• Vunnet det prestisjetunge ADCC-mesterskapet i grappling

• Vunnet flere verdensmesterskap i brasiliansk ju jitus

• Trener med Rafael Dos Anjos i Kings MMA under Rafael Cordeiro

• Vunnet seks kamper på rad i UFC.

Stipe Miocic

• 14 seirer, to tap

• Respektert som tungvektutfordrer etter jevn kamp mot dos Santos.

• Brytebakgrunn og Golden Gloves-bakgrunn

• God knockoutrate med ti av fjorten seire ved knockout.

• Har en rekke signaturseire fra de siste kampene sine. Har knust Mark Hunt og knocket ut Andrei Arlovski.

Kampanalyse:

Jeg vil anbefale at du sjekker kampanalysevideoene vi referer til i videopakken foran UFC 198. Jeg synes Hardy sine poeng om de kamp-kognitive evnene til Werdum er de mest interessante. Dessuten synes jeg observasjonene mange gjør om at Miocic er for vill i søken etter avslutningen kan komme og straffe ham. Samtidig er det nå enn slik at tungvektstittelen er under en forbannelse i UFC og det bare er et tidsspørsmål før Werdum mister den… Miocic har mye momentum, og det er farlig. Det oversettes godt til kampselvtillit. Samtidig tror jeg at de som peker på at Werdum har for mange verktøy har rett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder