KAOS - SOM VANLIG: UFC-president Dana White gikk imellom under nattens innveiing i Las Vegas. Nate Diaz (t.v.) skal forsvare seieren han sikret seg mot Conor McGregor i mars. Foto: Ethan Miller AFP

UFC-analyse: McGregor har tapt det psykologiske spillet

Det er Nate Diaz (31) som har initiativet på vei inn i det gigantiske returoppgjøret som venter å knuse alle seer-rekorder i UFC. Conor McGregor (28) ser for en gangs skyld ut til å ha «tapt» oppkjøringen.

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

For litt over fem måneder siden slo Nate Diaz UFCs superstjerne Conor McGregor i en av de største kampene i UFCs historie. Kampen skulle være en showcase for McGregor, en mann som virket urørlig og som nettopp hadde knocket ut verdens beste fjærvekter gjennom tidene, Jose Aldo, på fjorten sekunder.

Se nattens stevne direkte og i opptak på Viaplay fra kl. 04.00.

McGregor skulle egentlig møte Rafael dos Anjos, lettvektmester i UFC på den tiden, og prøve å bli den første i UFC til å holde to belter samtidig. Da dos Anjos falt ut med skade trakk UFC Nate Diaz sitt navn ut av hatten. Conor McGregor tapte en kamp med svært begrenset sportslig betydning, men superstjerne-ballongen lekket luft. Nate Diaz ble plutselig vel så stor som Conor McGregor. Siden har McGregor hatt ett enkelt fokus: å få kampen tilbake.

Les også: Videopakken foran UFC 202 Diaz vs McGregor II

VILLMANN: Conor McGregor på nattens innveiing. Foto: Ethan Miller AFP

En kamp nesten helt tømt for sportslig betydning har fanget verdens interesse. Det er merkelig. Det er kanskje et resultat av at man endelig har funnet noen som kan matche størrelsen på personligheten til Conor McGregor. Diaz trekker mer enn sin egen vekt ved denne anledningen. UFC selv påstår at tall i forkant av Conor McGregor vs Nate Diaz II viser at kampen ligger an til å bli den største i UFCs historie. UFC promoterer kampen som Bad Blood, altså som et ekte fiendskap. Det er i beste fall en feil fremstilling, kanskje mer en ønsketenkning. Det viser heller hvor mye av denne kampen som nå er blitt Nate Diaz. Diaz tar alt personlig, Diaz er alltid i bad blood-kamper. McGregor har gjennom UFC-karrieren skrytt av at følelser ikke blir med inn i oktagonet. Tegnene på vei inn i denne kampen ser ikke bra ut for McGregor.

Les også: Spennende kamp om tittelsjansen når hardslående «Rumble» og Teixeira møtes i co-main event på UFC 202.

Det psykologiske elementet

De som har fulgt denne spalten en stund har kanskje lagt merke til at det psykologiske spillet har vært det mest besøkte temaet når vi har sett på den utrolige karrieren Conor McGregors har hatt i UFC. Hver eneste motstander har fått hull og bulker i rustningen lenge før kampen begynner, og når kampen endelig begynner har Conor brukt åpningene. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle se det, men foran returkampen har han faktisk vært åpen i intervjuer om at det psykologiske spillet er veldig viktig for ham . Det er overraskende, fordi et psykologisk spill mister mye av kraften sin når man snakker i kortene slik.

Vi visste at det psykologiske spillet var vanskelig mot Diaz. For å vinne det psykologiske spillet må McGregor blant annet provosere. Foran den første kampen mellom de to spurte vi hvordan man provoserer that which does not give a f**k . Svaret visste seg å være at det ikke gikk, fordi Diaz alltid er provosert og tar kamper personlig. Plutselig var McGregors viktigste våpen utenfor buret tatt bort. Det var utgangspunktet til første kampen. Spol frem nesten ett og et halvt år til returkampen og vi kan se at ikke bare er McGregors tradisjonelle fordel tatt bort, rollene er reverserte.

Conor McGregor vil ikke være fyren som kaster vannflasker . Han vil være fyren som får andre til å kaste vannflasker.

Se på Conors tidligere motstandere i dette klippet . Conor har laget seg en fordel over eksempelvis Poirer, Brandao og Aldo. Se nå på Conors reaksjoner på hva Nate Diaz gjør med ham etter pressekonferansen . Dersom du følger klippet ett minutt ut så ser vi at Conor er åpenbart irritabel, frustrert og sint. Han er faktisk så sint og irritert at han høylytt ergrer seg, slår vegger og bønnfaller UFC-pressefolkene om å la pressekonferansen fortsette. Diaz har initiativet og har fremprovosert en reaksjon. Det er like uttalt på innveiingen , for ikke å snakke om den sære utblåsningen på de åpne treningene.

I korte trekk er Conor McGregors reaksjoner til Diaz alt det han vil motstanderne hans skal reagere med foran en kamp.

Dette er en farlig kamp for Conor McGregor. Han har tapt det mentale spillet på vei inn, og kan komme til å betale for det.

Diaz-koden

Det er en farlig kamp fordi en rolig og kalkulert Conor McGregor burde klare å vinne denne kampen ganske greit. Diaz-koden er åpent tilgjengelig på UFC Fightpass og alle kan se den. Følg Rafael dos Anjos sin plan mot Nate Diaz. Spark det fremste beinet og hold ham unna en stund, og for all del, ikke bli lurt inn i utvekslinger der du undervurderer hva du betaler for å stå der. Det finnes grep for å redusere effektiviteten til boksingen til Nate Diaz, først og fremst beinspark. Dessuten er det utrolig viktig at Conor ikke har som mål å knocke ut Diaz. Det er en forferdelig dårlig idé – som han og treneren gikk bort fra – men som nå er litt tilbake. Diaz tåler enn så lenge alle slag som finnes der ute og dersom du legger alt i slagene dine og fortsatt ikke knocker ut Diaz i første eller andre, så vil han ha mistet respekten for deg. Lave spark og tålmodighet er essensielt.

En smart Conor McGregor kan vinne. En provosert og desperat Conor kan nok ikke vinne.

Sportslig betydning

Det er ingen sportslig betydning i denne kampen. Det var en underholdningskamp da den ble satt opp første gang, og den betyr ikke mer nå. Men lufta gikk litt ut av McGregor. Det er den lufta han vil ha igjen. UFC-kommentator Joe Rogan sa det slik at dette var den første tøffe kampen for Conor i UFC – altså den første der han måtte kjempe seg gjennom noe – og han klarte ikke å kjempe seg gjennom det. Conor har vært vant med å overkjøre. Her må han bevise at han kan stå i det. Det er den sportslige betydningen. Da kan han kanskje få tilbake noe av lufta han mistet etter å ha klappet ut til Nate Diaz. Eller som Conor sier det: take the game back. Og med the game mener han hele UFC.

Risikoen Conor løper er aldri å få det tilbake. Taper han to mot Diaz er det over. Dessuten er hans usedvanlighet kanskje borte for alltid. Selv om ingen titler vil bytte hofter i morgen er dette karrierens største kamp så langt for Conor McGregor og Nate Diaz. Vi har fått en ny superstjerne i Nate Diaz, men vi kan kanskje miste den vi allerede hadde om McGregor taper igjen.

Akkurat nå er det Nate Diaz som er the game.

Se nattens stevne direkte og i opptak på Viaplay fra kl. 04.00.

Kampfakta

Nate Diaz, 19 seire, ti tap

Fenomenal ju jitsu

Fenomenal boksing

Vant sesong fire av the Ultimate Fighter.

Utfordret Benson Henderson for UFCs lettvekttittel, men tapte

Lettvekter, men har konkurrert i weltervekt før

Conor McGregor, 19 seire, tre tap

UFCs fjærvektmester

17 av 19 seire på knockout eller TKO.

Fjærvekter, men har hatt suksess i lettvekt før

UFCs desiderte superstjerne

Kampanalyse

Svært mange ekstremt gode MMA-analytikere har brukt usedvanlig mye tid på denne kampen. Se noen av analysene vi har delt på mmarevyen.com , særlig Dan Hardy i Inside the Octagon. Ellers, se Jack Slack sin analyse om du har en time. Detaljene man kan spekulere i er ekstremt mange, men jeg tror at en smart Conor kan vinne. Dersom han kjører low-kicks og holder seg litt utenfor vanlig bokserekkevidde. Dersom Diaz finner rekkevidden sin kan han plage Conor hele kampen, så med mindre Conor begynner å angripe beina vil Diaz automatisk ha fordelen.

Les også

 1. UFC-talentet måtte slite for seieren

  Meksikanske Yair Rodriguez (23) er en av de mest spennende prospektene i UFC, men fikk problemer mot Alex Caceres (28) i…
 2. Mesterlig knockout i UFC

  Tyron Woodley (34) hadde ikke gått kamp på halvannet år, men fikk likevel sjansen til å utfordre weltervektmester Robbie…
 3. Brækhus håper på gigantoppgjør mot MMA-Cyborg: - Tenner meg veldig

  Cristiane Santos (31), bedre kjent som Cris Cyborg, sliter med å finne motstandere i UFC-buret og vurderer å hoppe inn i…
 4. Ny UFC-smell for Holly Holm

  Holly Holm (34) gikk på et nytt tap da Valentina Shevchenko (28) for alvor meldte seg på i tittelbildet i den vidåpne…
 5. MMA-Meek fikk karantene - UFC-debuten utsettes

  Emil Weber Meek (27) får likevel ikke debutere i UFC denne høsten grunnet det som omtales som et potensielt brudd…
 6. UFC-ekspert spår viking-suksess for Meek

  Daily Telegraph-journalist Gareth Davies har fulgt sporten…
 7. Mayweather om McGregor-møte: – Om jeg tror kampen blir noe av? Absolutt!

  Floyd Mayweather (39) lot seg i natt intervjue om den mulige boksekampen mot MMA-stjernen Conor McGregor (27).
 8. Annonserer McGregor superkampen mot Mayweather her?

  MMA-stjernen Conor McGregor tar til Instagram for å sette fart på ryktene om at han skal møte den ubeseirede bokseren…
 9. McGregors hilsen: «Når historiebøkene er skrevet - jeg møtte opp»

  UFC-stjernen Conor McGregor (27) la ut en hilsen i sosiale medier dagen etter tapet mot Nate Diaz (30).
 10. Her stoppes kjeften på Conor McGregor

  Conor McGregor (27) har virket uslåelig både verbalt og sportslig, men i dag tidlig møtte UFCs superstjerne sin overmann…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder