Dopingskandalene har herjet UFC som endelig tar grep

OVER TOPPEN: Frank Mir (t.v.) viser muskler før en kamp i 2010, men har slitt de siste årene. Antonio Silva (t.h.) jubler etter seieren mot Alistair Overeem for to år siden. Siden da har det vært lite å juble for. Foto:Neil Davidson og Eric Jamison,AP

UFC-analyse: Veteranmøtet markerer et oppgjør med dopingkulturen

Antonio «Bigfoot» Silva (35) og Frank Mir (35) har begge gått tungvekttittelkamp i UFC, men nattens hovedkamp i «UFC Fight Night 61» markerer kanskje først og fremst at dopingproblemene i organisasjonen står for fall.

Artikkelen er over fem år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twiter).

The Ultimate Fighting Championship (UFC), verdens største MMA-organisasjon, er ved et veiskille, men denne gang kanskje ved et positivt et. Den siste tiden har flere høyprofilerte utøvere blitt tatt for doping , og med de feilede prøvene har en umiskjennelig eim av juks lagt seg over det noen kamper vi trodde var rene og fantastiske.

Likevel, gode nyheter er rundt hjørnet. For en gangs skyld var skandalen stor nok til å tvinge frem endring hos UFC-ledelsen, som i en tid nå har vurdert å gripe hardt inn i det som virker som en ukultur av prestasjonsfremmende doping hos en ukjent andel av UFC-fightere.

Les på MMA-revyen: Slik skal UFC fjerne jukserne – innføreranti-dopingtiltak tilsvarende olympisk nivå.

Det er i denne konteksten vi får «UFC Fight Night 61» fra Brasil, der hovedkampen er Antonio «Bigfoot» Silva mot Frank Mir. Samme uke som UFC vinker farvel til epoken der dopingtestene i realiteten var en IQ-test, er hovedkampen mellom utøvere som tidligere har vært avhengig av syntetisk testosteron – et pinlig steroide-smutthull i MMAens historie kalt TRT . Det er nesten et poetisk sammentreff.

Se hele kampoppsettet på UFCs hjememsider. Stevnet kan du se direkte på CMore Extreme og CSports fra kl. 02.00.

Utestengt etter thrillerkamp

Frank Mir er tidligere tungvektsmestere i UFC, og Antonio Silva gikk tittelkamp mot mesteren Cain Velasquez i 2013. Men nå skal man langt tilbake i tid for å finne sist seier for begge de gamle gigantene.

Antonio Silva vant sist mot erkerivalen Alistair Overreem, på en forrykende knockout, etter at Overreem hadde regelrett gjort narr av ham både utenfor og inne i oktagonet. Hevnen var søt, men siden det har tiden vært tøff.

«Bigfoot» ble nemlig suspendert av UFC for doping etter kampen hans mot Mark Hunt - et oppgjør som ble beskrevet som tidenes tungvektkamp.

Silva hadde unaturlig høye testosteronverdier. Han blesuspendert i ni måneder, og senere tapte han returkampen sin mot Andrei Arlovski på knockout.

KJEMPET OM TITTELEN: Det er snart to år siden Cain Velasquez knocket ut Antonio Silva i kampen om tungvektstittelen. Foto:Julie Jacobson,Ap

Kjemper kanskje om jobben

Veien tilbake til toppen av tungvekt har aldri vært lengre for mannen som til og med har en seier mot legendariske Fedor Emilianenko på merittlista. Nå når han ikke lenger kan bruke syntetisk testosteron heller – lurer mange på hvor lenge han har igjen som topputøver. Motstanderen Frank Mir står i en lignende situasjon, bare litt verre.

Frank Mir er en av de eldste tungvekterne UFC har. Ikke av de eldste i antall år, men i fartstid. Mannen dominerer rekordene når det gjelder submissions-seire i organisasjonen, har brukket ikke bare en arm, men to, når standhaftige motstandere nekter å anerkjenne faktum.

Han var også i to av de mest sette kampene i UFC, han møtte nemlig superstjernen Brock Lesnar to ganger. Den ene gangen holdt han på å brekke kneet til Lesnar. Etter det skulle den tidligere WWE-stjernen, nå profesjonelle MMA-utøveren «finne hesteskoen Frank Mir har i rompa og trekke den ut» . Lesnar vant returoppgjøret på knockout.

Den «tynneste» divisjonen

Frank Mir har fire strake tap i UFC, Silva har tre. Dette betyr vanligvis slutten for en UFC-fighter, men ikke i tungvekt. Paradoksalt nok beskrives denne divisjonen vanligvis som den tynneste. Med det menes at det ikke er nok kvalitetsutøvere. Frank Mir burde sannsynligvis ha gitt seg for mange kamper siden, men når man er tidligere mester i denne divisjonen skal det mye til for at man kuttes.

Mir selv sier han absolutt ikke er ferdig etter denne kampen her. Det kan gå på helsa løs. Både Silva og Mir har tapt mange kamper i karrieren, men det verste for dem er at den tyngende overvekten av disse kampene er tapt på knockout, men nå har hverken Mir eller Silva syntetisk testosterontilskudd å støtte seg på, og det hever risikoen for knockout betraktelig, hevdes det av eksperter.

Hvor lenge kan de fortsette?

Landskapet skal til å endre seg. De fleste MMA-fans kjenner til den pinlige eraen « testosterone replacement therapy », og vet at Silva og Mir var to av de mest kjente utøvere som hevdet at de trengte substansene. Metaforisk sett har MMA bevegd seg i lysets hastighet de siste 12 månedene. Ikke bare gikk man bort fra TRT-praksisen og tettet smutthullet for lovlig doping, men nå kommer tydeligvis tilfeldig testing og ekte straffer.

Utviklingen raser forbi utøvere som Mir og Silva, som begge på et tidspunkt påstod de trengte syntetisk testosteron for å være konkurransedyktige i toppen av MMA.

Fight Night Mir vs Silva er et blikk på et øyeblikk som var, men om vi er heldige, vi har blåst forbi. Vinneren av kampen holder seg fast litt lengre, men hvor lenge som er mulig, det vet bare de.

Kampanalyse

Antonio «Bigfoot» Silva, 18 seirer, seks tap

* Enorm fysikk

* Treige, men harde slag.

* Overveldende ground and pound

* BJJ-svarbelte, men vinner sjeldent på submissions

* Usikker hake i senere tidligere

* Har tapt majoriteten av kampene sine på knockout.

Frank Mir, 16 seirer, ni tap

* Tidligere tungvektmester i UFC

* God boksing, men mindre kraft enn de fleste tungvektere

* Dominerer rekordene innenfor submissions i UFCs tungvektsdivisjon

* Flest submissionseire

* Har tapt sju av ni kamper på knockout

* Har ikke vunnet siden 2011

Kampforløp

Kampen mellom Frank Mir og Antonio Silva vil mest sannsynlig ende i knockout i Silvas favør. Silva har god defensiv bryting og er vanligvis interessert i å holde kampene stående og veksle slag, et område Frank Mir ikke har hatt største suksessen innenfor historisk sett. Begge har teknikkene som skal til for å vinne på en submission, men samtidig er også begges forsvar enestående. Silvas størrelse, og kickboksing-teknikker vil sannsynligvis være for mye for Mir, som ikke har vunnet en kamp på årevis.

Les også

 1. Hyllet etter «syk» tungvektkamp - nå er han dopingtatt

  MMA-stjernen Antonio «Bigfoot» Silva (34) er utestengt av UFC i ni måneder etter å ha blitt tatt med for høye…
 2. MMA-Meek tilbake i buret i mars

  Etter 16 måneder uten kamp er det omsider klart at Emil Weber Meek (26) skal i aksjon igjen. 14.
 3. De største UFC-overraskelsene i 2014

  2014 var et hektisk og ikke minst turbulent år for UFC-ledelsen. Her har du oversikten over de største overraskelsene…
 4. UFC: To nye superstjerner tatt for doping

  I helgen vant Anderson Silva (39) mot Nick Diaz (31) i hovedkampen i Las Vegas. Nå er begge tatt for doping.
 5. UFC: Svenskehelten knocket ut på hjemmebane - brast i gråt

  STOCKHOLM (VG) Det kokte i Tele2 Arena da Alexander Gustafsson (28) kom inn til Zlatan Ibrahimovic' tolkning av den…
 6. UFC: De beste submission-seirene i 2014

  Det er ofte knockoutseirer som får mest oppmerksomhet, men de beste fighterne har tekniske ferdigheter til å avgjøre…
 7. MMA: Bahari tapte i Polen

  Mohsen Bahari (30) tapte på poeng mot polske Borys Mankowski (25) i Poznan i går kveld.

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC: De beste submission-seirene i 2014

 2. UFC-analyse: Rockholds tittelsjanse ett steg unna

 3. UFC-Teixeira etter skjebnekampen: – Jeg er tilbake

 4. UFC-analyse: Storkampen alle har oversett

 5. UFC: Mendes knusende overlegen mot Lamas

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder